Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 478
  • 696
  •   1
Отговори
# 210
И аз да помоляПела за малко помощ.
Когато се развеждахме с вече бившие ми мъж преди три години решихме едната кола да е за него, а другата която си бе купена на мое име да си остане за мен. Адвокатът предложи да оформим някакъв документ /по настоящем не помня какъв  Embarassed/ за да може един ден ако реши той или аз да продаваме колите всичко да е документирано. Спомням си само че трябваше да се плаща някаква такса и ние решихме да не го правим с презумцията че ако някой от двама ни в бъдеще ще продава автомобила, другия няма да му създава проблеми.
 Нямах намерение обаче сега ми се налага да продам автомобила. В решението на съда гледам пише че липсват имуществени претенции, обаче за колите съответно нищо не е споменато. Мисълта ми е, сега като тръгна да продавам чисто юридически някакъв документ ще ми е нужен ли при положение че талона на автообила е на мое име /с тогавашната фамилия, нох все пак на мое /.

Благодаря предварително.

# 211
Здравейте!
Живеехме с мъжа ми на семейни начала,имаме тригодишна дъщеря.От октомври сме разделени,той си намери друга жена и ни изостави,по скоро ме изгони.
Сега иска да вижда малката,но почти постоянно ме заплашва как ще  я  вземе,как няма да я виждам и т.н.
Въпросът ми е ако вземе малката и ми каже че ще я върне след 2 дни,а не я върне тогава,аз какви права имам над детето си,как мога да имам сигурност че ще ми я върне.А в същото време немога да не му я давам.Малко объркано го написах,ама нядявам се да ме разберете,адски съм объркана и притиснена.

# 212
Здравей Пела!
Имам само един въпрос, защото не съм много запозната...
Има  ли някакъв законов срок, в който съда трябва да издаде решението за развод?
Разведохме се на 13-ти февруари, а решението все още не е излязло и това ме спъва, защото в официалните институции още ме водят омъжена.
ОТГОВОР: чл. 235, ал. 5 от ГПК Съдът обябява решението си с мотивите най-късно в едномесечен срок след заседанието, в което е завършено разглеждането на делото.
Обсъдете с адвоката си да подаде жалба по реда на чл. 255, ал. 1 от ГПК-молба за определяна на срок при бавност.

# 213
Здравейте Пела,бих искала да попитам един конкретен въпрос.Със съпруга ми се развеждаме по-взаимно съгласие скоро,той живее със любовницата си в дръг град.Имаме детенце ,което е на 8 месеца,той е написал  в клауза в споразумението за развод,че иска да взема детето с преспиване всеки петък до неделя през седмица  при него,но аз не съм съгласна  с това,детето ми е прекален малко за да го оставя на грижите на човек,който не го е гледал никога и без мое присъствие.Има ли право да има такива искания,не е ли забранено до 3 години детето да бъде вземано с преспиване без присъствието на майка си?Това като цяло ми е въпроса Rolling Eyes
ОТГОВОР: ИМ по чл. 100 от СК се подава и от двамата съпрузи т.е. Вие трябва да сте подписали. Тогава преди да подпишете, трябваше да обсъдите добре с адвоката Ви режима на лични контакти с детето.
Този режим е неприемлив, защото не е редно толкова малко дете да се отделя от Вас. Обикновенно до навършване на три години режима е само за няколко часа преди обяд и то в присъствието на майката. Когато Ви извикат в с. заседание ще кажете, че не сте съгласна. Съдията ще Ви предложи друг подходящ режим на лични контакти и ако не се съгласите ще прекрати делото. Добре е да си наемете Ваш адвокат.

# 214
И аз да помоляПела за малко помощ.
Когато се развеждахме с вече бившие ми мъж преди три години решихме едната кола да е за него, а другата която си бе купена на мое име да си остане за мен. Адвокатът предложи да оформим някакъв документ /по настоящем не помня какъв  Embarassed/ за да може един ден ако реши той или аз да продаваме колите всичко да е документирано. Спомням си само че трябваше да се плаща някаква такса и ние решихме да не го правим с презумцията че ако някой от двама ни в бъдеще ще продава автомобила, другия няма да му създава проблеми.
 Нямах намерение обаче сега ми се налага да продам автомобила. В решението на съда гледам пише че липсват имуществени претенции, обаче за колите съответно нищо не е споменато. Мисълта ми е, сега като тръгна да продавам чисто юридически някакъв документ ще ми е нужен ли при положение че талона на автообила е на мое име /с тогавашната фамилия, нох все пак на мое /.
ОТГОВОР: Ако е придобите по време на брака-да. Пълномощно и два броя декларации от бившият Ви съпруг.

