Радостта ми е голяма,че АПРИЛ ще ставам мама!!

• 16 888
  • 280
  •   1
Отговори
# 135
Относно фолиевата киселина и на мен ми се видя много странно, но така ми казаха, същото ми казаха и за витамините. В най - скоро време мислим да отидем на друга лекарка (най - вероятно на частно) и ще видим и там какво ще ми кажат. Дори ми забраниха да ям всякакви видове салами, пушени меса и т.н. без да са минали през огъня. Не знам в БГ така ли е, аз за първи път тук чух за това. Освен това ако съм пипала пръст след това много добре да съм си измивала ръцете, че бебчо можел да се разболее от някаква болест, не разбрах каква.
А що се отнася до здравните осигуровки и тук е така ако единият е осигурен при наличие на брак автоматично е осигурен и другият. Само че при нас проблема е че все още нямаме брак. Страшно много документи ни искат и процедурата става много тромава. Задействали сме и там въпроса но не знам точно кога ще стане.

# 136
  • Пловдив
Момичета! Цял ден ме мъчи зверско главоболие! Знам, че мога да взема парацетамол, но честно казано не смея Sad
Има ли някоя с този проблем и как се справя?

Парацетамол принципно може да се пие, ама си е хубаво да има консултация с лекар ( аз лично не бих го пила , понеже на лекаря в огромния процент от случаи  му е все тая какво се случва с теб и бебето после)  Crossing Arms
Има един хомеопатичен препарат специално създаден за главоболие, нервно напрежение, тревожност и т.н.  и може да се приема  от бременни , аз също имам главоболие от няколко дни и  ако продължи ще си взема , казва се Невроцинезин  Peace
bore_kk за витамините съм съгласна , но за Фолиевата киселина вече в цял свят се знае изключително важното й значение за правилното развитие на плода , аз лично бих си позволила да те посъветвам да си я вземаш въпреки всичко  Peace
А колкото това до пръстта - идеята е такава , че тетаничния бактерий , който много често вегетира в почвата може да попадне в организма и да доведе до животозастрашаващо състояние - тетаничен гърч(поради същата причина не бива да се дава мед на кърмачета , защото в медта е теоретично възможно приъсътвието на спори на този бактерий)
Gaja относно албумчето аз си нямам нито една снимка на точицата, а и като гледам доки няма никакво намерение да ми прави такива, иначе като идея е много хубаво  Hug
А колкото до другото питане - и ние с мъжо сме така , с разликата че сме заедно вече почти 7 години , и ни е толкова хубаво така , че нямаме никакво намерение и желание да подписваме - нито той, нито аз  Blush

# 137
bore_kkза жалост в БГ информацията за правилното хранене при бременност е много нищожна. Аз спазвам много строги ограничения, които обаче си знам още от първата си бременност в чужбина. Може би ще е полезно и за другите бъдещи мами и за това ще ги напиша на кратко:
- всичко от дели- щандовете, т.е. всякакви колбаси (варено или сурово пушени), пушени риби и тн. освен ако не са преминали през висока термична обработка (мин. 70 градуса за поне 5-10 мин). Представляват риск за зараза от листерия.
- никакви пастети. Най- вече заради високото съдържание на вит.А в черния дроб, но и отново заради бактерии.
- почти никакви морски продукти, освен веднъж седмично най- много сьомга например. Риба тон, акула и др. хищни риби, както и скаридите, октопода и тн. са забранени, поради високото съдържание на живак в тях, който се натрупва в организма и може да доведе до вродени дефекти.
- никаква градинска работа без ръкавици, както и никакво почистване на котешки тоалетни, поради високият риск от токсиплазмоза
- яйцата и месото трябва да са минали силна и продължителна термична обработка и да са мноооого добре сготвени!
- никакви меки сирена (бри, камемберт, козе меко сирене, фета и тн.), тъй като те се правят от предимно не пастьоризирано мляко.
- в заведенията не си взимайте лед, защото се прави предимно от чешмяна вода, а нейната чистота е много съмнителна.

Това на първо четене. Има и още  Wink
magdalena.savova, ни се звучала изобщо грубо  Hug замислих се, че може би понеже моите мисли са доста хаотични днес и не съм се изразила много правилно аз самата. Чувствата ми в момента са необясними....а казват, че гръм не падал два пъти на едно и също място.... Дано да мога да ви кажа и нещо хубаво скоро, дано  Praynig

Just a Girl , и аз цял ден съм със зверско главоболие- лекувам го с пиене на много вода. Аз си мислех, че е от напрежение при мен, но може и да има нещо общо с бременеенето  newsm78 Почивай си повече  Peace

# 138
Здравейте, всички  Hug!
Didka 132, 4estito i ot men, ot tova po-hubavo...nqma Winkbouquet!!!
Аз вчера бях на преглед и за пръв път осъзнах какво виждам на ехографа. Моето мило същество вече се е оформило и махаше с ръчички Heart Eyes. Стана ми толкова мило, невроятно е..., толкова малко, а толкова величествено baby_neutral!

