Помощ за българските деца 2

• 16 766
  • 336
  •   1
Отговори
# 330
ша питаме. важното е работа да се върши Simple Smile

# 331
Момичета съжалявам,че толкова се zабавих с информация,няма да се оправдавам сега не му е тук мястото.
Преди да кажа докъде стигнаха раzследванията ми,няколко уточнения:
Като прегледах устава,става ясно,че единственото, с което може да се zанимава клона са дарения. Така ли е или бъркам?
Ако НЕ е така нещото,което ще се направи може да бъде цвайгфераин или таилфераин,раzликата е минимална_ първият е по_самостоятелен,вторият е по_zависим от дружеството майка. Иzбира се управителен орган (може да се състой и от един човек) и с преведения на немски устав се отива при нотариус,който подава регистрация във Фераинсрегистера. Никакви допълнителни раzрешения не трябват.

Ако обаче клонът ще се zанимава само с дарения,ситуацията е по_сложна и след отговор ще представя и въzможностите по тоzи въпрос.

Таня какво имаш предвид под анеркенунг от финанzамт? Колкото до Бай Ганьо и останалите студентски дружества,можете да питате мен,zащото работя в такова и не само Бай Ганьо,ами всички са помагали на ДБМ, тъй като се обединиха в дахфербанд.

Не zнам дали ще успея следващите дни да вляzа,имам някакви технически проблеми с форума. Ако някой има въпроси,zабележки или нещо друго,да пише беz да се притеснява.

# 332
ste go mislim togas. ste mi se drujestwoto tuk da e po-samostojatelno. samo sarad darenija ne si saslujawa da se prawi ili puk mojem da naprawim, no da pomislim i sa otdelno drujestwo na bulgarkite w germanija, primerno po njakakuw nachin prikrepeno kum towa w bg, no po-samostojatelno.
Bahi, scha ta suchwam telefonicheski da mi objasnisch kat na platinenorusa.........

# 333
Таня какво имаш предвид под анеркенунг от финанzамт?

4е са с гемайннютциге цели, или милдтетиг, ала бала, и 4е дарения към тях са анеркант като дарения, т.е. могат да се приспаднат от данъците.

# 334
Може би ще внесе малко повече яснота моделът,по който работят бг студентски органиzации.
Дарението по принцип не спада към идеалните цели, но е "анеркант" когато: не надвишава с 1/4 дейността на клона (напр. ако има 12 мероприятия zа година,само 3 от тях могат да бъдат дарения) и паралелно с това дарението не води към zагуби на клуба.
Бг органиzации правят напр. курс по бг,по народни танци,семинари,лекции и т.н.(все мероприятия с идеална цел) и между тях няколко дарения.

Уставът на ГИОО отговаря на условията zа гемайннютzиг и с малки коректури на формалитетите ще мине и пред съда и пред ФА. Проблемът обаче е,когато иzтекат 18 месеца и ФА поиска отчет на дейността.Та тогава ако клонът се е zанимавал предимно с дарения,тогава не само,че се е отклонил от дейността си по устав и от таzи на ГИОО,но и е нарушил zакони.
Затова попитах какво точно ще прави клонът,тъй като много от нещата по устав могат да бъдат осъществени само от БГ.
Отделно потърсих информация дали клон може да иzвършва целите по устав със средства,непосочени в самия устав,т.е.  дейността му да се раzличава от таzи на дружеството майка.Законова регламентация на такъв случай не можах да намеря,zатова се обърнах към нотариус и ераинсрегистер. Отговорът на първия беше не може,а на втория не zнам.

Ако имате някакви въпроси,питайте.така ще ми е по_лесно какво точно да търся.

Матаlor] да ти се обаждам ли по тел?
Таня, Мугел благодаря zа раzяснението

# 335
значи няма смисъл според мен засега да се прави клон на ГИОО тук.
другото, което е, че аз съм управител на сдружението и това, че живея в германия предполагам е полезно, ако се направи клон тук.
нека обсъдим и варианта, ако главна цел на едно сдружение е събирането на средтсва.
принципно съм ЗА създаването на отделно сдружение, но знам това в БГ колко нерви, работа и усилия ми коства, и не само на мен. ако не се работи дейно по такава инициатива, тя губи своя смисъл.

# 336
значи, признават се дарения за бг чрез организация. няма значение каква е по народност, стига да издава дарителски протокол и да е айнгетрагенер ферайн с гемайннютцлихер предмет на действие. това знам засега, и то от немски щойербератер. сега търсим закона точно какво казва. девойката е имала специален термин във финанцамта. като знам със сигурност точно как става, ще се обадя пак с информация.

Общи условия

Активация на акаунт