Мнение за 133 СОУ - София

• 148 180
  • 498
  •   1
Отговори
# 465
  • София
РУО-София публикува План-прием.

# 466
Здравейте,

Предстои детето ми да бъде първи клас тази есен 25/26г.

Миналата седмица звъннах в училището да попитам имат ли практика тип "отворени врати", където да науча малко повече за организацията, за базата и т.н. и на коя дата - след неколкократни опити да се свържа, говорих с жена, която ми се сопна, че те не правели такива мероприятия, да прочета на сайта каквото пише.

Помолих да ми каже поне кои учителки ще поемат тази година първи клас:
Анна   Деянова-Атанасова
Йорданка   Зилберщейн
Галя   Кирова
Мария   Ставрева

Интересува ме имат ли децата шкафчета за раниците, в една класна стая ли са учебните часове И занималнята, какви занимания по интереси има, имат ли допълнителни възможности да се записват на спорт/танци. В първи клас само РЕ ли се учи, по колко часа и кога започват АЕ (ако програмата включва).

Изинявам се предварително за лаишките въпроси, изчетох темата и добих някаква представа, но ще ми е от помощ скорошна информация от последната година Simple Smile

Тъй като жената от училището не пожела да ми разясни нищо ви моля да ми разкажете малко повече за първокласниците и живота им там Simple Smile

Благодаря на всички и хубав ден!

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 09:13 от Elena Angelova 622366

# 467
Чувала съм добри отзиви за Зилберщейн (запомнила съм я като фамилия). Раниците им не стоят там - поне беше така предходната година, откогато ми е информацията. Занималнята е в училище, но не в класната стая, раниците си ги носят винаги и с всичко. Занимания по интереси няма, единствено тези към занималнята - то е според учителят, знам, че има такъв, който води народни танци, друг Клуб по четене и т.н. Само РЕ се учи, английски нямат, след пети клас е. РЕ мисля беше по 4 часа седмично. Общо взето децата там учат много, но нямат нищо странично.

# 468
  • София
Писано е многократно по въпросите. Препоръчвам Анна Атанасова. Учат само руски език в начален курс по 6 часа. В пети клас руският става 4, а английският е 2. Допълнителни занимания има под формата на безплатни кръжоци, които се водят от класен или учител по занималня. За випуска на дъщеря ми се предлагат зумба и състезателна математика. Но това зависи от инициативата на самите преподаватели. Шкафчета има навсякъде, но занималнята е в друга стая и предметите, по които пишат домашни, трябва да се носят в раницата. Материалите по изобразително изкуство, обувки за спорт и всичко друго, което не е нужно за писане на домашни стои в шкафчетата. Занималня има за всички желаещи. Базата като цяло е добра. Стаите и тоалетните са ремонтирани. Всяка класна стая има свой стил. Малките са в отделен коридор. Горен курс са в различна смяна, но и дисциплината е на ниво и малките никога не са били тормозени от големите.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:19 от *Elle*

# 469
  • софия
Дъщеря ми беше ученик на г-жа Зилберщейн и г-жа Атанасова - работеха в екип. Не знам дали сега продължава тази практика. Г-жа Зилберщейн е по-серт, по-строга, но децата я обичаха и уважаваха. Г-жа Атанасова е по-мека, но не допуска компромиси по отношение на ученето.
Каквото и хубаво да напиша за двете ще е малко. И двете са прекрасни, и двете имат отношение към учебния процес, прилагат индивидуален подход към всяко дете в зависимост от неговите личностни особености. И двете за мен олицетворяват съдържанието на думата "Учител". Бих пожелала всяко дете да има учители като тях!

# 470
  • София
Здравейте,

Предстои детето ми да бъде първи клас тази есен 25/26г.

Миналата седмица звъннах в училището да попитам имат ли практика тип "отворени врати", където да науча малко повече за организацията, за базата и т.н. и на коя дата - след неколкократни опити да се свържа, говорих с жена, която ми се сопна, че те не правели такива мероприятия, да прочета на сайта каквото пише.

