Дефицит на биотин: скритата причина за косопад, чупливи нокти и проблемна кожа

• 7 616
  • 231
  •   1
Отговори
Имате ли засилен косопад, чупливи нокти или зачервяване и възпаление около очите, носа или перинеалната област? Тези симптоми често се разглеждат поотделно, но в много случаи могат да са свързани с дефицит на биотин (витамин B7) – ключов витамин за поддържането на здрава коса, кожа и нокти.

Биотинът има важна роля в изграждането на кератина – основния структурен протеин на косата. Когато нивата му са ниски, косъмът не се формира достатъчно здрав още в самото начало на растежа.

Това води до специфичен тип косопад, който не винаги изглежда като класическо „падане на цели косми“. По-често косата започва да расте по-слаба, по-тънка и с нарушена структура, достига дължина около 3–4 см и след това се накъсва. В резултат се наблюдават много къси, стърчащи, „фризирани“ косъмчета, които създават усещане за хвърчаща и изтощена коса, дори без видимо масивно окапване.

Освен това може да се забележи:
▪️по-бавен растеж на косата
▪️загуба на блясък и плътност
▪️лесно накъсване при ресане или стилизиране

Дефицит на биотин може да се появи при различни състояния, например:
▪️небалансирано или ограничително хранене;
▪️проблеми със стомашно-чревния тракт и усвояването;
▪️продължителен стрес;
▪️прием на определени медикаменти;
▪️повишени нужди на организма.

В такива случаи е важно да се обърне внимание на приема на достатъчно количество биотин. Високодозираният и добре усвоим D-биотин от 10 мг е подходящ при дефицит, когато е необходим по-бърз и видим ефект върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Предимство е, когато приемът е лесен – само 10 мг дневно, което улеснява редовния прием и постигането на резултати.

Ако разпознавате подобни симптоми, е възможно да става въпрос за недостиг на биотин и е добре да се предприемат навременни мерки.

Разпознавате ли някои от тези признаци? Включете се в темата и може да спечелите един от три комплекта с продукти за коса на Parusan.

На 20 април ще изтеглим и обявим в темата победителите.
Моля, запознайте се с Общита условия на играта.

Последна редакция: ср, 08 апр 2026, 12:44 от Жaклин

# 1
От години се боря с косопад и изтъняване на косата.А никтите ми винаги са били чупливи и тънки.Имам накъсване по дължините също.С удоволствие бих опитала и такава добавка.

# 2
  • Пловдив
След диета, с която свалих близо 35 кг, косата ми започна да капе. Това си е признак на липса на някои вещества в организма. Тогава ми попадна течен колаген с биотин. Ефектът от приема се усети на втората седмица. Косата стана по-лъскава. Но косопадът реших със спрей, професионална грижа. И сега ползвам такъв от време на време, за да подхарнавам корените на косата.

# 3
Имам косопад / сезонен и не съвсем/ и изтъняване на косата.Ноктите ми винаги са били чупливи и много тънки.С удоволствие бих пробвала и тази добавка.

# 4
  • Бургас
Разпознавам почти всички признаци, като единствено по-бавния растеж на косата не ме притеснява изобщо. Лесното накъсване на косата и чупливите нокти са проблем.

# 5
След тежко преболедуван Ковид косъма ми изтъня, а имаше и период на интензивен косопад. Прилагах какво ли не да закрепя положението.
С удоволствие ще опитам предлаганите продукти!

# 6
Косопад, изтъняване на косата и накъсване по дължината са симптомите при мен.
Последните месеци съм подложена и на голям стрес който оказва влияние върху организма като цяло.
С удоволствие бих пробвала добавката!

# 7
Имам косопад, накъсване и липса на блясък.

# 8
По време на бременността имах много хубава коса, но от известно време забелязвам, че освен типичен косопад за следродилния период, имам и накъсани краища и чупливи нокти. Бих пробвала добавка с биотин.

# 9
Почти всички признаци са налице при мен, като единствено по-бавния растеж на косата не ме притеснява. Лесното накъсване на косата и деленето на ноктите обаче са ми сериозен проблем.

# 10
  • София
За съжаление отдавна забелязвам повече косми по четката за коса, по-бавен растеж на косата и загуба на блясък и плътност. Особено по време и след блеменността ми. Ползвам продукти.  Yellow Heart

# 11
Със сигурност съм с повишени нужди на витамини от група В, имам всички признаци, посочени в темата, а и допълнителни. Търся храни, които набавят витамина, но не ми е достатъчно и са ми нужни добавки и специализирани продукти.

# 12
Да, разпознавам доста от тях и не бях се замисляла, че тези признаци могат да са свързани с дефицит на биотин. Определено научих нещо ново!

# 13
Имам накъсване, липса на блясък. Бих пробвала предлаганите продукти с удоволствие!

# 14
При мен има накъсване, но е чуплива и го отдавам на неправилно сресване на мокра коса.

Общи условия

Активация на акаунт