Домашно насилие

• 157 246
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Дойде времето и аз да се разпиша тук като искаща помощ и съвети! Съпругът ми доста често прекалява с чашката и подлага мен и детето на голям психически тормоз /понякога и физически..../.Снощи съвсем ми писна обаче, извиках полиция. Карах го да се махне с добро, но той изобщо не възприе.... Днес от сутрина съм тръгнала- при адвокат, после в съдебна медицина -взех медицинско и на мен и на детето, после при личната лекарка-трябваше да взема бележка за детето до края на седмицата... Ей такива хубости... Тая вечер се наложи баща ми да остане в апартамента при мен и детето, и добре че беше тук - мъжа ми поне три пъти идва да лопа и блъска на вратата и то пак пиян....  Утре сутрина сменяме първо патрона че добитъка има ключ... Останах много разочарована от безсилие: снощи полицията каза че няма право да се намесва и да го изгони въпреки че жилището е мое, могат само да го предупредят да се въздържа, днес адвокатката ми каза че ако случим на разбран човек в прокуратурата където ще пускаме жалба за превантивни мерки - може и да го изкарат от жилището ми до нова година.... Аз как ще я карам направо незнам... И днес и утре детето ще е с мен на работата ми /че и за капак имам толкова много работа: кампания с календарите..../ но от другата седмица трябва да ходи на у-ще. Направо не ми стига мозъка как да се справя... Трябва и да намеря пари за да платя на адвокатката за да може да почне да работи /по груби сметки: 250лв за ЗЗДН, 600лв за молба за развод по негова вина и забравих какви такси за жалби към прокуратурата/. Толкова ли бавно и скъпо действа тая система... Няма ли начин да получа от някоя институция съдейтвие или ограничителна заповед... Дайте съвет към кого да се обърна... То ако всичко е по каналния ред, както ми обясни адвокатката - направо ще лудна...
Утре ще мога да хвърлям по някой поглед тук, но ще мога да пиша едва вечерта.

# 286
снощи полицията каза че няма право да се намесва и да го изгони въпреки че жилището е мое, могат само да го предупредят да се въздържа
Глупости на търкалета, могат да му сложат белезниците най-малкото за хулиганство. Пиши до пресцентъра на МВР и всички институции, за които се сетиш, медиите също са вариант за да се отървете от този " татко ". Ограничителна заповед също мисля, че може да се издава от полицията, да не приближава до вас. Стискам ви палци и горе главата, изобщо не се колебай да използваш всички средства за да спасиш и себе си, и детето от този психопат. Мой близък е работил в полицията и от него ги знам тези неща.
Колкото до тарифата на адвокатката ти, 600 лв. за жалба си е чисто обирджийство за мен.

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 02:53 от дъмбълдор

# 287
Приемна
гр. София, ж.к. "Света Троица" (III РПУ)
бл. 379, до вход Г
тел: 828-35-10
Сряда и четвъртък от 14.00-17.00

гр. София, до стадион "Герена"
ж.к. "Сухата река", бл. 18, вх. А (V РПУ)
Понеделник и Вторник от 13.30 - 16.30
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С АДВОКАТИ

