Коледа посреща ЮНСКА мама, радостта й става още по-голяма! Тема №15

• 15 067
  • 286
  •   1
Отговори
# 165
Честито още едно сладко момченце:)За прането - пера все на пералня, на 40 градуса - това удовлетворяваше болшинството от дрешките!А и много от тези, на които пише 30 градуса, стават на 40. Много рядко събирах някои якета за 30 или някои съмнително тъмни панталонки.
Много е малко количеството, че да ги деля по цвят, а и всеки ден пера бебо отделно от нас, дори и половин пералня да е. Първо ползвах Сано не помня кой цвят/аромат беше , май бял, после и малко омекотител на Сано, но спрях - не усетих ефект, а гладя на пара всичко. По-късно минах на Тео бебе и от него не сме имали никакви оплаквания:) Наакани нещица, лекета и други, които изобилстват, запирах преди да сложа в пералнята.
Бяха ме наплашили, че като тръгне по пясъчниците, само Ариел ще ни оправя, нооо не се случи и Тео бебе върши чудесна работа.
Освен това нещо много важно!- гледах да имам например едни ританки с подхождащи си поне три още други блузки освен блузката от комплекта /ританки и блузка/, че доста често връщаше млекце или се цапаше с друго после или се мокреше от слюнка. Така, че комбинативност е една от тайните! Вършеха ми много работа и целите плюшени дрешки/за нашия сезон тогава/ за обличане върху боди /плюшени гащеризони/. Имах много от тях и нито едно не ми беше излишно, в тах бебо се чувстваше много добре.
Много ми е кеф, че поразнищихме и такива теми - винаги ми е много приятно да си спомня и да се настроя пак на такава вълна!
Но всяка майка сама открива за себе си кое и е удобно.

Честно казано, когато аз пазарувах за бебо, след първите покупки - тогава някои неща не ги бях преценила правилно /например от най-малкия номер бодита няма голям смисъл - облякох ги точно два пъти, следващият беше по-нужен и от тогава знам - взема се например втори номер, а ако се наложи се докупуват после и от най-миниатюрните -те просто не винаги са с преценен памперс в дължината/, нямах неудачни неща, но сред подарените имаше неща, които така и не сложих. Като например страхотен иначе анцуг с качулка и едър цип за 3 месечно от дебел памук. Просто края на ноември, когато ми го подариха, той имаше нужда от дебела шапчица, а и все лежеше и му пречеха"екстрите" по дрешката - беше ме яд, че хората са дали толкова парички Sad Просто трябва да се преценява сезон, възраст, едрина на бебо и удобство /това вече подаряващите не винаги има как да знаят;)/.
Освен това имам едно от най-хубавите неща - супер скрин - с идеалния за мене ред лесен за ползване за бебешките дрешки и консумативи и оптимален, за да стои отгоре преповивалника на бебо /който вършеше работа докато не стана много подвижен/. Все още ползвам този скрин - той си е част от проектираните от мен мебели за спалнята и е доста големичък.
Феникс, съгласна съм, че е и инстинкт гледането на собственото дете, то те и учи. Аз щом родих и се върнах с бебо сякаш всичко забравих, но и не ми бе нужно. Както и всичко, което бях чела за самото раждане. В разни ситуации майка ми само ми казваше, че трябва да слушам инстинкта си и толкоз, че с нас тримата почти не е чела. То и детенцето не ти оставя време за размисъл Simple Smile
Спок изобщо не съм чела, но съм и предубедена, чела съм френски и български автори и руски. За кърменето изцяло от кърмаческия, иначе не доумявам кой ще е този пълен източник от инфо.
Аз бая изписах...дано някой го прочете....
Хубава вечер от мен. Кажете някои от вас, които не могат да спят как действате - какво предприемате, какво са ви казали лекарите по въпроса? Просто не ме свърта на едно място?!......