Помолих да ми каже поне кои учителки ще поемат тази година първи клас:
Анна   Деянова-Атанасова
Йорданка   Зилберщейн
Галя   Кирова
Мария   Ставрева

Интересува ме имат ли децата шкафчета за раниците, в една класна стая ли са учебните часове И занималнята, какви занимания по интереси има, имат ли допълнителни възможности да се записват на спорт/танци. В първи клас само РЕ ли се учи, по колко часа и кога започват АЕ (ако програмата включва).

Изинявам се предварително за лаишките въпроси, изчетох темата и добих някаква представа, но ще ми е от помощ скорошна информация от последната година Simple Smile

Тъй като жената от училището не пожела да ми разясни нищо ви моля да ми разкажете малко повече за първокласниците и живота им там Simple Smile

Благодаря на всички и хубав ден!

Дъщеря ни в момента е в първи клас в 133-то и като цяло сме доволни.
В първи клас учат само първа смяна. Занималня има за всички желаещи, но е тясна, като се смесват по клас и половина (30 деца или малко повече).

Раниците се взимат всеки ден, като в шкафчетата (всяко дете има индивидуално) може да се оставят бои, блокчета, всичко по ИИ и музика, маратонки. Папките по основните предмети се носят всеки ден. Раниците стават много тежки, като се добави бутилка и кутия с храна.
Не се разрешават мобилни устройства и часовници.
Няма занимания по интереси, но им организират разходки по поводи - изпращат писма до Дядо Коледа в Централната поща, ден на лесовъда, екскурзия за края на годината, а също и през годината 1-2 пъти.
Децата, които искат, се явяват на състезанията от СБНУ, както и на Европейско кенгуру.
Руски имат по три часа седмично. Пеят песнички и учат стихчета.
Стаите са в добро състояние, но тоалетните - не бих казала. Ако детето е момиче, бих препоръчала да взимате протектори. В стола храната се харесва дори на претенциозни деца.
И накрая - г-жа Ставрева беше заместваща за малко и впечатленията на детето бяха за припряна и нетърпелива учителка. Но може да й е дошло в повече да замества, не знам.
Успех с избора!

# 471
  • София
Не е възможно да имате само 3 часа руски. И двете ми деца са били с по 6ч. седмично. И допълнителните занимания са по инициатива на учителите, при които са децата. Не е коректно да се твърди, че нямат, сякаш е валидно за всички.

# 472
Моето едното беше една година там и имаше 3, макс 4 пъти руски. Нямам спомен точно колко, но имаше дни, в които нямаха руски и часовете бяха по 1 дневно. Аз също имам спомен за три часа, но може и четири да са били. 6 със сигурност не са били при нея.

П.с. сега върнах програмата в Школо - точно три пъти седмично са били и при моето.

# 473
  • София
И аз проверих. Единия срок са с по 5 часа, другия са с по 6. В трети клас правят кратки пиески куклен театър. Сигурна съм, че и при голямото беше така, тъй като сме го коментирали с приятелка с дете от 32, където се учат 2 ЧЕ от първи клас, но като общ брой часове по език съвпадаха.

# 474
Аз нямам представа на какво се дължи, но това е от миналата година. Т.е. има как да са по 3 часа седмично, може да е само за първи клас, след това да увеличават.

# 475
  • София
Не, не е било само в първи клас. Възможно е да е променена програмата. В такъв случай е най-добре да се попита конкретно ✌🏻

# 476
Здравейте. Синът ми е приет на първо класиране в 133-о за първи клас от тази есен. Въпреки че бях посочила училището като желано (3-о желание), не бях готова сякаш за този развой. Разбирам от прочетеното и знам, че училището е добро. Всеки език е богатство, но ме интересува, има ли опити за някаква, как да кажа, един вид пропаганда и насаждане на определени идеи в часовете по руски, а и като цяло в линията на поведение изобщо?

# 477
Моето е било за една година там, но не бих казала. Дори бяха помолили, в случай че сме привърженици на едната или другата страна във войната, да не обсъждаме нищо вкъщи пред децата. И все пак не мога да го твърдя за всички учители, но това е моята практика.

# 478
Благодаря! А удобно ли е да кажете, защо го преместихте?

# 479
По чисто логистични причини, породени от началния час на часовете в трети клас (7:30). Иначе бяхме доволни.

Общи условия

Активация на акаунт