Сънна апнея - лечение

• 181 863
  • 543
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря много, ще проверим. Виждам че има много опции, машинките не са никак евтини и трябва да се проучва сериозно, а и всичко е индивидуално, предполагам ще действаме по препоръките на лекаря, който го проследява в момента.
Освен CPAP (или BiPAP, които са по-добри) за obstructive sleep apnea помага и свалянето на килограми. Simple Smile Също и спането на една страна вместо по гръб. Проверени и двете.
Също помагало и спане на висока възглавница, но това при мен не проработи.

Не съм чел цялата тема, може и да са го споменали.

# 511
  • Пловдив
Свалянето на килограми предполагам наистина може да помага. Но спането на една страна - категорично не.

# 512
Като казах проверени и двете имах предвид проверени от личен опит. На мен ми помогна, не казвам, че ще проработи при всеки. AHI спадна от 30 на 5.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 06:55 от Анонимен

# 513
  • Пловдив
Като казах проверени и двете имах предвид проверени от личен опит. На мен ми помогна, не казвам, че ще проработи при всеки. AHI спадна от 30 на 5.
А как следите AHI без апарат?

# 514
Правих две изследвания на съня когато бях различно тегло (11 кг разлика) и в различни пози на спане.

Освен това имам оксиметер -  Wellue Wrist Pulse Oximeter (не помня точния модел) от доста години. Не отчита точно AHI, но като цяло дава сравнителна представа колко често нивото на кислорода пада под определено ниво.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 07:31 от Анонимен

# 515
  • Пловдив
Благодаря за отговора, plain. Аз споделям твоите наблюдения, но това са чисто субективни мои усещания и обмислях да се тествам с апаратчето на Адапт, така е доста по-евтино от изследване при лекар. За килограмите съм абсолютно убедена, че има ефект, даже бях спряла изобщо да хъркам, но за съжаление пак върнах част от тях.

# 516
Здравейте!

Насочиха ме към изследване в Александровска за начало. Опитвам се да се свържа на два стационарни номера, които намерих , но никой не отговаря. Някой разполага ли с актуални контакти за записване за изследването?

Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 13:20 от Nadya_li

# 517
  • София
Привет, хора!
Благодаря на всички че пишете и споделяте.
От година и нещо имам установена с изследване сънна апнея - средна степен, но не се решавах да си взема апарат.
Исках да сваля килограми, за да видя дали няма да ми се подобри състоянието, вместо да спя с маска, като извънземно. Да, но не ми се получи. Нито килограм не мога да сваля, събуждам се уморена, цял дн се влача и едва си върша задължителните неща. Лягам парцал и се събуждам така.
Е, реших се да си закупя апрат. Взех го от препоръчаният тук сайт : https://www.cpap.bg/
Цените  са доса по ниски от тези в Адапт.
НО. Първо - или аз нещо не правя както трябва или маската ми не е подходяща, но изобщо не можах да заспя с това чудо на техниката, второ -  трябваше да апарата да изпрати репорт ( как точно става това, след като не ми поиска да му въведа парола за домашната интернет мрежа, не знам), е не се случи, трябваше да имам съпорт по вайбър, не бих казала че е достатъчно адекватен.
Та, чудя се да го връщам ли , да пробвам с назална маска или не знам и аз какво да правя.
Има някой който е свикнал да спи с апарата сменяйки маската?
Сматате ли че ако все пак някак успея да сваля излишните 15 кг. ( всъщност не знам колко са излишните. в момента съм 72 на 165 см височина , на 49 г.), ще имам подобрение?
И ако изобщо спра да хъркам , това означава ли че апнеята е излекувана?

# 518
Не знам дали 15 кг биха решили проблема. Свалих 13 за последните няколко месеца и съм все по-близо до теглото, в което се харесвам най-много, но уви, ако детето ми ме приспи вместо аз него и не успея да си сложа маската сутрин се събуждам като пребита отново. Дори часовника ми показва, че имам събуждания през нощта, които аз не помня.

# 519
Привет, хора!
Благодаря на всички че пишете и споделяте.
От година и нещо имам установена с изследване сънна апнея - средна степен, но не се решавах да си взема апарат.
Исках да сваля килограми, за да видя дали няма да ми се подобри състоянието, вместо да спя с маска, като извънземно. Да, но не ми се получи. Нито килограм не мога да сваля, събуждам се уморена, цял дн се влача и едва си върша задължителните неща. Лягам парцал и се събуждам така.
Е, реших се да си закупя апрат. Взех го от препоръчаният тук сайт : https://www.cpap.bg/
Цените  са доса по ниски от тези в Адапт.
НО. Първо - или аз нещо не правя както трябва или маската ми не е подходяща, но изобщо не можах да заспя с това чудо на техниката, второ -  трябваше да апарата да изпрати репорт ( как точно става това, след като не ми поиска да му въведа парола за домашната интернет мрежа, не знам), е не се случи, трябваше да имам съпорт по вайбър, не бих казала че е достатъчно адекватен.
Та, чудя се да го връщам ли , да пробвам с назална маска или не знам и аз какво да правя.
Има някой който е свикнал да спи с апарата сменяйки маската?
Сматате ли че ако все пак някак успея да сваля излишните 15 кг. ( всъщност не знам колко са излишните. в момента съм 72 на 165 см височина , на 49 г.), ще имам подобрение?
И ако изобщо спра да хъркам , това означава ли че апнеята е излекувана?
Аз свалих 11 кг - оказа ефект. Правих изследвания на съня преди и след свалянето на килограмите. Разликата беше значителна.
Аз не можех да понасям цялата маска и смених с назална, която беше определено по-добре, но като цяло не ми понасяше да използвам машината.

# 520
  • София
Благодаря на всички за отговорите! Аз съм на път да върна апарата. Но първо реших да пробвам с този вид маскаhttps://www.cpap.bg/product/resmed-airfit-f30i-cpap-maska-za-tsyalo-litse/ Някой има ли наблюдения за нея?

Също така ми е много странно каква е тази облачна технология която няма нужда от интернет. Как апарата се свързва с облака? някой знае ли, защото от магазина ми дават неудоволетворяващи отговори.

# 521
  • Разпиляна във въображението
Не знам за тази технология Simple Smile

ММ ползва тази маска - https://www.cpap.bg/product/resmed-airfit-f20-cpap-maska-za-tsyalo-litse/ След като преодоля неудобството нещата се случиха.

# 522
Аз съм с тази маска и ми е много удобна като изключим, че с нея мога да спя само на една страна към апарата, защото не ми е удобно да ми минава маркуча през тялото:

И съм се насочила следващата ми да е тази, защото ми изглежда удобно маркуча да идва от горната страна:

# 523
  • София
Благодаря!
Ами поръча тази https://www.cpap.bg/product/resmed-airfit-f30i-cpap-maska-za-tsyalo-litse/
Дано свикна. А вие как решавате да вземете назална маска. Предполагам е по-удобно, но аз мисля че щом хъркам много, значи спя и с отворена уста, макар да заспивам със затворена.

# 524
  • Пловдив
Аз съм с тази маска и ми е много удобна като изключим, че с нея мога да спя само на една страна към апарата, защото не ми е удобно да ми минава маркуча през тялото:

И аз съм с тази,  удобна ми е и нямам проблеми с обръщането като спя.

Общи условия

Активация на акаунт