Хайде на постите!

  • 70 695
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 3 094
Големи картофи разделяш на две, издълбаваш, намазваш леко с олио и пълниш със смес
А картофите сурови ли са и вътрешността какво я правиш.
За хляба, когато се наканя да го направя ще споделя  Peace
brazilka може ли да споделиш как правиш боб плакия.
Аз за днес съм замислила боб със кисело зеле. Вчера си купих нахут и събота или неделя ще опитам прословутите фалафели  Hug
Лек и слънчев ден на всички.

Вътрешността на картофа може и нея да я наситниш и да я сложиш в пълнежа. Ако зеленчуците за пълнежа са стерилизирани (от буркан или консерва), то картофите е по-добре да се сварят предварително и тогава да се разделят. Ако зеленцучите са ти пресни, тогава всичко е сурово и се пече във фурната с малко вода в тавичката......Ако обичаш сусам или ленено семе, може да си ги поръсиш малко преди да са ти окончателно готови гнездата.

Последна редакция: пт, 21 ное 2008, 15:06 от Bastet

# 556
  • Мнения: 185
Някой спомена че правил фалафел и му останала плънка
ето какво направих аз от остатъка

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=306638&pid=9006221

в тава с обръч сложих ред картофи на колелца, отгоре остатъка от фалафела, после ред ориз със зеленчуци, накрая картофено пюре, подправката беше само соев сос и печене. Постно и вкусно стана

# 557
  • София
  • Мнения: 478
Фукла, рецептата за сладките съм я качила тук http://www.bonapeti.tv/forum/viewtopic.php?t=2595

Валя80, нямам я качена рецептата ми за боб плакия, но ще опитам да я напиша набързо. Правя го с едър боб и много лук. Сварям предварително боба. Запържвам голямо количество лук. Слагам малко червен пипер, подправки - джоджен, чубрица и сминдух и слагам в тавичка с прецедния боб. Заливам с малко от водичката, я която е врял, колкото да покрие и пека. По желание може да си сложиш и малко лютеница. Аз не слагам домати, защото обичам боб плакия да ми е сладък. 

Днес сме на пълнен шаран с лук и орехи Grinning

Честит празник на всички  bouquet

# 558
  • Мнения: 481
Видях, че някои от вас днес ще ядат риба, но в сайта Православие пише, че риба се яде от 23 ноември. Свекърва ми току що каза, че днес сутринта по радиото са казали, че от днес се яде риба. Къде е истината?

# 559
  • София
  • Мнения: 478
Видях, че някои от вас днес ще ядат риба, но в сайта Православие пише, че риба се яде от 23 ноември. Свекърва ми току що каза, че днес сутринта по радиото са казали, че от днес се яде риба. Къде е истината?

спокойно, яде се Peace

# 560
  • Мнения: 3 094
Светъл празник, момичета! Simple Smile

# 561
  • Мнения: 481
Здравейте, днес сготвих манджа с един куршум - 3 заека  Laughing. Направих няколко модификации на овчарски пай. За да мога да направя различни вариации, го разпределх в гювечета и така на всеки сложих различна плънка. Картофеното пюре направих с малко вода, зехтин, подправки и магданоз. Отделно в тиган задуших лук и гъби, в гювечетата разпределих половината пюре и отгоре сложих различни плънки. За мен - кисели краставички, лук и гъби; за детенце - кисели краставички, шунка и топено сирене, за таткото - от всичко. Накрая върху плънката разпределих останалото пюре и запекох за 30-40 мин. На непостните порции настъргах и малко кашкавал и оставих във фурната за още 5-6 мин.
Така с едно готвене, има за цялото семейство и обрах останали в хладилника продукти.
За следобедна закуска на детенце направих една вкусотия от моето детство - настъргана халва, омесена с маргарин (за първи път от години купувам марарин, защото не сме му фенове в къщи). Това се маже на филия и си облизваш пръстите .

# 562
  • Мнения: 285
Привет!Хайде споделете някоя рецепта за постен домашен сладкиш.
Вече правих щрудел с ябълки и тиква, и ашуре също, но ми се яде нещо като кекс или курабийки.

# 563
  • София
  • Мнения: 6 615
Привет!Хайде споделете някоя рецепта за постен домашен сладкиш.
Вече правих щрудел с ябълки и тиква, и ашуре също, но ми се яде нещо като кекс или курабийки.

Вчера и днес правя този сладкиш, по рецепта, която взех от форума, но не знам на кой е:

Постен сладкиш /стара рецепта от една баба - правели я за раздаване едно време /---
1ч.ч. хладка вода , 1/2 ч.ч. олио , 1/2 ч.ч. захар , 3-4 с.л. препълнени сладко , 1ч.л. сода бикарбонат угасена в 1с.л. оцет . Брашното е на око - до по-гъстичко кексово тесто . Аз добавям подобрители на вкуса - 1-2 с.л. какао , канела и орехи . Дозата е за тава с диаметър около 25см. Подмазва се само с олио и се пече до силно зачервяване . Поръсва се обилно с пудра захар. Колкото седи по- хубав става.

Страхотно пухкав и вкусен, прави се много лесно и бързо - само на ръка се разбърква (аз ползвам тел за разбъркването).

# 564
  • Мнения: 258
   Здравейте,момичета!Сега открих темата и се радвам,че ще си бъдем полезни с рецепти.Аз също не съм постила преди Коледа от няколко години.Лятото преди Богородица или Петровите е доста по-лесно.Сега обаче се опитвам максимално да изчистя къщичката си физически и психически.Аз готвя само постни неща за всички,а децата и съпруга ми си хапват меса,ако желаят отделно./Уважават решението ми и така е много по-лесно/.Даже синът ми сам направи баница тази вечер под мое ръководство.
   Ако искате бързо да хапнете нещо сладичко вафли Чайка са постни,локумите също.Днес си хапнах от тях,а иначе основното беше зрял фасул.Ям и много плодове,с тях закусвам!
   Леки пости на всички!

 

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 20:57 от raliar

# 565
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Аз си направих спанак с ориз и ябълков щрудел днес.

# 566
  • София
  • Мнения: 478
Привет!Хайде споделете някоя рецепта за постен домашен сладкиш.
Вече правих щрудел с ябълки и тиква, и ашуре също, но ми се яде нещо като кекс или курабийки.

има два страхотни сладкиши по - назад в темата. Единият е на labrex, а другият - шоколадови квадрати от Гответе с мен Grinning Пробвай ги и двата. Страхотни са Peace

# 567
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Темата изчезнала много назад и аз да я побутна малко с отчета за днес Laughing
Днес правих ръжена пица с морски дарове. Стана разкошна и непостещите ми мъже изядоха по-голямата част от нея Crazy
Десертът беше печени дюли.

# 568
  • София
  • Мнения: 478
Вчера правих гювеч -
, а днес сармички със соева кайма -

# 569
  • сред люляците
  • Мнения: 767
brazilka , много изкушаващо. Аз не съм пробвала нищо със соева кайма. Вкусно ли е? Миналия ден си купих соево кисело мляко, но нещо не ми хареса особено. Стои си в хладилника само. Ще го бухна в нещо, но още не съм решила в какво Mr. Green
Аз пък днес хапнах Селска пърленка и засладих с Постни кафеени меденки Peace



Общи условия

Активация на акаунт