Благодаря предварително.

# 215
Здравейте!
Живеехме с мъжа ми на семейни начала,имаме тригодишна дъщеря.От октомври сме разделени,той си намери друга жена и ни изостави,по скоро ме изгони.
Сега иска да вижда малката,но почти постоянно ме заплашва как ще  я  вземе,как няма да я виждам и т.н.
Въпросът ми е ако вземе малката и ми каже че ще я върне след 2 дни,а не я върне тогава,аз какви права имам над детето си,как мога да имам сигурност че ще ми я върне.А в същото време немога да не му я давам.Малко объркано го написах,ама нядявам се да ме разберете,адски съм объркана и притиснена.
ОТГОВОР: Докато има влязло в сила РЕШЕНИЕ за родителските права, имате равни права. Той може да я вземе и да не я върне никога. Затова веднага си намерете адвокат и заведете дело за предоставяне на родителските права.
Ако имате заведено дело, то ще имате издадено С УДОСОТВЕРЕНИЕ от съда и поне полицията ще Ви съдейства. Говорете с адвокат от Вашият град, за да имате подкрепа.

# 216
Здравейте, Пела!

Искрено ви благодаря за това, което правите за нас! Hug

С мъжът ми ще се развеждаме скоро, имаме бебе на 6м, а бракът ни е от 4 месеца. Той не живее в България. Притеснява ме какъв режим може да се измисли за виждане на детето, защото той сигурно ще иска например ако е за месец или няколко седмици в България, тогава да вземе детето. Аз на такова нещо не мога да се съглася, не само че е все още много малко, а и дори да е пораснало, то как ще се чувства за толкова дълго далеч от всичко познато и далеч от мен!

Какъв е най-добрия (и най-безопасен) режим, който съществува за едно дете?

Ако нямахме брак, при раздяла какво става с този режим на виждане на детето, има ли изобщо такъв? Извинявяй, че те питам това, въпреки че не е факт, но ще се пръсна от яд, че реших да се омъжа, въпреки че виждах накъде отиват работите...

Благодаря предвартелно.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 20:20 от beboshana

# 217
Здравейте!
Притеснението ми е, че ми престои развод не по взаимно съгласие, а мъжът ми живее в чужбина. Как мога да се разведа като  него го няма? Имаме и дете.
Приемането на новия семеен кодекс ще даде ли улеснения  в това отношение и имате ли представа кога евентуално ще се приеме.

# 218
С бащата на синът ми сме разделени от 9месеца, нямаме сключен граждански брак. Виждам по отговорите ти на другите момичета че е хубаво да уредим нещата и пред съда - род. права, задължения, издръжки и може би нещо друго   newsm78
Искам да попитам какъв е реда и колко би ми струвало приблизително.

# 219
Здравей Пела! Аз съм нова тук и искам да те попитам относно издръжката на детето ми. Има ли срок , който трябва да изчакам след като бащата не плати издръжката на детето си за месеца или директно да пристъпвам към действие или по точно както знам за среща с прокурора?

# 220
С мъжът ми ще се развеждаме скоро, имаме бебе на 6м, а бракът ни е от 4 месеца. Той не живее в България. Притеснява ме какъв режим може да се измисли за виждане на детето, защото той сигурно ще иска например ако е за месец или няколко седмици в България, тогава да вземе детето. Аз на такова нещо не мога да се съглася, не само че е все още много малко, а и дори да е пораснало, то как ще се чувства за толкова дълго далеч от всичко познато и далеч от мен!
1. Какъв е най-добрия (и най-безопасен) режим, който съществува за едно дете? 2. Ако нямахме брак, при раздяла какво става с този режим на виждане на детето, има ли изобщо такъв? Извинявяй, че те питам това, въпреки че не е факт, но ще се пръсна от яд, че реших да се омъжа, въпреки че виждах накъде отиват работите...
ОТГОВОР: 1. До навършване на три годишна възраст ще искате да е само във Ваше присъствие (например: от 10:00 до 12:00 часа всяка втора събота), с мотив, че бебето спи след обяд и трябва да го прави в кошарката си и че суче на всеки 2 часа;
2. Пак се води дело за родителските права и режима на лични контакти. В съдебното РЕШЕНИЕ има едино изречение по малко( за развда).

