Имам една доста странна ситуация и честно казано не знам как е най-правилно да постъпя. Ще се опитам да обясня всичко отначало, защото иначе сигурно няма да стане ясно защо толкова се чудя.
Преди около 3 години се нанесох в една много красива къща. Имам съсед, с когото в началото се познавахме съвсем бегло. Не сме имали конфликти или някакви лоши отношения, просто всеки си гледаше живота.
В началото на 2025 г. ми се наложи да замина за Германия за около година. Върнах се през януари тази година и оттогава отношенията ни някак естествено се промениха и станахме доста близки приятели. Започнахме да се събираме, да излизаме заедно, ходили сме на басейн, на места около града, на язовир и т.н. Виждаме се почти всеки ден и като цяло сме в много добри отношения. Разбира се, имали сме дребни недоразумения, но винаги са били оправяни нормално.
Имам някои съмнения, че той може да има някакви чувства към мен, но това е отделна тема и не искам да я намесвам тук. Казвам го само като контекст, защото не искам някой да реши, че имам някакъв скрит мотив да се занимавам с неговата връзка.
Той има приятелка от около година. Познавам я що-годе. Излизала съм с нея веднъж до един водопад. Мила, добра, по-мълчалива и срамежлива. До съвсем скоро нямах абсолютно никакво лошо мнение за нея.
И тук идва проблемът.
Съвсем случайно разбрах, че тя му изневерява практически от началото на връзката им.
Информацията не е просто „някой ми каза, че я е виждал с друг“. Имам доста сериозни доказателства – чатове, снимки и видеа, на които ясно се виждат нещата. Има и разговори, в които се уговаря как да го лъже и какво да му казва, за да не разбере.
Разбрах всичко, защото мой колега от офиса, с когото сме в много добри отношения, е най-добрият приятел на другия мъж. Освен това този човек е и неин началник. Тя не знае, че аз и колегата ми се познаваме толкова добре.
Има страшно много конкретни неща.
Например тя му казва на моя съсед, че е сама на море, докато всъщност е с другия. Казва му, че заминава сама за Малта за три седмици, а всъщност ситуацията е съвсем друга. Има и история с Белоградчик за уикенда, където отново му представя нещата по съвсем различен начин. В един момент дори се представя за секретарка на другия мъж, за да прикрие отношенията им.
И това не е еднократна грешка или нещо, което може да се разбере по два начина. Говорим за много лъжи и продължаваща връзка зад гърба му.
И сега съм в ужасна дилема.
От една страна, аз си мисля, че ако бях на негово място, бих искала някой да ми каже. Не бих искала всички около мен да знаят какво се случва, а аз да живея в заблуда. И ми е ужасно гузно да си мълча и все едно нищо не знам.
От друга страна, кой съм аз, че да се меся в чужда връзка?
Страх ме е, че накрая аз ще изляза виновната. Той може да не ми повярва, може да реши, че имам някакъв интерес да ги разделя, особено предвид близките ни отношения. Може да се скараме и да загубя приятелството си с него, а аз реално не съм човекът, който е направил нещо.
Има и друг вариант – да си замълча. В крайна сметка рано или късно истината вероятно ще излезе наяве. Само че тогава аз ще знам, че съм знаела и съм го оставила да живее в лъжа.
Мислех си дори да му кажа анонимно – например от имейл, който не е мой, или от някакъв предплатен номер/Viber, без да разбира кой стои зад съобщението. Но и това ми се струва доста странно. Ако получа такова нещо аз самата, вероятно първата ми реакция ще е да не вярвам.
Другото, което ме притеснява, е, че ако му кажа директно, ще трябва да обясня откъде знам. А тогава ще въвлека и други хора, които не са ми дали разрешение да ги замесвам.
Не искам да му казвам „тя ти изневерява“ и просто да хвърля една бомба между тях. Ако ще казвам нещо, искам да е по начин, по който той да може сам да прецени фактите.
Вие как бихте постъпили на мое място?
Бихте ли казали на човека, ако имате реални доказателства, или бихте си замълчали, защото това вече не е ваша работа?
И ако бихте казали – бихте ли го направили директно или анонимно?
Само моля без коментари от типа „сигурно си влюбена в съседа и затова го правиш“ – както казах, имам някои съмнения за неговото отношение към мен, но това е отделна тема и не е причината да се чудя какво да правя с информацията за изневярата.
Ако нещо не съм обяснила достатъчно добре или е останало неясно, питайте ме. Ще отговоря на въпросите и ще поясня каквото е необходимо, защото ситуацията е доста сложна и сигурно има неща, които съм пропуснала или не съм обяснила достатъчно подробно.