# 139
Milady,благодаря за инфото  bouquetИ на мен доки ми каза за повечето неща,като обърна особено внимание на токсиплазмозата. Разбита ме подробно,дали някога не съм се заразявала,дали имам контакт с котки и ме помоли да избягвам такъв. Дори следващата седмица ще ми прави тест за токсиплазмоза,който единствен не се поема от Здравната каса и тест за ХИВ.Обясни ми,че ако се установи,че нося бактерията,на топи етап от бременността се лекува, но ако не се хванело навреме,било опасно.Но виж за морските продукти нищо не спомена,а аз ги обожавам.Особено скариди,раци и октопод,дори вече ядох. Но сега ще се спра.

Gaia,мила,какво да ти кажа.Сякаш аз съм писала. И ние като казахме на нашите,първата  приказка на майка изобщо не беше за бебо,дори не изрази никаква радост,а директно ме попита,дали няма да се женим. Това наистина доста ме обиди,като се има на в предвид,че последните години само за бебе ни мрънкаха. То не бяха намеци,то не беше чудо. Ето бебо вече е факт,а сега се почна за сватба да се говори.Изобщо не съм го очаквала от нея,защото по принцип са много модерни хора и никога не са ни се мешали. Аз доста категорично я отрязах,защото наистина засега нямаме намерение да подписваме.Нямаме нито време,нито желание. Моя приятел си го наричам моя мъж,защото той може да не ми е съпруг,но е моят мъж и на след толкова години така си ни е добре.
Моят съвет,обясни им,че това е вашият живот и не са вече те хората,които ше взимат решения за него.Успех

# 140
Наистина сте много активни тук-чак се засрамих:)
 За фолиевата к-на-важно е да се приема няколко месеца преди забременяване и след тоша докато се оформи нервната система на плода-През този период е най-важна за него.След това може да се продължи с приема но вече зна4ението за майката се увеличава,отколкото за плода.
 Относно главоболието-при мен е често заради работата ми на компютър,но аз от край време се лекувам с топъл душ след работа.
 Какво повече да ви напиша.....при мен мислите са много и то главно негативни-професионално изкривяване е  явно но гледам да се справям някак си.
Ако искте може да направим една тема, нещо от рода на пътеводител на бременността,защото наблюденията ми са че повечето не са ориентирани какво им се полага от здравна каса като прегледи и как може да си помогнем сами:)
 А това което беяе написано по-горе за пръстта е по скоро заради токсоплазмозата,кочто има тератогенен ефект в първите месеци на бременността.много често предизвиква преждевременно раждане и е хубаво всяка бременна заедно с рутинните изследванич да си направи и за титър на антитела за токсоплазмоза
Леко бременеене на всички  bouquetПоздравявам всички бъдещи мами  bouquet

# 141
За токсоплазмозата знам, че е малко вероятно да е опасна за ени, които са живели с котка, понеже имат изградени антитела. Аз живея с котарак и не мога да си представя да се разделя с него  Heart Eyes ще кажа на лекарката да ми пусне и такива допълнителни изследвания, пък да видим. Хора, какво е БХС?  newsm78 А защо никой не поделя къде се е записал да ходи на ЖК? Хайде, споделете, че има тук и такива като мен, неориентирани все още. Пък ме е страх да чакам повече, в 9-та седмица съм (а според мен в 10-та) и все още съм без нито едно изследване от чуденки...

# 142
Milady, съжалявам за лошите засега новини. Дано пък всичко се оправи, винаги има надежда Hug!
iliana2, и моята свекърва съм я елиминирала, та и аз се отдавам на спокойствие за разлика от първата бременност, когато често ми лазеше по нервите #2gunfire.
Gaja, аз съм маниак на фотографията и всякакъв вид албуми и фото-книги, та съм за-всякакъв вид снимки Peace.Аз все още нямам, но ще си направим.
Иначе ние не сме женени, а и не мислим да се разписваме даже.Да сме живи и здрави, а и вече втори дете чакаме, та подписа не е важен Party.

# 143
  • Sofia, Bulgaria
Добро утро на всички !  Hug Май дойде време и аз да споделя проблема си с вас . Embarassed ..... Не мога да си мия зъбите !  newsm78  При всяко захапване на четката и започвам   да Sick............
Някой има ли подобен проблем и открил ли е лек за това ? Praynig

# 144
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Добро утро на всички.
Milady,ужасно е това което преживяваш в момента,но докато има и минимален шанс нещата да тръгнат в добра посока ,не трябва да се отказваш.Вярвай ,че може да се случи чудо ако щеш,но не се предавай.Това е най - лошото което може да направиш в момента.Хубаво  е и да се опиташ да бъдеш спокойна,но  няма как да го постигнеш. Tired,знам го от опит.Прегръщам те  ooooh!,и много се надявам скоро да имаш добри новини.

