СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 95 013
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 315
  • софия
И ние се класирахме по първо желание. Какво значи "Записан като специален случай"?
здравейте бг.мами по темата какво значи "Записан ...." искам да попитам като влезнах те повторно в кандидатури надписа " Записан като специален случай " останали ? защото при повторно влизане в кандидатурата на синъми надписа "Записан.. " вече беше изчезнал newsm78

# 316
  • София
Къде са се нароили теми за градините?

# 317
  • София
И ние се класирахме по първо желание. Какво значи "Записан като специален случай"?
здравейте бг.мами по темата какво значи "Записан ...." искам да попитам като влезнах те повторно в кандидатури надписа " Записан като специален случай " останали ? защото при повторно влизане в кандидатурата на синъми надписа "Записан.. " вече беше изчезнал newsm78
и в профила на моето дете е така - един час по-късно го няма надписа "...специален слуай"

# 318
  • София
Ние сме приети в ОДЗто, което е 4то желание и за съжаление освен, че ми е далеко е и в обратната посока на тази, в която се намира ДГ на каката. Та сега съм в голяма дилема какво да правя Thinking Нямам никакъв шанс да се класирам на второ класиране в ДЗ- по- предно желание, защото и в трите съм над 14та резерва. Това означава, че не запиша ли малката в ОДЗ 36 дори няма да имам шанс да стоя на виртуалната опашка за по- предните си желания за текущи класирания през годината, защото системата ще дезактивира всичките ми кандидатствания, а не само това за градината, от която съм се отказала.

На всичкото отгоре, ако създадените виртуални опашки при таз годишното класиране останат и за следващата, както се говори, че ще бъде няма да имам шанс да тръгнем в по- близка градина и през учебната 2009-2010, защото дори и да кандидатствам наново ще съм най- отзад newsm78
Та въпросът ми към тези от работните групи е: има ли някаква яснота, поне ориентировъчно, как ще работи системата от тук нататък. Ще има ли следващия януари- февруари изцяло ново кандидатстване или не?

# 319

Информацията е от Нюз.бг

http://kg.sofia.bg/

Класираните за записване в детските градини в София са обявени в информационната система на Столичната община и в самите детски градини.

От 2 до 13 юни е периодът за първо записване

Детските градини в София ще работят до обяд, за да могат родителите на място да бъдат консултирани от директорите на детските заведения за процедурите по записване.

При свободни места ще има и второ класиране и записване.

На списъците ще бъдат обявени имената, както на приетите, така и на първите 10 чакащи.

Записването става на място в детската градина с подадено заявление.

На 14 и 15 юни ще има второ класиране, след което от 16 до 20 юни родителите ще имат възможност да отидат до детските градини да се запишат.

Припомняме, кампанията при кандидатстването на децата беше на ръба на пълен провал.

Началото на записването бе обявено за 9.00 часа на 4 февруари 2008 година, но заради блокиране на сайта реално много родители не успяха да се включат в посочения час.

Очевидно е ,че голям брой деца не са класирани.

Така например, дете, което е кандидатствало в няколко детски градини и няма предимства пред другите (братя/сестри във въпросното заведение) на повечето места е 24-25-то подред. В някой градини пред детето има 173 чакащи.

Според информация, публикувана на сайта, в който са обявени приетите деца, е посочено, че въпреки големия интерес от сутринта, системата работи нормално.
Натоварването е високо, но далеч под максималния капацитет и няма индикации за атаки срещу на системата, се допълва в съобщението.

В него присъства уверение, че състоянието на системата непрекъснато се наблюдава и съществува готовност за реакция при проблеми.

От администрацията на информационна система за обслужване на детските градини допълват, че поради голямото натоварване на екипите на разработчика-оператор и на Столична община няма да отговарят на въпроси през събота и неделя.

На въпроси във формата за обратна връзка ще се отговаря в понеделник в рамките на нормалното работно време.

# 320
# 321

единственият начин е да бъде записан, а по разни причини да не го пускаш.но едва ли ще може за толкзо дълъг период,а и междувременно ще ти спрат дори и мизерните 220 майчинство,щом се води на ясла  Confused и аз исках така, нооо  Confused
Това не е вярно !!! САМО ,ако детето е дадено в ДЗ на пълна държавна издръжка се спират майчинските.

# 322
  • Ланкър, планините Овнерог

единственият начин е да бъде записан, а по разни причини да не го пускаш.но едва ли ще може за толкзо дълъг период,а и междувременно ще ти спрат дори и мизерните 220 майчинство,щом се води на ясла  Confused и аз исках така, нооо  Confused
Това не е вярно !!! САМО ,ако детето е дадено в ДЗ на пълна държавна издръжка се спират майчинските.

