ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 797
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 615
Аз обачи имам въпрос към Дидиа, ако може да каже кои заболявания влизат към определението СОП, снощи търдих, но не намерих списък.

Няма и да намериш такъв списък . Деца със СОП /специфични образователни потребности/ са всички деца ,които срещат затруднение при възприемане на определените за възрастовата група умения,навици,знания.Не е необходимо детето да има някакво заболяване за да е със СОП.Хиперактивните деца не са болни деца,но имат нужда от допълнителни занимания и индивидуални програми за обучение.За това има комисия и тя преценява всеки отделен случай.При децата с група инвалидност се преценява има ли условия самото ДЗ за отглеждане на тези деца.Ако е с инвалидна количка трябва да има най-малко рампи,а детето да си е психически нормално развито пак ще е трудно да се пренася и превозва,да се обслужва.
                Много са въпросите по този проблем,ама някой е решил така набързо да ги претупа.

# 616
  • София
Благодаря за отговора, Дидиа! И аз така си мислех, че стоят нещата, но не бях сигурна.

Михалко, не знам какво да ти кажа, мила, аз ще изчакам да се приемат всички критерии и тогава ще преценя в коя градина ни е най-голям шанса за да я посоча като първо желание.
В момента най-предното място, което има сина ми /около номер 160/, е в една градина в съседен квартал, но ако се приеме критерий за местожителство в района - няма да има никакви шансове там.

# 617
А под "местожителство в района" общината или квартала се има предвид? Аз съм се строила за една в М1-А, но сме в М4. За М4 обаче съм под номер 300 в списъците.

# 618
  • София
Ами аз го разбирам, че ще ги разделят, т.е. в МЛ.4 би трябвало да имате най-голям шанс с точки по допълнителните критерии /хипотетично/.

# 619
Щурчо, разбираш ли,че заради недостига на места висенето пред градината не решава проблема. Ще си отвися 3 нощи точно пред една градина и точно там няма да се доредя,понеже е много желана. Има смисъл да се редим на опашка за да попаднем на най-доброто за нас място.Но при наличие на достатъчно места за всички.
 А при ситуацията с градините за много от нас ще е важно децата да влязат изобщо някъде. И това е много по-лесно чрез виртуално кандидатстване.

Така е.
Това важи и за запълване на градините.
Оказва се, че ако не е виртуалното кандидатстване, много от тях ще са пред затваряне, въпреки недостига на места..Звучи абсурдно, но е факт.

# 620
Да споделя  Cry:
За ОДЗто, което следя отблизо и мисля да посоча като първо желание забелях че, дете, което на миналото класиране е заемало
№ 320 в листата на чакащите, днес е скокнало до номер едно с предимство (т.е изместило е дори другите деца с предимства). Пратих запитване през системата. Утре мисля да звънна и да попитам директорката, тя вероятно има достъп до системата от гледна точка на заявените предимства в поверената й градина.

Може да им се е родило 3-то дете до 10г...
Може да са приели братчето или сестричето в същата градина в по-горна група...
Може...някой от семейството да е получил инвалидност над 90%...(дано не е това)
Предимствата са динамични...т.е..дете, което днес няма, след няколко месеца, може да се окаже, че има..
В системата едва ли изобщо щеше да фигурира името на въпросното дете, ако беше "парашутист"..

# 621
Ники, дали можеш да ми отговориш на въпроса?  Hug

След като сме дръпнали в списъка за друга градина, да преместя ли нея като първо желание?

Не съм Ники, но...мисля,че няма смисъл..
В крайна сметка, тия опашки ще се пренаредят и е важно кой номер ще сте в градината след като се точкувате..
Тогава, може да се окаже, че в градината по първо желание сте по-напред, а може да се окаже, че в съвсем друга градина имате повече шанс...
Успех

# 622
А под "местожителство в района" общината или квартала се има предвид? Аз съм се строила за една в М1-А, но сме в М4. За М4 обаче съм под номер 300 в списъците.
Не е ясно..
В Младост 4 заради бизнес центъра не е лесно да се вредите за ДГ..Може да се окаже, че в Младост 1А или Младост 2 имате по-голям шанс..(между другото, ако детенце е набот 2006, най-голям шанс вероятно ще имате в ЦДГ а не в ОДЗ, а в 1А е само ОДЗ..)

