Евровизия (тема 38) - Burgas 2027

• 4 215
  • 188
  •   15
Отговори
# 30
Значи, съжалявам, но къде пък ще спят туристите в София? В Костинброд или в Подгумер ли? Или в прекрасно airbnb в Младост 2, където няма къде карфица да падне от презастрояване, а във Въртопо бродят глутници кучета.

# 31
  • София
Сетих се и за онези приличащи на детски влакчета, които действително превозват през курортите лятото. Дали ще започнат да работят догодина още през май? 🤭
Снимката е примерна.
В Бургас в морската градина се движат такива влакчета, нямам идея обаче дали са подходящи за движение в самия град

# 32
  • Варна
Не очаквах софиянци да са толкова капсулирани в балона си.
Хайде поне тази темичка да не я превръщаме в комлексарнско израждане на омраза към София. Дайте да обсъждаме съществените неща за провеждането на Евровизия 2027.

По-скоро обратното виждам - оплюване на Бургас и всичко що е "провинция".

# 33
В "По света и у нас" в 12 ч пуснаxa Милена Милотинова за малко. "Добра транспортна свързаност" каза жената, че имало. Дооообре. А и спомeнаxa, че билетите ще  бъдат пуснати в края на годината. 

Давид Сукнаров предаваше от Арената. Че тя малка изглежда, поне по телевизията. 10 500  капацитет. Арена 8888 май побираше до 17к?

Аз от тук разбирам и че скоро ще започнат разговори кой изпълнител ще ни представя през 2027, т.е. връщат се към вътрешна селекция?

Аз съм ок с това - не, че това е форматът, който ми харесва, а защото не мисля, че БНТ имат капацитета да организират смислена национална селекция.

И още нещо, wiwibloggs пишат, че EBU планира да преминат изцяло на онлайн гласуване вместо телевот, като целта е да разбият концентрирания вот. Искат да накарат хора да гласуват за повече от един изпълнител. Надяват се новото гласуване да дебютира през 2027. Доста промени от догодина..

# 34
Абе хора,това е музикален конкурс,а не Световен форум на ООН,например. Напълно в реда на нещата си е да се проведе в град като Бургас.
Моля ви се, преди да се изказвате прочетете малко за конкурса. Тази реплика звучи все едно да сравниш Оскарите с наградите на БГ радио.
Иначе по други места феновете вече реват за полети, хотели, за хомофобските настроения в България извън София. Не само българите мрънкат за Бургас.
Пред фактите и Боговете мълчат. Статистиката колко хотелски стаи има в София и Бургас:

София – 18 000 стаи.

Бургас – 500 000 стаи. Включени и хотелите в околните места – Сънито,Поморие и т.н.

Изненадващо (за някои може би),но София наистина няма къде да настани посетителите на Евровизия. И в околностите на София няма...
Много е смешно това. Как ще включвате курорти на 40 километра от града, ми по тая логика при домакинство в София щяхме да ги настаним в Костинброд, Елин Пелин и Перник...
София е огромен град, един от най-големите в ЕС, колкото и да не ви се вярва. Щеше да има предостатъчно места за настаняване и нямаше да има такава спекула в цените, както нямаше и във Виена за разлика от Малмьо и Базел (първият малко беше спасен от близостта си с Копенхаген).

Информацията за хотелските стаи в София явно е от някакъв клет AI, защото няма нищо общо с истината.

# 35
По въпроса за леглата в Бургас и София от чатко версия 5.6

Скрит текст:
Най-реалистичната оценка е, че широката крайбрежна зона Свети Влас–Слънчев бряг–Несебър–Поморие–Бургас–Созопол–Дюни разполага с около 180–210 хиляди официално регистрирани легла.

Зона   Ориентировъчен капацитет
Несебър, Слънчев бряг, Равда, Св. Влас   142 559
Бургас и съставните селища   около 12 300
Поморие и Ахелой   над 11 400
Созопол, Черноморец, Каваци и Дюни   приблизително 20–30 хил.
Общо крайбрежна зона   около 186–196 хил., потенциално над 200 хил.

Само община Несебър има 94 328 легла във функционирали обекти с поне 10 легла, а Националният туристически регистър показва много по-широк капацитет от 142 559 легла, защото включва апартаменти, стаи и малки обекти. Програма на община Несебър, стр. 54–56 Бургас разполага с около 12 298 легла, а Поморие — с над 11 400. Данни за Бургас, данни за Поморие

За сравнение:

София-град: над 30 000 легла, когато се включат хотелите и краткосрочните апартаменти. БТА
София плюс приблизително 20 км около нея: разумна оценка 32–35 хиляди легла, тъй като Божурище, Костинброд, Елин Пелин и останалите близки населени места добавят сравнително малък капацитет.
Само обектите с поне 10 легла в София са 17 200 легла през август 2025 г. НСИ

Изводът: широката зона около Бургас има приблизително шест пъти по-голяма леглова база от София и 20-километровия ѝ пояс. Дори ако приемем само реално функциониращите по-големи обекти, крайбрежната зона вероятно разполага с поне 120–140 хиляди легла — тоест многократно повече от столицата.

