Отговори
# 30
Юху, мацки! Моите мъже спят и тримата.
какво става утре с клубчето? НИе ще се занесем към десет часа сутринта и ще се радвам да се видя с някой познат там.

Дита, правилното поставяне е според указанията в листовката, включва и правилното съхранение. Потърси в гугъл листовката за превенар и всичко ще ти се изясни - кога се слага, как се слага, за какви болести се слага. По принцип при бебетата се поставя повече пъти, защото имунната система не е добре развита  и не запомня. След определена възраст е достатъчна само една ваксина, за да може да се създаде траен имунитет. Само че специалн оза Превенара има смисъл да се слага до 5-годишна възраст на детето. ПО-късно не, защото детето вече така или иначе се е сблъскало с бактерията  и си е създало имунитет (което не му пречи обаче да е скрит носител, т.е. бактерията е в него, на него не му въздейства, но може да зарази някой друг). Никоя ваксина не дава 100% гаранция за нещо, защото организмите са различни. Има хора, на които ваксини не действат. Има хора, които са природно устойчиви на някои болести и даже да се разболеят, ги карат много по-леко. Има хора, които са с такива гени, че дадена болест въобще не може да се развие у тях (примерно носителите на таласемия минор не боледуват от малария ,ако ще да ги нахапе облак маларийни комари едновременно). Ваксинираните, които са си създали имунитет, може да се разболеят от болестта, срещу която са ваксинирани, но ще я карат много по-леко и без усложнения.

Сладурка, Превенар е срещу определен набор от бактерии, които при едни хора причиняват хрема, при други - отит, при трети - пневмонии, при четвърти - менингит (в зависимост на кой къде му е слабото място, как се заразява, какви мерки се предприемат, за да се лекува; менингитите са по-редки от пневмониите, а най-често се срещат хремата и отитът). Менингит най-общо е възпаление на мозъчната обвивка и може да има различни причинители - бактерии, вируси. Превенар защитава срещу точно определен тип бактерии, които причиняват менингит, т.е. не защитава от абсолютно всички видове менингит. Ето тук има малко инфо за менингита: http://www.dar-center.com/article/?article=413

Искам да се включа още малко по въпроса за слънчевите очила - всъщност това, че светлооките хора са по-чувствителни на слънчева светлина е някаква заблуда. Цветът на окото няма никакво значение за възприемането на самата светлина, а само зеницата. Аз съм с тъмни очи, но въпреки това мразя да излизам на слънце и ако ми се наложи да минавам през място, което е с бяла настилка, го правя със затворени очи. Най-добрата защита от ултравиолетавата светлина е стъклото, т.е. най-качествените слънчеви очила всъщност са стъклените, на които е добавено и затъмняващо покритие.
И един добронамерен съвет - ако исках детето ми да носи слънчеви очила, бих се посъветвала първо с очен лекар, но не от оптика, а в поликлиника и то такъв, който работи с деца. Освен всичко останало, слънчевите очила пречат на възприятието на цветовете, което в момента е много важно за децата. Могат да попречат (ако са много тъмни) и на възприемането на разстоянията и на обема на предметите, което затруднява ориентацията, особено ак ои без това ходенето не ви е все още привично. Ако едно дете си играе предимно на сянка, слънцето не му е проблем, независимо дали живее на село, в града, на морето или в планината  Peace По-скоро ограничаването на зрението ще му бъде проблем  Peace

# 31
Юлче какъв пост само Shocked Много ти благодаря Hug Значи да питам педито за ваксината или направо да си я поръчвам? Нали няма опасност,ако и я сложа/странчини ефекти? И ако не защитава с/у всички видове менингит пак е нещо...

# 32
Привет!
Ангел си има още 2 зъбчета и вече  с 12.От два дена е по-спокоен-няма плач,сърдене,мрънкане,
има апетит и вечер се буди най-много 1-2пъти.Определено е по-спокойно като не е в период на зъоникнене,но да видим колко ще трае спокойният период.

