Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 19 015
  • 385
  •   5
Отговори
# 375
Значи войната, космоса и петрола попречили на златото, иначе щели сме да видим.
Ми, всяка прогноза за каквото и да е не е ли точно това.
Или прогнозираш правилно или не прогнозираш правилно.
То войната, петрола и космоса не влияят на апартаментите, сигурно.

Повтарям се, след всичките му приказки, не съм видял спад на цените при имотите. А чувам, че при златото имало.

# 376
  • София
Не зная в какъв срок е прогнозирал 10к за златото....
До края на бичия цикъл...който свърши две седмици след прогнозата му

Та имаме 2 седмици за покупки на имоти и после само Hands Point Up...

# 377
Значи войната, космоса и петрола попречили на златото, иначе щели сме да видим.
Ми, всяка прогноза за каквото и да е не е ли точно това.
Или прогнозираш правилно или не прогнозираш правилно.
То войната, петрола и космоса не влияят на апартаментите, сигурно.

Повтарям се, след всичките му приказки, не съм видял спад на цените при имотите. А чувам, че при златото имало.

То си е написано в статията. Реален спад има защото за да се стигне до сделка се правят 10% отстъпки.

# 378
Това кой гарантира, че е истина? ЕЖК!?

# 379
Златото и аз го продадох като се усетих, че няма скоро да свърши войната, не на 5к ама към 4.5 някъде. Много държави имат трудности покрай войната и трябва да плащат вече по $100 за петрол вместо $70, плюс това за да си го докараш до вас танкерите от $60к на ден отидоха на 3-400к на ден, защото никой не ще да плава там, на моряците се плаща двойно и тройно и пак не щат, застраховката стана 5% от цената на танкера за 1 (едно!) преминаване на Персийския Залив.
Та затова много държави като Турция, Малайзия, Пакистан, и др.които преди купуваха злато, от няколко месеца не купуват, а продават. То това му е и една от функциите -да е лесно ликвиден актив, който можеш бързо да продадеш при затруднения.
Ако вместо златен резерв бяха трупали апартаменти, за колко време и колко пари можеха да ги обърнат в кеш, за да си купят гориво, храни и други неща от първа необходимост?

# 380
Това кой гарантира, че е истина? ЕЖК!?

Информацията съвпада с моя опит с една фирма. Преди няколко месеца им изпратих запитване и още в първия им отговор ми предложиха 10% без да съм питал за отстъпка. От началото на годината точно те един апартамент не са продали.

# 381
dani1, през 2008 купувах жилище. Цените високи, избор почти никакъв. И само след три месеца /пак избора не бе аууу, но цените така паднаха, че тристаен се продаваше на цената на двустаен. Та прогнози трудно се правят. Но на фона на тези бетонни мастодонти, дето по-горе писах, че са на всяка втора крачка нещо виждам ситуацията с 2008 год. в близко бъдеще.

# 382
Никой не може да предвиди бъдещето, но щом хилядолетен актив лато златото св държи като меме криптовалута, то това трябва да ви притеснява и да ви говори, че нещо не е наред. Да пари винаги ще се печатат, но имотите също ги произвеждат с бърз темп, а нови хора не виждам да идват насам в големи количества. Онзи ден разбрах, че средматавъзраст вече е 47г, а средната продължътелност на живота е 75. Е дали в последните си 20-30г хората ще се натискат за кредити? Тъкмо ще го изплати и ще се гътне. Егати живота.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 08:39 от Gogo1979

# 383
Купуваш 1 апартамент, имаш един апартамент. Капиш?
...
Не би трябвало да е сложно за разбиране.
Ми аз може да съм прост, ама не го разбирам.
Нито ям и пия апартаменти, нито ги нося на гърба си.
Всяка монетарна единица, в която спестява човек, е полезна дотолкова, доколкото лесно и бързо може да я обърне в стоки, които консумира, без загуба на стойност.
И монетарната единица "един апартамент" е неподходяща за това, защото всеки път като трябва да я обърнеш в нещо ликвидно даваш 10% от стойността й като транзакционни разходи; отнема много време, може месеци; стойността не е гарантирана, а зависи от конюнктурата, демографията, икономиката и т.н.
То може да се каже и "една жълтица е една жълтица" - ама и нейната стойност флуктуира, когато трябва да я похарчиш. Но поне става бързо и лесно. Някъде бях чел, че едно време войниците получавали заплата 2 жълтици на месец. Сега една жълтица 8 гр. е към 900 евро. Нашите войници каква заплата получават, май към 1800 евро? Тоест, колкото и преди 2000 години.

# 384
Купуваш 1 апартамент, имаш един апартамент. Капиш?
...
Не би трябвало да е сложно за разбиране.
Ми аз може да съм прост, ама не го разбирам.
Нито ям и пия апартаменти, нито ги нося на гърба си.
Всяка монетарна единица, в която спестява човек, е полезна дотолкова, доколкото лесно и бързо може да я обърне в стоки, които консумира, без загуба на стойност.
И монетарната единица "един апартамент" е неподходяща за това, защото всеки път като трябва да я обърнеш в нещо ликвидно даваш 10% от стойността й като транзакционни разходи; отнема много време, може месеци; стойността не е гарантирана, а зависи от конюнктурата, демографията, икономиката и т.н.
То може да се каже и "една жълтица е една жълтица" - ама и нейната стойност флуктуира, когато трябва да я похарчиш. Но поне става бързо и лесно. Някъде бях чел, че едно време войниците получавали заплата 2 жълтици на месец. Сега една жълтица 8 гр. е към 900 евро. Нашите войници каква заплата получават, май към 1800 евро? Тоест, колкото и преди 2000 години.

Крис, от златото ще получаваш ли 500-700 монетарни единици на месец които да обръщаш в стоки които консумираш? Защо постоянно внушаваш на хората че са тъпи? Апартаменти знаят хората, апартаменти купуват. Ти като знаеш злато купуваш злато. И сега като го продаде какво купи? А, да, ти не казваш, но казваш на другите че е глупаво да купуват каквото знаят да купуват, понеже има по-добри инвестиции които няма да им кажеш.

# 385
Не е ли обратното - те ме питат защо съм толкова тъп, та не виждам защо трябвало човек в апартаменти да спестява - обяснявам защо според мен това не е удачен вариант.
Да ги даваш под наем е едно - това си е бизнес, разправии. Но има 200 хил. или колко бяха празни, заключени, които точно за това се ползват - за спестяване. За тях се отнася това, което съм написал. Сега се сетих и още един недостатък - като ти потрябва да си купиш нещо със спестеното, не можеш лесно да платиш с "един апартамент" и да искаш да ти върнат ресто.
А относно това в какво инвестирам лично аз, много пъти съм писал - само когато са ме питали, без да натрапвам съвети - и скоро след това модератора го трие, че не било по темата за имоти. Ако и ти питаш, не е тайна.
Скрит текст:
Около май месец като махнах златото минах шорт на целия пазар, а лонг само няколко позиции танкери, 2 за петрол и 1 за пропан-бутан (LPG). От шортовете кеша стои и дава 3.5%, а от самата позиция колкото изкарам - толкова. Засега не е много, по едно време и на минус беше, понеже се качиха още.

Общи условия

Активация на акаунт