Последна редакция: пн, 29 дек 2008, 21:39 от ayas

# 166

И аз мисля да се поогледам за някоя книжка, макар че повече ще ми трябват може би за после -  за отглеждане на детето, за кърмене. Сега мисля да си купя тази
http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=58_115&products_id=2963

а вече имам тази и ми е любима
http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=58_116&products_id=4250

И аз тези съм набелязала. Grinning
Спок не го уважавам...и въобще дебелите книги за гледане на бебета винаги са ми били твърде безумни...да си отгледаш детето не е някаква научна дейност Grinning
За кърменето единственото,което наистина ми помогна,бяха статиите в библиотеката на кърмаческия форум тук.Ако не бях попаднала на тях,сигурно още на 1вия месец да съм се провалила с неадекватната информация,с която бях залята Grinning

. Мисля и сега да заложа на размяна и да не се впсукам в излишни харчове за бебешки дрехи, имайки предвид колко бързо им умаляват и колко са скъпи. Дори мисля всичко, което мога да взема на старо, ще си го ползвам и няма да купувам излишни неща. Понякога става въпрос само за 1, 2 месец употреба.

И аз съм така.Пък и ние си имаме едно вярване,че е на късмет бебето да износва дрешки на други бебешори.За малкия купувам само бодита и чорапки,всичко друго е подарък или купено от други майки Heart EyesИма страхотни маркови дрехи,които могат да се носят от по още две деца поне и гардеробът му е фул;не ми се мисли колко пари би ми струвало,ако съм купувала всичко ново!

И въобще разходът ни за дребоса като новороден беше около 400 лв.максимум.Пък не е лишен от нищо важно.Не че не могат и 3000 лв да се дадат,всичко е въпрос на приоритети.

# 167
Момичета, най-накрая отидох на гимнастиката за бременни и съм страшно доволна. Цял час упражнения, а не се почувствах грам уморена, можех да си тренирам цяла нощ. Заредена съм с огромно количество енергия вече 4 часа след приключването на гимнастиката. От другата седмица съм решила да ходя по 3 пъти седмично, за да има максимален ефект. Ех, сега като стана една спортна мама  newsm18
Разпитах и за курсовете. В Центъра за съвременни родители за нашия стадий на бременността ми препоръчаха Основен курс (гимнастика+теория), който е 400 лв. и Кратък курс (пак гимнастика+теория, но по-малко часове) - 260 лв. Цените не са ниски, но като се замисля, един шофьорски курс струва някъде толкова, а това е къде-къде по-ценно. За всеки случай, бих се радвала, ако мога да спестя тези пари и купя нещо на бебето по-натам. Затова съм много ЗА организирането за курса на "9 месеца". Имате ли идея кога е, как става записването? Ако пък го изпуснем, нищо не ни пречи да се организираме за платен курс.

Сигурно няма да дочакам отговора днес, защото мисля да си почета книжка ("Хляб по водите", страхотна е), така че лека нощ и до утре  Hug

# 168
Wink аз отдавна посещавам гимнастиката-още от 1вия месец и се чувствам невероятно всеки път.Повече тонус.Настроение.Хубаво и направила.поздравления!

при нас в щерев имаме безплатно училище за бременни,което се включва в пакета за следене

искам да попитам раждалите мами, дали биха махнали или добавили нещо от този списък:http://www.bg-mamma.com/site/content/view/613/52/

# 169
Gydelichkova, ние още не знаем пола, но по всички изчисления излиза момиче  babydust7 и таткото се надява да си имаме девойка  Laughing

# 170
Гъделичкова, за курсовете на 9месеца знам, че се обявява програмата в списанието им и се записваш по телефон, но по-рано, че се случва да няма места.
Да ви разкажа една случка Simple Smile
 Аз ходих някъде в 7-8 месец на една единствена лекция на 9 месеца за кърменето. И там попълвахме една анкета. След известно време ми се обаждат от списанието, че моят бебчо в корема спечелил 200 или 250 лв, не помня вече. Това била голямата награда, за която участвали майки от 6 месеца. Попитаха ме "вие идвали ли сте на наша лекция" и аз казах "ами само на една", а те "ами, било е достатъчно" Simple Smile Това беше чек за покупки от Премаман. А ние с майка ми го дообогатихме с няколко нещица, които се надявам и сега да ползвам, и си ги доплатихме. Та, моят бебо си бил късметлия още от утробата.
Да ви кажа на никакви курсове не съм ходила, просто не ми се ходеше. Като се роди бебо в болницата една акушерка ни показа как да го къпем и да се грижим за пъпчето, както и за придържането му. Но и майка ми понаблюдавах в кратките мигове в началото и някак се научаваш.
А относно самата бременност просто не ми се искаше да се товаря с инфо. Може да е глупаво, но така го чувствах.

