Народопсихология или синдром?

• 9 425
  • 197
  •   1
Отговори
# 135
А, Дона, там има има мрънкотене, но и друг тип споделяне. Всичко зависи от споделящия Simple Smile Аз не мрънкам и не се оплаквам, но пиша в Споделете. По форОмски да те нахокам - не обобщавай  Grinning ти разбираш

# 136
Дали наистина мрънкащият изпитва щастие от т.н. "споделяне", от живота си?
Предполагам, че изпитва някакъв вид оргазъм, да  Simple Smile
Странно ми е това за "разтоварването". При мен ефектът е точно обратен - когато започна да се оплаквам, като че ли утвърждавам лошите влияния и събития. Обличайки ги в думи, им придавам форма. И се ядосвам и скапвам, и се натоварвам още повече. Затова и не мога да пиша в мрънкаториуми като "Споделете", например  Simple Smile

Именно, това искам да им кажа на мрънкащите, че когато "облечеш в думи" проблема, то това не означава, че той ще се разреши от само себе си, а само го затвърждаваш!
Относно вида оргазъм  Grinning, имах един познат /приятел само/, беше ми казал, че когато разговарял с мен изпитвал душевен оргазъм  Joy- за жалост беше от хората, които само мрънкаха и обвиняваха целият свят за несгодите си!

# 137
Има и нещо друго - пак типично за бедните народи и народите , които/няма как да го изключим/ са били дълги години под робство/потисничество, чужда власт/.
Идеята е следната: Ако се оплаквам, няма да ме набележат...Демек: Абе я да си се пооплача, пък те ако искат нека ме ядат Mr. Green
Един вид - застраховка срещу евентуална завист, вмешателство в личния живот.
 newsm78 newsm78 newsm78

# 138
Има и нещо друго - пак типично за бедните народи и народите , които/няма как да го изключим/ са били дълги години под робство/потисничество, чужда власт/.
Идеята е следната: Ако се оплаквам, няма да ме набележат...Демек: Абе я да си се пооплача, пък те ако искат нека ме ядат Mr. Green
 newsm78 newsm78 newsm78

Това звучи доста логично..

# 139
аз също пиша в чужди форуми и искам да отбележа,че са мега тъпи и скучни.рядко има интересни теми.

в същото време подкрепям това,че българите много мрънкат,но мисля,че във виртуалното пространство им е позволено.ако така може да се освободиш от проблема и да си приветлив в действителност,няма нищо лошо да се оплачеш във форума.в крайна сметка това е и отчасти предназначението на форумите.

мен повече ме дразни,че българите са ужасно неучтиви и троснати и се оправдават с това ,че са бедни. като отидеш в Кауфланд касиерките ти пожелават приятен ден,а в бакалията до вас те е страх да попиташ каква е разликата между това и онова,защото продавачката може всеки момент да извади пистолета  #2gunfire
мързи ги хората да обясняват, да се усмихват и за какво да правят усилия да са учтиви при малката заплата,която получават.

лятото една продавачка ми каза,че  чорапите, които исках да ми покаже ,струват 20лв,за да си направя сметката дали ще ги купувам и ако не ,да не я занимавам с глупости.

# 140
 newsm78 newsm78 newsm78

Не знам... имам чувството, че индийците например не се оплакват. А не е да нямат за какво. Ирландците не знам дали се оплакват, но Ейре дръпна много напред в икономическото си развитие... което означава, че даже и да мрънкат, им остава време и да поработват  Simple Smile

# 141
Не съм чела всичко, може да се повторя с мнението си.
За мене мрънкането е синдром на народопсихология.
Веднага давам пример - майка ми и свекърва ми.
Майка ми работи в български клон на мултинационална компания, която всъщност купи фирмата. Работи поне по 10 часа на ден, но има година до пенсия и си наляга парцалите. Наближава 60 години и стиска зъби и изкарва милиони за собственика.
Свекърва ми е на същите години. От 10 години не работи, след като я съкратиха, но не желае да си намери работа, няма и квалификация, но има претенции. Шефа на бюрото по труда й запази по моя молба място за програмата "Помощ за пенсиониране", не почна работа, защото я домързя да си оправи документите. Ако може нещо така помощи оттук, оттам... Колко народ ангажирах да й търси работа, не ще ...Сега щяла да бъде на минимална пенсия, кой й е крив?
Това е - когато фактите говорят и боговете мълчат. А ние сме само съфорумци.
Весели новогодишни празници baloni

# 142
да, на фона на мизерията в Африка и Азия, за беден народ ли минаваме?
Тамошните бедняци, казват, не се оплаквали, или поне по-малко.

Май белите хора мрънкаме повече от черните и жълтите, нали и германците мрънкали.
Явно пък недоволството ни движи, колкото и да не им се вярва на някои..

