Тийнейджърите IX

• 21 426
  • 353
  •   1
Отговори
# 135
Пази,Боже!
Настръхнах докато четох за емовците.Питах децата-и тук имало такива,но явно не са толкова известни щом никога не бях чувала за тях.
Ние се сблъскахме с бандите-Малкия учеше в доста отдалечено средно училище и пътуваше с училищен автобус.Кой да ми каже,че в тези автобуси винаги имало разни идиотски изпълнения Sad А и той за да не е "маминото детенце" не ни каза нищо докато един ден ме попита как да изчисти дъвка залепена на сакото му.Попитах го как се е залепила там,отговора "Докато се криех между седалките в автобуса!" Shocked Shocked Shocked
-Какви седалки,какво правиш там?-питам аз
При което ми обясни,че на втория етаж в автобуса винаги се возели поне една банда.Сядали най отзад и пинякога пушели трева и ако някой от тези отпред се обърне да ги види какво правят, започват да го замерват с каквото им попадне.В случея той се крил от бутилка (пластмасова)от или с (незнам) Кока кола.
Настръхнах.Проведнохме един разговор на дълго и широко и ми разказа още ужаси,как на светофара, докато чакал автобуса ,отворили вратата (тук автобусите имат две врати като от тази до шофьора само се влиза а през другата само се излиза и над втората има бутон за спешни случеи чрез който вратата може винаги да се отваря)и го избутали навън.Тогава той се оплакал на директора и "наказанието" което получил от тази банда е да не може да ходи в училищната тоалетна.Ако някой от бандата го види всички се "нахвърлят" върху него и започват да го питат какво е правил там и той цветно трябвало да им обясни в коридора на всеслушание и всички се смеят с все глас  Shocked Shocked
Историята с това училище прилючи още на следващия ден когато от същото ми казаха,че това в автобуса не се случва на тяхна територия и те не са отговорни,да се обърна към полицията а случея с тоалетната ще го разгледат.Класния гледаше с ирония на проблема и аз категорично заявих,че сина ми няма да стъпне в тяхното училище и ще остане в къщи докато намерим найстина нормално такова.(При нас,по закон могат да глобят 2000 лири родител който спира детето си от училище)
Намерихме найстина много добро училище.Той беше завършил с грамота началното и без да се замислят го извикаха на интервю след два дена.
Та,от целия този товар който ми се стовари на плещите като чуя за банди,сега и за емота ми настръхва косата Sad

Как Сийке,
С бой ме става,мила.На тази възраст трябва да им се "бърка" в психиката и от време на време да ги оставиш да се "опарят" за да разберат за какво им говориш.

При нас,в Англия се смята,че домакинската работа е тежък физически труд и принадлежи на мъжа.Ако той не върши нищо порадди някаква причина най често той плаща на чистачка която да помага на жената.
По тази причина когато останат деца с преспиване у нас кухната става на сметище.Пържат се палачинки,правят се салати...Купуваме готови сосове за индийски манджи,понякога и с тях правят нещо.И така,колкото чинии,чаши,тигани има в шкафа всичко се вади и цапа.

За парите-Общоприето е,че родителите ти не са длъжни да ти дават джобни пари.Всяко семейство има индивидуален метод,аз ползвам този който банките предлагат и съм доволна.
На 11 год. се издава карта в която всеки месец (!!!) като заплата се прехвърлят пари от сметката на родителя към сметката на детето.Това са неговите пари или детските които държавата ми дава.Само веднъж малкия ги похарчи без да мисли и като усети какво е без пари не го повтори.Не са мрънкали за повече въпреки,че тези пари не са много.Малкия чакаше с нетърпение да навърши 13 да ходи на работи за да има повече.Работи 2 месеца и му омръзна,но пък разбра как се вадят пари.Сега е измислил някаква нова схема,чрез Интернет и от там си вади за подаръци на приятелки и глупости за които аз не бих му дала.
За кино,басейн,ледена пързалка им давам допълнително когато знам с кого отиват.
Много добре работи този модел,но мисля,че не е приложим при бг условия където детските са много малко,а и децата масово смятат,че родителите им са длъжни.

# 136

Как Сийке,
С бой ме става,мила.На тази възраст трябва да им се "бърка" в психиката и от време на време да ги оставиш да се "опарят" за да разберат за какво им говориш.

Кога съм казала нещо за бой?  newsm78

Тук за жалост проблемът с работата е много сложен. Нямат право да работят, ако нямат навършени 16 години, освен в семейния бизнес. Които нямат такъв, чакат да им разреши законът. Моят син с нетърпение чака да навърши 16 и отсега си търси работа. Може и да се уреди в някоя интернет-зала, кой знае...  Thinking

# 137
И на 16 трудно наемат на работа (поне в София), защото си е цяла Одисея да се набавят всички документи и разрешителни, а глобите са страшни.
Имам приятелка, която работи в Агенцията по труда и цяло лято е по проверки за детски труд.
Поисках й съвет - къде евентуално би могла да работи голямата ми дъщеря, защото навършва 16 чак септември, а тя ме отряза: "Докато не навърши 18, забрави".