# 221
Здравей Пела, имам нужда от съвет историята ми на кратко: със бившия ми съпруг не живеем заедно от 08.2008г. от 02.04 2009г. вече сме официално разведени по взаимно съгласие като той се съгласи с издръжка от по 80лв. на дете, децата ни са 2. Но за това време откакто сме разделени не ми е плащал никаква издръжка, проблема е че, немога да го намеря нямам никаква връзка с него. Въпросът ми е как да действам от сега нататък по въпроса със издръжката да заведа дело щ/у него или има и др. варианти. Благодаря предварително за отделеното време.

# 222
Да попитам пак   Rolling Eyes
С бащата на синът ми сме разделени от 9месеца, нямаме сключен граждански брак. Виждам по отговорите ти на другите момичета че е хубаво да уредим нещата и пред съда - род. права, задължения, издръжки и може би нещо друго   newsm78
Искам да попитам какъв е реда и колко би ми струвало приблизително.

# 223
Здравейте Пепа, аз съм нова тук, по стечение на обстоятелствата (изневери, неуважение) и т.н.ми се наложи да се обърна към вас. Аз съм на 24 год, той също. Сключихме брак на 19 май 2007, аз бях бременна имаме дете на година и половина. Живеем в семейно общежитие, което скоро трябва да освободим, моите родители имат апартамент в София ( т.е. има къде да отида). В последно време нещата вече стават неконтролируеми  (мъжът ми изневерява, харчи от парите на детето, държи се ужасно и т.н.), решила съм да го разкарвам, но той още не знае. Значи набарах го, че влиза в сайтове за запознанства с цел да си търси такива за секс, среща се с тях и ходи по хотелите. Преди 2 дена  аз и една приятелка го видяхме с очите си как излиза с една от известен хотел в София, следихме го но нямхме апарат за снимки.
Август месец 2008 бях в САЩ и купих две коли с наши общи пари, но голяма част от тях бяха мои, дори ги регистрирах постоянно в ЩАтите на мое име( главен собственик) и на моя прияелка американка, иначе нямаше да стане регистрацията, нямам гражданство там. След това ги обмитих в митница София, това стана около 20.12. 2008, като аз бях длъжника. След което ги регистрирах в КАТ по талон на мое име. Но ние имаме брак.
1. Как стоят нещата с подялбата на колите - те са две, мога ли изцяло да ги задържа за себе си. Мъжът ми е с адресна регистрация от друг град, аз съм със софийска, платила съм данък и на двете на мое име в Софийската община. Мога ли да претендирам за тях.
2. Искам да се разведа по негова вина -  за пред съда задължително ли материалите (снимките) трябва да са от детективска агенция или може и мои приятели да го проследят и да го снимат, това има ли голямо значение.
3. За детето, може ли по някаакъв начин да се успее вземе правата - аз от месец започнах нова работа, до преди това бях майчинство, работата ми е държавна и дохода ми е към 800 лв месечно. В същото време той е студент и сега завършва обучението си-има държавни изпити.
4. Честно казано изобщо не съм запозната с процедурите по развода. Къде трябва да се подадат документи - в неговия град където се оженихме или в София където е родено детето и имам адресна регистрация?
5. Какво друго мога да използвам за да не се опита да вземе правата върху детето?

Благодаря ви предварително, дано да съм ви обяснила разбрано, но крайно време е да изритам тая свиня.

# 224
Здравейте, Пела. Прочетох, че съдът присъжда максимум 100 лв. издръжка за дете. А възможно ли е , ако едно от децата е със здравословен проблем, няколко операциии т.н. да се присъди повече и вчрно ли е, че се очаква да се увеличи този максимум? И още 1 въпрос- ако мъжът получава добри доходи, но не се осигурява на тр. договор, това проблем ли ще е за осъждането му да плаща издръжка?

Общи условия

Активация на акаунт