Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №37

• 33 886
  • 767
  •   1
Отговори
# 15
А какъв беше ефекта върху миомите от Риеко. Свиха ли се?

Да, свиха се малко, от 5,2 станаха на 4. Две са толкова големи. Допускам след почивка втори курс, но ще наблюдаваме.

# 16
Кой гинеколог във Варна бихте препоръчали за перименопауза и хормонални бъркотии?

# 17
  • Б
След като цикъла трябва вече да спира защо го предизвиквате? Докога се предизвиква ? Аз просто си чакам да дойде и когато спре спре. Не предизвиквам с хапчета .

# 18
Ако е към мен въпросът-аз не предизвиквам, обратното-риеко спира цикъл. Прекрасно ми е без цикъл, понесе ми изключително добре терапията. Очаквам цикъл, защото преди риеко имах такъв, редовен, с отчетлива овулация. До кога-не знам. НО категорично не предизвиквам. Следва да се появи естествено, ако го има все още.

# 19
След като цикъла трябва вече да спира защо го предизвиквате? Докога се предизвиква ? Аз просто си чакам да дойде и когато спре спре. Не предизвиквам с хапчета .
Защото някои лекари смятат, че така се скъсява перименопаузата и по-бързо влизаш в менопауза. Особено ако има съпътстващи проблеми като миоми.

# 20
А как се справяте с безсънието? То има ли общо с тази фаза при жените?

# 21
  • Sofia
Гледам да се изморя преди лягане (велоергометър, кростренажор).
И после като легна, взимам мелатонин.
При мен действа.

# 22
Избягвам тренировки вечер, усложняват заспиването.

# 23
  • Sofia
Избягвам тренировки вечер, усложняват заспиването.
Да, и на мен така са ми казвали.
Но на мен ми помага.

# 24
  • Бургас
Аз пък имам проблеми със събуждането. Цял живот съм така. Не е по темата, но дали имате някакъв съвет. Ако ще да си легна в 20ч пак не мога да стана. 8 часа сън никога не са ми били достатъчни. До сега се справях някак, но отскоро съвсем не мога да се изритам от леглото.
(Имам ИР и хипофункция)

# 25
ИР страшно скапва енергията, въпреки, че спя 8 часа се събуждам и чувствам парцал.
Хипофункцията май и тя...

# 26
  • Canada
Ниският кортизол също...

Около овулация съм със зверски болки ниско долу и в кръста. Пих но-шпа, май ще се наложи и втори 😳 Обикновено много, много търпя и посягам към лекарства само когато е наистина непоносимо.

# 27
Безсънието не е задължителен спътник на пременопаузата и първите години на менопаузата. Поне при мен. Ако съдя от майка ми, която е на 70 г. и все още обича да си поспива, няма и никога не е имала проблем в това отношение, не всички имат този проблем.
Заспивам в момента, в който си опра главата на възглавницата и все отлагам ставането сутрин с още 5, и още 5 минути ...
През седмицата ставам в 6 ч и лягам най-рано в 23 ч, защото все имам нещо да довърша. През уикендите ставам между 9 и 10 часа. Но, като цяло ежедневието ми е доста активно и натоварено, и се изморявам достатъчно, за да спя добре. Целта ми е да успея да си оставям поне по 8 часа за сън всеки ден, но май само през уикендите успявам.

Последна редакция: нд, 22 мар 2026, 20:02 от Light Beam

# 28
При майка ми започна едно безсъние малко след 40 г., което продължава и до днес, вече е над 70.
Тогава не са били на мода разни добавки и хормонални спирали/ препарати, търпеше си, без да се оплаква, търпи и сега.

# 29
Аз спя по 10ч, по-малко не ми стига.

Общи условия

Активация на акаунт