Относно списъка с бебешки неща - ще помисля и ще пиша. Аз съм против всякакви възглавнички. Доста често съм чела, че не са нужни. Ние с братята ми сме проимали едни много плоски на 6-7 години. А и моят бебо не търси. Причините са две - докато е малко може да се задуши в нея! и второ - главите им са много големи и имаше рисунка с линията на главата и гръбнака, която показваше ненужността и вредата от възглавница на тази възраст. Подарявали са ми 2-3 и са все едни високи...Аз му слагах под главицата една сгъната на 4 голяма бархетна пелена, която сменях всеки ден или като се замърси.
Носов аспиратор никога не съм ползвала.
Гъбка за вана също
- по нея са задържат много микроби, а и кожичката им е толкова нежна, че да се претърква. Освен това в началото банята е един кратък ефективен ритуал.
Относно шишетата и бибероните - не мисля, че човек трябва преди раждането да се е снабдил. По-добре е едно осведомяване за начините на хранене на бебо и ако иска да положи усилия да кърми и потръгне много от тези неща няма да са му необходими. Дори и при близнаци, Има мами в кърмаческия, които доста кърмиха двечки и сега някои чакат трето Wink Шишета в този смисъл, може да се вземат при нужда. На първо време да има 1-2 за всеки случай.Аз имах едно пак спечелен подарък и така и не влезе в употреба Simple Smile
За залъгалката също. Прочетете и решете. Аз от самото начало знаех, че няма да му давам що зависи от мене и знаех за връзката между нея и кърменето. Т.е. да не се купуват неща, които може изобщо да не влезат в употреба.
На мене пък свекървата се утрепа да ми подарява такива аксесоари, защото тя е давала и не можеше да си представи иначе нещата - нито едно не дадох!
Просто проучете къде точно имат марката биберони, на която държите /ако има такава/ и после ги вземете оттам.
Четка за коса и гребенче ми потрябваха след доста време. В началото той си смени косичката /иначе сиимаше бая/.
От бодитата и бельото въобще ми трябваха повече доколкото помня и от пелените тензухени и бархетни - а те ми се струваха скъпички /поне можеше да намеря от по-евтини магазини, а аз ги взимах от Малечко, че е близо:(/
Преповивалник, не знам дали го пишеше, моят беше на Бебе комфор средно твърд /българските ми се струват много твърди/ и с два борда от страни, облицован с мушамена материя. По- голям е от тези към някои легълца - те ми малеят. Та, бебо го повреди като порасна и ще купувам нов. Слагах го директно върху раклата - на удобна височина за прав човек е!
Знам, че имах безброй чорапки и никога не ми бяха излишни Simple Smile За това са винаги полезен подарък.
Обиколниците извадихме по-късно /ще си погледна снимките/, пак по причината за задушаване,а и да го гледам от легнало положение от леглото си.
Може би ще се сетя и още.
Лека нощ на всички.

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 00:38 от ayas

# 171
  • София
Добро утро. Днес е последен работен ден за тази година и е време за почистване на бюрата, папките и електронната поща  newsm44!
Много ми беше интересно написаното от вас. Какво е обиколник? А с този повивалник не е ли опасно бебо да полети от високото? Ох, от всичко ме е страх... Извинявайте за въпросите, може да ви се сторят глупави.