Жу,как е днес Стефчо,има ли и днес температура?
Сладурче,миалата седмица и Ангел беше като Ивче-температураоколо 37,5 и липса на апетит.При него беш от зъбки,дано и при Ивче е така.
Дитта,и аз в момента се чувствам така.Оставих Ангел при свекърва ми за 3-4 часа,за да изчистя на спокойствие,но ми е много притеснено,все ги мисля,дори ми е гузно.
Арабела,много е неприятно това със зъба,оправяй го навреме,че да не стане по-зле и въобще не мисли за разговора си със зъболекаря за здр.книжка.
Юлче,както винаги си ми безкрайно полезна с информацията ,която си поднесла.За носенето на очила се интересувам не толкова зарди Ангел,колкото за себе си и открих много неща,които не съм знаела.

Доста теми стподхванали,но незнам дали ще успея да се включа по всички.
Къпане-през два дена ,във ванича.(в другите дни обичайното миене на дупе,крачета,ръчички)
Приспиване-и на обед и вечер лягаме заедно на спалнята(той спи при нас ) и след като се върти около 10мин.и се закача с мен,като ми пипа очите,устата,косата заспива.От 1м.се опитвам да го оставям сам да заспива,но нещо не ни се получава засега.
Превенар-няма да слагаме.
Приемам Ангел и като пораснало бебе и като момченце,различен е в различни моменти,но по-скоро си е още бебе.
Цветя-обожавам.В саксии имам само 3,защото не умея да се гржа за тях,но свежи имам редовнто,особено пролетно време(майка ми има градинка и често ми носи)

Хубав ден!

# 33
Юлче, Само за снимка, поздравления за изчерпателните и полезни постове.  bouquet
Снимке, много ме успокояваш с изказването, че не съм прекалила. И аз така си мислех, докато не започнах да чета темите против ваксините. И сега съм в шах, съвсем се чудя кое е правилно. Доста време се колебаех за ваксината против Менингококус С - хем я препоръчват, хем пък казват, че Менингит С се среща рядко. Въпреки това ще ваксинирам Рони, точно защото ме плаши трудното диагностициране, ужасно много прилича на грип или настинка, а може да се окаже много страшно. Най-много ме беше страх от MMR-а. Мислех си, че няма реакции, но вече започнах да се чудя дали това безапетитие не е следствие от ваксината, макар че е извън 14-дневния срок за наблюдение. Тогава май можеше да има такъв ефект. Днес, до сега - 15 часа, е изял само 100 гр. плодов йогурт и малко кърма сутринта. Shocked Сега тръгвам на среща с Цецето, дано свекърва ми успее да го прилъже да изяде нещо. Praynig В понеделник май ще го заведа на лекар вече, макар че единственият му проблем е неяденето, иначе е весел и си играе.

Бакши, честити ви зъбчета! Би ли описала на какво се равнява безапетието на Ангел - колко храна дневно, или колко по-малко от обикновенно?

# 34
Ето ме пак - една миришеща на пържени филийки Медхен   chef  Mr. Green И Лена си опита от филийките, някой друг давал ли е на чедото си пРАжени филийки?  Embarassed

Да се включа и по другите теми, че сега ми е паднало  Whistling Превенар няма да слагаме, мислих, мислих и така реших.  book
Лена си е детенце за мен - ходи си на ясла, има си претенции и предпочитания .... Абе човече и половина  smile3521

Еличке да ви стана и аз една бавачка,хем Ивчето ще си играе с Лена,щом ще ми готвите и ще ми плащате 5лв на час #Crazy Как смогвате бе хора,какво работите Shocked

Сладурчеnewsm10 Много ще е забавно  Mr. Green Ами алтернатива няма - няма баби, не мога да излизам по-рано от работа, хората не търсят непостоянни ангажименти.  А смогваме, като не си купуваме нищо - дрехи, електроуреди, обзавеждане, скъпа козметика, няма спа и глезотий. Към момента е това, ако си постъпим на краката добре, ако ли не ще си оцеляваме някак и това е.  Peace

Ванилия, не ми се струва временнот неядене при децата да е толкова фрапиращ проблем. Предполагам, че ако в БГ отида при някое педи с такъв проблем ще изпише сиропче за апетит.  Thinking Пиши какво ти е казал лекаря, че да черпя опит  Peace

Юлче, изчерпателна както винаги   bouquet  Hug Благодаря ти!

