Коледа идва!

  • 120 597
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 870
  • Мнения: 7 144
Момичета, полу-заспала съм...само погледнах последните красоти. Ако искате за питката елха ще ви пусна утре амер. рецепта, с която питките стават перфектно кръгли, растат на височина и не се разливат настрани.

И аз се нареждам, но ще я правя за Нова година, така че искам рецептата   bouquet.




 п.п.Сетих се, че питките на Карина също не се разливат на страни и ще направя един опит с тях да видим как ще се получи.

# 871
  • София
  • Мнения: 114
Здравейте!  Grinning

Да ви покажа и аз моите меденки:



# 872
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Eто я -
1 ч ч топла вода
2 с л или 2 пакетчета суха мая
1/2 ч ч масло - около 115г
1/2 ч ч захар - аз слагам по-малко
3 яйца
1 ч л сол
4-4 1/2 ч ч брашно
Стават 2 дузини

Слагате маята в топлата вода за около 5 мин. Добавяте маслото, захарта, солта, яйцата. Слагате по чаша брашно и измесвате. Покрива се и стои в хладилник от 2 часа до 4 дни. Като направите топчетата ги оставете да втасат около час, за да удвоят обема си. Пекат се на 190 С (375 F) за 15-20 мин.

Като се разсъних, ето ме на. Само да добавя, че съм пробвала, но меси машината за хляб. Нямам снимка, но наистина бях учудена от правилната форма на топчетата, а и стават с приятна коричка отгоре.

В книгата, от която пуснах снимката рецептата е подобна, но има и бакпулвер, и батърмилк, което е мляко, в което се добавя оцет. Не помня пропорциите.

# 873
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Winnie, аз правих къщичка, но без шаблон. Сама си рязах всичко.

Самоцитирам се от темата за къщичката

nandi, за тесто взех както и за меденките резептата която пусна natalyna тук. Само че за къщичката направих половин доза и сложих малко повече какао в яйцето за намазване за да стане по-тъмна. А за шаблони... ами нямам. Начертах си ги по свой модел на картон. Иначе ако потърсиш в google Gingerbread house pattern ще ти излезнат доста неща. А за това в какъв ред се слепват гледах тук. Важно е страните на къщичкаа да са добре залепени за да не се срути Wink
Самите части ги украсих преди сглобяването  Simple Smile

ТУК има шаблон за семпла малка къщичка. Но най добре си направи сама. Така ще си прецениш колко да ти е дълга и висока къщичката. Покрива трябва да е с 2 см по-дълъг от страните (да се подава по 1 см отпред и отзад като стреха Wink )


Можеш в google да напишеш gingerbread house pattern, но на мен не ми харесаха ... много малки и високи са.

# 874
  • Мнения: 162
Да споделя и аз с вас мой те меденки с който се борих до преди малко (нямам нерви вече  #Crazy) останаха още за украсяване, но тях утре сутрин  Simple Smile




              Това изглежда страхотно. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!!!!!!!!!!!  Аз неправя курабийки, защото вкъщи наблягаме на месото и баклавата. Правим си и торта защоот дъщеря ми яде само торта от сладкишите.

# 875
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
Момичета, и аз вчера направих линцеровите сладки, ванилените кравайчета и меденките, само дето не съм ги украсявала още, само слепих
линцеровите сладки. Меденките искам да топна до половина в шоколад,че ме е страх от суровия белтък. Wink
Искам само да попитам като разтопявате шоколада на водна баня колко масло слагате,за да се получи гладка смес и другият ми въпрос е
къде съхранявате сладките до Коледа? newsm78

# 876
  • Мнения: 7 144
Направих опита с питката - елха със питките на Карина и излезе много сполучлив :




За новогодишната вечер ще се постарая малко повече, а и украсата ще я измисля някак си  Peace.

# 877
  • Мнения: 162
Момичета, и аз вчера направих линцеровите сладки, ванилените кравайчета и меденките, само дето не съм ги украсявала още, само слепих
линцеровите сладки. Меденките искам да топна до половина в шоколад,че ме е страх от суровия белтък. Wink
Искам само да попитам като разтопявате шоколада на водна баня колко масло слагате,за да се получи гладка смес и другият ми въпрос е
къде съхранявате сладките до Коледа? newsm78
   Майка криеше сладките върху гардероба в спалнята. Всички увити в целуфани. Двамата с брат ми се навъртахме около гардероба като гладни вълци.

# 878
  • Мнения: 1 210
Браво, Зори! В каква тава ги пече и кои са питките на Карина?

# 879
  • София
  • Мнения: 2 518
Зори, много благодаря  Hug, не бих се сетила сама Embarassed

# 880
  • Мнения: 525
Това са питките на Карина http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119848.200
Наистина стават много вкусни.И аз ще опитам елхата с това тесто.

# 881
  • Мнения: 7 144
Браво, Зори! В каква тава ги пече и кои са питките на Карина?

За питките на Карина  вече са ти писали кои са  Peace.
Пекох в тавата от фурната, едната ми е плоска, голяма, квадратна. Редих питките диагонално от връх към връх, съжалявам че не се сетих да снимам. Пекох върху хартия за печене, за да нямам ядове с отлепването на някоя питка  Laughing.

# 882
  • Мнения: 2 160
Много идейно за питките на Карина, аз много ги харесвам и често ги правя Peace Само дето не стават за питка за Бъдни вечер, но за Коледа - супер Peace
Ето рецептата:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=571.0
Аз вчера украсих няколко меденки и направих 3 елхички:

Днес остана къщата.
Много бавно се украсява и нямам търпението да е тънко и красиво като вашите, но пак са Коледни Peace
Исках да питам за къщата и елхичките може ли да стоят навън и не много на студено или ще изсъхнат много?

# 883
  • София
  • Мнения: 6 598
Ей, с тези питки на Карина значи, вече ги замесих за довечера, че ще имаме гости  Laughing

# 884
  • Мнения: 247
Леле,  benmary 2 ...как ги направи така финни линиите?
Торбичката за шприцоване и глазурата направих точно според указанията на natalyаna  bouquet
Дали ще станат правилни линиите зависи именно от гъстотата на глазурата и големината на дупчицата на фунийката-всичко е до проба,в началото няколко няма да станат добре,докато усетиш каква трябва да е консистенцията..аз я направих по-гъста,защото не исках да се разтича.И понеже украсявах 3 дни-към края глазурата доста се втечни и не се постигаше достатъчна финност на линиите.

А ето и Коледните целувки,които спретнах снощи

Общи условия

Активация на акаунт