# 138
Моят хубавец пазарува, чисти - прах, прахосмуч, хвърля боклука, прибира масата, наглежда включени ел. уреди, напр. сушилня, прибира си стаята, готви по-простички ястия, прави салати. Е, вчера в таратора беше сложил оцет, но го изядохме. Дали да не го натоваря още ми е чуденката?
smile3521 smile3501 smile3501

smile3508И моят, и моят е така" дресиран" Mr. Green-последният път при нас марулята беше кажи-речи на цели листа-от бързане-ама е свършено-отчита се дейност Winkпо същата причина/свършено набързо и механично/ скоро отваряйки хлебницата навечеря Shocked попаднах на чорапи Sick,тръгнали към коша за пране ooooh!-е,вечерята беше диетична-без хляб. GrinningДобре че си държа "Бонукс"-а в хладилника. Mr. Green
Моят пък веднъж беше намачакл марулята на пюре и си я изяде индивидуално.
Питам за увеличаване на натоварването, защото го хващам напоследък с един празен поглед и съм решила, че явно не го тормозя достатъчно. За жалост няма начин да го пратя да се труди някъде за джобни пари, защото е само шестокласник. А пък той самия иска за глезотии да си изкарва сам.

# 139
Моят хубавец пазарува, чисти - прах, прахосмуч, хвърля боклука, прибира масата, наглежда включени ел. уреди, напр. сушилня, прибира си стаята, готви по-простички ястия, прави салати. Е, вчера в таратора беше сложил оцет, но го изядохме. Дали да не го натоваря още ми е чуденката?
smile3521 smile3501 smile3501
[/quote]
Моят пък веднъж беше намачакл марулята на пюре и си я изяде индивидуално.
Питам за увеличаване на натоварването, защото го хващам напоследък с един празен поглед и съм решила, че явно не го тормозя достатъчно. За жалост няма начин да го пратя да се труди някъде за джобни пари, защото е само шестокласник. А пък той самия иска за глезотии да си изкарва сам.
[/quote]

Оооххх, сега с умиление си спомням за златното време, когато Тинчето беше в шести клас.
Но пък съм с две години по-близо до края на пубертета. Peace

Празният поглед може и само така да ти се струва. А може и да се е влюбил. Не е задължително да е от липса на юркане. А за работата веднъж говорихме - има начини и 13 годишните да изкарват някакви джобни пари, ако родителите им преценят, че това е добра идея.

Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 18:26 от schreier

# 140

Как Сийке,

Кога съм казала нещо за бой?  newsm78

Тук за жалост проблемът с работата е много сложен. Нямат право да работят, ако нямат навършени 16 години, освен в семейния бизнес. Които нямат такъв, чакат да им разреши законът. Моят син с нетърпение чака да навърши 16 и отсега си търси работа. Може и да се уреди в някоя интернет-зала, кой знае...  Thinking
Някой по горе беше писал нещо за бой,извинявай ако съм те объркала.Сега бързам и не мога да търся.
Под 16 или 18 год не може ли да се казва,че помага,не работи и да получава някакви пари?
Тук на 13-14-15 год разнасят безплатните вестници и брошурки на общината или реклами по пощите.Нашия разнасяше вестници на една улица,сутрин преди да отиде на училище.Ставаше рано и с колелото обикаляше къщите,после се връща,оставя колелото,облича униформата и на училище.Така си намери и приятелка (и тя весникарка и от тяхното училище)  Grinning и вече година излизат заедно.На нея сестра и е на 16 и работи по 3 часа в един магазин където подрежда дрехите м/у щандовете.
Сега двамата са си направили сайт и от там печелят по малко.За мин. месец споделиха,че им превели към 80 долара.Ако някой иска да знае за това,нека ми пише на лична,ще ги питам за подробности.Доколкото знам трябва банкова с-ка от където да теглят за сървъра и където да превеждат спечелените пари.