Баксиса, дано повече няма такива зъбоникнещи кризи  Peace

# 35
  • София
Здравейте  newsm47

Ванилия, хубава среща-да си изкарате страхотно и да разказваш после подробничко  Hug.Ето сега хем ви се радвам, хем ви завиждам /малко  Embarassed/

От нощта Александър започна да покашля, но много странно, като магарешка кашлица /така си я представям/ или сякаш го болят гласните струни /ако ме разбирате какво искам да кажа/  newsm78.Сега се чудя дали на яслата са го оставили да плаче толкова дълго, не ги обвинявам, само се чудя или е истински болен.Маман ме притесни малко, че така е кашлял брат ми като бебе, той е бил с астма, но си мисля, че не е това.Иначе си е весел, дивее, не се държи като болен, но не знам да звъня ли на педката, така и така през уикенда не прави посещения.За утре с клубчето също не знам, че може да е заразен  newsm78
Иначе ходих днес на фризьор да се опъна  Wink и я накархме да го мине бързо с машинката, сега ми е мъчно, отрязахме му къдричките и е като войниче.Слави казва, че все едно е наказан, така му изглеждал  newsm53

Дита, мъчничко ли ти е за Моната  Heart Eyes?Не знаем какво искаме и ние  Laughing.Маман като иска някоя нощ да остане да спи при нея, за да си починем, на мен ми е мъчно /още не съм спала нито една нощ без него, ще стана като майката на Бербатов направо  Mr. Green/.

# 36
Таш, лаеща ли е кашлицата? Чува ли се нещо като метален звук накрая?

# 37
Ванилия,в период на зъбоникнене Ангел изяжда закуската си,защото сутрин е гладен ,но мрънкайки и проплаквайки.Неяденето идва наобед.Принципно изяжда порция от 200гр.(с половин или един сухар,в зависимост от гъстотата на яденето),но когато му никнат зъбки яде от 3 до 5 лъжички,които буквално му набутвам,а той бута ръката ми и плаче,същото е със кремчето следобед.Вечер пие около 180мл.АМ,но в такива моменти изпива само 60до 90мл.АМ,като докато пие постоянно върти биберона из устата ,за да си почеше венците и накрая плачейки хвърля шишето.Решение намирам,като му нарязвам на малки парченца охладена ябълка.Явно тя охлажда венеца и облекчава болката.Затова в такъв период не го назорвам да яде,а му предлагам ябълка или парченца портокал.

# 38
Канелка, кога ще ни разкажеш за срещата с Цецето? Хайде, пиши как мина, лек ли е бил полетът,...  Hug

Деска, такова чудо не ми се беше случвало . От теб сигурно прихванах омразата към лошото време  Crossing Arms Така ми скапва настроението, че повече от това няма накъде  Crossing Arms Може би в комбинация с настинката или по-скоро вирусът, върлуващ у всички ни у дома, съвсем ни разбиха  Laughing
Взе ли си Момонка - Коконка  Heart Eyes И аз се чувствам по същият начин, когато Лилия не е някъде около мен, а като си я взема, я прегръщам и целувам и и казвам колко много ми е липсвала все едно не сме се виждали с дни  Crazy

Ташинко, и на мен по описанието кашлицата на Алекс ми прилича на лаеща  Thinking Дано утре да е по-добре Сандето  Heart Eyes

