410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 236
  • 627
  •   1
Отговори
# 180
Аз мисля че целта беше  1 година платено майчинство ,като се взема предвид осигурителният доход 6 месеца назад ,а то в случая го разбирам за тези който са се осигурявали 12м

А тези който  няма да  имат 12 м. стаж,въобще пък са се осигурили вече  на по висок процент какво ще получат -минималната пак ли .
Вие как го разбирате ?
Моля дайте да направим каквото трябва- промените да са от полза на всички майки.
Не само аз, а много майки в момента ,който вече са бременни и се осигуряват по сега действащия закон няма да отговарят на условията

# 181
Тези промени по добре да не се приемат в този вид ,защото ще ощетят много повече майки,
отколкото да подобрят положението
 пък да не говорим да  увеличават раждаемостта по този начин,
например забременява млада жена без никакъв трудов стаж и каква ще и е алтернативата да ражда или по скоро да го маха ,като няма да може да влезе по никакъв начин в рамките на този закон да има 12м. трудов стаж

# 182
Аз мисля че целта беше  1 година платено майчинство ,като се взема предвид осигурителният доход 6 месеца назад ,а то в случая го разбирам за тези който са се осигурявали 12м

А тези който  няма да  имат 12 м. стаж,въобще пък са се осигурили вече  на по висок процент какво ще получат -минималната пак ли .
Вие как го разбирате ?
Моля дайте да направим каквото трябва- промените да са от полза на всички майки.
Не само аз, а много майки в момента ,който вече са бременни и се осигуряват по сега действащия закон няма да отговарят на условията

Доколкото аз разбирам, минимално обезщетение в този случай ще се изчисли за месеците без трудов стаж. Например ако 6 месеца няма трудов стаж - 240 лв за всеки месец, и 6 месеца се осигурява на 1000 лв, за 12 месеца средното е 620 лв ориентировъчно, ако средно за тези 12 месеца се падат по 20 работни дни, то среднодневно бруто ще бъде 31лв/ден. По-същият начин се изчислява и среднодневно нетното и което е по-малко, то ще се вземе от НОИ при изчислението.
А дали стана ясно Thinking

# 183
  • Под Сините камъни
laraCROFT  ами и аз  се чудя   сега какво да правя   newsm78.
Работя от 10  години   и винаги са ме осигурявали   на МРЗ,естествено не по мое желание .
Термина ми е 01 .04 .2009
ОТ  август се пуснах на 500лв  и всеки месец доплащам от  джоба  си.А  на фона на заплатата  това  ми се отразява  на  оскъдния семеен бюджет.И сега удар   под кръста.НИ напред ,ни назад  .Незнам дали да продължавам да се  осигугурявам   или  да чакам   какво ще  ми подхвърли държавата.
Чак  ми става срамно като се замисля   колко   сме жалки. Embarassed
И  после   тая  ти ми  държавица   очаквала    по - висока  раждаемост.
Тук   трябва  да   си  циганин , за да си знаеш   правата  и да си   добре.   
 smile3518

# 184
  • Варна
Здравейте, момичета! Досега редовно четях форума, но все ми липсваше достатъчно силен стимул, за да се включа. Е, тези безочливи малоумници от правителството така ме вбесиха, че най-накрая не издържах и се регистрирах. Толкова ме е яд от начина, по който се изгавриха с нас и децата ни, че вдигнах кръвно, а бебката направо полудя от ритане! Не мога да се примиря, че ни правят на балъци и уж изпълняват исканията ни, а ни поставят пред още по-неблагоприятни условия. От Сдружението ми казаха, че няма време да се организира ответен удар, защото четенето на промените е в понеделник, но аз мисля, че не трябва да оставяме нещата така. Нека момичетата с по-голям опит да поемат някаква инициатива (подписка или нещо подобно), за да се борим за достойнството си и да не позволяваме да си правят гарагара с нас!!!

# 185
Ами освен една бърза петиция "НЕ приемайте 410тте" дни не знам какво можем да направим.

# 186
dalina обърнах се към член от Сдружението за  Настоящи и бъдещи майки и
отделно пуснах нова тема озаглавена :   ДО Сдружението за  Настоящи и бъдещи майки

очаквам да бъдат взети мерки ,по скоро се надявам за да бъдат защитени интересите на всички майки,

# 187
Sevyanna, извинявай, но не го виждам това в ЗНА. Това е принцип в наказателното право и важи само за санкции, но моля те, посочи къде е уредено това, че за заварено положение се прилагат по-благоприятния закон!

