Майчинството - счетоводно - 10

• 108 290
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 245
  • 1st floor
има ли подобна страница, където мога да видя на какво са ме осигурявали през последните 6 месеца , за да изчисля колко ще ми бъдат болничните/все още ли са 80% newsm78/...нещо 2008 г. не ми е активна...дава ми данни само за предишни години...може би , аз не гледам , където трябва...

В сайта на НОИ - е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видиш осигурителния си доход.
За месеците, когато си имала болничен, ще са повече суми за месеца - събери ги.  Wink
там гледах, но не мога да избера 2008, само другите години ми се "цъкат"...върху 2008 излизат някакви букви, забравих какво пише/май нещо за НОИ newsm78/

# 1 246
Понеже една приятелка ми каза, че при първичен болничен лист  1-вия ден се изплаща от работодателя, а останалите от НОИ, реших да ви попитам - вярно ли е?
И при осигуряване в/у МРЗ, колко горе-долу е дневно болничното обезщетение? Понеже исках да проверя дали работодателката коректно ми е изплатила болничните, а и НОИ да разбера по колко ще ми превежда на месец.
Благодаря!

# 1 247
  • София-Младост
Понеже една приятелка ми каза, че при първичен болничен лист  1-вия ден се изплаща от работодателя, а останалите от НОИ, реших да ви попитам - вярно ли е?
И при осигуряване в/у МРЗ, колко горе-долу е дневно болничното обезщетение? Понеже исках да проверя дали работодателката коректно ми е изплатила болничните, а и НОИ да разбера по колко ще ми превежда на месец.
Благодаря!
Ако става въпрос за болничен за бременост и раждане там няма ден з работодателя. Всичко се изплаща от НОИ. За "обикновен" болничен лист първият ден се заплаща от работодателя.

# 1 248
Ne uspqh da si sabera dukomentite na vreme za detskite nadbavki
sega ve4e guba li gi ili prosto samo za mesecite  koito nesm predala za da znam ima li smisal da hoda pak ili da se otkaja .Za6toto teq sa tokova ne liobezni 4e ni6to ne mi obqsniha v saveta aba s 2 dumi se 4udqt kak da te nakarat da ne gi vzima6 .............

# 1 249
Трябва да извадиш отново всичко необходимо за предхождащата година и можеш да ги подадеш. Губиш само тези месеци, които си пропуснала.

# 1 250
там гледах, но не мога да избера 2008, само другите години ми се "цъкат"...върху 2008 излизат някакви букви, забравих какво пише/май нещо за НОИ newsm78/

На мен и 2008 ми излиза на всичките справки.

# 1 251
Здравейте, аз съм  в болничен а от 06/08/08 ще ми почва 45 дневния. По лична карта се водя на адрес, на който вече не живея, трябва бли да си сменя адресната регистрация?  Питам заради майчинството да не би да стане проблем после.

# 1 252
Нали на Декларацията прил. 7 си попълнила адрес на кореспонденция?
Пък и то няма значение - парите ще ти ги преведат по банкова сметка.  Wink

# 1 253
Стики, много ти благодаря.Аз сега доста се разрових назад и четох, че е нужна служебна бележка от работодателя, в която да пише до кога точно съм работила.Тя ще служи за основание болничния за раждане да е по-малък от 45 дни. Чух, че в провинцията от НОИ се заяждат и връщат болничния, а нямат основание за това имайки впредвид наредбата за работоспособността.....
Чудя се дали осигуровките за септември да не ги внеса през август заедно с тези за август и от 01.09 до 20.09 да бъда в болничен по болест, а от 20.09 да ми издадат този 45 дневен болничен за раждане с цел да избегна евентуални проблеми.Какво ще ме посъветваш? КАк ще е по-добре и изгодно за мен?
И още едно въпросче-снаха ми ще ражда в Англия скоро.Плащаше осигуровки в една фирма.Интересува ме има ли шанс да й бъдат изплатени болничен за бременост и раждане и после обезщетение за майчинство.Има 6 мес трудов стаж.Ако да-какви документи са необходими.БЛагодаря много!Толкова сте отзивчиви, разбрани и човечни!Желая всичко най-добро!  bouquet  bouquet  bouquet

Я не им се страхувай толкова на хората от НОИ! Нямат право да не ти приемат болничния!
Вземи си го от октомври! Разбира се, уведоми доктора за това предварително.

