3-та магрибска - съдържателна, многословна и

• 42 333
  • 286
  •   1
Отговори
# 60
Обяснихме, че в керваните общността трябва да създава собствения си живот и за използва прийоми за смислено прекарване на времето преди да настъпи нощта. Затова и покрай огъня, вечер на бивака са се разказвали приказки, пели са се песни, свирило се е на различни музикални инструменти.       

Първият човек, който описва имзад е Отец Чарлз де Фуко. Той прилага и много точни рисунки. Имзаден означава косъм, струна. Този косъм е прикрепен към резонираща кутия, с формата на полусфера, с различни размери. Тази кутия е покрита със животинска кожа. Върху кожата е скалата за опъване на струната и закрепването на кордите. На имзад се свири с лък.
Това е предпочитаният от туарегите инструмент. Той се използва най-вече при каада – нощите на прелъстяването, в които по строго установен ритуал, мъжете и жените от туарегската общност показвали един на друг, че прелъстяването и влюбването е дело на душата. Мъжете свирели на имзад, а жените пеели или рецитирали стихове. В една туарегска поема се казва „имзад е положен на коленете на жените, те го държат с нежността, с която се държи дете. Каква гледка!”             

# 61
  • Paris, France
Мархаба,

Дала ме хвърли в оркестъра. Приятно съм изненадана от материалите за Алжир. Любимият ми алжирски певец е Халед. И да, за мароканка е женен. Мароканките са много популярни и търсени за съпруги, също като нас Grinning. Интересно е да се отбележи, че са многобройни браковете между мъже тунизийци и алжирци и жени-мароканки. Обратното е рядкост. Мароканец, женен за алжирка или тунизийка аз не познавам. Познавам женени за японки и какви ли не. Някой има ли обяснение. Също и това, че сред арабите мароканката е виждана като по-лека жена, а все пак се женят за тях. Квалифицирането на мароканката като не особено морална, меко казано, съм го чувала от устите на араби, женени за мароканки!!!!!!!

За Алжир- доста своеобразни и най-гордите и достойни от Магреба. Не всички, разбира се. Кабилите са си държава в държавата, доста опърничави и с високо мнение за себе си и като останалите бербери, държащи повече на традицията отколкото на Исляма.

Днес е сватбата на уважаемата ни съфорумка Мента. Тя сега сигурно е по фризьори и гримьори и едва ли ще влезе точно тук. Искам да и пожелая вълшебна сватба с много радост, веселие и дунанма по български. Специално за Мента песента на Халед Айша, аранжирана като салса и изпълнена от оркестър "Африкандо"

http://fr.youtube.com/watch?v=KD3fsc4S56M

Кате, твоят свири ли на имзад?

# 62
Даа, казват, че мароканките са доста талантливи и изобретателни и пак - ги търсят. Наред с таланта, и хубаво готвят, а колко са настоятелни - се знае. Не знам и аз защо са така популярни за съпруги из арабския свят.

Съответно чужденките за мароканци са "десятката", аз пък да си кажа, че е до човека, а моят конник е чудесен човек! Той на имзад не свири, но редовно ми пее разни песни на този и онзи. Доста музикално си живеем, машаллах.

Аз днес ще подновя постта - по-точно - утре сутринта, днес преди ифтар ще направя измиването и храна трябва да подготвя, че в сряда и четвъртък съм на курс и ще е малко по-трудно, но иншаллах, ще се справя. Имаме и лектори с доста силен акцент - английски и материята е специфична, а когато помолих организаторите да не ми поръчват храна, се обидиха, дори след като обясних, но се разбрахме.

# 63
  • София
  bouquet  bouquet  bouquet Много семейно щастие пожелавам на Мента Прекрасни мигове, любов и изпълнени с трепети моменти  Heart Eyes Да е 1000 пъти по толкова щастлива, колкото е била на най-щастливия си ден

Дала, много интересно е това за ориенталския танц. Моите впечатления обаче са, че мъжете не гледат много сериозно на дамите, които танцуват за пред публика... ако е съпругата у дома - много добре, но иначе  Rolling Eyes или поне съм останала с такова впечатление от хората, които познавам

# 64
  • Paris, France
Стискаме палци на Мента. След минута влиза под хупата. Държа и  една хамса да мине всичко по мед и масло.

# 65
Мента, ментааа, мабрук, мабрук! Колко вълнуващо е сигурно!

А жълтурче дааа, не се позволява твоята жена да танцува пред чужди! В никакъв случай!

Аз съм влюбена и разсополивена - моят мъж днес бързо получи виза за Швейцария. Мдаа, но за България е друго!

