Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми малки и големи с нашите деца

 • 354 419
 • 2 509
 •   1
Отговори
# 2 430
 • Мнения: 411
Като част от училищния материал ще имат тема за родословно дърво. В тази връзка питам вие какво дърво сте правили или какво бихте направили? Има няколко месеца дотогава, но не искам да му се стовари върху главицата и да се връщаме пак назад.

Имаше преди време някаква инициатива на "Търсим се" с рисунки на деца, където трябваше да нарисуват и БМ като част от семейството.  newsm78

Благодаря предварително за споделените мнения!

# 2 431
 • на път
 • Мнения: 2 804
Нашите деца си нарисуваха семействата в които растат без да се замислят.

# 2 432
 • Мнения: 411
Нашите деца си нарисуваха семействата в които растат без да се замислят.

Колко големи дойдоха при вас?

Според мен още не се идентифицира напълно като част от нас.

# 2 433
 • Мнения: 341
Чували ли сте за ашладисване " присаждане" на дърво. Ей това са нашите деца, подобряват качеството на родословното ни дърво.

# 2 434
 • Мнения: 116
Аз също се притеснявах от това как детето ни ще възприеме всичко това за родословното дърво, но и при нас мина гладко и без драми. Тя е част от нашето семейство и поради това е част и от родословното ни дърво. БМ няма място там. Мисля, че ако се намеси ще стане по-голяма бъркотия в главицата на детето. Това, което мене ме подразни в учебния материал е, че се говори за това , че има различни семейства - с двама родители, с по един родител, но не се говори, че има семейства, които са си осиновили детенцето. Това би помогнало на нашите деца да не се чувстват различни, а и на околните да ги възприемат като нещо нормално, а не като някакво изключение, нещо извън нормата. А децата ни са в такава възраст, че искат да споделят тази своя истина за себе си и със хора извън семейството, например със своите приятелчета и т.н.

# 2 435
 • Мнения: 411
В учебния материал не видях и за еднополовите двойки, а те стават много. Племенничката ми, която живее в чужбина им е разказвала, че на нейната приятелка родителите са две жени и там това е нормално. Не чак масово, но съвсем нормално. Като цяло прави впечатление, че извън България по-лесно се приемат различните хора, най-вече защото никой не се бърка в работите на другите.

Проблемът е, че и децата от класа, и госпожата знаят, че е осиновен и ме притеснява това, че може някой от тях да му каже, че трябва да добави и другата си майка и татко или нещо подобно. Но си започнахме бавно и полека с обясненията и дотогава ще е подготвен.

А това с ашладисването на дърветата ще си го запазя като реплика към госпожата, ако има проблем.

# 2 436
 • Мнения: 33
 Не разбирам защо семейството, което е осиновило дете трябва да се разглежда като "различно"?! Че и да го подчертават в учебниците. Да нямаш майка или татко е различно, защото обикновено  има и двамата, но да делим семействата с осиновено дете от тези с биологични.... или с един биологичен родител и един осиновител, или с едно осиновено и едно биологично дете.... мисля че се захласваме в глупости. Осиновеното дете е част от семейството си юридически и емоционално... в 99% то не познава биологичните си родители, защо те трябва да участват в родословието му?!
Относно семействата от еднополови двойки, също не смятам, че трябва да се учи в училище, че това е нормално! Ами, не е! Случва се, има го, но не е нормално. И доста други неща ги има на този свят, но те не са съвсем нормални, хайде да не ги пишем в учебниците...Не го приемайте като липса на толерантност, но нека не превръщаме изключенията в норма, която да се учи в училище.  Искрено уважавам правото на всеки възрастен да се самоопределя сексуално и по всякакъв друг начин, но държа да не учат в училище децата ми на това... Не трябва да се парадира и да се налага като правило подобно изкривяване е нормалното самосъзнание.

# 2 437
 • Мнения: 309
Различното идва от факта по какъв начин детето е станало част от семейството. Според мен в учебниците трябва да има тема за осиновяването, за да се възприема нормално от всички деца и родители. За съжаление в обществото ни все още съществува негативно отношение към осиновяването и в различните населени места е в различна степен. По отношение на родословното дърво - за това не трябва да има норма и разделение, всяко семейство си има различно мнение и възприемане, за едни е нормално да посочват биологичната и майката, която е осиновила, за други не и това много зависи от усещането на детето за двете. Със сигурност не искам на детето ми някой да казва кои и колко човека да посочва в родословното си дърво.