# 143

Май белите хора мрънкаме повече от черните и жълтите, нали и германците мрънкали.
Дали пък няма връзка с религията, в такъв случай  Thinking

# 144
да, на фона на мизерията в Африка и Азия, за беден народ ли минаваме?

Нали знаете по какво се познава суданския баровец?
По ролекса на кръста.  Wink

Малко африканска мъдрост на гладно

Цитат
Живял някога един африкански крал. Той имал много близък приятел, с когото били израснали заедно. Този приятел имал навика винаги, каквото и да се случи в неговия живот - добро или лошо, да казва: “Това е добре!”.
Един ден кралят отишъл на лов. Приятелят приготвил пушките, но изглежда объркал нещо с едната от тях. Когато кралят стрелял, пушката гръмнала настрани и отнесла палеца на дясната му ръка. Приятелят наблюдавал какво се е случило и верен на навика си, казал: “Това е добре!”. На което разгневеният крал отговорил: “Не! Това НЕ Е добре!”. И го изпратил в затвора.
След около година, кралят отишъл на лов в една много опасна местност. Канибали го хванали, вързали и до вечерта го завлекли в своето селище. Събрали дърва, донесли дълъг кол и завързали краля за него. Когато го доближили до огъня, забелязали, че палецът му липсва. Понеже били много суеверни, те никога не ядяли човек, комуто нещо липсва. Затова отвързали краля и го пуснали да си върви.
Когато се прибрал, той се замислил дълбоко за случилото се и за приятеля си, който вече седял цяла година в затвора. Отишъл при него, освободил го и му казал: “Ти беше прав! Наистина беше добре, че палецът ми отлетя.”. И след като му разказал премеждието си, проплакал: “Чувствам се много виновен. Мисля, че това, което направих с теб, беше много лошо!”. “Не!” - отговорил приятелят - “Това беше добре!”.
“Кое беше добре? Че стоя една година в затвора?”
“Ако НЕ бях в затвора, щях да бъда с теб при канибалите!...” - бил отговорът

# 145
Нямаме кой знае какъв поглед върху останалите народи. Учените културни антрополози живеят десетки години сред друго племе или народ, за да изучат обичаите, нравите и пр. характерни подробности. Посвещават живота си на това ...

# 146
  • София
Всички мрънкат, но само ние го смятаме за смъртен грях. Как пък ние превръщаме мрънкането в национално предателство и сме готови да разпънем всеки подобен индивид на кръст? Какво, пак ли ще се правим на по-християни и от Папата?

На мен, пък ми писна да се набива в главите на хората откакто се помня, че трябвало да понасят стоически проблемите, че трябвало само още малко да изтърпят и да затегнат коланите на тялото и съзнанието си, а ето го, там зад баира, светлото бъдеще, каквото и да означава това. И отвсякъде не напява, че никой няма право да се оплаква, защото всички били зле (за справка учителската стачка).
И ако страдат достатъчно, ще получат тиквен медал и още малко в светци ще се превърнат. За Бога, братя, не се оплаквайте и не мрънкайте, че ще се разбере докъде сме я докарали!

А за индийците и кои там бяха, дето живеели по-бедно от нас, ще отговоря със завършека на един виц "Е, дядо, те са свикнали".

# 147
Много яко разказче! Laughing

Аджелина, поне проучванията и статистиките сочат, че в Африка се чувстват по-щастливи от нас тука.Точно как ги проучват не ми е ясно, щото те по племената не са виждали бял човек, камо ли такъв, дето да ги интервюира.
Имам бегли лични впечатления, че са много по-усмихнати от нас, та може и от това да се съди, че са по-доволни и немрънкащи!

Дона, може от климата да е.
Те на юг като им е топло, не им трябва дърва за зимата.

Аз в крайна сметка исках да кажа, че недоволството движи света.Недоволство = на прогрес.
В Европа и Северна Америка сме били явно много недоволни (ако наистина сме по-недоволни от жълтите и черните, нали не знаем как са ги вкарали в статистиката)

# 148
Радостина, да, свикнали са!
И като нямат телевизор да видят к'во става по света, пък и ток нямат, къде да го включат, ако някой случайно им попадне...
Друг проблем е информацията - като нямаш такава, може да решиш, че си най-добре от всички.

# 149
Някои хора много пропагандират да се отърсим от мълчанието, което ни правело още по-големи роби от каквито сме, но ако и за миг те се отърсят от това наистина робско съзнание, където можеш само да чакаш да ти се даде храна и легло, без да мислиш, без да вложиш и капка самоинициативност, няма как да видиш , че не става въпрос "да се понасят стоически проблемите", ами да се решават!

Общи условия

Активация на акаунт