Коледа идва!

  • 120 643
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 7 144
Реших да похваля и да дам рецепта за моята баклава  Blush (и друг път съм я пускала тук)
..........

Само да спомена, че първата баклава в живота си направих по тази рецепта на tedi_b, и до ден днешен не искам и да експериментирам с друга (става въпрос за баклава с готови кори, с домашно точени експериментирам още  Laughing). Точно по вкуса ми е, сега е момента да благодаря на Теди   bouquet!

# 196
  • Мнения: 3 034
много ви благодаря, момичета! всички рецепти ще пробвам, дано ми се получат  Hug

# 197
  • Мнения: 922
3ори, мерси   bouquet Златна си   chef

# 198
  • Мнения: 4 358
Зори, комплиментът от кулинар като теб е двоен!  Blush
Благодаря!  Hug

# 199
  • Мнения: 4 358
Не ми отговаряте за сладките Sad - колко по рано ги правите без опастност да се развалят. Някой друг също питаше за джинжифиловите сладки - колко по рано се приготвят. Изчетох всичко от начало.Видях ,че много от вас вече приготвят специално меденките. И аз така ще направя пък да видим.

# 200
  • Мнения: 7 144
Бъни, ако става въпрос за джинджифиловите сладки от моята рецепта, на 6 стр. от същата тема съм писала коментар за приготвянето им :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240784.msg5585186#msg5585186

# 201
  • Мнения: 4 358
Бъни, ако става въпрос за джинджифиловите сладки от моята рецепта, на 6 стр. от същата тема съм писала коментар за приготвянето им :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240784.msg5585186#msg5585186

Е най накрая златна си  bouquet Hug - сядам да чета внимателно.

# 202
  • Мнения: 1 210
Зори, да те попитам нещо...възхищавам се на уменията ти и предполагам, че ако ставаше по- вкусно, би го предложила, но все пак...става въпрос за свинското като книга. Много ме грабна идеята, но ние у дома майонеза не ядем  smile3505...та се чудех, може ли да заменя майонезата със сметана например?  Thinking И дали имаш идея как ще се получи, подхождат ли си...питам те, защото рецептата си е твоя, а и талантът ти в тази област е неоспорим, а аз съм боса, босаааа newsm43 Как мислиш? Правила съм пилешко със сметана, но нямам никаква идея как ще се държи свинското в тази ситуация и в тази компания от подправки  Joy

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 13:04 от didkapitka

# 203
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
И мен ме заредихте коледно. тази година вече ще направя меденки, обещавам Grinning

# 204
  • Мнения: 7 144
didkapitka , благодаря ти за комплиментите, чак се изчервих тук сама пред компа  Blush Laughing.
Та за месото и майонезата - майонезата е мазнина сама по себе си и служи за мариноване на месото, т.е. то да стане по крехко. Незнам как би се получило със сметана, правила съм различни видове меса със сметана, но тя ми е служила за сос. Незнам дали ефекта ще е същият, като със майонеза. То докато не пробваш, няма как да разбиреш  Wink, затова те съветвам ако решиш да експериментираш по този начин, да направиш експеримента с малък къс месо за пред домашните, за да не стане гаф пред гости.

Иначе, щом не обичате майонеза (въпреки че тя изобщо не се усеща след това), можеш да я замениш с олио, смесено със изцеден сок от лимон - примерно половин лимон. Лимоновият сок също маринова много добре, месото става много крехко и сочно с него.

Който и вариант да избереш, сподели после как се е получило.

# 205
  • Мнения: 4 358
но ние у дома майонеза не ядем  smile3505...та се чудех, може ли да заменя майонезата със сметана например?   Joy
Извинявам се,че се намесвам но да споделя моя опит.Като сложа сметана на месо и после го пека сметаната се пресича.Затова сметана само на сос вече и я прибавям чак накрая.Явно от високата температура сметаната става така не много приятна на вид.Но на вкус е добре де Peace

# 206
  • Мнения: 165
Божееееееееее, супер рецепти.
 А на Зори да кажа - е, ти просто ми скри шапката. Всичките ти рецепти старателно си ги копнах.
Рецептата за книгата е супер!!!!!!!!!