Голямата въпросителна не е дали има достатъчно легла, а колко от сезонните хотели ще бъдат отворени, обслужени с персонал и транспортно свързани по време на събитието.

Което какво означава по отношение на спекулативно вдигане на цените - къде ще е по-зле?
Мен ме притеснява дали ще можем да ги изхраним в Бургас ... Wink
След Лени Кравиц нямаше къде една бира да изпием, всичко беше затворило.

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 14:42 от Cygnus

# 36
  • Варна
Което какво означава по отношение на спекулативно вдигане на цените - къде ще е по-зле?
Мен ме притеснява дали ще можем да ги изхраним в Бургас ... Wink
След Лени Кравиц нямаше къде една бира да изпием, всичко беше затворило.
Отсега да се подготвят по-предприемчивите. Слънчака ще помага и без това за тях пролетта е мъртъв сезон

# 37
Току-що гледах някакво интервю с зам. кмета на Бургас, която каза, че чакат с нетърпение, че другата година туристическият сезон щял да почне от май.
Иначе не си правя илюзии, че ще се доредя до билет, както не се и доредих до Григор - Джокович.
Не живея в България, изнесла съм се от София и погледнах за билети. Еми 10 часа и половина с прекачването, без пътя от и до летището и 2 часа преди това. За 11 часа се стига до западния бряг в САЩ.
Пак повтарям, че харесвам Бургас и хората там.

# 38
Цитат
За обикновен концерт спонсорското име на залата е част от бизнеса. За „Евровизия“ обаче правилата са други – организаторите искат неутрална среда, без корпоративни названия, които могат да се възприемат като част от шоуто.
И тук Бургас има естествено предимство.
Залата му няма подобно корпоративно име, което да трябва да бъде премахвано или предоговаряно. Името на залата, която приема „Евровизия“, беше в разрез с правилата и преди няколко години, когато домакин беше Швеция. Тогава се наложи конкурсът да се проведа в Малмьо вместо в Стокхолм заради корпоративното име на залата в столицата на скандинавската държава.

Има прецедент значи.
Освен проблемът с името, някъде мярнах, че залата в Бургас била отговаряла на техническите изисквания. Оттам си направих извод, че може би тази в София е имала някакъв проблем в това отношение.
Нали още в началото имаше съмнения за тавана – дали ще издържи тежката техника. Някой да е срещал нещо по въпроса?

# 39
  • Варна
Не живея в България, изнесла съм се от София и погледнах за билети. Еми 10 часа и половина с прекачването, без пътя от и до летището и 2 часа преди това. За 11 часа се стига до западния бряг в САЩ.
Пак повтарям харесвам Бургас и хората там.
Откъде тръгвате?
Може и чартъри да пуснат специално за Евровизия, но и не мисля че прекачванията ще спрат феновете.

# 40
Цитат
За обикновен концерт спонсорското име на залата е част от бизнеса. За „Евровизия“ обаче правилата са други – организаторите искат неутрална среда, без корпоративни названия, които могат да се възприемат като част от шоуто.
И тук Бургас има естествено предимство.
Залата му няма подобно корпоративно име, което да трябва да бъде премахвано или предоговаряно. Името на залата, която приема „Евровизия“, беше в разрез с правилата и преди няколко години, когато домакин беше Швеция. Тогава се наложи конкурсът да се проведа в Малмьо вместо в Стокхолм заради корпоративното име на залата в столицата на скандинавската държава.

Има прецедент значи.
Освен проблемът с името, някъде мярнах, че залата в Бургас била отговаряла на техническите изисквания. Оттам си направих извод, че може би тази в София е имала някакъв проблем в това отношение.
Нали още в началото имаше съмнения за тавана – дали ще издържи тежката техника. Някой да е срещал нещо по въпроса?

Подчертаният текст е неверен - в Стокхолм залата беше заета.

Дъвкахме го толкова много  - името на залата не е решаващ фактор.

# 41
За билетите всяка година е различно.
Обикновено пускат в края на ноември pre-registration, а през януари започва продажбата.
Цените тази година бяха от 10 евро до 400 евро.
Има всякакви билети освен тези за полуфиналите и за финала - има за репетиции, има за жури шоуто за ПФ1 и ПФ2.

# 42
Да, не се ограничавайте до фокус само върху финала, защото шоуто е наистина дълго и със сигурност не е най-вълнуващото преживяване.

Съветвам ви да обърнете внимание на т.нар. Family Show - това са репетиции, които обаче се провеждат като концертна програма и се правят по-рано през деня, т.е. освен по-ниските цени на билетите, имате и много по-улеснена логистика. И знаете какво ще гледате вечерта по телевизията и можете да заложите кой ще спечели Grinning

Този пост не е спонсориран от EBU! Trollface

# 43
София – 18 000 стаи.
Бургас – 500 000 стаи. Включени и хотелите в околните места – Сънито,Поморие и т.н.
Говорим за град Бургас, не за област Бургас.
Поморие е на 20 км от Бургас, Сънито е на още толкова. След полунощ да се прибират хората до Сънито ли? С копърките?

Та на въпроса: колко стаи има в град Бургас?

# 44
Благодаря за темата! И дано отново коментарите да са по същество....!

Общи условия

Активация на акаунт