Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 11 921
  • 288
  •   4
Отговори
# 285
Крис, имотът не е стока, която купуваш и продаваш за ден или година.
Имотите се купуват дългосрочно, за по 10-20-30-50 години.

Остави този пример с 1-2 години назад и погледни 10-20 години назад.
Кажи за някой, купил апартамент 2016, 2006,1996.
Колко му е струвал и колко сега струва.

При такива периоди се вижда истинската инфлация на парите. То и за последните 2 години имаше адска инфлация, ама хората просто я отричат. Някои от тях.

Освен това, попадат ми разни видеота от инлуенсъри, не помня заглавието, но нещо от типа "защо Мъск не плаща данъци". Та там си казват, че банките си умират да му дават заеми на лихва 1-2%.
Та остави, таз песен любовна, че банките само могат да влагат безрисково в ДЦК на 4% и така до безкрай. Явно, че обичат да дават и на 2%.

# 286
  • Бургас
Е, то е имало и има и такива, които са купили с цел да продават бързо, за да имат бързи печалби, но колкото и да е бързо това - от зеленото до акт 16 минават в най-добрия случай 3 години.

И все мисля, че тези хора не са масата от пазара, има и много случайни сред тях, има и такива, повели се от общата вълна, без ясна цел, с кредити, или да спасят и затворят парите. Те са ги спасили и затворили, не им е идеята да продават.
Виж тези с кредитите може и да имат известни неприятности.

Прави впечатление, че брокерите агресивно и настървено продължават да търсят собственици и имоти за продажба. Явно зелените ливади не им стигат. В бургаските групи е чудо.

# 287
Крис, имотът не е стока, която купуваш и продаваш за ден или година.
Имотите се купуват дългосрочно, за по 10-20-30-50 години.
Че той и Илон Мъск така вика - СпейсХ няма печалба сега, ама това е дългосрочна инвестиция, след 20 години ще сме на Марс, влагайте сега и дръжте, че да спечелите тогава, а не от днес за утре 😀
Напълно съм съгласен с теб, че имотите са дългосрочна инвестиция и именно затова не ме блазнят имоти в БГ - защото както е тръгнало след 20-30 години в тая държава дали ще ще има и 5 милиона българи, от които половината пенсионери. И ще сме построили още 1 милион жилища, които ще се чудим на кого да даваме под наем.
Ако докараме достатъчно пакистанци, мароканци и сирийци, както правят в Германия, Франция или Англия, може и да закърпим положението, ама иди виж при тях как е сега и дали ти харесва.

# 288
Крис, пак едно и също.
Мъск не знам колко печели сега, според мен и сега печели, но ето, банките му гласуват доверие, дават му милиарди, играчите с акции също му гласуват доверие, дават пари, купуват акции, ето, трилионер го направиха.
Аз лично, смятам, че ще успее и ще прати огромна експедиция на Луната, която ще успее да построи голяма база. След време вероятно и за Марс ще успее, а след още години може и до Титан да прати експедиция. Виж му само колко са му успешните и новаторски стартъпи, и колко всеки от тях е отворил нова индустрия, където навлизат десетки други компании и предизвикват бум, растеж и развитие. Виж електронните плащания, ел коли, автономни коли, строеж на тунели, импланти, мозъчни и всякакви, слепи проглеждат, обездвижени прохождат, преизползваеми ракети и тн.

След 20-30 години е я камилата. Аз лично не вярвам, че трайно ще ни падне населението. Ето, дойдоха маса украинци, харесва им, остават. Утре ще започнат да прииждат германци, французи, като ептен им се сиганизират държавите, и тях ще приемем. Може пък и да се пооправим и да спрат да емигрират младите, че даже и да се връщат част от излезлите. Съвсем сериозно го мисля това, мнение на многогодишен екс-емигрант.

Освен това, за нанайсти път, никой не е казал, че ще купиш нещо на най-тъпата цена, ще го обзведеш с най-тъпата цена за ремонт, с най-тъпия подбор излишен лукс мебели, после ще го пуснеш за най-тъпия наем "да капе", ще избереш и най-тъпия за наем квартал, хем скъп, хем без търсене, ще избереш и най-тъпия размер апартамент, примерно 3-4 стаен с 2 гаража, после ще избереш и кофти тип наематели, с 2-3 котки и кучета и ще чакаш положителен резултат.
Няма бизнес във Вселената, който да успее да работи при такива условия. Освен ако не е с "чужди" пари. Или от твоя голяма заплата, или нещо крадени или не знам откъде.
Трябва оптимизация.
Ако работиш "на сляпо" и не знаеш нищо за пазара, най-добрият ти ориентир е да си максимално оптимизиран, максимално лийн, минимум разходи, и да търсиш, купуваш и наемаш труд с на минимални цени.
Навремето имах един познат, внасяше на едро стока от няколко държави, директно има изрградени отношения с производители и зарежда складове на едро. Той ме учеше на разни основни принципи в бизнеса.
Та той каза, имах един случай, едни мои клиенти, имащи склад на едро, правят се на хитри и отиват при производителя в Дубай да договарят цена от производител, за да ме конкурират. Дават им цената и те щастливи и доволни купуват няколко контейнера и идват в България да го продават. Да, ама моя човек, дълги отношения с производителя, купува примерно на -30% от цената на производител. За дрехи става въпрос. Смъква цените на неговото зареждане и ги "убива". Ония, съответно остават без печалба и се отказват от тия номера.

Та, за Нти път, няма как сулю, вчерашно Л, да иде при най-скъпия строител, да купи готов апартамент, с цена, надута до пръсване, после скъпи материали, майстори, обзавеждане и да "изтрепе рибата". Ми, ще си фалира като пич, като стой та гледай. Това е положението, М. Не е ядрена физика.

Общи условия

Активация на акаунт