За кенгуруто и Драганов.

• 6 150
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
Цитат на: dodo_dodo
Цитат на: Meli
Нали знаеш, че принципно новостите идват от София, та малко не ми се вярва, но пък ти имаш поглед върху нещата. Знам ли, може други майки да дадат повече инфо. Важното е едно - редно е да се гледат крачетата на бебенцата, и то колкото по - рано, толкова по - добре. Simple Smile

Да, наистина, ако има някоя сред нас с пресни впечатления, нека сподели. Моят опит все пак е от преди две години.

Във Варна, в Майчин дом.

# 46
  • София
Аз пък открих това:

АГ-клиника към Втора МБАЛ-ЕАД, София

Акушеро-гинекологичната клиника към ІІ МБАЛ-ЕАД се намира на партерния етаж на намиращата се в центъра на столицата болница. АГ-клиниката е част от голяма многопрофилна болница, позната навремето като ІІ градска болница.

През 2000 г., след основен ремонт, отваря врати модерно оборудваната акушеро-гинекологична клиника. Тя е изградена от няколко отделения – родилно отделение, отделение за новородени, гинекологично отделение и отделение за патологична бременност. Родилното отделение разполага с 25 легла за родилки. Толкова са и леглата за бебетата в отделението за новородени. Всички стаи са с по две легла, а на разположение на пациентките са и ВИП-стаи – с по едно легло, собствен санитарен възел, телевизор и хладилник.
Отделението за новородени съвместно с родилното отделение е изпълнител на проекта “Болници – приятели на бебето” в подкрепа на кърменето, за което е наградено с престижна награда от УНИЦЕФ.
На майките е осигурен 24-часов контакт с новороденото бебе – стаите са снабдени с детски легла и мивки за бебета. Още докато майката е на родилното легло, бебето се поставя на гърдата за първо засукване. До два часа след това бебето се слага в стаята на майката и тя бива поканвана често да го кърми, с което се подобрява лактацията и се дава възможност да се установи силна психоемоционална връзка между майката и детето.

Във връзка с програмата за стимулиране на кърменето клиниката има сключен договор с банка за майчина кърма и дори в случаите, когато майката не е в състояние да кърми детето си, е осигурено естествено хранене за детето.
Клиниката работи по програма за ранна профилактика на тазобедрените стави, съвместно с Института по ортопедия и травматология. Още през първите дни след раждането на детето се обуват специални ортопедични гащички, които държат крачетата силно раздалечени едно от друго. С тези гащички бебето се прибира у дома, като бива насочвано за ранна ултразвукова диагностика към Института по ортопедия в Горна баня.
Родилното отделение разполага със самостоятелна родилна операционна, отделна от тази на гинекологичното отделение. Родилната зала е оборудвана и със специално японско родилно легло, което позволява оптимално разположение на родилката, осигуряващо безболезнено раждане. За облекчаване на болките при раждане се грижи денонощно дежурен екип от анестезиолози.

С цел подготовка за раждането в клиниката е организирано и “Училище за бъдещи майки и бащи”.
Всички бременни жени, които са софийски жители, могат да получат от личните си лекари направление и да родят без да заплащат каквото и да било. Заплаща се единствено за ВИП-стаите (37 лв. на ден). Бременните жени от провинцията също се приемат безотказно за раждане, като заплащат по официалните тарифи на болницата.

Телефони за информация и записване:
Централа – 02/931 23 55
Родилна зала – в. 291
Отделение за новородени – в. 275, 311

# 47
Цитат на: mariane
Цитат на: kiki27
.......следи всички новости, прави много операции за да трупа опит и иска да прилага чуждия опит и тук...
ce pak nie pacientite da ne cme opitni zaici nedei taka

Не искам да защитавам лекаря, но мога принципно да направя един коментар, ако разрешите, от кухнята.

Опитът се трупа с работа. Това не значи, че пациентите са опитни зайчета.  Лекар, който не следи новостите, просто изостава. При мене (в анатомията) през седмица идват колеги от различни специалности, които в свободното си време изработват някои нови подходи, достъпи, операции. Именно за да не се учат на пациента. Но това остава само между нас, никой не афишира това си занимание. Така че един читав лекар (с любов към професията и сръчни ръце) ще намери начин за развитие.

# 48
Цитат на: kiki27
...Човекът е специализирал в Щатите ...
... tyk ako ci lekar emigrant i ickash da raBOTISH kato takav triabva da zapo45nesh ot na4alo t.e. ot nylata nashte diplomi da priznavat ce no za da ctanesh doktor ti triabva zdrav tryd blizo 10 godini , tyk medicinata e korenno razli4na ot tazi v Evropa dane govorim 4e lekarctvata ca  ci AMERIKANCKI i ne moje da icpishe dori edin analgin 4oveka shtot pacienta trioaBVA DA LITNE DO BG da ci go kypi.

