"Приемни семейства с трудов договор"???

• 197 292
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 735
Момичета, ще промени ли професионалната приемна грижа майчинството ми?
Аз съм почти сигурна, но имам малка надежда, че може и да има някакъв начин.

# 736
Грозното Пате , можеш ли да поясниш въпроса си? На мен,лично, не ми е ясно какво питаш.
Момичета , имам към вас спешно питане.
И така, какво е Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСДУДС) и какво е мястото му в нашата работа като вече утвърдени приемни семейства? Има ли го във вашия град? Имаме ли трудово правни отношенията с КСУДС?
 Как да разбирам изказването на социалната работничка от КСуСД  с тях сме екип, който взима решенията за детето заедно, а всъщност ми поставя нейните мнения като нареждане ,като заповед от горе, което аз трябва да изпълнявам? Кога и имам ли право да вземам собствени решения,касаещи детето?
 КСУДС оторизирани ли са да провеждат обучение и длъжни ли сме да участваме в тях?
Що е то група за взаимопомощ ( подкрепа) в нашата професия и какво е вашето виждане за нея по принцип, как представлява вашата група, участвате ли в нея, въобще всякаква информация, която желаете да дадете?
 А ако имам резерви към последните две, кому да докладвам ,защо не желая да участвам?

Пиша това силно притеснена,с температура и болно дете.
Надявам се да се отзовете.
Малко по-късно , ако мога,ще обясня защо е толкова спешно питането ми.

Последна редакция: пт, 14 окт 2011, 18:35 от Танюшка

# 737
  • София
Съжалявам, че не мога да ти помогна, на знам точно какво е КСДУДС.

Обаче само АСП има право да сключва трудово-правни договори със семействата.
Въпросния комплекс може само да сключва договор за социална услуга с теб. Например договор за социална услуга с цел обучение за кандидат приемни родители или с цел психологическа помощ и подкрепа или за следнастанително наблюдение. Подобни организации обикновенно работят както със самозаявили се клиенти - тоест ти отиваш при тях и казваш имам нужда от това и това... или чрез направления за социална услуга от ОЗД. В този случай ти трябва да си помолила отдела за услуга, която отдела ако няма ресурс да оказва, те изпраща с направление към подобна организация, която вероятно се финансира от дарения (ако е фондация) и /или е на държавно делегиран бюджет.

Ние ходим на групи за самоподкрепа към Център за обществена подкрепа. За мен са полезни, срещаме се със сбеподобни  Mr. Green, оплакваме се, споделяме, подкрепяме се. Имаме сключен договор за социална услуга с центъра, който не регламентира кой знае какво, но според който социален работник от центъра може да идва веднъж месечно в къщи на домашни посещения...

Последна редакция: пт, 14 окт 2011, 20:38 от Lindt

# 738
  • София
Сега центъра подготвя нови договори за приемните си семейства в които нещата са по-конкретно и "строго" регламентирани.
Като например посещението на групите за самоподкрепа стават задължителни  Laughing
ограничени са медийните изяви, посещенията на соц.рабоник са по-чести и си длъжен да приемаш и нерегламентирани такива.... ей такива весели работи  Grinning
Та вероятно ще се въздържим да подпишем договор който намираме за непартньорски и уронваш човешките права.

Но дори и при подписан подобен договор ако не спазваш клаузите по него той просто ще бъде прекратен. Все още подобни организации нямат регламентирано, законно право да вземат решения и да ги налагат на приемните семейства. Отдел закрила на детето е единствения орган, който може да контролира настаняването, да прави предписания, да извежда деца от семействата ако реши че грижата за тях е недобра.

Трябва да са лицензиран за да имат право да обучават.

Какви ядове ти създават от въпросното КСДУДС?

# 739
  • София
Извинявай обаче съм болна от седмица и не много на себе си. Разбрах за кой Комплекс за социални услуги говориш.

Контактите ти с тях могат да бъдат само на доброволни начала. Няма как да те принудят да правиш каквото и да било. ОЗД е овластения орган както споменах по-горе.

