С какво ви дразнят свекървите? - 174

• 28 866
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Имам една колежка, която също като натрупа недоволство по някоя тема, започва да пляска снимки на щерката. Че да отклони и да мине отново в положителна аура.
Намирам го за манипулативно.

Пише се и "влязох", не "влязах".
А за другата учителка - "за когото", не "за който", когато се отнася за човек. Ама и аз като повечето хора вече имам доста ниски очаквания, така че няма драма.

# 436
По английски език. Знам как се пише, за това редактирам по-късно като видя. Аз ползвам микрофона на клавиатурата защото нямам свободна ръка да пиша.

# 437
  • Пловдив
А-аха.

# 438
Имам една колежка, която също като натрупа недоволство по някоя тема, започва да пляска снимки на щерката. Че да отклони и да мине отново в положителна аура.

А за другата учителка - "за когото", не "за който", когато се отнася за човек. Ама и аз като повечето хора вече имам доста ниски очаквания, така че няма драма.

В случая е правилно ", за който". Ако отпред има предлог, правилно е който.     "Комуто" се използва в друга речева ситуация. Например "Мъжът, комуто давам   ......  "     Т.е.  отпред да  няма предлог. Не съм филолог, но мисля, че е вярно.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 19:58 от К.А.Г.

# 439
КАГ, честито на внука ти!

Пише се "за когото", защото се казва "за него". "Комуто" е остаряло, означава "на когото", Владко Мурдаров ни беше забранил да го използваме на лекциите и изпитите при него.

# 440
Благодаря!
Аз също не харесвам "комуто". Някак си  ми изглежда неблагозвучно.  Винаги може да се научи нещо ново. Ще погледна в съответната литература за граматическите норми.

# 441
Чак пък такива забележки в тази тема не са нужни. Вижда се, че не пишат прости хора тук. Лично аз в последно време си коригирам почти всеки пост като си видя грешка. Телефона ми е нов, клавиатурата малка, микрофона изписва каквото си иска, а авторедактора ми сменя думи с други. Какво да направя, с бебето съм 24/7 форума ми е разнообразието.

# 442
  • София

В случая е правилно ", за който". Ако отпред има предлог, правилно е който.     "Комуто" се използва в друга речева ситуация. Например "Мъжът, комуто давам   ......  "     Т.е.  отпред да  няма предлог. Не съм филолог, но мисля, че е вярно.

Аз също не съм филолог, но не е вярно. Simple Smile
Комуто и някому са остарели форми, но "на кого" и "на някого" - не. Както и да е, действително темата не е за това.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 21:22 от The Catcher in the Rye

# 443
Според мен по-голям проблем с живеенето в един двор, на различни етажи не са родителите, а братята/сестрите и техните половинки.

П.П. аз пък много си обичам дателния падеж - комуто, някому и т.н.

# 444
Виждала съм такъв пример. Двамата братя пият на двора, жените им се скубят за косите, коя чии деца гледала повече. Майката се смее и прави раздори между снахите. Селска идилия.

# 445
Аз съм за правилния изговор и правопис. Проверих. Граматически вярното е  "за или  на  когото".

# 446
Зло, това с котките е изцяло неин проблем. Не са в твоя двор и не си длъжна нито да ги търпиш, нито да чистиш след тях.

Колкото до свекървата – не е въпрос на километри. Една свекърва може да живее на горния етаж и никога да не се меси, а друга да е на 300 км и пак да създава проблеми.
И според мен, при нормални обстоятелства, домашно сготвените ѝ гозби нямат място в дома на сина и снаха ѝ. Друго е, ако снахата току-що е родила например – тогава можеш да сготвиш, да оставиш храната пред вратата и да си тръгнеш. Аз така бих направила. Ако поискат помощ в домакинството – ще помогнеш. Ако поискат помощ с детето – ще помогнеш. Но ако не искат, не бива нито да предлагаш настойчиво, нито да се натрапваш.
Това постоянно натрапване на помощ много често няма нищо общо с желанието да помогнеш. Както казва народът: „Прекаленият светец и Богу не е драг.“ Ако човек наистина иска да е полезен, пита дали има нужда и уважава отговора. Не превръща помощта в задължение.

Понякога зад това непрестанно предлагане на помощ стои не желание да облекчиш другите, а стремеж да не изгубиш позиции, влияние и контрол в живота на младото семейство.

# 447
  • София
Такава свекърва бих я тролила.
"Абе, знаеш ли, че има едни модерни хапчета и на Пена свекървата кърми внучето. Снахата малко да си почине."

"Оранжевата котка с бялата муцунка ми каза, че не си ѝ сложила достатъчно храна и я пренебрегваш".

# 448
Точно така е.
И с готвенето и с думите "ще ядете! Аз за вас готвя". Силно желание да се меси дори в това какво ядем. Да има причина да идва уж не е за бебето, не да прави раздори, а храна да носи. Като и се казва няколко пъти, че не се яде тази храна, защо продължава.
Котките не са мой проблем. Докато се търсеше помощ от нас за кастрации и обезпаразитяване и помагахме. Сега като я няма моя мъж ходи да храни останала и котка от първите, които кастрирахме, ваксинирахме, oбезпаразитихме и всичко. Проблема става негов, защото ежедневно му се звъни да храни и уличните и се държи сметка. Той за да ходи там и сестра му да иде също преди малко ходи да пръска за трети път срещу бълхи, оказа се, че са навсякъде в къщата, по терасите, в склада и на двора. За парите за отрова не говоря, време си е. Облича един костюм от работата му, слага маски, ръкавици и започва да пръска. После сваля това всичко и дрехите и от колата си взема други и ги облича, защото ни е страх да не донесе бълха в нас. В къщи влиза директно в банята и се къпе и преглежда целия.
Мислехме да вика фирма, която да пръска, но е доста скъпо. Тя парите няма да ни ги даде, а и само в края на лятото ще събере нови и нови котки.
Не съм съгласна, че такива като нея правят геройство, че хранят всяка котка и я прибират. Напротив, точно от такива котките се въдят все повече. То е лесно като друг плати разходите и включително муфтиш пари за храна, но като спряхме да плащаме кастрациите, котките станаха 30.
Не ме разбирайте погрешно. И аз обичам животни имам и кучета и котки, но уличните не ги храня в къщи и не ги затварям в мазето. Излизам на отсрещния тротоар където няма къща и им слагам там.

# 449
Може да си храни колкото котки иска, ако иска и децата в Сомалия да изхранва, но за своя сметка.
 Защо не раждаме по 15 деца? Мислим да ги издържаме, осигурим нормален живот, рядко си позволяват  повече и те са в новините. Ако е нормално ,няма да впечатляват. Не че е грешно, но е странно. Никой не иска да живее в гето, да праща  деца от малки да работят, да са без образование.
 Само в гетото  е така.

Намеквам за котките. За своя сметка може.  Има една девойка, отделила е етаж , създала условия, влиза се с чехли , имат легла , играчки,  търси осиновители, прибира други ,кастрира ,лекува.
 Това е грижа.
 Бълхарника не  е.
 Имаме 5 котки на двора. Идват и съседски, от квартала ,защото има храна, някои знам чии са, стопаните ги няма.Някои са жестоки  и се борят за храна , явно не ги хранят. Гледахме всякакви животни, за храна ,мляко, продажба. Ревала съм като се разделяме. Но не мога в къщи да отглеждам домашен любимец и  не го правя. То си иска много.

Общи условия

Активация на акаунт