За специализация (в рамките на няколко месеца) нещата стоят по коренно различен начин. Има  множество програми, стипендии, курсове и т.н., по които български лекари могат да специализират в чужбина, вкл. в Щатите. Говоря за истинска работа с пациенти, операции и всички останали отговорности, но под ръководството на друг лекар.

И лекарствата изобщо не са различни - просто названията им са други, но всеки лекар гледа генеричното име на препарата, а не търговското - та медицината в Щатите не е за извънземни. Simple Smile

# 49
Цитат на: Туфи
Нали знаеш, че принципно новостите идват от София, та малко не ми се вярва, но пък ти имаш поглед върху нещата.

Не, не винаги е така, идеите идват от цялата страна, но по стар комунистически обичай се прави така, че да започнат задължително и единствено в софия.... Браво на Пловдивчани!  Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap

За жалост си права... И това е едно от нещата, които много ме дразнят, най-вече като една от причините за "великото преселение на народите"...

ПП: Ама ти май много мразиш София и софиянци, една главна буква не щеш да си откъснеш от сърцето... Grinning

# 50
  • Букурещ
Цитат на: asa
Аз пък открих това:

АГ-клиника към Втора МБАЛ-ЕАД, София

Акушеро-гинекологичната клиника към ІІ МБАЛ-ЕАД се намира на партерния етаж на намиращата се в центъра на столицата болница. АГ-клиниката е част от голяма многопрофилна болница, позната навремето като ІІ градска болница.

През 2000 г., след основен ремонт, отваря врати модерно оборудваната акушеро-гинекологична клиника. Тя е изградена от няколко отделения – родилно отделение, отделение за новородени, гинекологично отделение и отделение за патологична бременност. Родилното отделение разполага с 25 легла за родилки. Толкова са и леглата за бебетата в отделението за новородени. Всички стаи са с по две легла, а на разположение на пациентките са и ВИП-стаи – с по едно легло, собствен санитарен възел, телевизор и хладилник.
Отделението за новородени съвместно с родилното отделение е изпълнител на проекта “Болници – приятели на бебето” в подкрепа на кърменето, за което е наградено с престижна награда от УНИЦЕФ.
На майките е осигурен 24-часов контакт с новороденото бебе – стаите са снабдени с детски легла и мивки за бебета. Още докато майката е на родилното легло, бебето се поставя на гърдата за първо засукване. До два часа след това бебето се слага в стаята на майката и тя бива поканвана често да го кърми, с което се подобрява лактацията и се дава възможност да се установи силна психоемоционална връзка между майката и детето.

Във връзка с програмата за стимулиране на кърменето клиниката има сключен договор с банка за майчина кърма и дори в случаите, когато майката не е в състояние да кърми детето си, е осигурено естествено хранене за детето.
Клиниката работи по програма за ранна профилактика на тазобедрените стави, съвместно с Института по ортопедия и травматология. Още през първите дни след раждането на детето се обуват специални ортопедични гащички, които държат крачетата силно раздалечени едно от друго. С тези гащички бебето се прибира у дома, като бива насочвано за ранна ултразвукова диагностика към Института по ортопедия в Горна баня.
Родилното отделение разполага със самостоятелна родилна операционна, отделна от тази на гинекологичното отделение. Родилната зала е оборудвана и със специално японско родилно легло, което позволява оптимално разположение на родилката, осигуряващо безболезнено раждане. За облекчаване на болките при раждане се грижи денонощно дежурен екип от анестезиолози.

С цел подготовка за раждането в клиниката е организирано и “Училище за бъдещи майки и бащи”.
Всички бременни жени, които са софийски жители, могат да получат от личните си лекари направление и да родят без да заплащат каквото и да било. Заплаща се единствено за ВИП-стаите (37 лв. на ден). Бременните жени от провинцията също се приемат безотказно за раждане, като заплащат по официалните тарифи на болницата.

Телефони за информация и записване:
Централа – 02/931 23 55
Родилна зала – в. 291
Отделение за новородени – в. 275, 311

тази реклама къде я намери?
като всяка реклама с бомбастични слова, дано поне 10% от написаното да отговаря на истината, не повече.

Подчертаното от теб в червено е вятър и мъгла.

Но има хора, които пък вярват на реклами и се заслепяват чак от тях, така, че ....изборът дали ще повярваш на това или не, си остава индивидуален.

п.п. гледам , че и за Банката за майчина кърма се говори, която гласуваха в Парламента да бъде затворена.
Коя година е писана тази реклама???

# 51
  • София
В този сайт:
www.bgmama.com

# 52
[/quote]   За специализация (в рамките на няколко месеца) нещата стоят по коренно различен начин. Има  множество програми, стипендии, курсове и т.н., по които български лекари могат да специализират в чужбина, вкл. в Щатите. Говоря за истинска работа с пациенти, операции и всички останали отговорности, но под ръководството на друг лекар.

И лекарствата изобщо не са различни - просто названията им са други, но всеки лекар гледа генеричното име на препарата, а не търговското - та медицината в Щатите не е за извънземни. Simple Smile[/quote]

Tvardo cmeia da kaja 4e otgovornocta ce poema izcialo ot amerikanckia lekar voobshte tyk v Amerika ne ce priznavat diplomi dori ot zapadna evropa ta za bg diploma na lekar mi toi pone v Amerika moje da cpecializira da ama v ocnovata ci toi e nabludatel, e moje i v operacionna da vleze no mojebi camo da podade niakoi ckalp. Ima i neshto drygo koeto za men ne e zaprenebregvane za niakolko mececa tozi cpecialict nemoje da precko4i ezikovata bariera pr ang ang niama nishto obshto c amerikancki takav e dokato cvikne yxoto ca minali polovinata dni za cpecializacia
E dori da ca na ednakva ocnova lekarctvenite credctva niakoi ot tiax ca C TRIVIALNI NAZVANIA ,camo e da ne ti opicvat kak mi ce pla4eshe v na4aloto az cam  (ing cintez na lekarctveni credctva)e zabivax noc i 4etex nai primerno ama neznam kak sha ce po4yvctva pacienta ako lekaria zabode noc niakade da tarci cadarjanieto na lekarctvoto .

# 53
Цитат на: bobolenta

ПП: Ама ти май много мразиш София и софиянци, една главна буква не щеш да си откъснеш от сърцето... Grinning

Имам доста приятели от София, които са така да се каже "кореняци" и имат добро отношение към хората извън София  и другите градове и села.
Дразня се и не обичам тези (имала съм много работа с такива, и вЕрвай ми оттам идват всичките проблеми Imp ), които са от т.нар. "провинция", ама дошли веднъж в столицата, забравят откъде са, за какво са дошли и изобщо изпадат в пълна безтегловност и безхаберие.
Не крия, че София не ми е любима, ама главната буква я пропуснах случайно, в духа на тези, които "не могат" да пишат на кирилица бих казала, че "много ме затрудни натискането на SHIFT-а"........ Wink  Wink  Wink

# 54
Цитат на: Туфи
Цитат на: bobolenta

Имам доста приятели от София, които са така да се каже "кореняци" и имат добро отношение към хората извън София  и другите градове и села.
Дразня се и не обичам тези (имала съм много работа с такива, и вЕрвай ми оттам идват всичките проблеми Imp ), които са от т.нар. "провинция", ама дошли веднъж в столицата, забравят откъде са, за какво са дошли и изобщо изпадат в пълна безтегловност и безхаберие.
Не крия, че София не ми е любима, ама главната буква я пропуснах случайно, в духа на тези, които "не могат" да пишат на кирилица бих казала, че "много ме затрудни натискането на SHIFT-а"........ Wink  Wink  Wink

Ха ха ха, това ми хареса! Laughing Между другото и аз се дразня от същото. Да не говорим, че града или селото не е показател... и такова едно деление... бе малко е смешно...

# 55
Tvardo cmeia da kaja 4e otgovornocta ce poema izcialo ot amerikanckia lekar voobshte tyk v Amerika ne ce priznavat diplomi dori ot zapadna evropa ta za bg diploma na lekar mi toi pone v Amerika moje da cpecializira da ama v ocnovata ci toi e nabludatel, e moje i v operacionna da vleze no mojebi camo da podade niakoi ckalp. Ima i neshto drygo koeto za men ne e zaprenebregvane za niakolko mececa tozi cpecialict nemoje da precko4i ezikovata bariera pr ang ang niama nishto obshto c amerikancki takav e dokato cvikne yxoto ca minali polovinata dni za cpecializacia
E dori da ca na ednakva ocnova lekarctvenite credctva niakoi ot tiax ca C TRIVIALNI NAZVANIA ,camo e da ne ti opicvat kak mi ce pla4eshe v na4aloto az cam  (ing cintez na lekarctveni credctva)e zabivax noc i 4etex nai primerno ama neznam kak sha ce po4yvctva pacienta ako lekaria zabode noc niakade da tarci cadarjanieto na lekarctvoto .