Обученията, групите, посещенията, съветите са част от работата на една организация да развива услуги в областта на приемната грижа и да налага някакви стандарти за качествена такава. На този етап нямат никакво правно основание да се намесват в приемни семейства без тяхно съгласие.

# 740
Грозното Пате , можеш ли да поясниш въпроса си? На мен,лично, не ми е ясно какво питаш.
Мисълта ми е, че при професионалната приемна грижа се сключва трудов договор, нали така?
Искам да знам дали това по някакъв начин ще повлия на майчинството ми, защото то всъщност е обезщетение, оповаващо се трудовите ми взаимоотношения с фирмата, в която съм работила.
В смисъл, ще ме водят ли, че един вид съм се върнала на работа и ще прекратят ли майчинството ми?

# 741
  • София
При сключване на трудов договор за професионален приемен родител с майчинството ще се случи същото, което би се случило при сключване на какъвто и да е друг трудов договор.

По мое мнение се прекратява майчинството, но не съм сигурна.

# 742

Какви ядове ти създават от въпросното КСДУДС?

Опитват се да ми създадат ядове, но аз не бих им позволила. Достатъчно тежка е работата ми с детето, та и те да ми внасят допълнително напрежение.
  От къде да започна!?  Обажда ми се социалната от КСУДС да ме покани на едно мероприятие -събиране на група за подкрепа, съчетано с обучение. Аз отказах  и се опитах да обясня мотивите си( какви са те , отделна тема, ако ви интересува)
 Тя ме прекъсна ,като каза че присъствието било задължително(!?). После изглежда съжали че го e казала и се поправи,че било желателно. И ми припомни един факт от моята работа,което ми прозвуча леко като изнудване.
 Сега за да ви обясня, трябва да се върна назад , преди няколко месеца,когато на последния преглед ние, трите-аз, соц работничка на детето от ОДЗ и тя, соц работничка от КСУДС взехме решение детето да тръгне на ДГ.
  Но изминаха няколко месеца и на мен ,наблюдавайки развитието на детето,ми стана ясно, че то не е готово за тръгване на ДГ по доста показатели-психически, емоционално, физически.
  Тръгнахме да го водим сутрин на ДГ-не успяваме да изминем дори половината път до там, не успяваме дори да влезем вътре -плаче, крещи с всичка сила, дере, скубе, вкопчва се в мен с ръцете и краката и не ме пуска. Толкова страх и мъка виждах в очите му, не мога да ви опиша . На него ,детето, ДГ сигурно му изглежда като предишната институция, където е било и вероятно си мисли, че  пак ще бъде изоставено .
 Мисля ,че трябва   да зачитам чувствата на това дете  и реших че още една зима ще го гледам изцяло в къщи без да го давам на ДГ.
 Като обясних това на въпросната СР , тя ми заяви, че съм направила детето БОЛЕСТНО привързано към мен и затова трябвало да тръгне на ДГ  за да се социализира и не приема моето решение.
  И сега ,като й отказах да участвам в това мероприятие, тя пък ми рекна ,че не съм дала детето на ДГ както сме били взели решение, с други думи не спазвам взетите решения .Това ме изуми-как тя смесва нещата-обучението ,групите и това как аз си върша работата са отделни неща,които не би трябвало да смесва.Не е ли така?
 За всичко това, все още не съм информирала ОЗД .Дойде ми на акъла ,че май първо трябва да знам какви са някои от правата ми.  Защото досега си знаех само задълженията...
  Сигурна съм, че отглеждам детето по правилния за него начин.
 Много го обичаме , и аз и семейството ми и не смятам,че в това има нещо патологично .Дори си е в реда на нещата в професията. Нали все за това говорим-за обич, привързаност, ласка,които са липсвали дълго време  на тези деца и сега компенсират,наваксват дефицити чрез привързаността си към нас,приемните майки. Кажете така ли е, или греша?
  Извинявам се за дългия пост,но не бих могла по-накратко.

# 743
  • София
Идеята за екипното родителство идва от европейските страни с добре развита система за приемна грижа. Ясно е че приемното родителство не обхваща всички аспекти на родителството:
Юридическо родителство - този който има правата над детето
Биологично родителство
Финансово - този който поема финансовата грижа за детето
Социално и емоционално родителство

Приемния родител поема емоционално-социалното родителство, биологичния родител най-често е носител на юридическите права, държавата поема финансовата част (това в България е още далеч)...