# 172
viper, обиколник няма да ти трябва изобщо в началото. Обикновено се продават със спален комплект. Аз в началото не ползвах такъв просто исках във всеки един момент да мога да видя бебето, даже спяхме на включена нощна лампа. Сега се сещам една случка, ражда се бебето на батко и отиваме да ги видим. Той милия ми беше много смешен тогава като ми обясняваше че става да проверява Моника вечер дали диша, толкова спокойна спяла.   
edno_momiche, на пръв прочит има доста излишни неща в този списък. Определено ayas, е дала много ценни съвети. Не бързайте да купувате още нищо, рано е. Дори за е рано дрешки,  получават се като подарък и просто нямат износване. Ще видите, че като започне да наближава момента всички ще започнат да ви питат какво да купят за бебо. Аз във 7 месец капарирах кошарата и тя си стоеше в магазина докато се роди Борис, избрах количка и купих някой основни неща. наслаждавайте се на бременността си има време.
Весело посрещане на Новата година!

# 173
Добро утро!!! Аз днес съм на лекар и чакам да си видя резултаттите от БХС, както и пола на детето. В 12 седмица моят док. ми каза, че е момиче, но днес предполагам, че ще се види със сигурност.
За прането не си спомням да съм перяла отделно на нас и на детето. Аз да си призная съм малко небрежна в тези неща. Дори не съм гладила дрешките. Използвам сушилня, която ги изважда почти изгладени меки, така че и омекотител не ползвам.
Завиждам на всички майки, които ходят на гимнастика за бременни. Тук в Благоевград май няма...
Лек и спорен ден Ви желая...

# 174
Moni, честити сини гащета!

Ayas, с голям интерес чета твоите публикации. Винаги пишеш много полезни неща. Завиждам за добрата ти памет. Моето детенце е само месец по-голямо от твоето, но имам чувството, че почти всичко съм забравила от бебешките месеци. При мен също се появиха проблеми със спането. Вечер ми се доспива страшно много, а в момента, в който легна, не мога да затворя очи. Същото се случва и при ставането ми до тоалетна през нощта.

PoLy_PoLy, аз съм с две ръце за организирането на среща. Много ще се радвам да се запозная с толкова много близки на сърцето ми хора  Hug

# 175
Много от нещата в списъка са излишни.
И не само от този списък, а по принцип.
Ще дам пример със себе си.
Когато бях бременна с дъщеря си, млада и най-вече неопитна реших, че трябва бебето да има всичко, ама всичко възможно на пазара, което бълва бебешката индустрия.
И ето за какво дадох безсмислени пари.
- скъпо дървено легло, което уж се префасинора на юношеско /490 лв./ освен че, взема много място и трудно се премества, за да почистиш под него преспективата да гледаш едно легло в детската стая, докато детето стане на 18 т. хич не ме блазнеше. За това моята алтернатива е кошара:

Детето може да спи там поне до 2 годишна възраст и след това то самото да участва в избора на голямото си легло. А пък и така се спестяват пари за обиколници и допълнителни плотове за повиване. Плотовете и второто ниво на кошара влизат в цената, която е не повече от 150 лв. Друг добър момент е, че леглото на бебето може да пътува с него и до другия края на света, така то ще се чувства в свои води и ще спи спокойно.

- комплект за количка /80 лв./ юрганче, възглавница и олекотена завивка /има и доста по-евтини, но тогава все се лъжех по скъпото ooooh!/ същата работа върши и едно одеяло и една пелена, възглавница така и не съм слагала на детето си до края на втората година.

- аспиратор за нос- не съм ползвала
- презапасяване с дрехи размер до 56 см- имам все още в гардероба си необличани дрехи от дъщеря си. Точно за две седмици й станаха малки.
- скъпа количка - никой не е казал, че бебето трябва да се вози в таралясник за 50 лв., но и инвестицията от 1200-1500 лв. в бебешка количка е просто излишна. Една от т.нар. зимни колички от 300 до мах. 500 лв. и една лятна за 100-на лв. вършат същата работа. А пък и количката се ползва не повече от година и половина две. При моята дъщеря 1 г. и 2 м.
И всичко останало, което е казала ayas

# 176
  • София
За креватчето и ние се чудим. Имаме подобно сгъваемо легло тип кошара, на което племенничката ми изкара до 2 годишна възраст. Много е здраво и стабилно, малко по-голямо от предлаганите в момента на пазара. Закупено е отдавна от Канада. Планувах то да е в кухнята, там нямаме нито диван, нито канапе, а най-вероянто там ще прекарвам по-голямата част от времето, а в спалнята да сложим дървено креватче. Милото пък ми обеснява, че щом кошарката е на колелца, можем вечер да го таралямкаме от кухнята до спалнята.