Не говоря за приравняване на дипломи. Говоря за курсове, в рамките на месец до няколко месеца. Езиков проблем не съществува, особено за оперативна специалност. Един лекар, и дума английски да не знае, и само да държи валвата в операционната, може да научи страшно много. А смея да твърдя, че има достатъчно български лекари, знаещи повече от една английска дума.

Същото се отнася за лекарствата - има десетки справочници, които за 3 секунди ти дават всички синоними на лекарствата, всички търговски названия. Определено не е толкова сложно, колкото ти изглежда.

# 56

Не говоря за приравняване на дипломи. Говоря за курсове, в рамките на месец до няколко месеца. Езиков проблем не съществува, особено за оперативна специалност. Един лекар, и дума английски да не знае, и само да държи валвата в операционната, може да научи страшно много. А смея да твърдя, че има достатъчно български лекари, знаещи повече от една английска дума.

Същото се отнася за лекарствата - има десетки справочници, които за 3 секунди ти дават всички синоними на лекарствата, всички търговски названия. Определено не е толкова сложно, колкото ти изглежда.

Ne govoria za znanieto na ezika iavno ne ci me razbrala (ne cam bila doctata4no iacna sorry  Embarassed govoria za ezikovata aklimatizacia za primer da ne davam cebe ci sha dam moia dobrta priatelka doshla ot francii az jiveia v Quebec frencka provincia v Caqnada ta na vaprocnata francozoika i e triabvalo blizo okolo mecec da i cvikne yxoto cac amerikanckia frencki e edvali tia e znaela camo edna dymi4ka na frencki tova mi be ideata za ezika.

# 57

To ne e clojno no kogato 4ovek vidi edna takava kniga my triabva malko vreme ocobeno ako ne e c perfekten ezik zashtoto ykazatelite ca verno dobri ama cmeia da tvardia 4e pove4eto lekari neznaiat ximi4nite naimenovania a v cpravo4nite creshty amerikancki analgin ctoi formyla e ako ne znaesh za kvo ide na re4 niama shanc

# 58
Благодаря на Мели, че ти е отговорила вместо мен, Mariane, защото аз не обичам издребнявания от рода на твоите и нямаше да отговоря (моля, не го приемай като заяждане).
Ясно съм написала, защо имам доверие на този лекар, между другото той знае перфектно английски, а аз съм филолог и твоите обяснения за свикването на ухото и т.н. са ми направо смешни...
Всичко друго Мели го обяснила много ясно!

# 59
  • Sofia
Цитат на: dodo_dodo
Цитат на: Павлина
Додо, кажи ги тия смешки...
и за мъжката майка...
не съм била при него на преглед и ми стана мнооого любопитно с тия мъжки майки.

Ето някои избрани бисери Simple Smile
"Дааа, едното дупе е хубавоо, я да видим другото сегаа...а добре, че както си момчеее, кво щеше да правиш ако нещо не ти беше наред - хем глупав мъж, па и куц, за никъде нямаше да си в тоя живот мой`то момче"

"Имте ли други деца госпожо? Оу още едно момче?!? Shocked
Ама вие не разбрахте ли след първият път, че тоя мъж само момчета прави? за какво ви трябваше да правите втори опит с него? набелязвате комшията който най-прилича на съпруга, но е доказан в правенето на момичета и готово. А сега какво ще ги правите тия две момчета бе госпожо? Не знаете ли, че по-тъпо и ограничено племе от мъжкото няма?"

"Мъка ми е за вас госпожо. Ами мъжа ви като влезе в онази проблемна възраст около 40-те, а тия две момчета ще са баш в пубертета, ми за вас единственто спасение госпожо ще бъде да се изнесете"

"Знаете ли от къде идват всички проблеми на хората госпожо? От това, че не четат прикази. А в приказките всичко си е казано.
Не ви ли е направило впечатление госпожо, че първия брат винаги е най-тъп и ограничен? И за тва винаги той пръв бива изяден от ламята. Втория е малко по-добре щото се учи от грешките на първия.
Виж третия е най-оправен. Щото яде бой от другите двама и от малък се учи сам да се оправя в живота. Пък и след второто дете следващите сами се гледат бе госпожо"

Всичко това добре, но представете си го изпяно без паузи, без емоция, с равномерен и напевен тон на рекламен агент, който се опитва да си пласира поредното ренде Вьорнер/така ли беше името на рендето?/? Laughing

tozi chovek dobre li e?

Общи условия

Активация на акаунт