# 2 438
 • Мнения: 411
Някои деца влизат големи в семейството и им трябва време, за да се почувстват част от него и да осмислят роднинските отношения, да повярват, че това е завинаги. Биологичните деца въобще не се съмняват в това. Не деля децата си на осиновени и биологични. Но те самите се чувстват различно и трябва време, за да се преодолее тази разлика. Ако детето е осиновено малко, разлика няма, съгласна съм.

Относно биологичните родители - може да не ги познава, но знае, че ги има. Знае, че е създаден и роден от други хора. Да отричам това, което знае е напълно безсмислено. Преди време, когато беше най-несигурен му поръчах тази книжка.

Искаме или не, понятието за "нормалност" е различно. На голяма част от децата в момента родителите не са сключили брак, а живеят заедно. Други са в пореден брак или с 1 родител. А на запад е все по-често срещано да са в семейство на еднополови родители. Не знаем в утрешния ден как ще се самоидентифицират нашите деца. Уча ги, че религията, цветът на кожата, половата принадлежност не определят дали един човек е добър; уча ги, че има болни хора или хора, които са различни от тях, но не са болни, а възприемат света по различен начин; уча ги, че трябва да проявяват уважение към всеки и да помагат на тези, които имат нужда от помощ. Това е нормалното според мен.

Относно темата - миналата година събрах доста опит за това как поведението на децата в училище може да смачка едно дете или да му даде криле. Наричан е и "копеле" в училище, наричан е така и преди да дойде при нас. Затова повдигам този въпрос, който на пръв поглед изглежда безсмислен. Очаквам буквално всякаква възможна реакция от останалите деца и коментари по негов адрес по тази тема. Не зная и какво ще им обясни госпожата. За себе си казусът го реших. Започнахме с обясненията кой какъв е от семейството, говорим за баба и дядо, обяснявам какво е родът, по няколко думи периодично. След 1-2 седмици ще му нарисувам например моето дърво и ще го оставя да нарисува неговото, т.е. ще си направим предварителна подготовка. Пък каквото стане. Не мога да го предпазя от всички хорски реакции, но мога да го подготвя поне за някои ситуации.

# 2 439
 • Мнения: 253
БГ мама, МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИТЕ КАК МОГА ДА СЕ СВЪРЖА С ХОРАТА ОТ ВАШИЯ ФОРУМ?
ПРЕДИ ИМАШЕ АДРЕСИ ЗА КОНТАКТ И ТЕЛЕФОНИ, НА ХОРАТА, КОИТО НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ за форума.
СЕГА НЯМА НИЩО.
КЪДЕ Е ГАРАНЦИЯТА, че не злоупотребявате с информацията на хората и не застрашавате сигурността на децата им?
КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА СИ ЗАЛИЧИ ИНФОРМАЦИЯТА ВЪВ ФОРУМА? НЕ ВИЖДАМ НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ.
Откъде да са сигурни хората, че не използвате тази информация за злоупотреби, например срещу заплащане да давате лична информация за жените, децата им, семействата им и да започват във форума да ги облъчват разни консултанти да им предлагат услуги за пари и други подобни?
ВИЕ може да давате информация за снимките на хората и децата им и НА ПЕДОФИЛИ ДОРи!
МОЖЕ бИ СлЕДИТЕ КОмПЮТрИТЕ НА УчАСТНИчКИТЕ ВЪВ ФОрУмА В рЕАлНО ВрЕмЕ. дОКАТО ПИША ТОВАы ИЗВЕДНЪЖ НЕ ИмАм СТрАНЕН ПрОблЕм С ШрИФТА.

сЪВЕТВАм ВСИчКИ ЖЕНИ ОСОбЕНО ОТ ТОЗИ ФОрУм ЗА ОСИНОВИТЕлИ ДА ПрЕСТАНАТ ДА СПОДЕлЯТ КАКВИТО И ДА бИлО лИчНИ НЕЩА И СНИмКИ. дОСТАТЪчНО СЕ ЗлОУПОТрЕбЯВА С ВАШАТА ИНФОрмАцИЯ ОТ СОцИАлНИТЕ!!!!

Не хвърляйте бисерите на свинете!

# 2 440
 • София
 • Мнения: 1 508
Цвета, всичко, което публикувате във форума, е публично и достъпно за всички. Единствено вие носите отговорност за публикациите си, както и за последиците от тях, ако има такива. Администраторите нямат достъп до никаква поверителна информация, освен ако не сте я публикували сама, и няма нужда да дават нищо на никого, вие сама я давате.