Катюшче, някъде към нас ще идваш ли? Хайде, дано, че да се видим  Heart Eyes Е, не тази седмица , разбира се, щом ще ти е доста натоварена, но по-нататък  Peace До Харманли не ми е проблем и сама да дойда, ако идваш  Hug

Арабелче, дано не е нещо серизно това със зъбчето  Hug
А ние пак си се пооправяме, в смисъл, че поне не вдига Т Лили, но сополите са гадно нещо  Crossing Arms Сериозно, днес е доста по-добре, аз също, но Сашо здраво втасва, та очаквам втора, пардом, трета вълна  ooooh!

Бакси, Лилия е ужасна, ужаснаааааа напоследък  Crossing Arms Няма никакъв апетит, а ако евентуално прояви някакъв , иска да се храни сама и всъщност не изяжда кой знае какво количество  Confused Тази вечер вече не издържах и и се скарах  Embarassed Не ще и не ще да вкуси нищо по-различно от Данонино с лъжица, всичко останало маже с ръце и пръсти, лапа, плюе, пак си го хапва къде от чиния, къде от маса, къде от земя  #Crazy направо не издържам. Къде ми е бебето, къдеее? Как се справяте вие с този проблем? Не знам дали е от зъби, дали е от настинка, но от една седмица просто отказва да се храни нормално  ooooh! Изяжда си само закуската и тя като Ачо и оттам нататък край  Confused

Уффф, направо си е чисто постижение написаното от мен тази вечер  Rolling Eyes

Ааа, Ели, те са си големи дечицата вече, така че едва ли има нещо лошо в това, че веднъж си дала на Лена пържена филийка  Wink Аз на Лили съм давала бухти и гевречета за закуска  Peace

А с тези ваксини направо ме убихте  Crazy Аз въобще не знам за какво иде реч и май ми е по-добре така, а  Rolling Eyes Ще подхвърля на педито, но съм 100% сигурна, че ще ме отреже  Rolling Eyes

Жу, бързо оздравяване на Стеф  Hug А кака Таня как е?

Хайде, лека  Heart Eyes

# 39
юле, страхотен постинг, благодаря.  Сигурно си казвала около стотина пъти, но пак - ти ще слагаш ли превенар на децата?

медхен, Симона редовно си пробва от нашите пражени филийки. Mr. Green Много ги уважава. Мммм, как ми се доядоха.

Роска, докараха ми детенцето към 16 часа и аз като теб - само я мачках и лигавих, все едно не съм я виждала 1 месец. Grinning Ей, оправяйте се у вас! Hug

Все пак докато Симона я нямаше сготвих, бутнах тук-там без да се вживявам  Whistling и като съм откъртила - 2 часа следобед сън! Shocked Това не ми се беше случвало не помня от кога...със сигурност е от преди Симона. Сега сме опукали малко пуканки и уж ще гледаме филм.

Майчета, колко време се дават хомеопатичните неща? Жу явно са болички и няма да се включи, но ако някой знае - до кога мога да давам калкареа-та? newsm78

Лека нощ! Hug

# 40
Ооооххх Росии,и при нас е така.За глава съм се хванала душичке ooooh! Само ми сочи лъжицата и казва "куши" (да куса Mr. Green) Ако не и дам наддава един вой,не е за приказка.Ако пък и дам,олеле майко,от главата до петите е омазана,барабар със стола за хранене и пода Crazy Незнам какво това чудо.
А вечер с млякото каква е картинка.Отмимна времето когато и го давах,тя чинно го поемаше,изцокваше до капка и заспиваше.Сега ситуацията е следната - първо малко поосмуква бибата,върти се мята се.Подавам и шипето пищи все едно я дерат.И аз установих че като и остава шипето под ръка идва момент в който хвърля бибата и взима шишето - това когато и дойде кефът разбира се.Днес направо я сложих в креватчето дадох и биба и шише,стори си ритуалите - пийна малко мляко и заспа.
Май сме на път към отказване от млякото и се чудя как да постъпя.Ми аз през вечер хвърлям я полових.я 3/4 я цялото шише Thinking А и ми се иска полека лека да махам тия биберонести шишета.Имаме едно с накрайник тя го хвърля неще да види накрайник.А от обикновена чаша и сламка пие с кеф и то перфектно се справя.