www.bgrf.org
БЦДИ, Български Център за Джендър Изследвания

# 288
Момичета стига сте правили глупости!!!!
Има Закон за защита от домашното насилие.
Полицията е задължена да контролира изпълнението на съдебната заповед.
1. Стъпка
 - Викаш полицаи. Те трябва да ви уведомят за правата по ЗЗДН. Да предупредят извършителя на насилието, че е извършил правонарушението и отговорността му за това по ЗЗДН и НК.
Трябва да издадат писмено предупреждение на извършителя. При поискване, длъжни са да ви предоставят копие от предупредителният протокол (чл. 56 ал. 3 от ЗМВР). Моля ви, не бъркайте ЗЗДН и ЗМВР, последният това е Закон по МВР, по него работят полицаи, а по ЗЗДН - това е за съда.
2 стъпка
- Да извадиш медицинско свидетелство.
3 стъпка
 Заедно с адвокат пишете Молба и Декларация по чл. 9 ал.3 от ЗЗДН до прокуратура. Съдът е задължен да реагира до 48 часа. Това се казва Засилено служебно начало на съда.
Съдиите не трябва да прилагат закон на общи правила на ГПК, при което процесът става бавен.
Решение на съда ще съдържа заповед или за отстраняване на насилника от жилище, дори това да е негово бащино жилище, или други мерки (глоби и др.), с които ще се запознаете, доста неща са писани в интернет.
За наложени глоби и присъдени държавни такси и разноски съдът издава служебно изпълнителен лист.
Заповед за защита подлежи на незабавно изпълнение
4 стъпка
Сега вече с тази заповед полицаите имат право да действат.
5 стъпка
Ролята на агенция "Социално подпомагане" при прилагане на ЗЗДН
ЗЗДН предоставя на Директора на ДСП правомощия да започва производства за издаване на заповед за защита.
Дете, ставало свидетел на побоя също се счита за жертва на домашното насилие. За това е достатъчно в ДСП да бъде подаден сигнал от роднините на жертвата (майката). И директорът има право да възбуди делото в съда по ЗЗДН.

По нови поправки (от 6 декември) за ЗЗДН, при наличие на бракоразводен процес и паралелно  заведено дело по ЗЗДН, в делото по бракоразводен процес нямат право да разглеждат при кой ще остане детето. Детето не се оставя с насилника. Така че, да не ви плашат, че ще ви вземат детето!!!. Но, след време, ако насилникът спазва заповедта от съда по ЗЗДН, която ще важи 18 месеца, той има право да заведе дело за упражняване на родителски права от него.

Така че, момичета! полицаите не са задължени да пишат Молбите и да попълват декларации вместо вас! Полицаите имат право да задържат насилника само за 24 часа по ЗМВР, а после вие вече трябва да подавате Молба и да действате по ЗЗДН. И вече имайки тази заповед от съда, полицаите могат и са задължени да действат по драстично.

Има закон, потърсете помощ и се запознайте с права си, за не действайте на своя глава, само бели ще си направите.

# 289
снощи полицията каза че няма право да се намесва и да го изгони въпреки че жилището е мое, могат само да го предупредят да се въздържа
Глупости на търкалета, могат да му сложат белезниците най-малкото за хулиганство.
Колкото до тарифата на адвокатката ти, 600 лв. за жалба си е чисто обирджийство за мен.

Здравей!
Само да вметна: той като чу че викам полиция по телефона си облече пижамата и каза, че щял да каже че лъжа и че съм луда ...  Sick   Те полицаите разбира се на мен повярваха, ама поне цирка беше пълен...
Тарифата от 600лв е за исковата молба за развод по негова вина, и аз не съм разбрала тогава, но може да се даде само част от сумата, а остатъка по-късно. Сякаш разбрах, че разноските които направя по това дело ще ми се присъдят -това означава че ще ми се върнат тия пари ли?
А за да заведа дело и по ЗЗДН  трябва и там отделно да се плати около 250лв, засега няма да пускам такова дело /заради парите, че нямам толкова/, но адвокатката каза,че имам право в срок от 1месец да пусна делото, имам си съдебно-медицински експертизи за физическо насилие за  мен и детето.

bgatom : много полезна информация си пуснала, мерси! Не съм от София, от провинцията съм и не мога да се възползвам от адресите и координатите, но пък на някой на друг ще послужат!

Имам и един спешен въпрос: абонат съм на глобул, един номер на сметка и един на ваучер /на детето ми/, мога ли да поискам телефонните ми разговори- входящите, да се записват? И записът да използвам за евентуална жалба, ако ме тероризират по телефона. Извършват ли операторите такава услуга?

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 05:29 от galdonita

# 290
Така че, момичета! полицаите не са задължени да пишат Молбите и да попълват декларации вместо вас! Полицаите имат право да задържат насилника само за 24 часа по ЗМВР
Моля те, би ли посоичила кой твърди, че полицаите трябва да попълват молби ??? Това са пълни глупости. Казах, че при наличие на физически тормоз ( на всичкото отгоре и доказан ) е абсурд да не могат да го приберат поне за 24 часа.
Само да вметна: той като чу че викам полиция по телефона си облече пижамата и каза, че щял да каже че лъжа и че съм луда ... Sick   Те полицаите разбира се на мен повярваха, ама поне цирка беше пълен...
физическо насилие за  мен и детето.
Имам и един спешен въпрос: абонат съм на глобул, един номер на сметка и един на ваучер /на детето ми/, мога ли да поискам телефонните ми разговори- входящите, да се записват? И записът да използвам за евентуална жалба, ако ме тероризират по телефона. Извършват ли операторите такава услуга?
Joy  изобщо не се съмнявам, че много мъжлета са склонни на такива брилянтни " хитрости ". Мисля, че можеш да помолиш разговорите ти да се записват, би трябвало да може при тези обстоятелства.

# 291
по груби сметки: 250лв за ЗЗДН, 600лв за молба за развод по негова вина и забравих какви такси за жалби към прокуратурата/.
#Crazy Какви са тези цени! Как може 250 лв за дело по ЗЗДН!!!! и какво включва тази молба от 600 лв?! Възмутена съм от всякъде!!!!!!!!!!!!!

# 292
Записи на разговорите дори и да могат да се правят няма да ти послужат за пред съда. Трябват ти свидетели и медицински, полицейски документи, доклади, бележки.

Разбира се, че можеш да го изгониш. Никой не те задължава да го приютяваш още повече, че той ви вреди!

Да, парите ще ти се върнат ако спечелиш делото. НО защо изобщо да ги плащаш, като адвоката може да ги запише като текущ разход и при спечелване на делото да си ги вземе. Мъжа ти ще плати всичко!

Желая ти успех  Hug

# 293
 Бих искала да попитам, как можем да сме сигурни, че е на лице емоционално насилие.
Обилновено след обидните думи, се насажда чувство за вина:-" видиш ли на ти нещо не си на ред, гони тр параноя... обичаш да се самосъжаляваш, да се парвиш на жертва.."

Понякога човек е склонен да си мисли, че наистина проблема си е у него, но когато се поогледа установява, че в отношенията си с другите няма такива паранои.
 Как изобщо може да се докаже емоционалното насилие?

# 294
petunia -  емоционално насилие не може да се докаже и доста чест се използва в съда да се докаже че ти си емоционално нестабилна... т.е. срещу теб ...

# 295
Момичета, сигурна съм, че на повечето проблемите са много по-големи от моите, но при мен нещата нещо не вървят. Живея с човек, с когото нямаме брак, имаме момиче на почти 5 години, а дъщеря му от предния брак е при нас, понеже майка и е "социално слаба" и не може да се оправя с нея. Много стар и натрупан е проблема ми и не знам от къде да започна, но ще се радвам на съвети. Първо искам да подчертая, че ми се ще да оправя нещата. Та значи, въпросния човек от доста време все намира за нещо да ми се развика, че не е свършено както трябва. На всичкото отгоре работим заедно и много често ми вика и там. Много често ме обижда пред приятели и познати, пред детето ми. Ако направи беля то, развиква се че аз трябва да почиствам (то сякаш друг има да го върши това). От както е при нас дъщеря му трябва да търпя че е невъзможна - от 3 години е при нас и на скоро спря да се напикава нощно време - с ползването на памперсите беше голяма борба, все ги махаше и вмирисваше къщата, постоянно ми прави напук, държи се лошо с детето ми и на практика тя ползва детската, защото малката не иска да ходи там много често, има лоши хигиенни навици, не възприема съвети. В последно време той не разговаря а нарежда и навиква. Вчера съм забравила лампата на терасата сутринта и заяви, че аз ще плащам тока. Това много често го чувам за вещите му - те не се пипат, ако се повредят - някой ги е пипал неправилно (разбирай аз) и вече и уредите не смея да ползвам. Върти ми се в главата да му кажа да ми даде сметката за престоя ни с щерката в края на месеца. Все гледам да загладя нещата но не става. Все аз съм виновна. Не му говоря от коледа. Сега и той прави така, само служебно. Направо не знам какво да правя.