Можеш да си сигурна, че не е така. Зададох този въпрос в сайта на Соц. министерство и отговорът е:
Цитат
Видно е, че в момента на запитването ползвате платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 1 от КТ. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл. 46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ отпускът да се ползва от друго лице - баща, баба или дядо на детето. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, като при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Законът е предвидил прекратяване ползването на отпуска за отглеждане на дете при настаняване на детето в детско заведение, тъй като в този случай отпада необходимостта от ползването на отпуска и съществува възможност майката да се върне на работа.
По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка.
От гореизложеното следва, че следва да уведомите незабавно работодателя, когато дадете детето си в детско заведение, за да бъде прекратен отпускът по чл. 164, ал. 1 от КТ. Правното основание за прекратяване на отпуска е чл. 46, ал. 7 от НРПВО. На основание изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО следва да бъде прекратено и изплащането на паричното обезщетение при отглеждане на малко дете в размер на 220 лева за 2008 г. ЛТ

Така че, спира се.

Иначе и аз бях в голяма дилема дали да записвам малката, но "пиленцето едва ли ще кацне втори път", та ще я запиша. Нямам възможност за гледачка, бабите ни работят, не мога и на частна ДГ да я запиша.....нямам друг вариант, а до следващата година и майчинството ми ще е изтекло, а нямам намерение да го ползвам до край.

# 323
  • София
Момичета, гледайте си датите за записване в детските градини. В градината, където е приета дъщеря ми 7 ОДЗ датата за записване е корегирана на 10.06 (а не 13.06 както е в сайта). Не че ще има много чакащи за последния момент, но е хубаво да се знае

# 324
Къде са се нароили теми за градините?

В настоящия форум - има няколко теми с искане за мнения за конкретни детски градини - предполагам, майките проучват къде евентуално са приети децата им.

Значи.....Следният казус: Детето е прието в една градина, чака място за втора градина. Мислех, че ако не се запише на първа класация, отпада от първата градина и на второ класиране чака ред само за втората.

НО - в градината, където на обед ходех да видя списък и да питам разни неща - ми казаха, че местата, където детето е прието и чакащо - се пазят 2 класирания.

Тоест - да разбирам, че ако не запиша Мариела за първата градина, където е приета (второ желание), не губя мястото и при второто класиране???

Ето и цитатът от сайта на kg.sofia:

Внимание! Ако сте класирани, но не се запишете, мястото Ви се пази само за още едно последващо класиране. Ако сте класирани, но не се запишете на две поредни класирания, всичките Ви кандидатури ще бъдат деактивирани. Датите на класиранията са дадени на първата страница на сайта.

Ако не желаете да се запишете при първото класиране, а предпочитате да изчакате второто, няма нужда да правите нищо. Системата автоматично ще отчете, че не сте се записали и ще се опита да класира по-добрите желания на следващия етап. Ако не се запишете и втория път, губите възможност да се класирате повече.

Правилно ли тълкувам?

# 325
  • София
Free Soul ако сега не запишеш дъщеря ти на първо класиране, за второто класиране мястото и се пази и при всички положения няма да е извън класиранията, нищо не губиш ако не я запишеш, в най - лошия случай ще е на същото място (в твоя случай 2-ро желание), в най - добрия ще ви приемат в по - горна позиция (тоест първото ви желание)

# 326
Free Soul, така е - мястото ти се пази до следващото класиране, но, ако и след него не се запишеш - вече не!

Ние сме приети също, но аз не мога да се зарадвам истински, защото трябваше да сменим квартала, а когато кандидатствахме дори и не подозирахме, че така ще се случи! Разбира се в последствие кандидатствах и за градини от новия квартал, но логично сме с последни номера и шансът е нулев. Сега ще трябва да карам доста надалеч дъщеря ми всеки ден. Sad
Интересува ме, ако запиша дъщеря ми в градината, в която сме приети, дали на някакъв етап е възможно преместване в друга!?

# 327
Тоест - да разбирам, че ако не запиша Мариела за първата градина, където е приета (второ желание), не губя мястото и при второто класиране???

Да, и аз така го разбирам  Peace

# 328
Куки, ще има ли порверки на предимствата след записването? Защото много ми е странно от къде се взеха тия 18 предимства в 51 ОДЗ, като ми беше казано от сестрата за 5!

