Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 543
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 105
Аз мисля, че специалните случаи са над бройката. Не съм си правила труда да смятам къде колко деца са приети и записани от списъка с чакащи, но има случаи на обявени в системата и записани по повече от 25 деца в група. В нашата група от опашката чакащи са записани 27 деца. Имам си списъка на групата и съм го проверила с имената в сайта.

Има и специални случаи, но те са над тази бройка и предполагам, че са минали през системата като такива. Не е моя работа да ги оценявам колко са специални, защото най-малкото нямам и не е редно да имам достъп до лична информация за тях. Познавам лично само едно от семействата, влезли като специален случай - наистина не са цъфнали и вързали. Въпросът е че информацията за специалните случаи не е от публичната част на системата. Аз бих искала да видя в системата само бройката на тези деца за всяка група.

Преди години стандартно си записваха над 30 деца в група и никой не протестираше.

Иначе Феята е права - докато регламентът не мине през СОС, той не е с по-голяма сила от вътрешните правилници на ДГ и няма задължителна сила за директорите. Затова и въпросът с проверките и наказанията може да стане актуален след един гласуван от СОС регламент. Поне от работната среща това разбрах. Да ме поправи някой ако пак съм си седяла на ушите.

# 106
  • София
Lovi - татко.
Вички сте прави за специалните случаи, които никак не са малко.
Регламента за прием на деца в ДЗ през 2008 няма правен характер, защото не е приет на сесия на СОС. Директорките на "добра воля" са приели да работят по него.
Специалните случай са приети като такава категория на неизвестно за мен заседание, когато се е отчело, че са пропуснати в основния регламент. По теория за всеки специален случай има съответното описание в СО - дирекция "Образование". За да не се ощетяват (привидно) чакащите кротко на опашките деца се е решило тези деца да се приемат над обявените бройки, като директорките се съобразяват със съответните възможности на групите.
Всичко звучи перфектно, но ...
Когато зададох въпрос, " ... че при освобождаване на места в групите те не се обявяват като свободни в системата, защото те и без това са претоварени, това пряко ощетява същите кротко чакащи", нямаше как да не се съгласят с мен, но ...
Кервана си върви.

# 107
Лови - татко, при нас в претоварена група наскоро се отказа едно дете и директорката обяви свободно място в системата. Надявам се повечето директори да правят същото. Но мога само да се надявам.

# 108
В крайна сметка тези специални случаи по новия регламент ще кандидатстват ли през системата или не?

# 109
  • София
В крайна сметка тези специални случаи по новия регламент ще кандидатстват ли през системата или не?

Ще кандидадстват. Но доколкото разбрах, няма да надвишават 30% от общите свободни места, т.е. 70% да останат за "обикновените" дечица.

# 110

Да. Някои от специалните случаи са дефинирани като критерии с повече точки. В настоящия регламент са пропуснати примерно сираци и полусираци, инвалидността на родителите е много висока, децата на персонала в ДГ липсват и др. Идеята е да се определят максимално специалните случаи и те да се наредят на опашката със съответния брой точки, обикновено по-висок от масовите семейства. Според модела на Сирма, тези деца ще са между 20 - 30% от общия брой деца.

Ще останат обаче некласифицирани специални случаи, които ще трябва да се гледат индивидуално. Идеята е те да не надвишават 2-3%. Поне Сирма това се надяват да постигнат. Тук сигурно ще влязат наистина самотните майки (надявам се), деца на дипломатическия корпус (те не са много) и др. такива. Имаше и предложение от Сирма да се направи работна група, която предварително да гледа документите на децата с по-висок рейтинг и да се коригират некоректно заявени точки, за да не се допускат класирани деца с непотвърдени точки.

Проблемът, който аз виждам и който и Лови татко е изложил в своето предложение е че в по-желаните ДГ (като база, персонал, местоположение) това процентно съотношение няма да е такова. Там е много вероятно да влязат само деца с високи точки. Докато в другите ДГ може и всички места да са за обикновени семейства, което смятам за несправедливо. Мисля че Лови татко беше предложил кандидатстването да се организира така че процентното съотношение да бъде максимум 50:50, но не знам дали успя да го обсъди с общината.

