Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №37

• 36 203
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
При кръвно 105/65 кардиолог няма какво да направи. Най-много да ѝ кажат, че ѝ е ниско. Защото високо определено не е.

Разбирам ѝ усещанията, обаче. С моето вариращо и хапчета последните три години, даже не ми се обяснява.

# 241
  • София
Започнали сте темата за хранителните добавки.

Да обобщим малко, че нещо ми стана много информацията, а още се приентирам в темата "перименопауза":

вечерна иглика -за топли вълни, но да НЕ се приема при висок естроген.
Див Ям- при нисък прогестерон и обилен цикъл.
За тревожност- маточина, валериан, ашваганда, мака, Родиолата с Л-Tirozin.
При ниско желязо - Сорбифер, по 2, а също и Сераза и Л-Тианин, цинк и селен
Вит Ц
магнезий
вит Д
вит б12

Поради обилен цикъл ми падна желязото и ми изписаха Сорбифер 1т/ден, Вит Ц, магнезий.
Колко време да пия желязото, за да има резултат? 3 месеца? На рецептата, мисля, пише 3 месеца и после контрола.

Изписаха ми и Прималут нор, но не ми понася. Замислям се за биоидентичен прогестерон.
Тук бяхте обсъждали Biovea, Now ( но е от див ям), Organic Excellence. Някой има ли лични впечатления?
Див ям от 14 до 24 ден на цикъла х 2т пия, но някои го пият през цялото време и съм объркана.
Отделно док ми препоръча и витекс, и калий фосфор Ц със започването на цикъла, за да не е обилен.
Отделно трябва да пиемам вит Д и б12.

Последна редакция: пн, 13 апр 2026, 23:52 от missence

# 242
Депресията с добавките за тревожност ли?

# 243
  • София
Депресията с добавките за тревожност ли?
Това е обобщение от прочетеното в темата. Вероятно да.

# 244
Вечерната иглика не влияе на топлите вълни и не вдига естрогена.С внимание обаче при предразположеност към образувания в гърдите.За цинка и особено селена след изследване за дефицити,при високи дози са токсични.
И трите прогестероновите мазила,които си посочила са с див ям.

# 245
  • Бургас
Аз си поръчах лактоферин. Досега не съм пила, но пише, че спомага за желязото в организма. Взела съм и една тройчатка, май трябва първо нея да изпия малко да разчисти червата.И нея за първи път ще пия.

# 246
При ниско желязо - Сорбифер, по 2, а също и Сераза и Л-Тианин, цинк и селен
Вит Ц
магнезий
вит б12

Аз се замислих наскоро, че може би не всички влагаме същия смисъл в това да си "оправим храненето", но за мен това означаваше да започна да мисля какво ям и да са си набавям нужните микронутриенти точно от там, а не от добавки. Разбира се, това е въпрос на личен избор, а и по здравословни причини не винаги възможно..

# 247
Само да кажа, че аз доста време съм била с възпалени черва, които не са усвоявали правилно, както и добавките. Така че тези от вас, които има съмнения за чревни проблеми нека първо това наредят.

# 248
Missence, понеже и аз от години пия сорбифер- не го приемай близо до магнезият, защото той пречи на усвояването на желязото, това е и причината аз да отлагам приема на магнезий, но от вчера почнах, че имам една ужасна тревожност.
 Бях близо 60 дни без цикъл, от миналата събота започна поцапване точно когато реших да отида на цитонамазка. Все пак лекарката ми взе, че нямало цапане уж. После започна едно колебливо ту кафеникаво, ту кръв само при ходене до тоалетна и днес все още има някаква разредена прозрачна. Пуснала ми е кръвни изследвания и урина, но от този цикъл не мога да отида да дам урина и отлагам всичко. Каза ми да пия Примолут нор и за вълните някаква нова добавка Femal meno. Ако някоя го е приемала моля да сподели мнение. Аз не съм я взела, защото вълните спряха. Ще изследвам и вит. Б12 и Д по нейна препоръка. Идвам да се оплача не толкова от цикъла, а от болките в гърдите. Направо не мога да легна на една страна, в едната дори има втвърдяване като през пубертета. Имали ли сте такъв случай, на мен миналата година по това време ми се случи и сега пак- дали е някакъв пик на естроген и как да го намаля се чудя? Тогава при следващият цикъл изчезнаха тези болки.

# 249
Изследването на Б12 си е почти задължително при прием на желязо. Антагонисти са и освен далеч от магнезий,приема трябва да е и далеч от Б12.

# 250
  • Бургас
Аз съм имала такива болки в гърдите, обикновено десетина дни преди цикъл почва, определено е нещо от хормоните

# 251
Привет!
Последният месец забелязвам все по-упорити горещи вълни.

Преди година ми се случиха за пръв път и ви споделих, че тогава открих Ашваганда. Като започнах да я пия и проблемът с вълните отмина за цяла година. Признавам си, че по едно време оставих Ашвагандата на заден план и пиех от време на време. От някоя седмица обаче, откакто забелязах, че отново имам горещи вълни, пак я пия редовно, но този път не ми помага за вълните..............
Някакъв ужас е през нощта - почти не мога да спя, адски ми е топло, потя се, а съм по потник и гащи. На спряно отопление. Въздухът в стаята ми е студен, а аз изгарям..........

И през деня на много пъти усещам вълните.

Цикълът ми все още е налице. Обикновено е през трийсетина дни. Последния път е бил на 39-тия ден.

Нещо може ли да ми помогне?
Някакви изследвания да правя ли?

Някой пил ли е добавки на Хималая?

Последна редакция: вт, 14 апр 2026, 09:32 от utro77

# 252
Изследването на Б12 си е почти задължително при прием на желязо. Антагонисти са и освен далеч от магнезий,приема трябва да е и далеч от Б12.

Аз взимах Б комплекс сутрин, Сорбифер вечер. Но сега спрях да приемам добавки и чакам да минат кръвните да видя как са. Собрифер има удължено освобождаване и при прием дава високи показатели в кръвта, веднъж ми изкараха 33 желязото, след 1 месец пак си беше 3, но тогава си спомних, че предната седмица бях пила Сорбифер.

# 253
  • Бургас
И аз пия Сорбифер, но винаги преди изследване го спирам за поне 10 дни

# 254
И аз пия Сорбифер, но винаги преди изследване го спирам за поне 10 дни
Явно доста хора сме с проблемно желязо.. Аз вече почти месец пия, за сега никакъв ефект нямам, т.е. все си нямам енергия. Приемам и вит.Ц, цинк, селен, но тях вечер, заедно с магнезии.
Може би наистина поне 3 месеца трябва да минат, за да се натрупа някакво желязо.
Цикъла ми последния месец беше много зле.. супер дълго се проточи цапането, тъмно на цвят. Явно пка е нисък прогестерона. Мисля и аз да добавя Див Ям.

Общи условия

Активация на акаунт