КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 688
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 1 380
                           http://s41.radikal.ru/i092/0904/a5/e8b006c95dd1.jpg    … sp;                      http://s48.radikal.ru/i119/0904/19/f87ba231fdd1.jpg   
 ето ги днешните козинаци- руло с орехи и мармалад,малко козуначе и козунак с вино и прясно мляко. От виното стават винаги на конци и много мекички. Доволна съм ,даже ми се прави пак,май едва ще дочакам събота за още. Аз ги замразявам и като ги извадя са все едно токущо опечени.
Браво за хубавата,ухаеща тема!!! и още един разрез   http://i018.radikal.ru/0804/f3/ac65c483542a.jpg&nbs … sp;     от днес

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 09:04 от мм

# 721
  • Мнения: 1 352
Ама какви са тези козунаци с вино? Дайте, моля ви, рецептата.

# 722
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Макс-мама, сега се запалих по твоята рецепта на първа страница, защото искам да се получи по-сладък козунак.
Не разполагам с машина за хляб, а виждам, че има доста тънкости точно при омесването.Правила ли си ги на ръка и има ли нещо по-специфично като се меси на ръка?
Предварително благодаря  bouquet

Да ти кажа,преди мноооооого години съм месила на ръка по тази рецепта,подробности не си спомням.
Ще ти напиша какво пише в рецептата.
6 яйца
400 гр захар
150 мл олио
1/2 литър прясно мляко
30 гр мая
настъргана кора на 1 лимон
около 1 кг брашно
Маята се разтваря в половината от прясното мляко,прибавя се щипка сол,1 сл захар,1 яйце и малко брашно.
Оставя се да втаса,след което се обърква и пак се оставя да бухне.
Захарта се изсипва в другата половина от прясното мляко и се затопля леко,разбърква се.
Яйцата се разбиват,прибавя се мазнината,кората от лимона,разтворената в млякото захар и маята.
Меси се меко тесто,което се оформя и тогава се оставя да втаса,намазва се и се пече.

Това е рецептата,нямам никакъв спомен какво съм правила.

Можеш да комбинираш направата на козунака от двете рецепти.
Например,в тестото да сложиш половината мазнина,а другата половина да прибавиш по малко в процес на месене(да си потапяш ръцете м мазнината).
Мазнината комбинирай олио+св.мас.
Малко по-твърдо да замесиш тестото и да го оставиш да втаса,след което да го оформиш с намаслени ръце и пак да го оставиш да втаса,вече оформено.
Така си мисля.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:23 от max-mama

# 723
  • Мнения: 11 607
Ама какви са тези козунаци с вино? Дайте, моля ви, рецептата.

На първа страница е, козунака на мм.

Мачо, чудни са козунаците!

# 724
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Момичетааа, момичета. Търпение му е майката. Явно не ми е била достатъчно втасала закваската. Вижте тази част, която не отиде в тестото- аз не я хвърлих, а я оставих в кухнята да си стои. Е, сега реших да я погледна. Втасала е прекрасно. Ама свърши тя- за догододина няма да спазвам часовете дадени в рецептата, а ще си я наблюдавам, вече знам как трябва да изглежда. Сега се прокрадва идеята да я ползвам в козунаците. newsm78

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:26 от Джемма

# 725
  • Мнения: 11 607
Въййй, Джемма......то това е ...нямам толкова силни думи........Разкошотия голяма! И това след колко часа и колко си пишеше по рецепта,че трябва да е?

Предлагам ти...след празниците, като не бързаме....двете по едно и също време да се заемем с рецептата и да се подкрепяме, поощряваме и съветваме и вярвам,че ще го направим! Лично аз съм амбицирана да го направя и да не бързам....Усетих аз,че за закваската трябват здрави нерви и търпение.......

