Коледа идва!

  • 120 544
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 4 358
Aleks  newsm10 smile3501 - страхотни са ти станали сладките. Ти като каза за премеждията си и аз очаквах да видя нещо безформено, пък то красота.
Браво. Много сте критични към себе си бе момичета.
Аз тогава въобще да не показвам мойте.
Ще видим какви ще ги натворя :35
Някой питаше за портокалови и лимонови корички.Днощи си купих на фирма Котани лимонови корички. Не погледнах обаче дали са захаросани Sick.
Казвам го да имате в предвид,че предлагат такива корички.

# 451
  • Мнения: 2 243
Някой питаше за портокалови и лимонови корички.Днощи си купих на фирма Котани лимонови корички. Не погледнах обаче дали са захаросани Sick.
Казвам го да имате в предвид,че предлагат такива корички.

Аз също бях купила такива, но не са захаросани за съжаление, пробвай ги първо - моите бяха направо горчиви и аз не ги сложих, за да не ми развалят вкуса на щолена.

# 452
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Aleks, мисля, че си се справила отлично, особено като се има предвид, че правиш за пръв път! Чудесни са меденките - а как хубаво си изписала животните....  Моите първи не бяха за показване. А в рисуването на хора и животни хич ме няма!

Белтъчната глазура е много капризна и трябва опит за да я направиш наистина хубава. И много важно нещо, което много хора прескачат - пресявайте пудрата захар 2 пъти - няма да повярвате, но разликата е огромна.

Иначе и аз съм опитвала с глазурата с мляко и захар - на мен не ми харесва - остава полупрозрачна и в никакъв случай не могат с нея да се правят нежни детайли. Сега ми идва на ум, дали не може да се направи глазура от разреден млечен марципан - кондензирано и сухо мляко до консистенция като паста за зъби - подходящо за украсяване с фунийка. newsm78 Хм, ще трябва да пробвам... Thinking

# 453
  • Мнения: 1 505
Аз пак чакам отговор от Котка да даде онези обещаните рецепти от онзи link дето пусна-обеща че ще преведе някои-обичам сладко и чакам с нетърпение превода на всички рецепти.Е добре де една по една(дано не съм много нахална).
 newsm17 newsm17 newsm17

# 454
  • Мнения: 2 243
Аз пак чакам отговор от Котка да даде онези обещаните рецепти от онзи link дето пусна-обеща че ще преведе някои-обичам сладко и чакам с нетърпение превода на всички рецепти.Е добре де една по една(дано не съм много нахална).
 newsm17 newsm17 newsm17

Съжалявам, Мими, нямах много време последните дни, почти не съм писала, малко по-горе съм пуснала само трюфелите, а другите неща, които съм правила даже съм ги снимала, но не ми остава време да ги преведа. Утре обещавам поне две рецепти, но тази вечер пак няма да мога, защото сме навън - имам именник. Simple Smile

# 455
  • Мнения: 1 505
Ако знаеш  с какво удоволствие чакам само-добре ще устискам някакси до утре,само да не забравиш.Весело изкарване на празниците   bouquet на всички които празнуват днес.
 newsm51 smile3525 newsm51

# 456
  • Мнения: 2 160
aleks много ми харесаха сладките Peace, ти по коя рецепта ги прави
от толкова много рецепти вече не знам коя да избера Mr. Green
аз преди няколко седмици правих по рецепта на mammaviki - станаха много лесно и вкусни Peace
сега ми се иска да експериментирам с други Wink
днес правих трюфелите, които Котка преведе, много са вкусни
на мен ми станаха около 20 бр, така ли е или са ми големи?

# 457
  • София
  • Мнения: 2 671
Един въпрос към вече правилите Английския коледен кейк: с какво количество ром го заливате на всеки 3-4 дни? Моят го понапръсквам с около 1с.л. и взех да се чудя дали не е малко  newsm78

# 458
  • Мнения: 2 243
Един въпрос към вече правилите Английския коледен кейк: с какво количество ром го заливате на всеки 3-4 дни? Моят го понапръсквам с около 1с.л. и взех да се чудя дали не е малко  newsm78

Аз пък му слагам 4-5 лъжици и се чудя дали не е много  newsm78  Ако може някой, който и преди го е правил да каже, ще сме благодарни, че и аз тази година за първи път го правих. Praynig

# 459
  • Мнения: 2 243
Ето още една рецепта:

Лесен шоколадов фъдж   http://www.joyofbaking.com/candy/SimpleChocolateFudge.html


150 гр. печени и обелени лешници, нарязани на едро (може и орехи) – аз даже цели ги сложих, не пречат при рязането после

396 гр. кондензирано мляко – тук се продава само Dutch Lady, опаковката е от 397 гр., така че за 1 грам хич не му придирях Simple Smile

452 гр. натурален шоколад на парчета (тези безумни грамове се получават заради паундите, но мисля, че и 450 гр. да се сложат за по-лесно, няма да е фатално)

28 гр. (2 с.л.) безсолно масло

2 ч.л. есенция ванилия


Покрийте дъното и стените на форма 20х20х5 см. с алуминиево фолио. Смесете кондензираното мляко, шоколада и маслото в огнеупорен съд и поставете над съд с кипяща вода. Разтопете така шоколадовата смес като бъркате често, за да не загрее сместа твърде много, защото така може фъджът да стане зърнест. Бъркайте докато се получи гладка маса (доста гъста). Махнете от огъня и прибавете ванилията и ядките. Изсипете сместа в приготвената форма и изравнете с шпатула. Изчакайте да изстине на стайна температура и извадете от формата като повдигнете краищата на алуминиевото фолио. Нарежете на парчета с остър нож и съхранявайте в хладилник няколко дни или във фризер няколко месеца. Оставете да се размрази за час-два преди употреба.