Екипното родителство предполага отговорността и грижата за детето да са споделени. Например соицален работник обгрижва организира, наблюдава и следи за безопастността на срещите с биологичните му родители, терапевт помага когато има нужда, училищен съветник контактува с училищните власти по-въпросите касаещи образованието...

На теория звучи добре. На практика в България сме много далеч от всичко това.

Ако чувстваш, че въпросната организация по-скоро ти пречи и те натоварва, отколкото помага просто ги разкарай. Нямат никаква власт да ти налагат решения. Социалният работник от ОЗД обаче има, така че гледай да имаш неговото разбирае и съгласие относно детето.

Звучи ми много непрофесионално от страна на социалния работник да настоява за детско заведение при положение че е ясно то колко много напомня на детето на дома. Ами разбира се че е болезнено привързано детето. Вероятността на тази възраст дете от институция да е "нормално привързано" е нулева. В случая аз бих се тревожила от липсата на привързаност.

Специалистите в областта на детското здраве се обединяват около това, че 3 годишната възраст е оптималната за социализация на детето. Тоест предполага се че на тази възраст то може да бъде отделено за няколко часа от майка си без това да причинява травми и да получи полза от общуването в група, с други деца, да бъде относително самостоятелно... И това за деца отглеждани в семейна среда от самото си раждане.

В твоя случай насилственото (тоест детето не иска и не се чувства готово да остава без теб на това място) оставяне на детето в детска градина ще доведе до задълбочаване на несигурната му ("болестна") привързаност.
Сигурно привързаното дете когато се почувства готово и е на подходящата възраст се чувства спокойно да се отдели за известно време от родителите си, да изучава нови пространства и хора, с убедеността че раздялата е само временна.

# 744
Танюшка,само социалния работник на детето и вашия могат да ти казват дали се справяш или не.Не се коси заради другите.Но имам едно питане ,дали наистина не трябва да обяснявате на детето как след малко ,ще доидете да го вземете от градина и как той ще може да си играе с много деца.Аз например и казвах на Стефи ,че отивам на работа като всички родители и като се върна ще я взема от градина.Има наистина проблем с тези деца спрямо привързаноста,затова много трябва да внимавате,защото после ще имати големи ядове.

# 745
Тайсвал,това се пише още още в документите за кандидатстване ,но може да се промени и пред комисията за одобрение.Но там вие трябва да кажете това да се впише в профила ви за приемно семейство.

# 746
Грозно пате,и според мен ще трябва да избираш дали да си по майчинство или да получаваш заплата от АСП.Но ти ще си прецениш кое е по добре за вас.

# 747
Надявам се следващата година с промените да премахнат това ,че нямаме право на втори договор, защото тогава ще можем да вземаме и друга заплата и тези които са доброволни родители ,ще  могат да скючат договор и да получават и заплата.Тогава смятам ,че и ти Грозно пате ще можеш да вземаш майчинство и заплата.

# 748
Танюшка, само социалния работник на детето и вашия могат да ти казват дали се справяш или не.

ОК, разбирам какво ми казваш . А вашият социален работник, чий служител е? На ОЗД? На Някаква фондация или общински служител?

# 749
Социалните  работници на теб и детето могат да бъдат само от АСП/агенция социално подпомазане/от отдел Закрила на детето.И двамата имате различен социален работник,ако незнаеш коиса отиди в отдела и попитай ,те са длъжни да ти кажат.Когато имаш питане или проблем с детето се обръщаш към неговия работник,а когато става въпрос за вашето семейство се обръщаш към твоя работник.Запомни ,че само служители от АСП свързани с вас имат право да си казват мнението,дори и тогава имаш право да си устояваш правата/на теб и детето/,не позволявай на никой друг да ти се меси,те не носят никаква отговорност,каквото и да стане теб ще обвиняват/да не говорим,че и ти ще се обвиняваш/.

Общи условия

Активация на акаунт