За токсоплазмозата знам, че е малко вероятно да е опасна за ени, които са живели с котка, понеже имат изградени антитела. .............
А аз доколкото знам антитела може да има изградени ,само ако някога си боледувала от това .За това ,особено щом имаш котка у дома ,задължително си пусни сега едно изследване за токсоплазмоза. Peace То всъщност е желателно за всички ,но предвид че не се поема от касата почти никой лекар не го казва.

# 145
Добро утро и от мен Heart Eyes
brilliantine аз все още не съм се записала никъде,не се притесявай.ПОвечето се записват в ЖК около 10 седмица,а най -нетърпеливите след 8-9.Има време.А за токоплазмозата може да си я пуснеш и сама,тъй като тя не се поема като безплатно изследжане за бременни.
БСХ е биохимичен скрининг.Изследва се количеството на определени хормони специфични само за бременните в точно определени седмици на бременността с цел да се открият аномалий в развитието на плода.
http://www.1agb.com/news.php?id=19
а тук е малко по обширно обяснено:)
http://bglog.net/bebelog/8754

# 146
dream-wish, и на мен ми се гади от ментовата паста за зъби. Смени я с друга, не ментова, има такава на "Билка" с лимон. От нея ми е по-добре.

Някой беше споменал да направим отделна тема за изследванията, които се полагат на бременни, не мисля, че е нужно. В предната тема бях пуснала едни линкове, които мисля, че бяха много полезни, но не ги качихте в първия пост. Ако искате сега ще ги изровя пак и ще ги постна.

# 147
  • София
Добро утро Simple Smile
brilliantine аз смятам да ходя на ЖК в клиниката на Щерев, тъй като там си правих инсеминацията и съм изключително доволна от условията, а и само хубави работи чета от мами, които са раждали там. Има една тема в Справочник, в която техни пациентки споделят впечатления, ако искаш я погледни. Иначе работят и със ЗК, но тъй като изследванията и прегледите, които покрива ЗК са малко, има възможност да си закупиш пакет за наблюдение на бременността. На мен ми предложиха 2 варианта - или всеки път като ходя да си плащам ако е извън ЗК или да си предплатя пакета (390лв) Тук можеш да се види какво включва:
http://www.ivf-bg.com/index.php?n=services&t=9

Аз ходя от самото начало при др. Тимева, но когато е отсъствала съм попадала при др. Александров и др. Арабаджиева - изключително съм доволна от всички и не бих се притеснявала да се оставя в ръцете на всеки от тях. Можеш да се обадиш на техен спешен телефон 24/7 и винаги има дежурен лекар да те прегледа и посъветва.
На мен много силно впечатление ми направи и отношението там - като слушахме сърцето на бебчо първия път имах чувството, че лекарката се развълнува повече и от мен и ми стана много приятно Simple Smile Освен това аз съм малко паника и за бременност от 9 седмица вече 4 пъти съм ходила на преглед и лекарката го приема спокойно !

Колкото до токсоплазмозата - ние пък имаме куче (дакел де, не точно куче  Party ) и се чудя има ли някакви болести по кучетата, за които трябва специално изследване и внимание, да сте чували?

# 148
*MILADY*,благодаря за полезната информация на предната страничка  bouquet.Въпреки че ми е втора бременност,за някои от нещата изобщо не знаех че е хубаво да се избягва да се консумират Embarassed.Дано утре ни зарадваш с хубави новини след прегледа Hug Hug Hug

Аз също утре имам записан час за преглед,направо полудявам от нетърпение.Предния път раничко отидих и само плодното сакче се видя че си е мястото,но нищо друго... Rolling Eyes

Gaja,чакаме тортата Mr. Green   Grinning.По въпроса за брака-и ние с половинката си живеем без брак,и при нас с първото дете имаше опит от страна на родителското тяло за натиск,но не и не Crazy.Това далеч не е най-важният фактор за съществуването на едно семейство Peace.Родителите ще ви разберат Wink,сигурна съм че това не може и няма да им попречи да се радват истински че ще имат внуче Heart Eyes

# 149
  • Варна
Добро утро!

*MILADY*,  Hug, много съжалявам за продължаващите лоши новини! Дано следващия ти преглед покаже, че нещата вървят към оправяне! Praynig

От пастата за зъби и на мен ми се гади, не се бях сетила за хомеопатичната, но ползвам пастата на Симона, която е детска и с дъх на ягоди - по-добре ми понася.

За фолиевата киселина - знам, че задължително трябва да се пие до края на третия месец, след това вече не е толкова необходима.

самодива
, много се радвам, че си имаме и специалист в темата. Не си мисли негативни неща - отразява се на бебето! Hug

Gaja, аз имам куче от 12 години и половина, при предната бременност не съм си правила някакви специални изследвания заради това. Не съм и чувала за такива, а тогава доста се рових за информация. Разбира се, кучето трябва да е ваксинирано и обезпаразитено. Peace

Общи условия

Активация на акаунт