Скъсани коленни връзки- къде се оперирахте?

• 432 870
  • 879
  •   2
Отговори
# 555
  • София
Ох, Рози, наитина ли? Не мога да ти опиша какво облекчени е за мен отговора ти. Но имам чувтвото, че преди операцията  бях много по-стабилна.

# 556
  • София
Писах ти и на лично, но да, по-стабилна си била, защото мускулът ти е бил на 100% Simple Smile Сега (като каза, че си при Хубенов) липсва маааалка част от него, затова.
Пък и операция, леко обездвижване...

Това да служи и за успокоение на останалите, тъй като и аз много лесно се паникьосвам =)

# 557
  • София
Благодаря за успокоението, Рози. Сега като каза осъзнах, че взетото сухожилие е всъщност част от мускул и сега там има участък с един сантиметър по-тесен....Голяма съм паника, но нали са празници не мога да питам докторите,  а и аз с този мой крак такива премеждия, че много се шашкам от всичко.

# 558
  • София
Спокойно, много добре те разбирам =)
След още няколко месеца ще си като нова =)

Весели празници!

# 559
  • Belgium - BG
Ето ме и мен вече куцайки с една патерица, надявам се утре да я махна и нея, но доста ме е страх как ще проходя след това защото все още крака ми се изморява лесно и почва да трепери като го понатоваря. Иначе и аз си имам болки всякакви, понякога отпред в коляното, понякога опъва отзад, но казват че това са нормални неща и явно не трябва да се шашкаме Simple Smile исках да попитам как вървите със сгъването защото това при мен си продължава да е драма, стигнах до 90 градуса, но със сълзи и болки и незнам как ще продължа нагоре. Това дали ще е проблем за карането на кола, моят доктор казва че сама трябва да преценя...

# 560
  • София
Аз от вчера започнах сгъването. Не ме боли,но усещането за опъване е ужасяващо. Не знам до колко градуса стигам, може би 30 , 40 - как се определя? Това,което ме притеснява е клатушкането и нестабилността на крака ми, но Рози каза-, че е нормално. Ти усещаш ли си такъв крака и от кога или от колко градуса почва да боли при свиването?

# 561
  • Belgium - BG
При мен болките и опъването се появиха като почнах да сгъвам на 60 градуса някъде. Аз съм на артромод, който се наглася да сгъва крака на определените градуси- пасивно, а преди това кинезитеравтката сгъва мануално и мери с транспортир Simple Smile при теб как ти го свиват коляното?
Иначе нестабилност не съм имала след операцията, преди това ми се клатушкаше коляното във всички посоки Mr. Green сега по- скоро имам слабост на мускулатурата и като се изморя, коляното почва да се сгъва и поддава малко. Днес пробвам без патерицата и трябва да кажа, че си куцам най- откровено, не знам с каква походка ще се сдобия следващите седмици, дано се оправи

# 562
  • София
Когато ходя и не си стегна мускула имам чувствоо, че кракът ми не е стабилен- не мога да определя това слабост в мускулатурата ли е или нестабилност. Иначе аз сама сгъвам по малко, защото физиотерапията ми започва в понеделник. Но не зная по колко пъти на ден.

# 563
  • Belgium - BG
Аз сгъвах на серии - по 10 пъти, на 5 серии. И това три пъти на ден, ако можех защото понякога болката толкова ме изтощаваше, че нямах сили за повече от една. Ти кой ден от операцията си, прави ли някаква рехабилитация до сега?

# 564
  • София
Осми, като се брои и деня на операцията, но съм ужасно шашната от тази нестабилност и се чудя али м е успешна операцията - аз съм такъв карък, че направо не знам....и понякога имам  странни уещания в лявата част на коляното, каквито имах и преди операцита и които ме доведоха всъщност до мисълта з скъсана връзка.

# 565
Здравейте! Скоро аз също претърпях операция на ПКВ, много гадно... Стана на тренировка (ски) края на февруари и веднага ме прегледаха в Пирогов, направиха ми рентгенова снимка ии казаха , че нищо ми няма, както и да е, сложиха ми шина и така мислех си, че са само разтегнати връзки... Но 15 дни отокът не спадаше и отидох в болницата по ортопедия и спортна медицина в Дианабад, там ме прегледа д-р Дамянов и установи скъсана ПКВ.. След това направих и ЯМР за по сигурно. И така операцията ми беше на 25 март, д-р Дамянов ме оперира, стоях там 3 дни, на 12 ден махнаха конците... На 20-я започнах рехабилитация, пак в болницата и в момента съм 28 ден и сгъвам крака до около 50 градуса... Въпроса ми е колко време ще продължи физиотерапията в болницата, защото сега се водя хоспитализирана и незнам до кога :/ ?  newsm78  #Crazy

# 566
Когато ходя и не си стегна мускула имам чувствоо, че кракът ми не е стабилен- не мога да определя това слабост в мускулатурата ли е или нестабилност. Иначе аз сама сгъвам по малко, защото физиотерапията ми започва в понеделник. Но не зная по колко пъти на ден.

Тук много пъти е коментирано, че възстановяването трае няколко месеца. Мускулите са тези, които държат ставата стабилна. Така, че при атрофирала мускулатура и ставата е нестабилна. Всички тези усещания са нормални. Не правете пребързани неща.
Пак ще повторя, че четириглавият муслул разгъва коляното, а задната група мускули сгъват коляното.  Когато се повъзстановят тези групи мускули ще се разгъне и сгъне крака. Всичко трябва да е в синхрон. Ако само се работи напр.за сгъване, а мускулите са слаби, това отново води до нестабилност. Споко!

# 567
  • София
Много, много благодаря за успокоението. И Рози ми каза същите неща и аз уж се успокоих, ама като мислите ми са само в това, защо съм толкова нестабилна ....и пак се шашкам. За сгъването хич и не смея да се напъвам много без физиотерапевта, че имам чувството, че ще се скъса нещо. Усещането за разпъване е по ужасно от болката, която имах в двата дни след операцията като си вдигах крака нагоре!

# 568
  • Belgium - BG
Dewly е обяснил много добре за мускулатурата, затова всеки ден се правят и упражнения за предна и задна мускулатура на бедрото. В началото и аз трудно се примирих с факта, че възтановяването е толкова бавен процес, но няма как. Всеки ден рехабилитация, това е, аз мисля три пълни месеца да изкарам и после към фитнеса:)
Harry10- не се притеснявай за болките, доста време след операцията има такива, било си нормално казват:)

# 569
  • София
След като си поуспокоих от думите на всички ви, че ще си ходя с клатушкаш се крак още известно време, вчера взех, че отидох на работа - да поотметна това-онова. Седях на два стола и колегите бяха супер мили - идваха непрекъснато да ме видят, да питат с какво да ми помогнат. Дори ми донесоха и обяд на бюрото!
Искам да попитам, че чак в понеделник ще почвам физиотерапия/тогава ще ми махат и конците/, дали мога да полежавам настрани, върху здравия крак, по мъничко? Направо съм се схванала да лежа само по гръб! Аз правя едно упражнение в тази поза, като повдигам болния крак, но дали не мога и10-тина минутки да полежа?
novaa, наистина ли всеки ден ходиш на рехабилитация или правиш в къщи упражнения и в някои дни от седмицата ходиш при физиотерапевт?

Общи условия

Активация на акаунт