# 188
относно законовата забрана да се влошава положението на заварените случаи - това е така по аргумент от чл.14 ЗНА, ал.3 На това основание може да се отмени акта, който противоречи на това. Въпреки, че правилото се отнася за "санкции", то подлежи на тълкуване, и официално се приема, че се тълкува в този смисъл.

Още повече това правило важи, защото не е възможно да се спазват предварително разпоредби, които не са били приети /примерно да си се осигурявал за 12 месеца при изискванеза 6/. Със сигурност на заварените случаи не може да се влошава положението. В трудовото и осигурителното право също са официално приети тези принципи- че не може да се влошава положението с нов закон на заварените случаи. /Иначе за съжаление може/  

По правило освен това, гражданските закони нямат обратна сила - т.е. ще се отнасят само занапред - така, че в случая зависи какво ще реши народното събрание за заварените случаи.

Чл. 14. (1) Обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, и то с изрична разпоредба.
....
(3) Не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции, освен ако те са по-леки от отменените.

Проблемът с приетата идея е за жените, които в момента са бременни и не са се осигурявали 12 месеца назад. По правната логика те също трябва с да са "заварено" положение и да не се влошава тяхното положение.

# 189
аз се чудя защо се настояваше точно това за 410 дни.Да се беше настоявало примерно,4е майката работи 30 дни в месеца като си гледа детето,а не 20 работни дни както се падат примерно за месец ноември.Или наприемр за по-големи детски през първите 3 години на детето,защото разходите са големи,или нещо подобно...според мен нещо такова би било в по-голяма полза и то на всички майки,било с 1 или две или 3 деца.Смятам ,4е това искане няма да е от полза за 90%от майките.

# 190
Здравейте  бъдещи майчета ,
И аз сега прочетох в dir.bg за поредната малоумщина на скъпите и прескъпите ни управляващи !  #2gunfire
Значи една бъдеща майка със сигурност вече трябва да е бременна не 9 , а 12 месеца , за да планира по - високо осигуряване ! Така ли ? 
Явно нашите политици дали ще го уредят и това ! Какво толкова ...... вече бременността в БГ ще е 12 месеца , а не 9 по закон приет в НС .
Просто нямам думи .
Спестиха доста хилядарки от нас , които осигуряваме бъдещето на България .
И най-ощетени сме тези , чиято бременност е към края си !
Аман вече от псевдо социална политика !  #Cussing out Cry Cry Cry

# 191
GALQ79 , така както го пишеш излиза че държавата трябва да ти плаща за това че ти "работиш"- отглеждайки детето си Shocked Извинявай, но тове безумно.А за нощен труд двойна надница ли ще искаш #Crazy Съвсем друга е идеята на майчинството.А като прекратиш" работата си" по отглеждането на детето след този период..????За какво трябва отново  да ти плаща държавата ooooh!
С детските случая е друг- и сега не всички получават детски надбавки, защото е обвързан с дохода....
Значи една бъдеща майка със сигурност вече трябва да е бременна не 9 , а 12 месеца , за да планира по - високо осигуряване ! Така ли ? 
Това вече е наглост Sick По-добре планирай детето си според собствените си възможности , вместо спрямо социалната политика на държавата... А защо не поискате план на управниците( тези и бъдещите), какво евентуално биха измислили занапред, за да решите как и кога ще ви е изгодно да имате дете ooooh!

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 15:47 от velmar

# 192
  • София
Хората, които работят само на трудов договор, доста едностранчиво и неинформирано говорят за кого какви щети ще има и че едва ли не всички майки, които възразяват срещу решението на правителството, са от "сивата" икономика.
Е, имам новини за вас - съществува т.нар. граждански договор, по който също се получават пари, но не се изплащат болнични и майчински.
Аз не съм част от сивата икономика - работя в БАН, щат - 280 лв. в средата на 2008 и 320 лв. сега в края. Винаги съм имала доходи около 1000 лв. на месец от граждански договори. Откакто разбрах, че съм бременна, започнах да се осигурявам на фиктивен втори трудов договор, за да възстановя баланса на гражданските договори. Но това ще са само 5 месеца и половина. Следователно този осигурителен доход, който си довнасям, всъщност бе намален на половина от гениалното ни правителство.
Борбата със сивата икономика не се постига с директно отнемане на хляба на децата! Има много реални икономически мерки, които са описани и в не особено дебели книги по макроикономика.

Единственото, което се постига с това конкретно решение е да се спестят пари за майчински от държавата. Няма да се спре правенето на фиктивни трудови договори, нито самоосигуряването от бременните, защото то пак ще е с печалба за тях, макар и по-малка.

Поздрави и дано идната седмица даде просветление на неуважаемите депутати и те не приемат тези промени!

След като си имала редовно допълнителни граждански договори, си имала възможност и да се осигуряваш допълнително върху сумите, получени по тях. Ти си си преценила риска и си си спестила парите от осигуровки. Явно никога не се замисляла какво се случва ако останеш без работа или си неработоспособна дълго време. Съвсем да не говорим затова, че постоянните граждански договори често са прикрити трудови договори именно с цел спестяване на осигурителни вноски. Изборът си е индивидуален, но моля, въздържай се от гръмки фрази, само защото не ти е минал номерът. Пиша ти го от позицията на човек, който през целия си трудов живот е заплащал данъци и осигуровки за всеки получен лев.

# 193
Sevyanna , не съм сигурна, че тук става въпрос за обратна сила, промяната ще влезе в сила и от този момент ще ти се преизчисли обезщетението/това не е и санкция/, но си права , че би следвало да се тълкува разширително. Просто трябва да има изрична разпоредба.
Момичета, мисля, че всички ще ги устройва следното: Нека размерът на среднодневното обезщетение да остане в същия размер за завареното положение за 9месеца, а ако се реши до 12месеца да се удължи, за останалите 3 да преизчислят размера върху дохода от 1година назад. А промяната за изчисляване на размера върху дохода от 1година назад, би било справедливо да има действие по отношение на майките, които тепърва ще се осигуряват 1 година и ще изпаднат в "осигурителния риск" след тази една година. Това мисля, тъй като осигуряването е по-простичко казано вид застраховка, т.е. от тук нататък всички знаят, че внасяйки си редовно осигуровки, ще могат да се възползват от обезщетение, ако настъпи определеното събитие, т.нар. осигурителен риск.

# 194
GALQ79 , така както го пишеш излиза че държавата трябва да ти плаща за това че ти "работиш"- отглеждайки детето си Shocked Извинявай, но тове безумно.А за нощен труд двойна надница ли ще искаш #Crazy Съвсем друга е идеята на майчинството.А като прекратиш" работата си" по отглеждането на детето след този период..????За какво трябва отново  да ти плаща държавата ooooh!
С детските случая е друг- и сега не всички получават детски надбавки, защото е обвързан с дохода....
Това вече е наглост Sick По-добре планирай детето си според собствените си възможности , вместо спрямо социалната политика на държавата... А защо не поискате план на управниците( тези и бъдещите), какво евентуално биха измислили занапред, за да решите как и кога ще ви е изгодно да имате дете ooooh!

Аз не смятам 4е трябва държавата да ми плаща защото си отглеждам детето,а смятам 4е като казват 90% трябва да са пример:Осигурява6 се на 1000 лв,и получава6 900 лв/месе4но,независимо от това колко дни има в месеца или други 6туротии.явно не си наясно как се из4исляват след като не си ме разбрала.аз съм от тези дето са били коректни към държавата,но тя не е коректна с мен.Това имах предвид.Другото което имах предвид относно детските е защото така биха били нещата по лесни за хората с породени деца или близна4ета.не искам нощен труд,а искам коректност.
А относно хокането ти по другото мнение....явно няма6 проблеми след като ти е толкова лесно да се изцепва6.Има хора които им е трудно да се справят с малкото което имат.Ако незнае6 само 6те ти кажа следното:при бебе на 6м трябват 70-100 лв памперси,100лв за АМ,около 50 лв пюрета и др.,тябва и пове4е топло,вода и всичко останало..Сметна ли 4е май4инството нестига никога?А лекарства и мазила?Аз не се оплаквам за6тото мога да си го позволя,аз съ4увствам на майките които немогат.Имам приятелки ,които за себе си и таткото не купуват ни6то друго освен хляб ,картофи и боб.Това нормално ли е.Според мен не е живот ,а оцеляване.Така 4е стига си хокала хората.Влез им в положение.А държавата трябва да се грижи за децатат ни,защото това са бъдещите данъкоплатци.Болни деца за бъдещето ще са по голям разход.Така 4е трябва да има пове4е за децата и майките.Трябва да се 4увстват сигурни и спокойни а не да се 4удят какво да ядат.Трябва и пове4е социални помощи за близна4ета,а дори и помощи от социални работници и какво ли още не.Много неща трябват.
Тук влизат хора които не са с деца.аз за себе си до този извод стигнах.Викат и крещят мнения които са антисоциални и антихуманни.

Общи условия

Активация на акаунт