При мен какво се получи: въобще не бях обърнала внимание на размера на формата в рецептата (аз и нямам толкова малка) и съответно ми се получи много тънък слой, а не както на снимката в сайта, така че когато изстина и се втвърди, го навих на руло с повдигане на фолиото. Оставих го час-два в хладилника, след което го нарязах на филийки и го замразих в кутия.

Докато го правех по едно време си помислих дали не си губя времето и продуктите, защото в крайна сметка натурален шоколад + мляко + ядки какво дава? Млечен шоколад с лешници. Но в крайна сметка резултатът беше интересен – има много приятна, леко дъвчаща консистенция, предполагам заради кондензираното мляко, и не съжалявам, че го направих.

Ето и снимка на фъджа (извадих тези две парчета специално, за да ги снимам, впоследствие експонатите бяха изядени, но това е друга тема - може би за шоколадова диета Wink)


# 460
  • Мнения: 2 724
Момичета, благодаря ви  Hug Hug Hug Hug.
Украсата я направих с подръчни материали ,нямам пош, но мисля да си купя.
Мъчих се с найлонов плик ,може би затова линиите са по -дебели Thinking.
Барабанче ,рецептата е на Наталина ,стават много ароматни и вкусни.
Малко са твърдички ,но на мен ми харесват така.
Може би до Коледа ще поомекнат, ако успея да ги скрия Laughing.
Наталина ,следващия т път ще пресея два пъти захарта, а може да опитам и с кондензирано мляко.
Глазурата със захар и мляко наистина е прозрачна.
Като гледам какви рецепти сте написали пак, страхотни сте  Peace.
Бъни, в началото и аз си помислих че нищо няма да стане ,но после горе долу се получи  Peace.

# 461
  • София
  • Мнения: 508
Един въпрос към вече правилите Английския коледен кейк: с какво количество ром го заливате на всеки 3-4 дни? Моят го понапръсквам с около 1с.л. и взех да се чудя дали не е малко  newsm78

Аз пък му слагам 4-5 лъжици и се чудя дали не е много  newsm78  Ако може някой, който и преди го е правил да каже, ще сме благодарни, че и аз тази година за първи път го правих. Praynig
И аз слагам 4-5 чаени лъж.  Laughing  като редувам - един път чист ром, един път 2л. ром със сока от един портокал. За сега изглежда отлично  Peace

# 462
  • Мнения: 1 471
Аз толкова се ентусиазирах, че почнах и по чуждестранните сайтове да търся коледни рецепти smile3538 Харесах си тази и реших да я направя.

Направила съм й/след 1/2 час мъки Laughing/ "адаптиран" превод.Ако някой по-англоговорящ открие неточности, моля да ме поправи Praynig Ако е давана вече, направо ще се изям, че се пънах толкова време!
Панфорте
90 г  натурален шоколад, 125 г печени едро счукани или нарязани лешници, 120 г  печени едро счукани или нарязани /обелени/бадеми, 170 г  захаросани цитрусови кори, 1 ч.л. канела, ¼ ч.л.бахар, 70 г брашно, 1 с.л. какао,  130 г  захар, 160 мл/2/3ч.чаша/мед.
Застиламе тавичка с диаметър 20 см с намаслена хартия за печене.
Разтопяваме шоколада на водна баня.
В голяма купа смесваме ядките, захаросаните плодове,подправките, брашното и какаото.
Слагаме в тенджера захарта и меда на средно силен котлон, докато заврят. Сваляме от котлона и заливаме със сиропа сместа от ядки и плодове.Добавяме разтопения шоколад.Сместа бързо изстива, затова след разбъркване, веднага се прехвърля в предварително подготвената тавичка. Заглажда се със шпатула или с гърба на супена лъжица.
Печем на 150ºС в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.
Изваждаме от фурната и наръсваме с пудра захар.
След като сладкишът е изстинал, увиваме добре с оризова хартия или фолио и съхраняваме на хладно. Добре увит, сладкишът може да издържи месеци.
Поднасяме нарязан на тънки парчета.

Струва ми се много вкусно и сравнително лесно! Grinning Този път хич няма да търся корички, а ще купя сушени кайсии или някакви захаросани плодове/може череши/. И тоя бахар мисля да го заменя с джинджифил, но още не съм решила newsm78

Последна редакция: пт, 07 дек 2007, 11:23 от Fancy N

# 463
  • Мнения: 68
natalyna не успях да се справя със злополучното тесто. Прибавях яйце, после олио и все се трошеше. Така и не успях да направя къща, но на малки формички се получи ето това: http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=26120&AlbumId=108114 Като гледам вашите красоти много сме далече, но детето ми държеше да ви ги покажа  Hug

# 464
  • Мнения: 2 724
Ивет, много са ти хубави сладките- пъстрички  Hug.
Аз си оставих две тавички и ще нашаря с цветна глазура ,когато имам повече време.
Fancy N,този сладкиш изглежда невероятно вкусeн  bouquet.
Ще чакам да го направиш и да споделиш резултата. Wink
Преди години правих едни немски коледни сладки, стават много вкусни и красиви.
/ще се опитам да намеря рецептата и да я копна/

Общи условия

Активация на акаунт