Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №37

• 36 015
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
  • sofia
Ох, забравих да кажа, че ендокр. ми предписа и чай от розмарин и мента или джинджифил и мента, забравих.Но аз не обичам и чай, та не съм го купила.
При мен ендокринолога, при който отидох заради хипофункцията ми се хвана за феритина и желязото, каза че имам супер малко феритин и ми изписа Сорбифер, по 2, а също и Сераза и Л-Тианин, цинк и селен. Много се дърпах с това желязо, но вече вярвам, че от там ми е ниската енергия.
От там е. Баща ми (на 73) есента нямаше сили за нищо, ама направо немощен. Прави си изследвания и се оказа, че желязото му било много ниско (хемоглобина си му е бил ок). Та след прием на желязо вече си е ок и в кондиция (като за него си).

# 211
Отчитам начало на цикъл, подранил според моето броене спрямо овулацията, но предвид, че нямам идея в какво състояние ми  е лигавицата след риекото, го намирам за нормално. Да видим как ще протече. Мисля да извадя да допия Омегата, която някога съм взимала, като заговорихме за добавки.

# 212
  • Canada
Да споделя отзиви за д-р Йонкова. Очарована съм! Освен гинекологичният ми проблем (миоми) обсъдихме и ИР, и щитовидната, и храненето, движението, спорта.
Предписа ми утрогестан и метформин, както и изследвания, които да направя.

За месото... От заклет месоядец сега понякога буквално ми се гади от месо. Млечни не бях консумирала с години, но не мога да карам само на протеин от яйца. Позволявам си кисело мляко от време на време, но го квася у дома.

За синдрома на хроничната умора д-р Mercola препоръчва молекулярен hydrogen. Може би ще пробвам нататък.

Последна редакция: сб, 11 апр 2026, 09:16 от Foncé

# 213
Фонсе, в кой град преглежда и колко по- рано запази час? Има ли консултации онлайн?

# 214
Ох, забравих да кажа, че ендокр. ми предписа и чай от розмарин и мента или джинджифил и мента, забравих.Но аз не обичам и чай, та не съм го купила.
При мен ендокринолога, при който отидох заради хипофункцията ми се хвана за феритина и желязото, каза че имам супер малко феритин и ми изписа Сорбифер, по 2, а също и Сераза и Л-Тианин, цинк и селен. Много се дърпах с това желязо, но вече вярвам, че от там ми е ниската енергия.
От там е. Баща ми (на 73) есента нямаше сили за нищо, ама направо немощен. Прави си изследвания и се оказа, че желязото му било много ниско (хемоглобина си му е бил ок). Та след прием на желязо вече си е ок и в кондиция (като за него си).
Дано и за мен.. Пия вече повече от 15 дни, все още нямам енергия. Във времето съм пила и Билкова кръв и още едно за желязо, но все така.. Странното е, че ми се яде тесто, вероятно е и хормонално, Козунаците не мога да ги пропусна.
Имам чувството че при мен не се усвоява желязото. Иначе хемоблобина ми е 120 което е в долната граница. Но феритин е поднормен, демек нямам никави залежи желязо.

# 215
  • Canada
Фонсе, в кой град преглежда и колко по- рано запази час? Има ли консултации онлайн?
В София и Троян преглежда докторката. В супердок за София видях, че има свободни часове за края на април и май, както и опция за онлайн консултация.

# 216
Дано и за мен.. Пия вече повече от 15 дни, все още нямам енергия. Във времето съм пила и Билкова кръв и още едно за желязо, но все така.. Странното е, че ми се яде тесто, вероятно е и хормонално, Козунаците не мога да ги пропусна.
Имам чувството че при мен не се усвоява желязото. Иначе хемоблобина ми е 120 което е в долната граница. Но феритин е поднормен, демек нямам никави залежи желязо.

Миналата година по това време имах същия проблем и се чувствах МНОГО зле (наложи ми се да отложа ангажименти, защото нямах сила да стана от леглото) - при мен беше липса на B12, като лекарката ми предписа и D3, тъй като в Европа масово не можем да го синтезираме достатъчно. Тогава си взех добавки, но тази година гледам да си набавям B12 от храната (преминах на основно вегански режим, което при мен беше проблемът, и трябва да внимавам с това), като преди няколко месеца бях в аптеката за D3, защото пак ми бяха паднали батериите и нямах друго обяснение - за мен сработи и ми светна. Сега като се затопли, гледам да прекарвам поне 20-30мин на слънце, за да си го синтезирам сама.