# 66
моми4ета да попитам при вас кой продава в магазините за дамско бельо-защото тук само мъже продават #Crazy,което си е направо малко неприемливо,не за друго ами не е комфортно да избираш ,някак си с жена е друго

# 67
  • по пътеката
деске ,верно ли е? оле, имам ужасният навик да налагам 4ашките и да си меря подбюстието!тука съм купувала от моловете, там е лесно, но в магазините като, 4е моми4ета продават или  жени и рядко собствениците, с цялото им мъжко вели4ие! ако се запази самобладание и не се покаже смущение, мисля, 4е няма проблем! това  му е работата все пак! като гинеколога го приемате и готово! Mr. Green

# 68
Марси-то при вас лесно с мадами,ама тук такова нема  Mr. Green,или ако слу4айно има ще е 1/1000000
айде гинеколога както и да е ,ама пък в крайна сметка отиваш да купуваш и да си избереш,и като гледам на тукашните как не им пука и аз ве4е свикнах

# 69
  • Paris, France
Привет виртуални приятелки,

дтти, тук във Франция, в Англия и въобще на повечето места, където съм била са жени, а в Мароко направо манекенки. Мене ме сърбеше устицата да те питам как е в Сирия (да видим майка ми да не ме е излъгала), ама викам, ще дойде да ме набие. Ама ти сама си каза, та лъсна истината. Не само в Сирия е така, в Либия все още и там са мъже и даже ужасът е по-голям, защото жените не ходят на пазар и е пълно с мъже, които купуват сутиени на дузини. Даже не ги и мерят. Нали имат големи семейства, все на някоя ще стане. Аз много мразя да ми се въртят продавачи и предпочитам като марси моловете.

Марси, за гинеколог, ако не е по спешност можеш да си избереш жена. И пак повече ме е срам от продавача на сутиени отколкото от гинеколога, не зная защо.

Кате, поздравления за визата   bouquet. Хайде, тази седмица швейцарска, другата - българска, догодина, дай Боже и албанска да му дадат  Mr. Green (страните са подредени по сложността, с която се взема виза, някой да не помисли нещо).

А жълтурче дааа, не се позволява твоята жена да танцува пред чужди! В никакъв случай! - това пък откъде?

Даа, казват, че мароканките са доста талантливи и изобретателни и пак - ги търсят. Наред с таланта, и хубаво готвят, а колко са настоятелни - се знае. Не знам и аз защо са така популярни за съпруги из арабския свят. - да, много мили, добрички, смирени, чаровни и старателни,особено преди да получат документ за постоянно пребиваване, някои по-така даже откарват докато им дойдат докитата за гражданство. То и ние не сме лоши, де Grinning

Съответно чужденките за мароканци са "десятката", аз пък да си кажа, че е до човека, а моят конник е чудесен човек! - да, за твоя конник вече разбрахме Laughing. Мароканците, като всички мъже, много харесват чужденки. Любопитно е, обаче, да се отбележи, че всички мароканци, които завършваха в България се прибраха в Мароко, за разлика от близкоизточните араби, които и образовани не щат да си ходят. Защо ще разнищим утре.

Хайде лека от мене

# 70
невена тук основно жени пазарят и от магазините и от пазарите и си разглеждат и моделите и вси4ко останало-не им пре4и
а и сирийките се котират на пазара за булки и то най ве4е в страните от Залива-то затова местното население там/Залива/ ве4е взе да избелява  Mr. Green

# 71
Деси, аз като четох в общата арабска тема и ми направи впечатление, че беше описано как бельо се продава от мъже, а и имах бегъл спомен от юношеските години от Кувейт за много видимото мъжко присъствие на улиците. Казвам си, и в Мароко ще е така в по-малките градчета... обаче, както и Невена пише, има и мъже да продават бельо, но има и жени. Мъжете-продавачи като че ли повече бърборят и омайват...

За това че не може то така жена ти да денси пред чужди мъже - семейно-родови впечатления.

Я за разнищим мароканците, които като студенти са учили в България и са се прибрали. Познавам 4-ма човека, родени около 1955 - 1962, които са си останали тук. Съответно женени за българка, мароканка - семейство лекари са, македонка и германка. Не знам колко са били общо студентите от Мароко в България. Тук едният, женен за македонка - тя е доктор също и много възпитан човек, нещо се състредоточи прекалено много върху ислямски сайтове и анализи на лошите страни на западното общество и страни от всички -  пусна една брада, не гледа телевизия, не говори с чужди жени, дори и да е служебно, и мароканците странят от него, но другите са си съвсем добре - весели и интегрирани хора.            

Последна редакция: вт, 16 сеп 2008, 05:54 от akhyal_katya

# 72
Здравеопазването в Мароко - когато билките не помагат

Вече споменахме, че страната има затруднения при осигуряването на кварифициран човешки ресурс -лекари и помощен персонал, за бонцити във вътрешността на страната. Често казано, аз все още не мога да разбера, в Мароко плащат ли се здравни осигуровки - мисля, че се удържа някакъв данък /става въпрос, ако се работи там, а не по международен проект, където нещата стоят различно/, но все се удържат някакви - недостатъчни според мен проценти.

В Парламента на страната сега участват 34 жени, министърът на здравеопазването също е дама. Това нежно и настоятелно лоби работи за подобряването на условията за лечение - болничен и домашен престой. Сега, поради различни причини, хората, живеещи по селата и малките градове, се лекуват с билки и традиционна медицина, което не винаги е от полза.

