Отговори
Здравейте.

Имам една доста странна ситуация и честно казано не знам как е най-правилно да постъпя. Ще се опитам да обясня всичко отначало, защото иначе сигурно няма да стане ясно защо толкова се чудя.

Преди около 3 години се нанесох в една много красива къща. Имам съсед, с когото в началото се познавахме съвсем бегло. Не сме имали конфликти или някакви лоши отношения, просто всеки си гледаше живота.

В началото на 2025 г. ми се наложи да замина за Германия за около година. Върнах се през януари тази година и оттогава отношенията ни някак естествено се промениха и станахме доста близки приятели. Започнахме да се събираме, да излизаме заедно, ходили сме на басейн, на места около града, на язовир и т.н. Виждаме се почти всеки ден и като цяло сме в много добри отношения. Разбира се, имали сме дребни недоразумения, но винаги са били оправяни нормално.

Имам някои съмнения, че той може да има някакви чувства към мен, но това е отделна тема и не искам да я намесвам тук. Казвам го само като контекст, защото не искам някой да реши, че имам някакъв скрит мотив да се занимавам с неговата връзка.

Той има приятелка от около година. Познавам я що-годе. Излизала съм с нея веднъж до един водопад. Мила, добра, по-мълчалива и срамежлива. До съвсем скоро нямах абсолютно никакво лошо мнение за нея.

И тук идва проблемът.

Съвсем случайно разбрах, че тя му изневерява практически от началото на връзката им.

Информацията не е просто „някой ми каза, че я е виждал с друг“. Имам доста сериозни доказателства – чатове, снимки и видеа, на които ясно се виждат нещата. Има и разговори, в които се уговаря как да го лъже и какво да му казва, за да не разбере.

Разбрах всичко, защото мой колега от офиса, с когото сме в много добри отношения, е най-добрият приятел на другия мъж. Освен това този човек е и неин началник. Тя не знае, че аз и колегата ми се познаваме толкова добре.

Има страшно много конкретни неща.

Например тя му казва на моя съсед, че е сама на море, докато всъщност е с другия. Казва му, че заминава сама за Малта за три седмици, а всъщност ситуацията е съвсем друга. Има и история с Белоградчик за уикенда, където отново му представя нещата по съвсем различен начин. В един момент дори се представя за секретарка на другия мъж, за да прикрие отношенията им.

И това не е еднократна грешка или нещо, което може да се разбере по два начина. Говорим за много лъжи и продължаваща връзка зад гърба му.

И сега съм в ужасна дилема.

От една страна, аз си мисля, че ако бях на негово място, бих искала някой да ми каже. Не бих искала всички около мен да знаят какво се случва, а аз да живея в заблуда. И ми е ужасно гузно да си мълча и все едно нищо не знам.

От друга страна, кой съм аз, че да се меся в чужда връзка?

Страх ме е, че накрая аз ще изляза виновната. Той може да не ми повярва, може да реши, че имам някакъв интерес да ги разделя, особено предвид близките ни отношения. Може да се скараме и да загубя приятелството си с него, а аз реално не съм човекът, който е направил нещо.

Има и друг вариант – да си замълча. В крайна сметка рано или късно истината вероятно ще излезе наяве. Само че тогава аз ще знам, че съм знаела и съм го оставила да живее в лъжа.

Мислех си дори да му кажа анонимно – например от имейл, който не е мой, или от някакъв предплатен номер/Viber, без да разбира кой стои зад съобщението. Но и това ми се струва доста странно. Ако получа такова нещо аз самата, вероятно първата ми реакция ще е да не вярвам.

Другото, което ме притеснява, е, че ако му кажа директно, ще трябва да обясня откъде знам. А тогава ще въвлека и други хора, които не са ми дали разрешение да ги замесвам.

Не искам да му казвам „тя ти изневерява“ и просто да хвърля една бомба между тях. Ако ще казвам нещо, искам да е по начин, по който той да може сам да прецени фактите.

Вие как бихте постъпили на мое място?

Бихте ли казали на човека, ако имате реални доказателства, или бихте си замълчали, защото това вече не е ваша работа?

И ако бихте казали – бихте ли го направили директно или анонимно?

Само моля без коментари от типа „сигурно си влюбена в съседа и затова го правиш“ – както казах, имам някои съмнения за неговото отношение към мен, но това е отделна тема и не е причината да се чудя какво да правя с информацията за изневярата.
Ако нещо не съм обяснила достатъчно добре или е останало неясно, питайте ме. Ще отговоря на въпросите и ще поясня каквото е необходимо, защото ситуацията е доста сложна и сигурно има неща, които съм пропуснала или не съм обяснила достатъчно подробно.