# 141
... Под 16 или 18 год не може ли да се казва,че помага,не работи и да получава някакви пари?...

Не може, живеем в Абсурдистан все пак.  Sad

# 142
Аз,аз съм лошата майка,дето писа за "бой" Simple Smile.Не съм имала предвид побой и издевателства над децата,а възпитателната сила на наказанието.За тяхно,и на хората около тях,добро.
Голямата ми е на 19,от 14 се мъчи да работи през лятото,което е похвално(желанието й).Едва от миналата година има право да работи легално,което не значи,че й плащаха някакви осигуровки.Живеем в курортен град,постоянно плачат за кадри в туризма,какъв е проблемът да наемат едно 15-16-17 г. момче или момиче??
Проблемът е,че ги искат за по 10,11+ часа работен ден,често без почивен ден или само един,и за минимална заплата.Като й платя сандвичите и автобуса,като ида да я прибера с колата когато й се наложи да стои до посред нощ,все едно съм й дала една заплата.Най-редовният номер на работодателите-не им дават заплатата после или я намалят по тяхно осмотрение.Това е адска обида и унижение за детето,да ходи да се моли или кара за пари,които честно си е изработило.Затова много се радвам,че малката ми дъщеря иска да ходи на курсове през лятото,а не да работи.Поне мир ще има в къщи.

# 143
... Под 16 или 18 год не може ли да се казва,че помага,не работи и да получава някакви пари?...

Не може, живеем в Абсурдистан все пак.  Sad

Съгласно българското законодателство право на труд имат лицата, които са навършили 16 години.

Предвидени са три изключения по отношение на установената в Кодекса на труда минимална възраст за наемане на работа по трудово правоотношение:

Първото изключение касае деца е между 15 и 16 години. По изключение за леки работи може да се наемат по трудово правоотношение деца на възраст между 15 и 16 години, ако това не пречи на образованието им.

Второто изключение е предвидено за наемане на момичета, навършили 14 години и момчета, навършили 13 години на ученически длъжности във цирковете.

Третото изключение се отнася за наемане на деца за участие във филмови постановки, театрални представления и т.н.

Ето откъде го копнах, описват и процедурите: http://git.mlsp.government.bg/Bul/FAQ/faq31.html

# 144
Съгласно законодателството всичко е ясно.
Проблемът е, че работодателите просто не искат да взимат на работа лица под 18 години.

# 145
  • София
Мисля си, ако имате познат и поговорите да вземе детето на работа във фирмата си и вие да давате парите за заплата, но детето да не знае. Просто да се научи на работа, отговорности, раб. време. Разбирате ли - да работи, да взима някакви пари и да се учи на труд. Едва ли ще направят проверка на всички фирми, а и винаги може да каже, че е на гости на познат. Поне в бившата ми работа имаше 2-3 младежа, бащите приятели на собственика. Давах им заплата, даже на принтера им печатах отделни  фишове, че от програмата не излизаха. Е, единият се сдушии с пияндетата от склада и започна с биричка от обяд, но не че няма да го направи и на улицата. Може и без осигуровки, инспекции по труда и др. държавни чиновници.

# 146
Aisha, чета и не вярвам на очите си!

Категорично newsm11

# 147
  • София
не разбрах защо си против cool_witch

а иначе, моя син от 11 годишен помага на братовчед ми през лятото
братовчед ми прави глинени фигури и гювечи и тн. и детето помага, когато се опаковат и нареждат или при товаренето.
не е тежка работа, но е ангажиран един два часа дневно и получава заплата
и не виждам лошо, нищо, че нещата не минават през инспекции и назначения
а аз като малка съм брала малини и никой не ме е питал на колко години съм

# 148
А на мен ми е интересно как и срещу какво заплащане наемат децата, които правят прИмоциите в големите супермаркети?
Това ми се струва добра работа, защото и не е тежка, и е само в почивните дни.

Ходих в обявите пуснах промоции и промоутър излязоха някои неща, но сигурно има по-подходяща ключова дума.
Видях и една обява за разнасяне на рекламни листовки. В този случай не виждам какъв е проблемът един родител да сключи договора, ако въобще има такъв, а работата да се разпредели между всички в семейството. В крайна сметка, в Абсурдистан се налага лееекичко да лавираш между абсурдите (които всъщност са правилата).
А сега се сещам, че още преди три години за лепене на плакати се плащаше по 15-20 стотинки на плакат. За едно здраво момче сто плаката не са голям зор.

Последна редакция: вт, 01 апр 2008, 07:33 от schreier

# 149
  • София
Първия си договор за работа сключих през лятото преди да навърша 16. Както би казала щерка ми, било е мноооого отдавна  Mr. Green
Назначиха ме като общ работник в заведение за бързо хранене. Хващах служебния автобус в 5:30 и се прибирах в 16:30.
Оттогава до края на гимназията работех всяко лято на различни места. В учебно време се занимавах допълнително с преводи.

Виктория ще стане на 13 след месец. До момента не е споменавала, че иска да работи срещу заплащане. За сметка а това е готова да хвърли много време и сили за разни каузи и инициативи. Още не се е научила да си продава труда.

Общи условия

Активация на акаунт