Имала съм периоди на отпадналост и заради липса на желязо, свързани с вегетарианството, но от както вкарах по-разнообразна храна в ежедневието (бобови, броколи, спанак хапвам мин. 2-3 пъти в седмицата) нямам проблеми. Витамин C помага усвояването на желязо, така че често овкусявам салати и т.н. с лимон или хапвам портокали/мандарини.

# 217
  • Sofia
Отчитам начало на цикъл, подранил според моето броене спрямо овулацията, но предвид, че нямам идея в какво състояние ми  е лигавицата след риекото, го намирам за нормално. Да видим как ще протече. Мисля да извадя да допия Омегата, която някога съм взимала, като заговорихме за добавки.
И аз съм с цикъл от днес.
В последната година цикълът ми доста се скъси. На почти 46г съм. Мина на 24-28 дена. А преди беше средно 45 дена (стигал е и до 70), като се радвах ако дойде до 60-тия ден.
Засега като обилност, продължителност или цвят на кървенето няма промени. Но отскоро съм на антикоагуланти и това може изкуствено да го поддържа по-обилен от очакваното за възрастта.

Последна редакция: сб, 11 апр 2026, 14:29 от Brin de muguet

# 218
Здравейте, попаднах случайно на тази тема, защото от 2-3 месеца се побърквам централно. Все си мисля, че ми е много рано, да влизам в тази гадна фаза.....В ранната 40-та съм, но качихрязко  кила, които не с диети, а с нищо не мога да сваля. Започнах и нощно изпотяване. Понякога и изтрещявам максумално. Правих разбира се изследвания, видях, че с индекса Хома май имам инсулинова резистентност, но ендо-то каза, че съм била гранична.
Как е възможно такова ранно влизане в пре-менопауза? Дали не е някава временно явление ? Цикъл си имам и то доста редовен, както винаги. Само килата и потенето ме побъркват. Също така се будя и в 3 или в 4 ч сутрин и после не мога да заспя. Много се чувствам изморена. И не напоследно място, не мога да се съсредоточа, забравям.

Последна редакция: нд, 12 апр 2026, 13:32 от BlackCat12

# 219
Не е рано, около 40 влизат повечето жени в премено.

# 220
  • Sofia
И аз рязко качих кила след като навърших 40г. При мен беше по-скоро около 42г. Явно си е от възрастта.
По принцип не спя добре, защото заспивам трудно от тийнеджърка (нощна птица съм, вечер съм активна), така че не мога да преценя дали има някакви отклонения заради възрастта в това отношение.

# 221
Аз имам доста познати с изчерпан яйчников резерв на 40 или 40 и малко.
Аз самата съм на 50, като съм имала проблеми с теглото в ранните 40, после на 45 рязко влезнах в преразход Simple Smile пак по лични житейски драми и от тогава с едно допустимо помръдване нагоре на килограмите, сериозно напълняване нямам, но сега се и старая да е така. Но не съм била и слаба, да кажем, че съм се придържала към норма някаква, също дълго време бях останала без спорт. Напоследък хапвам излишни неща, но се надявам скоро да влезна в час и да се върна към баланса. Баланс му е майката, за мен поне.
Цикъл заради риекото нямах, сега ще видим ще се възвърне ли редовността, каквато имах преди на 30 дни. При мен винаги е започвал "трудно" с малко зацапване ден-два, после имам два по-силни дни и после се е случвало да зацапва по-дълго, като не съм имала излизане драстично извън норма. Но на този етап не знам как ще е, ще следя.

# 222
Здравейте!
На 46 години съм с редовен ,макари и все по оскъден цикъл. От около година през 14-18 дни  имам втрисания болки в ставите, в мускулите, главоболие  , понякога сърбеж предимно по краката без обриви ,понякога вдигам температура около 37 до 38 градуса. Като цяло грипоподобни симптоми. Всичкото това чудо е за два-три дни, после всичко  изчезва. Опитвала съм се да засека дали е около овулация  или преди цикъл ,но всеки месец е различно. Цяла година се влача по доктори ,ендокринолог, ,гинеколог ,хематолог (заради нисък хемоглобин) ,ревматолог. Всеки казва не си за мен. Аз не знам вече за къде съм ,сама започвам да стигам до извода, че вероятно съм в Перименопауза.. Така ли е?

# 223
Можем само да гадаем.Изобщо не ми е хрумвало да си меря температурата.

# 224
Можем само да гадаем.Изобщо не ми е хрумвало да си меря температурата. 
мерих я, защото имам втрисания, което подсказва за температура

Общи условия

Активация на акаунт