Нетърпеливи сме да чуем вече, сърчицето на ЮЛСКОТО човече!

• 11 462
  • 294
  •   1
Отговори
# 225
По въпроса на Димата - 90те % се изчисляват само на месеците през които си била на работа - болничните не влизат в това число

# 226
А ако имаш месец, в който си ползвал два дни болничен, примерно, какво става с този месец? Излиза целия от броенето или просто не се броят двата дни?

А защо се прави нетна и брутна сметка  - нетната не е ли по призумпция по-малка от брутната? В такъв случай не е нужно сравнение и търсене на по-малка сума?

# 227
  • Варна
Весито, защо не си поговориш с шефа си и да го помолиш да те назначина постоянен договор (от чисто човешка гледна точка). Без другото майчинството го изплаща НОИ, а работодателя само внася осигуровките.

Ох ще говоря, ама не мисе вярва..Малко ме се виждат нещата , че няма да станат, ама само да сме здрави..Поне ще опитам.. Първо да мине следващия преглед, че сега само за това мисля..  Praynig

# 228
Трябва да има 6 пълни работни месеца. напр.

01.2007- пълен
02.2007-болничен
03.2007-пълен
04.2007-пълен
05.2007-пълен
06.2007-пълен
07.2007-пълен

Обезщетението ще се изчисли на база 6-те пълни месеца -01,03,04,05,06,07.2007

# 229
Трябва да има 6 пълни работни месеца. напр.

01.2007- пълен
02.2007-болничен
03.2007-пълен
04.2007-пълен
05.2007-пълен
06.2007-пълен
07.2007-пълен

Обезщетението ще се изчисли на база 6-те пълни месеца -01,03,04,05,06,07.2007

добре, ами ако аз към момента не съм на работа от 3 месеца, от утре да речем започна работа, но до термина съм все в болничен или работя само 1-2 месеца как става изчисляването тогава?

# 230
 Не цялата брутна: 90% от брутната (осигурителния доход) или нетната. При много високи заплати над 1500-1600лв. осигурителния доход е 1400лв. напр., а нетната заплата 1350. 90% от 1400 е 1260, което е по-малко от нетното. Цифрите ги пиша на магия, но важен е примера.

Моята приятелка също няма сключен брак, но има две деца. В началото мъжът и не ги препозна и тя се водеше самотна майка. В момента в който той ги препозна съм със сигурност, че и увеличиха таксата за децка градина.

# 231
Ако нямаш 6 месеца осигурителен стаж от НОИ изплащат мин.работна заплата - 180лв., но мисля че през социални грижи .За това не съм 100% сигурна, защото не съм имала такъв случай, но ще проверя.

# 232
А, работиш от повече време, но си ползвал доста болнични, просто се връщаш на зад и си вземаш 6-те отработени пълни месеца (не е задължително да са последователни).

# 233
А да ви попитам - по време на майчинството осигуровките (здравни и социални) ги внася работодателя, а не държавата, така ли newsm78? Защото в такъв случай едва ли шефовете ни ще се съгласят да ни вдигнат заплатите, върху които ни осигуряват с перспективата 2 години след това да внасят високи осигуровки Sad. А ако сами си ги поемем изцяло пак не е на сметка, защото 9 месеца ще получаваме високо майчинство, но след това ще вземаме по около 200 лв, а ще внасяме сигурно по-голяма сума за осигуровки.
Обяснете ми, моля ви, защото не съм наясно и се чудя все още какво да правя.

# 234
Малееее момичета добре че днес влезнах и вие ме запознахте с нещата, аз имам проблеми с шефа ми и мислех да си вадя само болнични, щото не се търпи ..постоянно ми се пуши и ми се отваря вратата за да напусна сама.... но явно не съм го измислила като трябва, при мен кофтито е че до преди 3 месеца бях в брото по труда на мин. заплата:( newsm78

# 235
Коколина, не схванах съвсем добре онова, което обясняваше, но причината не е в твоя телевизор. Първо, леко съм затъпяла, второ - толкова неща изчетох за тези майчински и все по-мътно ми става. Защо да не са последните 6 месеца? Ако не те - кои?

emzi го е обяснила още по-добре, това което питаше

емзи искаш да кажеш че сега когато съм в болничен не ми се смятат за майчинството ли?

Да

# 236
  • Варна
Само за осигуровките още един въпрос? Ако след 4-ти месец на бременността , напусна работа и продължа да се самоосигурявам на мин. заплата, до самото раждане ли трябва да имам внасяни осигуровки или до по-рано??

# 237
  • София
ето тук мисля че е обяснено какво ни се полага само не е посочена базата за изчисляване на 90%

http://semeistvo.rozali.com/konsultant-desi/p5904.html

# 238
Патишонка, не съм ходила, то кога, много е рано. Аз всъщност исках и още малко да изчакам и се надявах като отида да чуя сърчицето, но ще трябва най-вероятно да си уреждаме някои неща от по-рано, та реших сега да отида.
И да ви кажа съвсем се обърках с тези обезщетения, болнични и т.н., нищо не ми е ясно   33uu

# 239
Само за осигуровките още един въпрос? Ако след 4-ти месец на бременността , напусна работа и продължа да се самоосигурявам на мин. заплата, до самото раждане ли трябва да имам внасяни осигуровки или до по-рано??
Ами логиката сочи че до 45 дни преди термина newsm78 newsm78. Нали до тази дата се взема 6 месеца заплатата newsm78. А след това ти не работиш. А ако се самоосигуряваш по-добре да не е на мин.работна заплата а на по-висока, за да вземаш след раждането по-голямо майчинство. Прецени си сама.

Общи условия

Активация на акаунт