ся, да ви кажа, че като се роди бебето можете да сте сигурни, че ще има огромна ревност от страна на "голямото". ако планът ви е по принцип да пращате голямото на ясла, то трябва да стане СЕГА - преди да сте родили. сетете се само, ако изчакате малко, бебето се роди, и след това изпратите 'голямото' на ясла, в малките безмозъчни главички какво се случва - мама има ново бебе, не ме обича вече, праща ме при лошите лелки. това е есенцията.
когато аз пусках петра, тя беше на навършени 17 месеца, аз бях в началото на 9я месец и директорката каза, че безкрайно съм закъсняла - при деца с малка разлика препоръчвала ''голямото'' да се пусне на ДЯ поне 3-4 месеца преди раждането на 2рото. иначе ревността става неописуема. няма да виказвам, че при нас все така продължава, за да не ви обезкуражавам - бях споменала, че петра засили камбата по стълбите - това е само част от проявите й
друг е въпросът, ако сте склонни да си гледате и 2те деца у вас - с помощта на гледачка, баба или без помощ. тогава, да - щом детето не се адаптира лесно или го прави много бавно и драматично, по-добре се откажете и да си осигурите поне спокоен финал на бременността.
и за инфо - петра на година и 5 месеца се дра сборно около 4 седмици в началото на ясленската одисея; после боледива почти месец, след това следваха още около 3 седмици, в които влизаше много тъжна вътре, но спокойна, като в 4 следобед излизаше ведра. след тия 7-8 ясленски седмици, развлечени в 3 месеца, буквално връхлиташе вътре без да се сети за нас.
решението е ваше - имате още малко време, вкоето да мислите само за едно дете. след това ще има моменти, в които ще се разкъсвате между двете и няма да можете да овладеете нито едното. ще има и моменти, в които ще се чувствате благословени с децата си, въпреки малката разлика. и те ще стават все повече с времето. началото обаче ще е кошмарно
и след тия мъдри думи
, дано скоро се реши проблема
. Сега пък кашля като тютюнджийка има и храчки, но с това по бих се преборила. 

), макар че това едно ДО друго, го бях чела и аз
в общи линии и за бебета и за деца, няма универсална формула - водиш се по детето
така поне ще ти каже, че, ако не се адаптира, няма да го изгонят от ясла, а ще проявят разбиране за бележки за спиране по семейни и други причини
все ми се струва, че ако твърде рано започнем с апетитните храни, които дори възрастните много обичат, после няма как да върнем децата към чисто полезните и питателни храни от сорта на мюсли, например, овесена каша и т.н. а тия двете не случайно ги давам за пример - аз самата някак изтървах нещата и моите маймуни категорично отказват дори да ги помиришат. поради тая причина пипа още не е стъпвала в макдоналдс и кфс - ще земе да й хареса и после иди й обяснявай колко не е полезно да яде точно това.