Нетърпеливи сме да чуем вече, сърчицето на ЮЛСКОТО човече!

• 11 454
  • 294
  •   1
Отговори
# 240
Астарта ,в момента в който излезеш болнични и след това майчинсто работодателят не те осигурява. Той внася само 3.9% здравна осигуровка върху 220 лева за целия период в който отсъстваш, независимо върху каква заплата те е осигурявал преди това. Всички обезщетения се изплащат от НОИ.

# 241
  • Бургас
здравейте,

Аз да разкажа за моя слу4ай...

Зна4и работех на едно място близо дже години..През Септември напуснах и след това разбрах 4е съм бременна...

Запо4нах работа при мъжа ми и се осигурявам сега на тавана (водя се 2000 лв.заплата),но внасяме осигурвки на максималния осигурителен план,който в момента е 1400 лв.Следващите 6 месеца ще внасяме по около 520 лв.След което си взимам болни4ен лист и го препокривам с май4инството живот и здраве...

През месеца когато ще съм в болни4ни,болни4ните ми се изплащат от държавата...След това като ми запо4не май4инството пак държавата ми плаща 90% от 2000 лв.(тъй като максимумът се вдига от януари на 2000) пъвите 9 месеца и след това по около200 лв.

Сметката е 4е мъжа ми като работодател ще ми внася осигуровки 6 месеца(което е изискването според закона) по  около 520 лв.,което е около 3200 лв, а след това дефакто си връщаме само от пъвите месеци 9*1800лв. и отделно след това по 200 лв за следващата година, а сме плащали осигуровки само за 6те месеца в на4алото...

И май4инство и болни4ен се изплаща от НОи на основата на предварително плащаните осигуровки от работодателя..задължително е оба4е да имате непрекъснати осигуровки от 6 месеца преди излизане в май4инство...

Money  най-накрая нещо от това което ни е взимано да се възвърне..

# 242
  • Бургас
малко глупав въпрос..защо не ми се броят отстрани публикациите?  Confused

# 243
maimunka2 сега в крайна сметка значи ти си на мнение че болниния ми се брой пак за стаж и ми влиза в тези 6 месеца които НОИ ми изчислява така ли?
Моля ви кажете ми как точно стои въпроса за да си права някаква сметка newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 244
  • София
Здравейте май4ета,аз ве4е говорих с моя шеф за осигоровките и от 1-ви декември ще гледа да ме пише на по-висока заплата(но не тавана,например 450 лв.) и аз ще си довнасям за увели4ението.Решила съм да работя едва ли не до последно,но нещо много взех да се изморявам,а и е доста судено в магазина,има си работа и някой път ми идва да кажа-майната им на парите,само нещо да не стане с бебо.Но дано вси4ко е наред,4е и баткото си иска своето Praynig.И така,колкото до до договорите след 6 месе4ния изпитателен срок,дори и да не напуснеш самите работодатели могат да ти кажат довиждане,без да препотписват на постоянен,поне така е при мъжа ми.

# 245
Астарта ,в момента в който излезеш болнични и след това майчинсто работодателят не те осигурява. Той внася само 3.9% здравна осигуровка върху 220 лева за целия период в който отсъстваш, независимо върху каква заплата те е осигурявал преди това. Всички обезщетения се изплащат от НОИ.

Емзи, благодаря за разяснението. Значи все пак ще говоря с шефовете да се осигурявам на по-висока заплата.

Маймунка, в Очетни, Календар на събитията, Правила и условия и в Клюкарника не се отчитат мненията, за да не натоварват излишно сайта.

# 246
  • Бургас
ама разбира се 4е се брои..то няма нищо общо с май4инството...и се изплаща от нои на базата на неразположение или каквато ти диагнозата на болни4ния лист...май4инството е отделно...

брой си го ...то няма общо

все едно да те заболят бъбреците (да 4укам на дърво) да излезеш в болни4ен и след това в май4инство..няма общо със стажа ти болни4ния и с си на работа ...

Peace

# 247
  • Бургас

Маймунка, в Очетни, Календар на събитията, Правила и условия и в Клюкарника не се отчитат мненията, за да не натоварват излишно сайта.
[/quote]

пфиу миси много...пак си помислих, 4е съм объркала нещо с тези комп.   Embarassed

# 248
  • Варна
И така,колкото до до договорите след 6 месе4ния изпитателен срок,дори и да не напуснеш самите работодатели могат да ти кажат довиждане,без да препотписват на постоянен,поне така е при мъжа ми.

Именно, за това до месец най-късно ако съм наред, ще си тръгна сама..те всъщност не са ми длъжни, много кратко време са 4-5 месеца..Разбрах как стоят нещата и 4-5 месеца ще си плащам осигуровките сама, сега мисля че са някъде около 113лв , които ми плаща работо дателя върху 500 лв заплата по договор

# 249
е руми защо аз знам че 6 месечния изпитатеолен не те бърка ако си регистрирана като бременна вече... в смисъл шефа ти няма право да те пипне:)

# 250
  • Бургас
а да ...мисля напълно е незаконно ако си бременна да те уволнят..

после може да ги съдиш и да успорваш,4е са ти прекратили договора не заради не добре свършена работа през изпитателния период , а заради бременността..

никои работодател не би рискувал според мен..  Shocked

# 251
  • Варна
а да ...мисля напълно е незаконно ако си бременна да те уволнят..

после може да ги съдиш и да успорваш,4е са ти прекратили договора не заради не добре свършена работа през изпитателния период , а заради бременността..

никои работодател не би рискувал според мен..  Shocked

Е, те няма да те уволнят..просто изпитателния срок на договора свършва и ти заявяват , че няма да го подновят.. Могат да измислят десетки причини.. Grinning

# 252
Искам само да кажа, че с темата за болничните доста се позаплетоха нещата. Аз не казвам, че когато си в нормален болничен той няма да ти бъде изплатен, напротив. Исках да поясня, че ако сега се вдигне осигурителния доход и започнеш да внасяш повече осигуровки, но в същото време по-голяма част от времето си в болнични (не говоря за майчинство), то ефекта се обезмисля, защото ще ти изчислят обезщетението за бременност и раждане за 315 дни (толкова е по закон) върху дохода който си имал преди да излезнеш болнични. Така всичко се обезмисля. Ако ще излизате болнични още от сега няма смисъл да си увеличавате осугуровките.

Много не ме бива в обясненията  Crazyто ако ме биваше сигурно щях да стана учител Simple Smile

# 253
И аз съм чула , че ако има регистрирана бременност дори и да си в изпитателен срок не могат да те пипнат Simple Smile просто трябва да се провери, но не съм сигурна къде точно - може би в кодекса на труда

# 254
  • София
Емзи, супер дори обясняваш! Толкова неща разбрах от теб, че те обявявам за супер учител в областта  Simple Smile Благодаря много за информацията!

Димата, радвам се, че се появи  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт