Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 708
  • 1 075
  •   2
Отговори
# 465
  • Мнения: 4 392
Брей, да няма различни? Ще разпитам и аз. newsm78
Индийски хляб, но пълнозърнест смятам да правя. Хайде , стига съм спамила. Simple Smile

# 466
  • Мнения: 20 000
Ето какво бяха писали за алпака по-рано.
Последно не е вредно да се готви в тях.




Съдовете от алпака съдържат алуминий, който е не по-малко опасен от оловото. Мисля, че в началото на темата бях писала, че има изследвания, които свързват алуминия, натрупан в мозъка с болестта на Алцхаймер.
За тефлоновите съдове също бях писала, че не съдържат олово. При тях опасността идва от отделяния от покритието полимер политетрафлуоретилен. Под покритието обикновено има алуминий. И да, тефлонът е опасен дори, когато не е надраскан. Според производителите му опасния политетрафлуоретилен не се отделя при температура по-ниска от 240 градуса по Целзий (ако помня точно), но други независими изследвания показват, че този полимер се отделя при далеч по-ниски температури - окло 130-140 градуса по Целзий.
За мен най-безопасните съдове са чугунените и тези от материала Силарган ( предлагат се от Силит).

Алпака е сплав на мед, никел и цинк и няма алуминий. Корозионноустойчива е и не виждам особени проблеми при ползването на съдове от този материал, освен че имам известни резерви към съдържанието на никел. Мелхиора и той е сплав на мед и никел.



Какво мислите затова да съберем цялата информация от темата за различните видове съдове и материали, от които са направени и да ги разделим на вредни, безопасни за готвене и безопасни за студено ползване.

# 467
  • София
  • Мнения: 7 582
Сега я погледнах моята хартия за печен - с двустранно силиконово покритие! Кеф  Sick
Но пък аз на нея суша (под 50С), а не пека, та не мисля, че е проблем...
Къде прочетохте от материала на хартията - аз имам на Fino - никъде не пише от какво е изработена, има само указания за употреба?

# 468
  • Мнения: 2 176
Брей, да няма различни? Ще разпитам и аз. newsm78
Индийски хляб, но пълнозърнест смятам да правя. Хайде , стига съм спамила. Simple Smile

Няма различни, сачовете не са метални. Макар че к'во пречи да се кръстят така?  Simple Smile
Преди години имахме, баба ми навремето често ни правеше катми. За друго не е ползван. Но защо ли пък да не се пекат зеленчуци, вярно.  Май трябва д а си потърся и аз по пазарите сач, но да з наеш, че на котлон (дори газов) няма да става, трябва си огнище на дърва.
Дай рецепта за тоя хляб де, сигурно ще е много вкусен. Stuck Out Tongue

# 469
  • Мнения: 4 392
Брей, да няма различни? Ще разпитам и аз. newsm78
Индийски хляб, но пълнозърнест смятам да правя. Хайде , стига съм спамила. Simple Smile

Няма различни, сачовете не са метални. Макар че к'во пречи да се кръстят така?  Simple Smile
Преди години имахме, баба ми навремето често ни правеше катми. За друго не е ползван. Но защо ли пък да не се пекат зеленчуци, вярно.  Май трябва д а си потърся и аз по пазарите сач, но да з наеш, че на котлон (дори газов) няма да става, трябва си огнище на дърва.
Дай рецепта за тоя хляб де, сигурно ще е много вкусен. Stuck Out Tongue
Аа, ти пък! Как няма да стане? И баба ми и майка ми на котлона ги правеха катмите. Peace Само, че не знам на стъклокерамичен плот дали ще стане. Thinking Да не търся сач напразно. Crazy

Рецепта нямам. Една вечер попаднах на едно видео в тубата, даже ме мързеше да си пусна звука, само го изгледах до половината, като предположих/аха, брашно, ..добре, това сигурно е сол Joy  и т.н. на предположения ) и се вдъхнових.
Жената ползваше бяло брашно, но аз направих с пълнозърнесто. Ометохме ги "хлебчетата".  Hug Хубавото е , че са без мая.
Ето видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=jD4o_Lmy6bU

# 470
  • София
  • Мнения: 7 582
  bouquet Много вкусно изглежда, благодаря, а с какви пропорции ги правиш?

# 471
  • Мнения: 2 652
Добре де, какво му е на силикона в хартията за печене? Нали се оказа, че силиконовите форми за кекс са безопасни, бях пускала материали по-напред от надеждни източници. Обърках се сега.

# 472
  • Мнения: 4 392
Olive, на око. Wink

Не знам за каква хартия за печене със силикон си говорите, но ако ще ползвате такава, защо не си купите силиконова подложка? Слага се в тавата и забравяш за хартии и прочие.

# 473
  • Мнения: 3 869
Мисля, чи всички имаме предвид хатията за печене, която се продава като такава - пише на нея Baking paper, Bakpapir и всякакви подобни. На мен лично само такава ми върши работа, защото не искам да ползвам мазнина, а тавите ми пречат на сушенето. Иначе хартията има предимството, че може да се сложи във всакакъв по форма и размер съд, както и направо на решетката и недостатъкът, че се хвърля (разхищението).