Тази година ще очаквам около 12-14 души да цъфнат у дома. Така че дайте още идеи !
Мисля да направя следното меню:

САЛАТИ:
1. шопска
2. Флора - бяло зеле, червено зеле, моркови, копър, зелена салата.
3. естествено руска
4. млечна (все ще се намери някой да иска за ракията!!)

ПРЕДЯСТИЯ (аз ги сервирам заедно със салатите, за да не ставам като сервитьорка!)

1.сърца+език+воденички+дробчета = леко пръжнати и запечени с масло и кашкавал
2.кюфтенца на шишчета забодени в портокали/грейпфрути

ОСНОВНО: Е, това е въпроса!!! Трябва да помагате......

ПИТА С ПАРА или БАНИЦА С КЪСМЕТИ ?????

ВИДОВЕ СИРЕНА, МЕЗЕТА, ЯДКИ

БАКЛАВА

ПОДОВА САЛАТА (стои под въпрос!!)

джинджифилените сладки на ЗОРИ!!!!!!!!!!


# 207
  • Мнения: 1 210
Зори, Бъни  Hug Hug Hug Ихаааа, каква книга ще направя тази събота...Това с лимона и олиото(или зехтин също не пречи , нали?) е страхотна идея! И то е логично, но някой трябва да помисли...казвам това, защото за Великден винаги правим агнешко, което една нощ предварително мариноваме в лимон, зехтин и билки. Момичета, със страхотно удоволствие ви чета и се радвам искрено на желанието, сръчността и усета, които притежавате  Flowers Bouquet За съжаление, времето при мен е във вечна оскъдица и менюто в моето семейство се осигурява предимно от кръчмите...и вече ми е дошло до гуша. В събота обаче се развихрям винаги, просто защото освен, че е необходимо, приготвянето на прясна, вкусна и здравословна храна е и мое любимо хоби.

# 208
  • София
  • Мнения: 2 671
ПОДОВА САЛАТА (стои под въпрос!!)
тъкмо ми стана интересно за ПОДовата салата и ти "стои под въпрос"  Laughing Wink

# 209
  • Мнения: 3 379
С известно закъснение пускам рецептата на питката с масло.

4 яйца
300 гр. прясно мляко
2 с.л. захар
2 с.л. оцет
3 с.л. олио
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
125 гр. масло
1 кг. брашно
1 мая (разтваря се в прясното мляко)

Брашното се пресява. Прави се кладенче в средата и там се чупят яйцата като 1 жълтък се оставя настрани. Прибавя се захарта, оцета, олиото, киселото мляко и солта. Ако вместо прясна използвате суха мая, добавяте и нея. Започва да се разбърква като се взима по малко брашно отстрани. Постепенно се добавя и прясното мляко. Замесва се тестото и се разделя на 3 равни части, които се разточват на кори. Всяка кора се маже с 1/3 от маслото и се навива на руло като леко се усуква. Оплита се плитка от трите кори. Тавата (по-висока) се намазва с масло отдолу и по стените и се поръсва с брашно. Плитката се завива по кръга на тавата, оставя се на топло да втаса около час. Намазва се отгоре с жълтъка и се пече на 180-200 градуса около 40-50 мин.

Друго, което правя по наша си традиция винаги по празници, е салата с пушено пилешко филе, царевица, майонеза, изцедено и обикновено кисело мляко и лешници, по моя си специална измислена рецепта. Също и спагети със заливка - не като основно, а като предястие. Често и лазаня с палачинки.

Ако някой се интересува, ще пусна рецептите.

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 22:24 от SZA

Общи условия

Активация на акаунт