Вашите сладури пият ли си все още с охота вечерното мляко?

Ааа и да попитам останаха ли кърмещи мамета все оща?

# 41
  • София
Привеееееет и от мен.

Дес, ние без значение от количеството погълната човешка  Mr. Green храна си пийваме 130-150 мл прясно млекце ( чисто ). От скоро и го въведох и много му се кефи. Пие си от най-обикновенна ( 0-6 м ) биба. Приспивам я в хола обаче и после я пренасям в леглото й. В едно джобче на музикалният джоб и оставям шишето с водичка - около 50 мл и се маже и полива яко през ноща. Но така не ставам и тя гък не казва. Често дори не го пипа.

Роси, естетвено че ще мина покрай вас. Имам работа до Харманли, та ще се чуем със сиг.  Hug

# 42
Точно се прибрахме от срещата с Цецето. Прекарахме си чудесно. Тя е невероятно чаровна и мила, имах чувството, че се познаваме отдавна /то си е така де Wink/. Направихме панорамна обиколка на Будапеща, поразходихме се и седнахме в една бирария.
Рони сега си разглежда подаръците от Цецето и Таш. Таш, трогната съм от вниманието, мила. Hug Нямам думи.
Започвам да чета приказките на Рони, че като се запознаят с Алекс да си ги обсъждат. Joy

Бакши, мерси за споделеното.
Медхен, и тук не вярвам да обърнат внимание на проблема. Сигурно ще кажат, че е от зъби.

Ще изчезвам, че днес не съм си видяла детето. От 11 часа съм излязла.

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 22:13 от Ванилия Канелска

# 43
  • София
Привет маминки! Hug Hug Hug

Само набързо се включвам, че сьм умряла за сьн!  Полетьт мина леко, още сутринта рано си се настанихме в хотела. Срещата с Канела и Ангел беше повече от страхотна, останах очарована от тях! Като се върна ще пиша повече, че тука  се мъча с една унгарска клавиатура сега. Първият ден тук беше повече от обещаващ, надявам се да е така до края!

Целувки и лека нощ!  Hug

# 44
  • София
Днес бях градска, но реших да не ходя към клуба, че можеше да си бъдем само ние с Митко. За утре не съм сигурна, но за сега клоня към идване. ще съм там към обяд или ранния следобед. Ако утре преди обяд никой не пише, че ще е в клуба след обяд, може да не дойда  Naughty

Рубриките:
-гледам на Митко като на малко момченце, но в някои моменти(например когато му сменям памперса или когато го гледам как спинка) ми изглежда като голямо бебче
-не съм компетентна по ваксините и слагам всичко задължително. допълнителни не съм купувала. много безотговорно, но просто не съм чела достатъчно за плюсовете и минусите на всички ваксини.

Ванилия, Цеце, Радвам се, че сте си допаднали! А снимки?
Дидига, децата имат твърди венци и могат да се хранят с храна дори да нямат достатъчно зъби, така че ако нямаш други съображения, а само липсата на достатъчно зъби, можеш спокойно да преминеш на следващ етап.
Рени, Митко също не обича яйца, но много харесва масло и аз му правя на пюре жълтък с мнооого масло.
Медхен, не съм давала пържени филийки, но братовчедка ми му е давала пържен картоф и то не само една хапка.
Дес, от както се налага да давам Малтофер ще не ще Митко трябва да изяде храната с капките и за да го излъжа да го направи, приложих твоя метод  Grinning . Пускам го да тича и играе, идва до мен като кученце за да му кусна и пак бяга. Забавно е  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт