Майчинството - счетоводно - 7

• 59 052
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 570
  • София-Младост
Здравейте,искам да попитам кави документи са необходими да се подадат във фирамата след като истекат 315 дена, и каво следва ако се представят в НОИ по късно от дата?
Благодаряви предварително.

След като изтекат  315 дни се носи Молба-декларация по приложение № 3 от Наредбата за остатъка до навършване на двете години на детето+заверено копие от осигурителя от заповедта за разрешаване на отпуската+заверено копие на удостоверението за раждане

# 571
Здравейте момичета,

за огромно съжаление ситуацията около всички тези болнични ми е абсолютна мъгла. Извинявам се предварително, ако въпросите, които ще задам ви се видят глупави, но моля ви да ме просветите  Grinning
1. Колко вида декларации се подават при бременност, раждане и майчинство?
2. Къде мога да намеря образци на въпросните декларации (в сайта на НОИ предполагам, че ги има, но не знам кой нормативен документ да търся)?
3. След като родя къде трябва да представя болничния - при работодател или в НОИ?
4. Какви документи и къде се представят за получаване на еднократната помощ от 600 лв за второ дете?
5. След като изтекат 315-те дни какво следва да направя? Каква молба къде трябва да подам?

До края на 2006 всичко се изплащаше от работодателя и беше много по-лесно и опростено. Не знам откъде ги измислиха всички тези декларации...една жена като роди ще тича декларации ли да подава или детето си да гледа !!!

Благодаря ви предварително!

# 572
  • -
Момичета,влезе ли в сила новата промяна за детските вече-от 18 на 25лв?И ако да,някой може ли да ми каже откога точно важи,защото са ми превели 18лв детски на картата днес....

# 573
Здравейте и аз искам да попитам нещо за детските и вдигнатия праг.
От октомври 2007 започнах да получавам 180 лв / изтекоха ми 315 дни/, а нали от 2008 г. прага за детски е 300 лв, та сега и ние влизаме в този праг. Но ако се изчисляват за предходните 12 месеца не влизаме, защото ни е по-висок дохода, т.е повече от 300 на човек. Та имам ли право на детски или не и ако да откога.
Мъжа ми взема 630 лв заплата, а аз сега взимам 180 а вече май 220 лв.
Ако някой може да ми отговори да ми пише на ЛС
Благодаря предварително.

# 574
Здравейте,искам да попитам кави документи са необходими да се подадат във фирамата след като истекат 315 дена, и каво следва ако се представят в НОИ по късно от дата?
Благодаряви предварително.

След като изтекат  315 дни се носи Молба-декларация по приложение № 3 от Наредбата за остатъка до навършване на двете години на детето+заверено копие от осигурителя от заповедта за разрешаване на отпуската+заверено копие на удостоверението за раждане

Неми стана ясно, ако се изтърве срока за внасяне на тази декларация, какво става!

# 575
Момичета,влезе ли в сила новата промяна за детските вече-от 18 на 25лв?И ако да,някой може ли да ми каже откога точно важи,защото са ми превели 18лв детски на картата днес....
Промяната е влязла в сила. Детските са 25 лв от 01.01.2008 г. Предполагам на теб са ти превели детските за месец декември, затова са 18 лв.

# 576
  • -
Вероятно са за декември месец... newsm78 Благодаря много за отговора! Hug

# 577
  • Варна
Аз пак да попитам че не разбрах нещо. Водя се на трудов договор на заплата 700лв. от години. След като разбрах че съм бременна се водя и на допълнителен трудов договор при друг работодател за 400лв. Проблема е че при втория договор ми се събират 5 месеца до болничния. Какво обезщетение ще взимам при единия, и при другия? Каква заплата ще ми взимат за база НОИ за 6-тия месец при втория работодател, за който няма да има осигуровки?
Mного благодаря предварително!

Много моля за отговор, иска ми се да сметна дали цялата тази маневра е изгодна : Rolling Eyes

# 578
  • С най- страхотния човек
Аз пак да попитам че не разбрах нещо. Водя се на трудов договор на заплата 700лв. от години. След като разбрах че съм бременна се водя и на допълнителен трудов договор при друг работодател за 400лв. Проблема е че при втория договор ми се събират 5 месеца до болничния. Какво обезщетение ще взимам при единия, и при другия? Каква заплата ще ми взимат за база НОИ за 6-тия месец при втория работодател, за който няма да има осигуровки?
Mного благодаря предварително!

Много моля за отговор, иска ми се да сметна дали цялата тази маневра е изгодна : Rolling Eyes
Моя приятелка така се осигуряваше като теб.Взима 90% от осигурителнана заплата минус 10% плоския данък

# 579
  • София-Младост
Здравейте и аз искам да попитам нещо за детските и вдигнатия праг.
От октомври 2007 започнах да получавам 180 лв / изтекоха ми 315 дни/, а нали от 2008 г. прага за детски е 300 лв, та сега и ние влизаме в този праг. Но ако се изчисляват за предходните 12 месеца не влизаме, защото ни е по-висок дохода, т.е повече от 300 на човек. Та имам ли право на детски или не и ако да откога.
Мъжа ми взема 630 лв заплата, а аз сега взимам 180 а вече май 220 лв.
Ако някой може да ми отговори да ми пише на ЛС
Благодаря предварително.

Ами всеки месец си смяташ дохода за 12 месеца назад, в момента в който е до 300лв на член от семейството подаваш документи за детски.

# 580
  • София-Младост
Здравейте момичета,

за огромно съжаление ситуацията около всички тези болнични ми е абсолютна мъгла. Извинявам се предварително, ако въпросите, които ще задам ви се видят глупави, но моля ви да ме просветите  Grinning
1. Колко вида декларации се подават при бременност, раждане и майчинство?
2. Къде мога да намеря образци на въпросните декларации (в сайта на НОИ предполагам, че ги има, но не знам кой нормативен документ да търся)?
3. След като родя къде трябва да представя болничния - при работодател или в НОИ?
4. Какви документи и къде се представят за получаване на еднократната помощ от 600 лв за второ дете?
5. След като изтекат 315-те дни какво следва да направя? Каква молба къде трябва да подам?

До края на 2006 всичко се изплащаше от работодателя и беше много по-лесно и опростено. Не знам откъде ги измислиха всички тези декларации...една жена като роди ще тича декларации ли да подава или детето си да гледа !!!

Благодаря ви предварително!

Наредба за изчисляване и изплащане напаричните обезщетения и помощи от ДОО: http://www.noi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm
Болничният се представя на работодателя, заедно с необходимите декларации. За еднократнатапомощ документи се представят в агенцията за Соц.подпомагане по постоянен адрес.
По-горе съмписала какво е необходимо за обезщетението след 315 -тия ден.

# 581
Мили майки,

имам нужда от Вашата помощ. На нова работа съм от края на м. ноември, и малко след това разбрахме че чакаме бебчо, живот и здраве на 9 август. На новата си работа съм назначена на срочен трудов договор до 24 септември на заплата от 717лв. Имам следните питания:
1. Какво майчинство ще взимам през първите девет месеца от майчинството?
2. Имам ли право на майчинство до 2годишна възраст на детето и в какъв размер, с оглед на това че съм на срочен договор?
Имам принципна уговорка с работодателите си, че след изтичане на трудовия ми договор, същия ще бъде удължен, но още не съм ги уведомила, че съм бременна. Не зная как ще стои въпроса след като им кажа за бебето и дали ще искат да удължат договора ми.
Много благодаря за Вашите безценни отговори!

# 582
  • -
lyulyu,бях в подобна ситуация,когато бях бременна-на срочен трудов договор,но при мене беше дори с прекъсване.Моя съвет е да говориш с работодателите си и да ги помолиш да ти продължат договора веднага след изтичането му.За да имаш право на майчинство,трябва към момента на първия болничен/45 дни преди термина/ да си на трудов договор-при тебе се пада някъде към края на юни,ако правилно смятам,имаш право да получаваш 90% от заплатата на която си осигурявана-9 месеца,след което 220лв майчинство.Ако обаче не си на трудов договор-имаш право на майчинство от социалните до навършване на 1г на детето-не знам сега колко пари е,преди беше 100лв.Колкото до това дали ще ти подновят договора като разберат за бебчето...всичко е въпрос на човешка и морална гледна точка.Успех! Peace

# 583
Здравейте,
Интересува ме доколко майката е защитена от закона при излизане в майчинство. Т.е доколко връщането и на работа е сигурно. Мисля,че закона защитава майки с деца до 3 години, нали? Работя на постоянен трудов договор.

# 584
И нещо друго се сетих което не ми е ясно. Ако сега излезна в болнични и карам така бременноста колко  ще ми се изплаща като сума. извинявам се че питам вас , но не смея да питам никой от счетоводството токувиж се разбере и ме уволнят преди да си вземе болничен.
Извинявайте,че се намесвам,но имам какво да кажа по темата.
Не си вземай болничен веднага,изчакай още поне месец,защото имаш право на шест месеца болнични преди болничния за раждане(45 дни преди термин).Рискуваш в осмия месец да ти се наложи да се върнеш на работа или да минеш през ТЕЛК.Аз се оказах в това положение и излязох в неплатен отпуск в осмия месец(въпреки,че ми се полагаше платен)

Общи условия

Активация на акаунт