# 1
Този въпрос е малко като въпроса за кокошката и яйцето.

Аз съм за да се знае истината.
В момента примерно знам за една на която и изневеряват.
Но не ми пука особено за тази персона, не ми е приятна. Даже и не общувам с нея.
Въобще не мисля да се навирам там където не ми е работа.
Но ако ми е близък човека.
Може би ще кажа.
Я го направи на игра. Седни с този приятел и на майтап го питай за хипотетична ситуация - Какво би направил Митко, ако знаеш, че имам сериозна връзка и разбереш, че приятелят ми изневерява.
Ще ми кажеш ли?
И ако каже да.
Кажи му.
Grinning

# 2
Цитирам :
В началото на 2025 г. ми се наложи да замина за Германия за около година. Върнах се през януари тази година и оттогава отношенията ни някак естествено се промениха и станахме доста близки приятели. Започнахме да се събираме, да излизаме заедно, ходили сме на басейн, на места около града, на язовир и т.н. Виждаме се почти всеки ден и като цяло сме в много добри отношения. Разбира се, имали сме дребни недоразумения, но винаги са били оправяни нормално.
____
А ти къде си пъхаш гагата? За теб може, за приятелката му не може? Брей колко загрижена!

# 3
Ако смяташ, че имаш топките, хващаш и казваш.
Аз лично бих, но при специфични условия и внимателно. В крайна сметка си разбрала неволно. Хвани се с този твой колега и кайто още може и кажете заедно. Приятелски. То ти си даже част от веригата, не знам дали трябва да си лошия вестоносец, а този който първи е разбрал. Даже по мъжки ако си кажат, по-добре. Да не излезе наистина че искаш да ги разделиш.

Ще кажа при мен какво беше. Друга ситуация, де. Моя приятелка така един я моташе и държеше като план Б. Цялата ситуация беше, че се държеше като доброто момче, което не иска да я нарани. Даваше й напразни надежди, ама така усукани, та ужас. Даже не предполагах нещата какви са, само гнило усещах. Случайно го видях с въпросната другата, хванати под ръка, нежност, всичко. Гледах няколко пъти, за да съм сигурна какво ивждам. Е, побеснях.  Веднага й казах. Беше й гадно разбира се, аз го казах директно, та тя се съвземаше после доста време. Ама си заслужаваше, защото си отвори очите и мина напред. Онзи беше оставен. С пръст в устата.

# 4
  • Paris, France
Не, не бих казала нищо. Какво прави приятелката му докато не е с него си е нейна работа.

В подобна ситуация не казах на най-добрата ми приятелка. В последствие мъжът, който ми беше съквартирант се издаде. Тя спря да ми говори, но след това ми проговори. Скоро след това се разделиха. Не съжалявам за решението да не и кажа. Не смятам за редно да си вра носа в чуждия живот.

# 5
Кажи на нея, че знаеш, тя сама да му каже.

# 6
Не се бъркай в чужди отношения.

# 7
Този въпрос е малко като въпроса за кокошката и яйцето.

Аз съм за да се знае истината.
В момента примерно знам за една на която и изневеряват.
Но не ми пука особено за тази персона, не ми е приятна. Даже и не общувам с нея.
Въобще не мисля да се навирам там където не ми е работа.
Но ако ми е близък човека.
Може би ще кажа.
Я го направи на игра. Седни с този приятел и на майтап го питай за хипотетична ситуация - Какво би направил Митко, ако знаеш, че имам сериозна връзка и разбереш, че приятелят ми изневерява.
Ще ми кажеш ли?
И ако каже да.
Кажи му.
Grinning
Искам само да уточня още нещо, защото може би в предишния ми пост не съм го обяснила достатъчно добре.

Не съм напълно запозната с отношенията между тях и не мога да кажа какви са чувствата им един към друг или какво реално се случва помежду им като двойка. По време на общите ни събирания съм забелязвала, че той понякога ме наблюдава, правил ми е някакви жестове, имало е погледи и докосвания, но аз лично не мога да кажа със сигурност какво означава това. Просто ми е направило впечатление. Имам някакви съмнения, но не съм убедена в нищо и не искам да си правя изводи.

Същевременно и двамата са ми говорили един за друг. Той например ми е казвал, че не смята, че си пасват напълно и че според него до около година вероятно ще се разделят. В същото време обаче ми е говорил колко е честен и искрен човек и че не се притеснява от това, че някой ден може да му изневерят. И точно това ме кара да се чувствам още по-неловко, защото аз знам нещо, което той очевидно не знае.

Имало е и дребни ситуации, в които съм се чувствала странно. Спомням си например една вечер през февруари, когато се бяхме събрали. Тя беше сготвила и аз категорично ѝ казах, че съм яла и не искам да ми слага. Той обаче се ядоса, че не ми е сипала и стана една ситуация, в която аз се почувствах толкова неудобно, че предпочетох да си тръгна.

Искам да подчертая, че аз лично смятам отношенията си с него за приятелски и съседски. Имам някакви съмнения за неговото отношение към мен, но не съм сигурна в тях и не искам да ги превръщам във факти. Освен това той е обвързан и аз уважавам това. През времето, в което се познаваме, покрай него са минавали и други момичета, така че не смятам, че всичко задължително трябва да се тълкува по някакъв специален начин.

Утре например имаме събиране и честно казано в момента се чудя дали изобщо да отида. Чувствам се малко неловко от цялата ситуация и може би предпочитам първо да си изясня за себе си какво да правя.

От една страна, ми е много неприятно да знам, че човекът живее в заблуда и вярва на нещо, което не е вярно. И не става въпрос за една случайна лъжа, а за доста неща, които продължават във времето.

От друга страна, изобщо не искам аз да бъда човекът, от когото той ще научи. Не искам да изглежда, че се меся в отношенията им или че имам някакъв личен интерес да ги разделя. А и сме съседи – независимо какво стане, ще продължим да се виждаме практически всеки ден. Ако му кажа и той не ми повярва или се ядоса, може да си развалим отношенията заради нещо, което реално не съм причинила аз.

Затова съм доста раздвоена. Не искам да се правя, че нищо не знам, но и не съм сигурна, че аз съм човекът, който трябва да му каже.

Точно затова ми е интересно как вие бихте постъпили, ако сте в подобна ситуация. И благодаря на хората, които вече изказаха мнение – имаше едно мнение, което особено много ми хареса и ме накара да се замисля.

Ако имате въпроси или нещо от историята не е достатъчно ясно, питайте ме. Ще отговоря, доколкото мога, и ще поясня, защото има доста подробности, които не исках да изсипвам всичките наведнъж.

# 8
Не.
Имала съм такава ситуация. Реши се от двамата в двойката без никой да се меси. Тия неща се разбират рано или късно.
Не се меси.
Ама то.... Ти го харесваш и искаш да зареже приятелката и да бъде с теб. Ясно.

# 9
Какво да те питаме, явно на теб ти харесва да се ровиш в чуждите животи.
Ако ти не си засегната и въвлечена лично, гледай си живота и недей да даваш "справедливост" за този или онзи.
Приятели, чатове, факти, свидетелства – все едно си играете на детски шерлок холмс.
Айде, всеки да си гледа неговата копанка.
Те, ако е писано, сами ще се разберат един с друг.
АКо е влюбен в теб той или ти – да му кажеш, ако не си мега близка/интимна приятелка на него или нея, от какъв зор. Каква си им ти?

# 10
Не.
Имала съм такава ситуация. Реши се от двамата в двойката без никой да се меси. Тия неща се разбират рано или късно.
Не се меси.
Ама то.... Ти го харесваш и искаш да зареже приятелката и да бъде с теб. Ясно.
Не, не го имам за цел. Винаги сме излизали в общи компании, включително и с въпросното момиче. Нямам никакво намерение да се опитвам да развалям нечия връзка, още по-малко с цел аз да бъда с човек, с когото сме в приятелски и чисто съседски отношения. Лично аз не го приемам по някакъв различен начин.

Засега по-скоро мисля малко да се отдръпна, докато реша как е най-разумно да постъпя в тази деликатна ситуация. Просто ми е неприятно да знам, че той е лъган, но от друга страна не смятам, че е редно аз да се меся в чужди отношения.

Моя приятелка също ми каза, че не е задължително да му казвам каквото и да било – рано или късно вероятно сам ще разбере, а ако се намеся, може само да се стигне до излишно напрежение между тях и евентуално аз да се окажа въвлечена в нещо, което не е моя работа.

Може би е най-добре за момента просто да изчакам, да мине малко време и да видя как ще се развият нещата между тях и другия човек. Не искам да правя прибързани действия, за които после да съжалявам.

Аз по принцип съм човек, който държи много на честността и справедливостта, и точно затова ми е трудно просто да подмина нещо подобно. От друга страна, осъзнавам, че не всяка несправедливост е нещо, в което лично аз трябва да се намесвам.

Така че засега мисля да остана малко встрани и просто да наблюдавам какво ще се случи. Отстрани отношенията ми с него са чисто съседски, приятелски и добронамерени и не искам с действията си да създавам излишни проблеми.

# 11
Тия излизания са само между теб и него, така ли?
И защо излизаш с обвързан мъж? Пишеш за отношения и всичко било 'оправяно'. Освен секс, друго с него искаш ли?
Той те гледал, а ти защо го наблюдаваш като той те интересува само 'приятелски'? Много се извинявам за цинизмите, но те сърби, ама много.

# 12
  • Пловдив
Цитат
Има и история с Белоградчик за уикенд

Питай за Белоградчик , в кой хотел са били отседнали и как им се е сторило. Някакви насоки за места LaughingLaughing

# 13
Гледай си живота и не се бъркай в чуждия.
И двамата изневеряват, и двамата са наясно и ок да са с широко затворени очи.

# 14
Изобщо не се меси, даже как въобще си допуснала да гледаш чатове, обяснения и т.н. Освен това и на този комшия не му е много чиста работата, уж приятелка, това-онова, а всеки ден с комшийката по водопади, сбирки, жестове и докосвания. А и е насилник - ти не си искала да ти сипват и момичето се е съобразило, оня пред трети човек вдига скандали.

Общи условия

Активация на акаунт