# 623
Хиперактивните деца не са болни деца,но имат нужда от допълнителни занимания и индивидуални програми за обучение.За това има комисия и тя преценява всеки отделен случай.
ВЪзможно ли е хиперактивно дете да е дете,което е по-развито за възрастта си и просто му е скучно сред връстниците му  newsm78

# 624
Не е ясно..
В Младост 4 заради бизнес центъра не е лесно да се вредите за ДГ..Може да се окаже, че в Младост 1А или Младост 2 имате по-голям шанс..(между другото, ако детенце е набот 2006, най-голям шанс вероятно ще имате в ЦДГ а не в ОДЗ, а в 1А е само ОДЗ..)

Е, какво общо ще има БП с районирането? Нали с предимство ще са живеещите, а не работещите в района.  Peace
Набор 2007г. е, през октомври ще стане на 2год.

# 625

Е, какво общо ще има БП с районирането? Нали с предимство ще са живеещите, а не работещите в района.  Peace
Набор 2007г. е, през октомври ще стане на 2год.
Никой от нас за сега не знае кои деца ще са с "предимство"..
Ще има допълнителни критерии на ПС на ДГ , според които СИСТЕМАТА ще класира децата с равен брой точки..АКо и въпреки тези критерии, пак има такива деца с равен брой точки и отговарящи на едни и същи критерии (повече от свободните места), пак ПС на ДГ ще са приели предварително по какъв метод ще се разпределят местата между тях..
Нищо не пречи да има и критерий "Близост до местоработата на родител"..(ние тук само гадаем за тия допълнителни критерии..)
Единствения почти сигурен критерий е брат/сестра в същата ДГ... Но..тия критерии е най-добре да изчакаме да се публикуват официално, вместо да си правим догадки..
Едва след като ги знаем, ще може да се "планира" евентуално..

# 626
Щурчо, благодаря ти! Сега започвам и аз да се ядосвам, но както и да е. Съпругът ми казваше, че в БТК щели да правят детска градина за децата на персонала в централната сграда. Чудесна идея за всички по-големи компании!  Peace

# 627
Г-н Джонев, а как стои въпросът когато на единият от родителите са присъдени родителските права за детето (има влязло в сила съдебно решение)? В този случай не е ли редно да се ползва допълнително предимство, защото реално само единият родител полага всички грижи за детето. Законът у нас е такъв, че на практика лишаването от родителските права функционира в изключително редки случаи и след много тежка и дълга съдебна процедура. В масовия случай при проблеми между родителите, реално грижите се поемат само от единия родител, а другия плаща една много символична издръжка и няма никакви задължения по ежедневното отглеждане на детето. Тук също не се касае за съжителство на семейни начала, защото има влязло в сила съдебно решение в полза на единия родител и следователно двамата родители не са в добри отношения и не живеят заедно.
Моля за уточнение на този въпрос.
Г-н Джонев, наистина знам, че въпросът ми не е от най-лесните, но много бих искала да получа отговор! Сигурна съм, че има други в моето положение и затова очаквам отговор!

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 21:42 от nadetoat

# 628
Хиперактивните деца не са болни деца,но имат нужда от допълнителни занимания и индивидуални програми за обучение.За това има комисия и тя преценява всеки отделен случай.
ВЪзможно ли е хиперактивно дете да е дете,което е по-развито за възрастта си и просто му е скучно сред връстниците му  newsm78
             Теоретично е възможно,но на практика изостава защото не може да се концинтрира и много трудно се привлича вниманието му.Така,че е доста по разсеяно и допуска грешки защото просто не е чул за какво става дума.Имам такова дете и обикновено първата задача изпълнява без грешка,но втората е повторение на първата /говоря за математика/ изобщо не е чул,че става въпрос за изваждане /отнемане/ а прибавя /събира както е първата задача.Има слабо развити задръжни процеси.

# 629
Надетоат, аз съм в същото положение като тебе - сама си гледам детето, нямам брак, разделени сме, не получавам издръжки... Но не попадам по никакъв начин в графата с привилегии.... И няма как да го докажа, освен с документ за семейно положение. Подкрепям въпроса ти, но дали ще получи отговор... и по-важното - удовлетворяващ отговор! Peace

Общи условия

Активация на акаунт