Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №37

• 36 199
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
За Епщайн-бар тествали ли сте се?Това ми идва на първо четене.Сърбежите при мен са от щитовидната, а често са от висок инсулин.Иначе втрисания имам и аз, като тръпки през тялото, най-често тръгват от средата на гърба.

# 226
Момичета и аз чета тези дни пак за хранителните добавки . За някаква радиола розеа. Пише, че е адаптоген при тревожност и регулира кортизола. Някой има ли опит с нея. Никакви отзиви не откривам за нея в нета, а искам нещо билково за тревожността и за това, че много бързо се напрягам за глупости. Гледах и ашвагандата, но изкуствения интелект казва,че не е добре да се пие при нормални нива на TSH, но в долна граница.

Аз съм пила Родиола и много ми помогна в момент, в който не се чувствах добре. За мен действието беше мигновено - цялата тежест и мъгла, които усещах в съзнанието си, просто изчезнаха. За съжаление, тялото привиква към нея и след време спира да действа и трябва да се направи почивка. Правила съм няколко цикъла на прием, докато в един момент не спря да ми действа и се наложи да търся други решения.

От тогава драстично промених начина си на живот - спортувам повече, храня се редовно и здравословно и гледам да имам някаква по-адекватна умствена активност - писане или четене. За себе си съм установила, че ако пренебрегна някое от тези неща за по-дълго време, сънят ми се нарушава и от там ставам по-нервна, което ми коства повече енергия и т.н. Освен всичко това, за съня много ми помогна и магнезия, който освен за мускулите, подпомага и функциите на нервната система.
Много благодаря за мнението. Тези дни ще взема да я купя и да пробвам как ще ми действа.

# 227
  • Варна
Да помрънкам, че само вие ще ме разберете. Пети ден тормоз, болки в корема и гърдите, и не тръгва и не тръгва тоя цикъл. В комбинация с простуда съм такъв парцал, че не мога да се вдигна. А, още една сравнително нова "екстра" - сърцебиене. Гадост.
За да не е само мрън, светъл празник!

Последна редакция: нд, 12 апр 2026, 10:53 от svetli

# 228
За Епщайн-бар тествали ли сте се?Това ми идва на първо четене.Сърбежите при мен са от щитовидната, а често са от висок инсулин.Иначе втрисания имам и аз, като тръпки през тялото, най-често тръгват от средата на гърба.
Благодаря за съвета!Ще пусна тест за ЕП Щайн още другата седмица.

# 229
Момичета и аз чета тези дни пак за хранителните добавки . За някаква радиола розеа. Пише, че е адаптоген при тревожност и регулира кортизола. Някой има ли опит с нея. Никакви отзиви не откривам за нея в нета, а искам нещо билково за тревожността и за това, че много бързо се напрягам за глупости. Гледах и ашвагандата, но изкуствения интелект казва,че не е добре да се пие при нормални нива на TSH, но в долна граница.

Аз съм пила Родиола и много ми помогна в момент, в който не се чувствах добре. За мен действието беше мигновено - цялата тежест и мъгла, които усещах в съзнанието си, просто изчезнаха. За съжаление, тялото привиква към нея и след време спира да действа и трябва да се направи почивка. Правила съм няколко цикъла на прием, докато в един момент не спря да ми действа и се наложи да търся други решения.

От тогава драстично промених начина си на живот - спортувам повече, храня се редовно и здравословно и гледам да имам някаква по-адекватна умствена активност - писане или четене. За себе си съм установила, че ако пренебрегна някое от тези неща за по-дълго време, сънят ми се нарушава и от там ставам по-нервна, което ми коства повече енергия и т.н. Освен всичко това, за съня много ми помогна и магнезия, който освен за мускулите, подпомага и функциите на нервната система.
Много благодаря за мнението. Тези дни ще взема да я купя и да пробвам как ще ми действа.
Родиолата с Л-Tirozin беше предписана на мъжа ми от психолог, заради високи нива на стрес.. Казва че се чувства по-добре с тях.

# 230
И аз рязко качих кила след като навърших 40г. При мен беше по-скоро около 42г. Явно си е от възрастта.
По принцип не спя добре, защото заспивам трудно от тийнеджърка (нощна птица съм, вечер съм активна), така че не мога да преценя дали има някакви отклонения заради възрастта в това отношение.

Аз мислех, че перименопаузата започва към 45г и за това си казвах, аааа имам време...Ама, ме започна доста по-рано.
Това не спане направо ме побърква. И аз от млада не спя добре, ама сега е ужас. Чувствам се като парцал постоянно.
Две са нещата, които ме отчайват : как да сваля тези кила и как да мога да спя нормално ?
Някой, някакви билки да препоръча ?

# 231
Магнезиев бисглицинат вечер (около 400 мг) помага за съня. Може и мелатонин (аз, ако не заспивам, вземам по 1 мг една, или 2 макс таблетки). Може и валерианче, ако има тревожност.
Тези не са тежка артилерия, тоест не знам дали помагат при тежко безсъние.

За килограмите - храненето е най- важно, движение, ако няма противопоказания - силови тренировки. Но храната е от най-голямо значение.

# 232
Ох, забравих да кажа, че ендокр. ми предписа и чай от розмарин и мента или джинджифил и мента, забравих.Но аз не обичам и чай, та не съм го купила.

Ще ти бъда много благодарна ако се сетиш за комбинацията от билки и за какъв проблем ти ги е препоръчал ендото Simple Smile

# 233
За тревожност и депресия.За безсилие и обща липса на енергия.
Сега гледам, че
има джинджифил и маточина, може и този да каза, ама аз нали не обичам чай, та не го слушах много внимателно 😅

# 234
За килограмите няма какво да се лъжем, иска се балансирано хранене и калориен дефицит заложен според нуждите, мерките, ежедневието, наличие на спорт или липсата му.

# 235
Аз се сдобих с проблемна жлъчка, не е от перименото, просто се сдобих с нея и сега свиквам. Ще трябва още да променям начина на хранене.

# 236
  • Варна
Искам да питам тези, които имат и цикъл, и топли вълни. Когато сте в цикъл, вълните променят ли се? От вчера цъфнах и днес направо не се трае. Вариант 1, вълните се влошават. Вариант 2, от вчера не се мажа с прогестероновия крем и той наистина действа и сега без него усещането е по-зле. Вие имате ли подобни наблюдения?

# 237
Аз съм с цикъл но нямам вълни. Знам, че не помагам, само заради прогестероновия крем се включвам, че бях попаднала на материал, който го отрича, че помага. Материалът беше във връзка с хормонозаместителната терапия, но пусно не запазих нито линка, нито запомних името на лекаря, а си казах, че трябва, може да ни е полезно....Ако някой някъде попада на материали в тази връзка може да ги слага, пък всеки да си изважда полезното за него.
Аз понеже съм решила, ако имам тежка симптоматика, да си искам ХЗТ.

# 238
От перименоаузата се сдобих с повишена горна граница на кръвното налягане и ако преди ми беше 90-95, вече отива на 105 на 65, с пулс 80-88 и главата ми пулсира или ме боли. Не бях предполагала, че има такова нещо...

# 239
Ани, кардиолог ?

Общи условия

Активация на акаунт