# 111
Според мен за съжаление освободените места в повечето случаи не се обявяват от директорките в системата. Моето дете е от случаите, в които детето посещава детска градина в друг квартал защото в детската градина пред блока не беше обявено нито едно свободно място за 1 група. Това се случи миналата година и тази също, за първа както и за всички останали групи. Обяснението е, че всички деца от яслата преминават вкупом в първа група. Понеже аз бях от майките сглупили да не запишат детето си в ясла та да си пазят мястото за детската градина срещу половин месечна такса, сега го водя от Люлин в Надежда. Кандидатствахме през системата тази година за желаната детска градина (има доста като нас, така че това е обяснението за децата които и в момента посещават детско заведение), но не виждам никаква полза от това централизирано кандидатстване и класиране. Групите по списък са препълнени, така че директорката има право да не обяви освободените места, но нищо не й забранява да ги попълни по свое усмотрение. Със сигурност знам за напуснали деца, както и поне за едно новопостъпило, но в никой момент не е било обявено свободно място в системата. Също така знам, че родителите, макар и децата им да са класирани на първо място в системата, търсят начин и уреждат записването чрез ходатайства. И не мога да ги упрекна. Ако знаех от кого директорката приема "препоръки" и аз щях да направя всичко възможно да ги получа от този човек и да запиша детето си.
Явно също, че разглеждането на случаите и разместването на децата, които искат да се преместят, не е в целите и задачите на работната група.

# 112

Много ми е чудно като тръгнеш на работа кой ще ти гледа детето?????????????? Може би имаш баби и дядовци, но не всички са така. Не разбирам защо така сте се хванали за гушите!!!!!!!

Детето ми ходи на ясла (не ОДЗ), защото знаех кога искам да се върна на работа и я записах за ясла когато се роди. Спирам това заяждане, ако искате си гледаите децата до пълнолетие, но не ми обясняваите, че понеже аз работя и издържам яслите и градините имам по-малко право да ги ползвам отколкото вас понеже си стоите вкъщи.

Нашето дете също ходи вече на ясли, а аз и жена ми ходим на работа. Но хората който не ходят на работа по малко права ли имат от нас???????????

# 113
  • София

Много ми е чудно като тръгнеш на работа кой ще ти гледа детето?????????????? Може би имаш баби и дядовци, но не всички са така. Не разбирам защо така сте се хванали за гушите!!!!!!!

Детето ми ходи на ясла (не ОДЗ), защото знаех кога искам да се върна на работа и я записах за ясла когато се роди. Спирам това заяждане, ако искате си гледаите децата до пълнолетие, но не ми обясняваите, че понеже аз работя и издържам яслите и градините имам по-малко право да ги ползвам отколкото вас понеже си стоите вкъщи.

Нашето дете също ходи вече на ясли, а аз и жена ми ходим на работа. Но хората който не ходят на работа по малко права ли имат от нас???????????

Никой не говори за права. Но някак си не е честно едно дете на двама работещи родители да има еднакъв шанс при класиране за ДГ с друго дете, чиято майка, например, по цял ден си е вкъщи и въобще няма намерение да се връща на работа. То така е много лесно  Confused !

# 114

В най-добрия случай трябва да сме равнопоставени, а не както предложи едната мама, щом си си гледал по-дълго детето да имаш повече точки. А личното ми мнение е, че щом издържам яслите и градините, редно би било да имам предимство пред хора, които не внасят пари за тяхната издръжка. Това е критерий, който би трябвало да се включи и тогава ще стане ясно, че всъщност в анкетите много хора, които в момента са в майчинство са се определили като работещи.

# 115
Ама разбира се, че майките в майчинство са работещи, те просто ползват отпуск за гледане на малко дете, за което са се осигурявали преди това, а и по време на майчиството ги осигурява работодателят. madchen, ти като излезеш в платен отпуск да не би да те броят като неработеща.  Laughing

# 116
Абсолютно съм съгласна, че отпуска за гледане на малко дете се изплаща защото майката ПРЕДИ това е работела. Когато майката е в майчинство, работодателя не плаща нищо за нея на държавата. В смисъл не постъпват данъци в държавата, тоест няма отношение към издръжката на градините. А когато аз съм в платен отпуск, на края на месеца си получавам пълната заплата, от която са удържани данъци.
Стана ми ясно, че този критерии не е изгоден за доста хора и дори няма да бъде обсъждан, но нека повече никой не претендира, че понеже си стой вкъщи трябва да получи повече точки в класирането.

Каквито и точки да се въведат няма да приемат детето ми в градина по законния начин - прекалено стандартно семейство сме. Но нека поне критериите са добре обмислени, за да няма причина догодина пак да се променят. А знае ли човек ако реша да имам второ дете скоро, може пък него да го огрее.

# 117
  • Върху лъчите на Слънцето.
А знае ли човек ако реша да имам второ дете скоро, може пък него да го огрее.
А ако вместо едно, се окажат две ще имате още по-големи шансове.  Grinning

# 118
Данъците, които плащаш върху додходите ти като физическо лице отиват в държавата, както сама казваш, а детските градини са на издръжка към общината!
Ако пък ще се гледат данъци, то трябва да се гледа и размера им, иначе няма никакъв смисъл. Защото аз за един месец мога да внеса много повече отколкото някой друг за 4 месеца примерно, нали така. Wink
За майката, седяща вкъщи, да има предимство само заради това, също не подкрепям.  Peace

# 119
А как стои въпроса, ако майката не работи,а е студентка?

Общи условия

Активация на акаунт