При регистрацията във форума вие сте се съгласили с Правилата и политиката на форума, и се предполага да сте ги прочели. Ако не сте, ви препоръчвам да се запознаете с тях. Ето специално за вас частта за информацията:

Цитат
Собствениците, администраторите и модераторите на сайта носят отговорност единствено и само за публикациите, направени от самите тях и НЕ носят отговорност за теми, съобщения (публични или лични), публикации, твърдения и становища, изразени от други потребители.
Всеки потребител е отговорен за собствените си думи, публикации и действия в сайта.
Информация, идентифицираща конкретен потребител във форумите, не се предоставя на трети лица, освен в случай на официално изискване на информацията от страна на оправомощени органи (Полиция, Следствие, Прокуратура, съдебна инстанция и др.)

Пак в същия подфорум има тема за въпроси към администраторите и модераторите на сайта, ако имате конкретни въпроси, можете да ги задавате там - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=840351

Последна редакция: сб, 18 юни 2016, 17:58 от Jarrita

# 2 441
 • Мнения: 411
TsvetaVG ,

явно сте афектирана. Ще споделите ли какво се е случило, за да можем да се предпазим? Благодаря предварително!

# 2 442
 • Мнения: 53
Здравейте!

Пише ви момиче, което наскоро разбра,че е осиновено. Родена съм на 27.04.1990 в родилното в Благоевград. Биологичната ми майка в момента след раждането ми, се е отказала от мен и следователно съм била дадена в дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград ( който разбрах,че вече бил закрит). Просто толкова много ме натъжи тази истина, че не знам кога ще успея да се съвзема. Имала съм огромен късмет,че сегашните ми осиновители са ме приели като тяхно дете и са ми дали един страхотен живот и възможности да се развивам добре.

Чудя се какъв човек трябва да си,за да дадеш малко и безпомощно бебенце и да го обречеш на мъка и тъга през целия му живот. Живяла съм до 2 годишна възраст в дома за сираци в Благоевград, след което моите осиновители са ме харесали и взели. Много се колебая сега вече като зная, дали да направя малко проучване,за да разбера истината. Винаги ще ме глозга, но ми се ще да си отговоря на въпроса каква е била биологичната ми майка, дали е страдала от това,че ме е дала веднага и защо го е направила. Но може би като се замисля, тя не заслужава нито капка уважение и може би се надявам искрено сега да страда за огромната болка,която ми е причинила. Тя просто няма сърце, няма човещина.....

Какво бихте ме посъветвали? Да я потърся ли поне да я погледна в очите и да й кажа какво мисля. Просто колкото и да са се опитвали моите осиновители да ми осигурят нормален живот, аз съм ги наричала мама и татко и още го правя, но винаги съм усещала една дистанция, винаги съм усещала как не си приличаме и страшно силно впечатление ми е правило, когато видя как мои близки приличат на родителите си.

Просто от една страна съм късметлийка, защото е имало кой да ме отгледа и да ми даде нормален живот, а от друга страна се чувствам сякаш не съм се появила с любов на този свят, сякаш не съм била желана. Много е тъжно чувството и се замислям колко много дечица имат моята съдба и колко много дечица дори няма да имат шанса, който аз съм имала Sad Ужасен живот, толкова е несправедлив и отнема толкова много

# 2 443
 • Мнения: 411
Решението дали да търсиш трябва да вземеш сама. Но според мен докато не разбереш, няма да се успокоиш. Успех  Hug

# 2 444
 • Мнения: 477
А това с ашладисването на дърветата ще си го запазя като реплика към госпожата, ако има проблем.
Колко ненормална трябва да е тази госпожа, за да създаде проблем или дори да постави на въпрос подобно нещо? Детето да рисува когото смята, че има място в родословното му дърво, и точка.
Ти си майката, какво има да се обяснявате с учители за ашладисване и подобни..

Изобщо в училище трябва да се промени цялата система. Какво правят/рисуват децата, когато имат две майки и нито един баща? Защо трябва да се вкарва детето в рамка тип "мама-татко-братя и сестри-чичо-леля...". На всеки семейството му е различно. "Мама, татко и аз" са към половината семейства. Останалото са какви ли не вариации, включително "мама, мама и аз", баба, дядо и аз", татко, аз и котката"...

Общи условия

Активация на акаунт