# 177
И ние се спряхме на този вариант, толкова са сладки тези кошарки, доста са стабилни, и най-вече можеш да си ходиш на всякъде извън софия с тях.Пък са и толкова евтини,че се чудя дали да не взема още 2, да занеса в родителите ми, понеже вероятно често ще ходят там.

# 178
Добро утро и от мен на всички!
тъкмо щях да се похваля, че вече се чувствам почти нормално /без постоянното гадене/ и вчера следобяд ми стана страшно зле, викнах милото да ме вземе от работа и едва стигнах до нас  Sick  Sick  Sick ужас! днес няма да мърдам никъде, отсвирих работата и ще почивам, че утре трябва да пътуваме, а аз само като си го помисля и пак ми призлява! в краен случай съм решила да изпращам компанията да се забавлява, а аз да си отспя и отлежа през оставащите дни до 05.01, че после няма кой да си ме пуска от работа когато си искам.
Франческа, мерси за полезните съвети, за такова легълце /като на снимката на поста ти/ си мислех и аз, а сега вече съм твърдо убедена, че ще купя точно такова. покрай всички разходи за лекари, раждане и т.н. няма да мога да обзаведа цяла детска стая /а и за бебе не смятам, че е необходимо/, като стане на 2г. направо ще изхвърля старите мебели и с хлапето заедно /живот и здраве/ ще изберем и легло и гардероб и бюро и всичко необходимо!
за спането- да си призная- леко завиждам на по- активните мами, аз спя като мечка по 10 часа и все не ми стига, даже през деня ми се спи, а нощем все си ставам по два- три пъти до тоалетна независимо колко течности съм пила през деня!
за книгите- имам само "аз съм бременна" на Мари- Клод Дьо Лае, мисля да взема още една от същата поредица за отглеждане на деца от раждане до 3г. и с това да приключа, все пак сме жени и би трябвало да имаме някакви инстинкти, пък и нали навсякъде казват, че раждането и грижата за детето са най- естественото нещо, а ние съвременните жени се справяме с къде по- неестествени за нас дейности!
това е от мен за тази година, май дългичко стана, ама отдавна не бях писала!
 Hug  Hug  Hug на всички и весело посрещане на новата година!

# 179
Ей, момичета, много сте мили! И аз ви чувствам толкова близки!
Благодаря ви!
Всички сте написали все полезни неща, с които съм съгласна и аз с две ръце!! Особено за лекотата на креватчео с оглед преместване и чистене и други неща. А що се отнася до оставянето на бебо, всяка майка я е страх, но и тя така се специализира, че бързо действа и не го оставя само. Оставяла съм го за максимум 3-4 крачки до банята съвсем за малко.
И да ви споделя още нещо - никога не съм имала херметически кош за памперси, струва ми се нехигиенично - какво като е херметически, нали го отваряш по някакъв начин, за да хвърлияш в него Simple Smile
Та, при възможност, хвърляхме през дена, още същия.
И май всички гледат честичко бебчетата си дали дишат - и аз не вярвах, че ще го правя Simple Smile, после се научих само да го слушам, а не да го пипам с ръчица по гърдичките.
Много целувки от нас, аз още съм болна Sad
Сънят е все така - гледам всички повторения по тв. Simple Smile
Поне си записах днес час при Янкова за втората ФМ за 5.02.09. Дано сме о.к до тогава, че днес вече нямам глас от кашлицата, която лекувам иначе, но има и такъв момент на отхрачване.
До скоро, ще минем през лекарите- аз и детето за всеки случай, че идат бая дни почивка.

Общи условия

Активация на акаунт