Страната има подписан договор за безвъзмездна помощ с Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, фондации и професионални групи на марокански лекари, които живеят и работят в чужбина, финансиращи организации от Саудитска Арабия. Що се отнася до последното, Саудитска Арабия страда от липса на лекари и кани марокански медици.

# 73
  • Paris, France
Здравейте,

невена тук основно жени пазарят и от магазините и от пазарите и си разглеждат и моделите и вси4ко останало-не им пре4и
а и сирийките се котират на пазара за булки и то най ве4е в страните от Залива-то затова местното население там/Залива/ ве4е взе да избелява  Mr. Green

Аз малко прибързано писах. Не, че жени не ходят на пазар, ами повечето купувачи са мъже. В магазин за бельо, да речем, се моткат 5 жени и 15 мъже. Те мъжете не се и моткат ами направо пълнят дисагите. Има и друго, като видят бяла жена (нарочно пиша бяла, а не чужденка, защото индийките и черните африканки и с голи пъпове да ходят, не предизвикват интереса им) се зазяпват и заговарят. Върви си слагай сутиени под бюстието докато те зяпат и те гледат с мазен поглед.

За населението в залива дето избелява - просто трябва да използуват слънцезащитен крем с по-висок фактор Grinning Grinning Grinning. Междувременно да се търси дългосрочно решение, като, например, да внесат две роти суданци  Joy За сметка на това тук във Франция вече рядко се вижда бяло дете или, както майка казва "Всяка втора влачи черно".

За това че не може то така жена ти да денси пред чужди мъже - семейно-родови впечатления.- аз съм виждала, дори и там. И в дискотеките има мароканки. И си танцуват, при това не лошо. Вродено им е.

Я за разнищим мароканците, които като студенти са учили в България и са се прибрали. Познавам 4-ма човека, родени около 1955 - 1962, които са си останали тук. Съответно женени за българка, мароканка - семейство лекари са, македонка и германка. Не знам колко са били общо студентите от Мароко в България. Тук едният, женен за македонка - тя е доктор също и много възпитан човек, нещо се състредоточи прекалено много върху ислямски сайтове и анализи на лошите страни на западното общество и страни от всички -  пусна една брада, не гледа телевизия, не говори с чужди жени, дори и да е служебно, и мароканците странят от него, но другите са си съвсем добре - весели и интегрирани хора.

Аз познавам много хора от гореспоменатите набори и всички си отидоха. Не съм в контакт със всички, за някои научавам от познатите ми. Ясно, че тогава (през 80те) нямаше за какво да се остане в БГ, даже ние се чудехме как да отидем другаде. Познавам мароканец, женен за българка, който 20 години е живял в България, но защото бащата на жена му не е искал тя да отиде там (това, без, разбира се той самият някога да е ходил). Даже ги е спъвал да се оженят (през 60те) и поне едното им дете е родено преди брака, което за ония години си е срам и позор. Заминаха най-накрая и бяха доволни там. Лекарите може и да ги познавам. Имам много познати лекари, зъболекари и фармацевти. Това, което исках да кажа е, че те, за разлика от много египтяни, палестинци, сирийци и даже ливанци не драпаха да се женят за българки (може би защото и без това са търсени newsm78 за съпрузи). Майка ми, като правеше докторат имаше стая в студентски град и там имаше всякакви шемети. Много от близкоизточните араби като дойдеше време да си ходят се женеха за първата срещната, щото по онова време не беше лесно да се омъжиш за арабин, а и българската рода не гледаше с добро око на тези връзки. Имахме съсед от Сирия, ожени се за колежка и заминаха, обаче тя не издържала там и се върнаха в БГ и той, лекар със специалност, работеше в Бърза помощ за много малко пари. От българките в Мароко не съм чула да искат да се прибират. Много от познатите ни сирийци, иракчани, ливанци оставаха да живеят в България с жените-българки. Това имах предвид. ДТТИ, мнение по въпроса?

# 74
Невена - това за слънце защитния крем е много добро попадение  hahaha hahaha hahaha
ами по мои наблюдения,близкоисто4ните араби които останаха в БГ не са 4ак толкова много като се смята общият им брой-все пак в Дамаск сме около 300 българки в другите градове също има,а и голяма 4аст от женените за българки заминаха за други страни-Европейски или от Залива,останаха тези които не са особенно добре материално в съответната страна-защото след прибирането ги 4ака 3 год.казарма-а сумата за освобождаване е доста голяма,или пък съпругата не е пожелала да живее там
само в нашето семейство сме 3 бг снахи  Grinning,но само аз живея в Сирия,другите останаха в БГ
сега да попитам каква е ролята на кралицата в Мароко=-има ли публи4ни и полити4ески извяви и изобщо колко 4есто се появява в новините,защото нашата президентша е много дейна натура-занимава се фондации,организира форуми и подобни

Общи условия

Активация на акаунт