Инсулт- сблъскване с тази болест. Моля споделете

• 243 903
  • 767
  •   1
Отговори
# 645
Монче, съжалявам.
Моята майка ей така се изтърсва. Изведнъж краката и отказват. Казват и, заради диабета.
Лед за отока. Просто ще трябва да се гледа синя, докато мине. То на такова място се е насинила - окото, че няма особен избор май за мазане с мазила за разсейване по-бързо на отока и синината. Не се сещам за нещо за пиене, което евентуално да има полза. Май Арника Монтана пих аз като имах травма и счупена опашна кост и заради оток над нея. Но макар да е хомеопатично, май е добре хомеопат да каже. Че то и други такива препарати има, не е един и според пациента и заболяванията му,.
Дано окото е добре и бързо да се оправи.

# 646
  • Бургас
Ударът е бил всъщност върху бузата. Тя е подута и различни цветове синьо. Вчера беше лилаво едното око /върху него няма удар, аз неясно съм писала/, днес са тъмнолилави и подути и двете. Ходих пак до личния й лекар. Травматични очила се казвало.

# 647
За синини, добре действа крем с арника. Помага за по-бързото разсейване на хематомите.

# 648
От арниката не всички са за синини. Едни са за мускулни болки, други за друго. За синини и натъртвания е този вид:
https://www.iherb.com/pr/Boiron-Arnicare-Gel-Pain-Relief-Unscent … -1-oz-120-g/64839

Възможно е и в БГ да се намира по аптеките.

# 649
Здравейте, момичета!
Много съжалявам, че не разбрах за тази тема по-рано. Трябваше да съм по-информирана и да прочета малко повече за инсулта. За съжаление баща ми почина преди 10тина дни. Живя точно 1 месец с инсулт и до ден днешен се чудя как можеше да му помогна. 😭 Още не мога да си обясня нещата. Според няколко лекари заради тежкият исхемичен инсулт, загуба на памет, придружаващите му заболявания и лоши показатели на изследванията нямаше шанс. Но когато го изписаха от болницата около седмица той ставаше от леглото и се движеше. (засегната беше дясната част, но повече беше засегнат мозъка) От време на време включваше и ни познаваше, но след тази седмица той спря да се движи, да говори, да се храни и почина. ☹️
Нека вашите близки бързо се възстановяват и кураж! ❤️

# 650
Не се обвинявай. Никой не може да предвиди изхода след тежък инсулт. Че дори и след лек. Отделно, че правят микро инсулти, отделно че може да повторят в рамките на дни.
Това че е ставал и е бил подвижен е ок, но за съжаление не е гаранция за добрия изход от заболяването.
Моя роднина изкара тежък инсулт. С ума си. Подвижна беше, но предвид пораженията в мозъка, не даваха надежди. За няма и две седмици си отиде.
Млади и здрави хора е поразявало. Вече не подбира.
Моите съболезнования и кураж.

# 651
Здравейте, моля за съвет! Баща ми е на легло, с исхемичен инсулт вече 8 месеца. Вечер не спи, през 30 мин. ме вика за нещо. Кошмарно е! Какво лекарство може да пие, за да може да спи. Аз се грижа за него денонощно.През деня както и да е справяме се, но вечер не се изтрайва.Ще се радвам да споделите вашия опит.

# 652
Допитайте се до лекуващия невролог. На баща ми му изписваха успокоителни, но доктор трябва да прецени какви. Не че спеше по цяла нощ, но поне имаше дни, в които спеше повече. Иначе ми е познато това с 30-те минути.
Заспи за кратко, гледаме да свършим нещо през това време и после цяла вечер "играем хоро".

# 653
При нас беше същото положение, само че баща ми не беше обездвижен. Водихме го на психиатър и ни изписа успокоителни, някои от които ги пие още, а от началото мина повече от година.

Здравейте, моля за съвет! Баща ми е на легло, с исхемичен инсулт вече 8 месеца. Вечер не спи, през 30 мин. ме вика за нещо. Кошмарно е! Какво лекарство може да пие, за да може да спи. Аз се грижа за него денонощно.През деня както и да е справяме се, но вечер не се изтрайва.Ще се радвам да споделите вашия опит.

# 654
  • Бургас
Te повечето стават егоисти и трудно се издържат, но ако е съвсем нетърпимо положението е добре да се изпишат и някакви медикаменти може би.

# 655
  • Г. О.
   Здравейте. Прочетох цялата тема и ми беше много полезна. Благодаря на всички, които са споделили своя опит и са давали съвети и подкрепа. Страхотни сте.
   За жалост и аз се разписвам тук, тъй като майка ми (76г.) получи хеморагичен инсулт преди месец и вече ще си я вземаме вкъщи. Засегната е лявата половина на тялото ѝ, като ръката изобщо не я усеща, а кракът има чувствителност, но още не го движи. Казва, че я боли, което знам, че е добре. Много неща си спомня, но често говори несвързано, сякаш има халюцинации. Не е същият човек, но може би и аз искам твърде много. Изцяло е на памперси, но се надявам да успее да се раздвижи и да бъде до някъде полезна за себе си.
   Имате ли представа какво следва да направя и къде трябва да отида, когато я изпишат? Телк, Социално подпомагане...Знаете ли дали дълго се чака за съответните решения, каква помощ отпуска държавата...Иска ми се да кандидатсвам за асистент, но нищо не ми е ясно. Всичко, което може да ми кажете, ще ми бъде от помощ.  Благодаря още веднъж.

# 656
За да се раздвижи трябва рехабилитация.Отиваш до личния лекар и му казваш да ти подготви документи за ТЕЛК, като си вземеш документите ги носиш в ТЕЛК и чакаш писмо.Като получиш писмо подготвяш каквито изследвания искат  и се явяваш на посочената дата.Ако майкати е неподвижна при самото подаване трябва да кажеш,че не можеш да я заведеш на място и комисията да дойде у вас.Като мине ТЕЛК изчакваш един месец и тогава отиваш в социалните.Ако е на легло и се полага антидикубитален дюшек,комбиниран стол за баня и тоалетна и проходилка.Според процента инвалидност парична помощ.За личен асистент направо забрави,ако нямаш някой високопоставен в общината по местоживеене на майка ти.Бройките са малко,желаещите много.Освен това трябва да си регистрирана в БТ поне година.

# 657

Майка ми милата и тя вече е кълбо от нерви ooooh!
Оня ден като хванал майка ми за гушата с здравата си ръка щял да я удуши ooooh! ooooh! имаше следи от пръстите му  ooooh! Чудя се от къде тази сила като всичко друго му е неподвижно и атрофирало само една ръка си мърда и пак гледа да прави магарии , ooooh!да хвърля по майка ми предмети обикновенно шишето дето пие вода с него. Whistling

Зиче и майка ми е в същото положение.Дори често ми казва "аз ще си отида преди него"  Confused Confused Confused
При нас е същото все едно пишеш за мен.Преди 2 години баща ми ми разби устата,защото нещо му казах на въпреки,понеже ми дойде в повече.И аз си задавам същия въпрос-само една ръка има и пак може да те пребие,от къде тази сила?И как не го е срам,хем е в такова жалко положение,хем ще изтрепе хората,които са около него?
И той замеря майка ми с всичко което му е под ръка,а колко пъти сме бърсали манджи от стената...
Най-лошото е че посяга с алуминийявия си бастун...
До преди много пиеше (от както счупи крака спря) и когато се напие,в комбинация с болния мозък става наистина страшно...чак не ми се пише!  Cry

И още нещо да попитам.Вашите близки и те ли така са вампирясали?Баща ми е обърнал деня на нощ,а ноща на ден.По цял ден почти спи,а нощем когато ние си лягаме,ела да видиш какво става...  ooooh!
Кара майка ми да му прави кафета в 24ч,2,3....  #Crazy
И при нас е същата работа, цял ден спи, и в момента в който загасиш лампата и му кажеш "лека нощ", започва викане през 30 мин. Ужасно е!

# 658
  • Г. О.
   Благодаря на буболина за изчерпателния отговор. За жалост, за да подам документи за ТЕЛК трябва да минат месец - два - три, за да се проследи състоянието на майка ми, а тя няма това време. Мъчно ми е за всички болни, които имат нужда от помощ, била тя финансова или човешка, а се налага да чакат с месеци, дори година.
   Дано все по-малко хора да се сблъскват с тази болест. Никой не го заслужава. Бъдете здрави.

# 659
НефертитиЯ, майка ми беше в подобна ситуация като твоята преди 2 години ще станат вече. Уж баща ми я заведе на рехабилитация в болница в нашия град, но ефект никакъв. Оставили са я 5 дена да лежи и после той я е прибрал. Дето това, ами една от сестрите там разляла вода и ѝ намокрила лекарствата. После махнала кутийките и ги изсипала всички блистери в една кисия. Като се прибраха наще, звънят ми. Вдигат кисията и какво да видя. Всичко смесено вътре. Кое какво е, по- колко се взема....Така се бях ядосала. Как може такова безхаберие. Звънях на докторката от чужбина (че не живея в БГ),  да ми каже кое по колко и какво е. Майка ми нямаше рецептурна книжка до тогава. ПОсле вече извадихме и всичко се описа вътре. Но в началото някакъв кошмар беше. Платили за линейка 60лв, човека от линейката не желае да вдигнат майка ми, защото беше неподвижна. Айде търсили друг човек да дойде да помага. Айде и на него пари. Иначе след няколко месеца се раздвижи. Започна да става и сега поне не е на памперси и ходи сама до талетна. Но на вън не е излизала все още 2 години. Иначе из нас ходи.Болят я краката, но на прегледа казаха че имала гонартроза, така че няма да има оправия. Бях ѝ пратила глюкозамин. Пи го известно време и всъщност тогава стъпа на краката си. Купих ѝ и колело да върти поне него, да се радзвижва. И така.....

Общи условия

Активация на акаунт