За снаха ти не знам. За да взима обезщетения, трябва да е осигурена тук. Но може да има и някои тънкости! Thinking
Много си експресна, Стики Simple Smile Благодаря ти!ЩЕ го мъдря, може август да внеса осигуровки за 2000лв, за да ми се вдигне СДН за периода, защото март съм на минимална.За снаха ми намерих инфо.Интересува ме следното-плащани са й осигуровки за юни включително, но вече не се води на трудов договор.Излиза болничен 45 дни преди раждане юни. ТРябва да се води към момента на раждане на трудов договор ли? ЗА колко време е нужно да се плащат осигуровки за юли????Ще е нужно време докато се предвижат документите в БГ, първо раждане живот и здраве, после легализации.отново благодаря!

Ако не се води на трудов договор няма право да получава обезщетение дори да има минималния изискуем стаж за това.
Трябва да намери фирма в която да я назначат дори фиктивно, да отработи един ден и после може да си ползва отпуска
Дейзи Г, благодаря много!Ще предам съвета.Значи назначават я на трудов догор на минимална заплата, за да не плаща високи осигуровки и си излиза в платен отпуск и си плаща осигуровки.А до момента на раждане ли трябва да е в отпуск.Не са ми много ясни тези неща....Знам, че не може да е в неплатен нали така.До кога да си плаща осигуровки и да се води в отпуск? Докато роди и дойдат документите от там ли??????????????????ИЗвинявам се за неяснотиите.Възхищавам ви се!Благодаря!

# 1 254
  • 1st floor

На мен и 2008 ми излиза на всичките справки.
явно грешката е в моя телевизор Rolling Eyes...на компютъра в нас не излиза, а в работата ми всичко е ОК...

# 1 255
  • София-Младост
Здравейте, аз съм  в болничен а от 06/08/08 ще ми почва 45 дневния. По лична карта се водя на адрес, на който вече не живея, трябва бли да си сменя адресната регистрация?  Питам заради майчинството да не би да стане проблем после.
Не е необходимо.

# 1 256
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Стики, много ти благодаря.Аз сега доста се разрових назад и четох, че е нужна служебна бележка от работодателя, в която да пише до кога точно съм работила.Тя ще служи за основание болничния за раждане да е по-малък от 45 дни. Чух, че в провинцията от НОИ се заяждат и връщат болничния, а нямат основание за това имайки впредвид наредбата за работоспособността.....
Чудя се дали осигуровките за септември да не ги внеса през август заедно с тези за август и от 01.09 до 20.09 да бъда в болничен по болест, а от 20.09 да ми издадат този 45 дневен болничен за раждане с цел да избегна евентуални проблеми.Какво ще ме посъветваш? КАк ще е по-добре и изгодно за мен?
И още едно въпросче-снаха ми ще ражда в Англия скоро.Плащаше осигуровки в една фирма.Интересува ме има ли шанс да й бъдат изплатени болничен за бременост и раждане и после обезщетение за майчинство.Има 6 мес трудов стаж.Ако да-какви документи са необходими.БЛагодаря много!Толкова сте отзивчиви, разбрани и човечни!Желая всичко най-добро!  bouquet  bouquet  bouquet

Я не им се страхувай толкова на хората от НОИ! Нямат право да не ти приемат болничния!
Вземи си го от октомври! Разбира се, уведоми доктора за това предварително.

За снаха ти не знам. За да взима обезщетения, трябва да е осигурена тук. Но може да има и някои тънкости! Thinking
Много си експресна, Стики Simple Smile Благодаря ти!ЩЕ го мъдря, може август да внеса осигуровки за 2000лв, за да ми се вдигне СДН за периода, защото март съм на минимална.За снаха ми намерих инфо.Интересува ме следното-плащани са й осигуровки за юни включително, но вече не се води на трудов договор.Излиза болничен 45 дни преди раждане юни. ТРябва да се води към момента на раждане на трудов договор ли? ЗА колко време е нужно да се плащат осигуровки за юли????Ще е нужно време докато се предвижат документите в БГ, първо раждане живот и здраве, после легализации.отново благодаря!

Ако не се води на трудов договор няма право да получава обезщетение дори да има минималния изискуем стаж за това.
Трябва да намери фирма в която да я назначат дори фиктивно, да отработи един ден и после може да си ползва отпуска
Дейзи Г, благодаря много!Ще предам съвета.Значи назначават я на трудов догор на минимална заплата, за да не плаща високи осигуровки и си излиза в платен отпуск и си плаща осигуровки.А до момента на раждане ли трябва да е в отпуск.Не са ми много ясни тези неща....Знам, че не може да е в неплатен нали така.До кога да си плаща осигуровки и да се води в отпуск? Докато роди и дойдат документите от там ли??????????????????ИЗвинявам се за неяснотиите.Възхищавам ви се!Благодаря!

Нищо не разбрах от това което питате  newsm78

# 1 257
  • Пловдив
Здравейте! В момента съм в третият последен болничен до 135дни сега знам че трябва да подам заявление до работодателя за отпуска за останалите дни до 315дена. Някой знае какво точно трябва да се пише в това заявление, защото трябва да го подам до 10 дни а се чудя какво да пиша Thinking newsm78. Моля Ви ако някой знае да ми пише1 Благодаря Ви предварително!  Hug  bouquet
стандартна молба за отпуск,въз основа на която той ще ти напише заповед за ползването,ако искаш прати ми на лични е-меил да ти пусна мойта Simple Smile

Не е стандартнатамолба, а приложение на НОИ

Приложение № 2 към чл. 4

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен (а) за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г. е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен (а) от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.   Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.   Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3.   Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5.   Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
6.   Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
7.   Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
8.   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.   Удостоверение за размера на дневното парично обезщетение при бременност и раждане за периоди преди 1 януари 2007 г. – за случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО.
10.   Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за раждане лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава).
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава).
3. Към ден .............. месец .............. година .............. лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................                                   (име, фамилия, подпис и печат)

Само да уточня за Лина,мисля че питаше за Молбата с която работодателя ти разрешава отпуск,въз основа на която той да ти изготви Заповед за тази отпуск,освен нея представяш и ксерокопие от акта за раждане на детето,което работодателя ти трябва да завери и Приложение 2 от Наредбата,което Дейзи ти е дала.Успех   bouquet

# 1 258
  • София
има ли нещо такова от НОИ да превеждат на части майчинството? С мен така се получава - досега не съм получила една точна сума - все по половинки и третинки  newsm78
Ще си извадя най-накрая разпечатка от банката за движение по сметка, че с това ходене до НОИ да ми дадат достъп онлайн да си гледам сумите още не мога да го направя

# 1 259
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
има ли нещо такова от НОИ да превеждат на части майчинството? С мен така се получава - досега не съм получила една точна сума - все по половинки и третинки  newsm78
Ще си извадя най-накрая разпечатка от банката за движение по сметка, че с това ходене до НОИ да ми дадат достъп онлайн да си гледам сумите още не мога да го направя

Сумите се превеждат месец по месец и за отделни болнични листове. Ако болничния ви лист обхваща 2 или 3 месеца ще ви платят след итичане на първия месе цза него, после след изтичането на втория месец и последно след третия месец

Общи условия

Активация на акаунт