# 474
  • Мнения: 4 392
Мисля, чи всички имаме предвид хатията за печене, която се продава като такава - пише на нея Baking paper, Bakpapir и всякакви подобни. На мен лично само такава ми върши работа, защото не искам да ползвам мазнина, а тавите ми пречат на сушенето. Иначе хартията има предимството, че може да се сложи във всакакъв по форма и размер съд, както и направо на решетката и недостатъкът, че се хвърля (разхищението).

На моята също не пише, че има силиконово покритие, затова помислих, че ползвате някаква специална. Освен екологичният момент не мисля , че има проблем.

# 475
  • София
  • Мнения: 250
Да допълня с още два въпроса по-добре запознатите:
1. Силиконът добър материал ли е? Има различни форми за кексове мъфини и пр. от силикон. Нищо не съм чела за тях, какви са отзивите.
2. Какви дъски за рязане използвате. Някъде бях чела че и дървени не било добре, защото се развъждали бактерии, или нещо подобно.
1. Не
2. Дървена
Бактериите не ме притесняват ни най-малко, на мен са ми лични приятели.  Simple Smile


Добре де, какво му е на силикона в хартията за печене? Нали се оказа, че силиконовите форми за кекс са безопасни, бях пускала материали по-напред от надеждни източници. Обърках се сега.

Grace, не съм видяла твоя материал, четох темата внимателно до 15та стр, после по диагонал. До там нямаше нищо за силикона, освен един коментар, че не изглежда много надежден и затова попитах. Сега ще се върна да прегледам по-основно.
Явно всеки черпи от различни източници )))

# 476
  • София
  • Мнения: 250
Жената ползваше бяло брашно, но аз направих с пълнозърнесто. Ометохме ги "хлебчетата".  Hug Хубавото е , че са без мая.
Ето видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=jD4o_Lmy6bU
Направо ме зариби с тия роти. Още днес ще се пробвам.
Ти на какво ги пече на тиган ли? С мазнина или без? Гледам индийката пръска с вода преди да ги сложи, ама мазно има ли не разбрах.
Съжалявам за отклонението, ама като гледам тя темата отдавна е кривнала)))

# 477
  • Мнения: 4 392
Жената ползваше бяло брашно, но аз направих с пълнозърнесто. Ометохме ги "хлебчетата".  Hug Хубавото е , че са без мая.
Ето видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=jD4o_Lmy6bU
Направо ме зариби с тия роти. Още днес ще се пробвам.
Ти на какво ги пече на тиган ли? С мазнина или без? Гледам индийката пръска с вода преди да ги сложи, ама мазно има ли не разбрах.
Съжалявам за отклонението, ама като гледам тя темата отдавна е кривнала)))
На тиган, който е намазан съвсем леко с мазнина. На сач ще станат просто приказни.  Heart Eyes Зарибих ли ви, а? Laughing

# 478
  • Мнения: 2 652
Добре де, какво му е на силикона в хартията за печене? Нали се оказа, че силиконовите форми за кекс са безопасни, бях пускала материали по-напред от надеждни източници. Обърках се сега.

Grace, не съм видяла твоя материал, четох темата внимателно до 15та стр, после по диагонал. До там нямаше нищо за силикона, освен един коментар, че не изглежда много надежден и затова попитах. Сега ще се върна да прегледам по-основно.
Явно всеки черпи от различни източници )))

И аз поразрових, но не можах да намеря. На 100% съм сигурна, че правих проучване за силикона и пусках линкове, но в коя тема не помня вече.
Искам да кажа, че силиконовите форми се считат за безопасни, защото нищо не се излъчва в храната, издържат на много високи температури, освен това са супер лесни за почистване и са незалепващи, както и не задържат миризми. Може и да се замразява. Така че не знам какво ви притеснява силикона в хартията за печене. Ще потърся като и остане време пак надеждно инфо за силикона в кухнята.

P.S. Ето, намерих дори същия източник:
http://silicon-bakware.blogspot.com/2006/08/is-silicone-bakeware … -by-danielle.html


Ще се допълня каквото си припомних - силиконът е химически инертен и стабилен материал, затова не влиза в реакция с храна и не се излъчва в храната. Също така не се счита за вреден за водни или сухоземни организми. Проблемът му е, че не е биоразградим, затова трябва да се рециклира.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 19:04 от Grace'

# 479
  • Мнения: 2 176
Жената ползваше бяло брашно, но аз направих с пълнозърнесто. Ометохме ги "хлебчетата".  Hug Хубавото е , че са без мая.
Ето видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=jD4o_Lmy6bU
Направо ме зариби с тия роти. Още днес ще се пробвам.
Ти на какво ги пече на тиган ли? С мазнина или без? Гледам индийката пръска с вода преди да ги сложи, ама мазно има ли не разбрах.
Съжалявам за отклонението, ама като гледам тя темата отдавна е кривнала)))
На тиган, който е намазан съвсем леко с мазнина. На сач ще станат просто приказни.  Heart Eyes Зарибих ли ви, а? Laughing

Зариби ни яката!  Hug
Само че вземи драсни малко по-подробно (рецептата) каквото си видяла от филмчето, че не ми се гледа 100 пъти.
Пък и ти вече имаш твоя рецепта - нали си ги правила. Wink

Ще купувам сач и аз, със сигурност на дърва и сач е много по-вкусно..  baby_neutral

Общи условия

Активация на акаунт