Аз съм яла! Какво може да ти стане?
По време на бременност не трябвада се ядат неварени и непастьоризирани млека, също пресно сирене, както и миризливите сирена с мухъл, защото носят риск от зараза с листериоза. Това е болест която може да предизвика спонтанен аборт или вродени увреждания на плода.
Всяка бременна жена може да се зарази от нея чрез хранителни продукти от животински произход / месо, яйца, мляко/. Затова е от изключително значение тези продукти и техните производни да преминават през специална обработка - пастьоризация или топлинна. Червените меса, които са само сушени, както и луканката знаете, че са сурови всъщност, т.е. не са преминали топлнна обработка и затова носят риск от зарази. Яйцата също, затова внимавайте с майонезите. Те могат да ви заразят и със салмонелоза.
Токсоплазмозата също се причинява от паразит и може да се зарзите от нея при консумация на недопечено месо. Най-често в овнешкото и свинското месо се среща. Доброто сваряване на месото пази също и от зараза с теня.
Внимавайтие и с морските продукти. те пък причиняват отравяне - миди, стриди и други от сорта. Дивача също крие рискове. Морските продукти също носят риск от зараза с Хепатит.
Та такива ми ти работи...внимавйте особено какво консумирате!
А, също така и с билките внимавайте! И чайовете които пиете на билкова основа. Има разни треволяци, които са опасни по време на бременност.