# 296
Миличка,

Не зная защо се опитваш да се заблудиш, че ще промениш нещата у вас. Любовта си е отишла и сега просто се търпите един друг. Не му позволявай да те унижава защото така ще смачка самочувствието ти и ще те превърне в изтривалка. Щом уважението той не те уважава и си позволява така да се държи с теб мисля, че е въпрос на време и да започне да ти посяга. Може би е най-добре да се разделите за да премислиш дали имаш нужда от такъв "любим"

# 297
6o6a, като че ли има някаква делба при вас на "аз и мойто дете" и "той и щерка му".
 Липсата на уважение или по-нетактично отношение от мъжа ти е едно на ръка, но нали имате и общо дете?
 За да си позволява така да се държи той- значи някъде назад във времето си почнала да му позволяваш....Какво е отношението му към двете деца? Колко е по-голяма каката?
Много важно- дъщеря му е ДЕТЕ!!! Naughty За да се напикава нощно време и да е до късно с памперси - има си психологически причини за това. Детето не е виновно, представи си от негова гледна точка как преживява ситуацията, неговите физиологични и хигиенни проблеми може да са сигнал, индикация за нещо....Ако ти приемаш щерка му с "резерви" или направо си "на нож", от тука само тръгват разни подводни течения в семейството ви.Може да не си и майка, но подхода с доброта и разбиране може да отвори "железни врати".
Явно е изнервена ситуацията, но не се навивай излишно.И гнева и яда са лоши съветници. Говорихте ли , споделихте ли кой как се чувства и как ще я карате нататък?

# 298
Мъжа ти наистина се държи гадно,в семейството не мисля че трябва да има командващи и подчинени,трябва да си отстояваш принципите и нещата които не ти хареват трябва да му ги казваш.
А относно ,,Неговото дете'' ами то е дете,ти си възрастната която трябва с търпение и постоянство да промениш навиците й.Децата са като пластелин,стига да намериш подхода към него и можеш да му помогнеш да се промени и на теб така ще ти е по добре.За нощното напикаване мога от опит да ти кажа че не го прави нарочно,много е гадно за едно дете да се буди мокро,но майка ми например никога не е казвала че съм умирисвала къщата,в това Ти изказване се доказва факта че чуждото си е чуждо,нооо то ще е такова докато Ти не го приемеш като свое,ако твоето се напикаваше сигурно нямаше да ти тежи толкова.И мога да ти кажа че с памперси е гадно-пробваи.

# 299
Мъжа ти наистина се държи гадно,в семейството не мисля че трябва да има командващи и подчинени,трябва да си отстояваш принципите и нещата които не ти хареват трябва да му ги казваш.
А относно ,,Неговото дете'' ами то е дете,ти си възрастната която трябва с търпение и постоянство да промениш навиците й.Децата са като пластелин,стига да намериш подхода към него и можеш да му помогнеш да се промени и на теб така ще ти е по добре.За нощното напикаване мога от опит да ти кажа че не го прави нарочно,много е гадно за едно дете да се буди мокро,но майка ми например никога не е казвала че съм умирисвала къщата,в това Ти изказване се доказва факта че чуждото си е чуждо,нооо то ще е такова докато Ти не го приемеш като свое,ако твоето се напикаваше сигурно нямаше да ти тежи толкова.И мога да ти кажа че с памперси е гадно-пробваи.
     Peace

Общи условия

Активация на акаунт