ПОСТЕН МЕДЕН СЛАДКИШ
1 ч.ч захар,
1 ч.ч вода,
2 с.л. мед,
1/2 ч. л. сода,
1 бакпулвер,
2 с. л. какао или кафе,
по ½ ч.ч. стафиди, начупени орехи, олио,
каквото и да е сладко, ако решите да разрежете блата и да го намажете със сладкото.
по щипка канела, карамфил, кориандър или джинджифил,
брашно – приблизително 2 ½ ч.ч.
В съд сипете захарта, водата и олиото, загрейте леко и добавете меда. Бъркайте на слаб огън до разтварянето на захарта и меда. Оставете да изстине.
В изстиналата течност сипвате содата, какаото или кафето, подправките. Хубаво разбърквате, за да няма грахулки. Добавяте орехите, стафидите и брашното с бакпулвера. Тестото прилича на гъста сметана. Изсипете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печете на умерена фурна около 30-35 мин. Изстиналият сладкиш може да срежете на две и да го намажете с мед или сладко.
Понякога не дочаква да го разрежа и намажа със сладко, но и без него е вкусен. Мек и пухкав е.