# 726
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Дааа, съгласна съм с теб Peace. Хайде двечките по едно и също време ще го започнем и ще снимаме как върви процеса. Сега е точно идеална закваската- с нея щеше да стане истинско панетоне. Ами онзи ден трябваше да е готова, а тя едва сега втасала. Сега как да я съхраня до събота да пробвам един козунак с нея- в хладфилник лид а я сложа, а после трябва да я активирам ли? Пустата закваска, такъв мерак ми е да се науча да я владея. Laughing

# 727
  • София
  • Мнения: 1 380
 Рецептата с вино е на първа страница на ММ,но мога по подробно да обясня.
Значи- 6 яйца,единия жълтък за намазване
1кг брашно, 330 гр.захар,300 мазнина/масло и зехтин поравно/
50 гр.вино- може бяло,червено или шампанско/аз с шампанско сега го направих/ мая суха два пакета на Йоткер/, мляко прясно 200 гр.
И маята се разтваря с малко мляко и лъж.захар,брашно като боза да стане и се оставя да стане на мехурчета,като  гъба. През това време затоплям млякото и в него слагам захарта  да се разтвори. Яйцата разделям и бия по отделно да станат на пяна. Прибавям ги към млякото,слагам виното и ванилия течна/4бр.ром и 4 ванилия/ настърган лимон.Пресявам бращното,изсипвам маята готова вече и течността/яйца,мляко,вино,ванилия/ Меся докато стане на мехури.Аз вмашината го прявя. Оставям на 50градуса във фурната да удвой обема си и после плета плитки,слагам стафиди и отново,вече по съдовете пак втасва. Като ги изпълни пека на топъл въздух около 40 мин. По някое време покривам с фолио отгоре за да не изгаря/почти в началото,веднага щом направи коричка/. Рецептата съм я взела от итал.козунак,но там беше само с вино. Аз я промених да е смляко и вино. Става по -вкусен. Пробвала съм миналата година и със сладолед вместо мляко,стана също страхотно. А забравих - намазвам преди да печа с жълтъка и малко сок от портокал и ръся със захар. Е това е .Пробвайте,ще останете доволни Simple Smile

# 728
  • Мнения: 5 465
Tandoori, благодаря за отговора  Heart Eyes

# 729
  • Мнения: 11 607
в хладфилник лид а я сложа, а после трябва да я активирам ли? Пустата закваска, такъв мерак ми е да се науча да я владея. Laughing

До събота няма кой знае колко време....Защо не я сложиш в стая у вас, където Т не е много висока, но не е кой знае колко ниска. В хладна стая, така че лека полека да зрее още малко и в петък вечер, събота сутринта да я започнеш......

# 730
  • Мнения: 4 358
Мале Джемма аз такова чудо съм постигала с моята закваска.Другаде бъркам аз при хлябовете ама къде.
Не съм за тази тема по този въпрос.Извинете ме Sick, но като видях закваската на Джемма и  #Crazy.
Къде я прецаквам аз тая работа бе #Cussing out
Макс Мама ще правя от твоите козунаци  - един ,два ще видим как ще дойде.Очаквай питанки в събота Rolling Eyes

# 731
  • Балчик
  • Мнения: 9 288
Бъни, тази закваска е малко по-различна от другата за хляб. Меси се твърдо тесто, в него има и мед. И доста трудно стига до този вид. Другата закваска много по-бързо става готова за употреба, поне моята беше преди края на написаното време.

# 732
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Бъни,очаквам.
Не му разбирам от закваските,но като гледам тази на Джемма се замислям и аз.Да минат празниците може да се пробвам и там.

# 733
  • Мнения: 4 358
Бъни, тази закваска е малко по-различна от другата за хляб. Меси се твърдо тесто, в него има и мед. И доста трудно стига до този вид. Другата закваска много по-бързо става готова за употреба, поне моята беше преди края на написаното време.
Може.
Исках да кажа, че една моя закваска за онези хлябове на Мамето така изглеждаше.Мнооого узряла, прекрасно втасала.Ето така се разтягаше както си показала ти.Ама после къде прецаках работата и аз не знам.
А за твоя кураж просто #Crazy.Думи нямам за майсторството и търпението.Аз не бих се решила на тези чудни панетонета и козунак казваш се каниш да правиш.Стискам палци да се получи.Ще следя с интерес.Може пък за друга година живи и здрави да узрея и аз за идеята Hug

# 734
  • Мнения: 2 382
Макс-мама, много благодаря  bouquet!Ще се възползвам от съветите ти, с две втасвания ми изглежда по-добра идея.

Общи условия

Активация на акаунт