При сигнал да, ако виждате нещо нередно ми пишете на лични и ще направим проверка

И мен ме озадачи нещо, за яслата на синът ми има прием 11 деца, всички приети са с предимство и още 6 чакащи с предимство общо 17 предимства за 11 места  newsm78

Куки, ще има ли порверки на предимствата след записването? Защото много ми е странно от къде се взеха тия 18 предимства в 51 ОДЗ, като ми беше казано от сестрата за 5!

При сигнал да, ако виждате нещо нередно ми пишете на лични и ще направим проверка

И мен ме озадачи нещо, за яслата на синът ми има прием 11 деца, всички приети са с предимство и още 6 чакащи с предимство общо 17 предимства за 11 места  newsm78

Сигурно говориш за 7мо нали? Защото при положение, че бяхме с входящ номер 2 си мислех, че е почти сигурно, че ще ни приемат, даже и при предимства заради следните разсъждения (става въпрос за "Ясла 2"):

1. децата, които са били ясла предната година (ясла 1) попадат в тези 9 места обявени предварително за заети
2. децата, които са били брята/сестри на други в по-горни групи предната година, тази попадат в горния случай
3. т.е. предимство за дете на брат/сестра е много малко вероятно (това са случаи, които някой родител е ималл две деца, едното е ходило миналата година на градина, а другото са решили да си го държат вкъщи, независимо, че е можело да ходи в ясла, вариант който ми се струва малко вероятен)
4. и така тези 11 места (за които всъщност има 17 деца с "предимство") са с другите предимства (родители с увреждания 90% и близнаци и 3 и повече деца), като второто (много деца) също е сравнително малко вероятно по причина 1. - те сигурно вече са там, детето е било ясла 1 и сега е ясла 2 от предватително заетите. Варианта с инвалиди също е сравнително малко вероятен. И остават близнаци като най-вероятна причина, хем те върват по двойки (т.е. една майка заема две места).

Обаче 17 изглежда подозрително, съмнявам се да има чак такъв демографкси бум на близнаци и майки с три деца?

Така че тази директорка би трябвало да покаже тези предимства... Още повече че бяхме в детската градина по друг повод преди няколко месеца и ми направи впечатление една обява на таблото, че за родители които са "спонсори" има 10 запазени места. Това беше когато вече беше ясна новата система.

Така че съвсем спокойно може да има договорка между директорката и "спонсори" да отбележат в системата, че имат предимство, а тя ще си затвори очите и няма да ги декласира (не съм сигурен, но този вариант май е възможен - на директорките ли е оставено да преценяват, едно дете за декласиране ли е или не, ако има отбелязано предимство?).

Така че тука си плаче за проверка (стига тези 17 да останат при второ класиране).

П.П. въпросче - децата с предимство задължени ли са да докажат с документи предимството при първо класиране? Ако не са, те ще отложат това за второто, ние ще чакаме за второто, промяна в класирането няма да има, а те евентуално ако отпаднат за третото в тази градина ще влезнат деца, които не са били класирани изобщо никъде...

# 329
Можеш да си сигурна, че не е така. Зададох този въпрос в сайта на Соц. министерство и отговорът е:
Цитат
Видно е, че в момента на запитването ползвате платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 1 от КТ. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл. 46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ отпускът да се ползва от друго лице - баща, баба или дядо на детето. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, като при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Законът е предвидил прекратяване ползването на отпуска за отглеждане на дете при настаняване на детето в детско заведение, тъй като в този случай отпада необходимостта от ползването на отпуска и съществува възможност майката да се върне на работа.
По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка.
От гореизложеното следва, че следва да уведомите незабавно работодателя, когато дадете детето си в детско заведение, за да бъде прекратен отпускът по чл. 164, ал. 1 от КТ. Правното основание за прекратяване на отпуска е чл. 46, ал. 7 от НРПВО. На основание изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО следва да бъде прекратено и изплащането на паричното обезщетение при отглеждане на малко дете в размер на 220 лева за 2008 г. ЛТ

Така че, спира се.

Иначе и аз бях в голяма дилема дали да записвам малката, но "пиленцето едва ли ще кацне втори път", та ще я запиша. Нямам възможност за гледачка, бабите ни работят, не мога и на частна ДГ да я запиша.....нямам друг вариант, а до следващата година и майчинството ми ще е изтекло, а нямам намерение да го ползвам до край.

То социалното министерство това го устройва най-много ,но Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или е осигурено за своя сметка за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Този член касае заплащането на 50 % от обезщетението за неползване на доп.отпуск за отглеждане на дете до 2 год.Ето давам си детето на ДЯ,ходя на работа и нека ми откажат 50-те%. Нали детето си даваш на ДЗ за да ходиш на работа,а не да си стоиш в къщи.Получаваш си 110 лв.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт