Примерна схема за захранване (14)

• 38 933
  • 513
  •   1
Отговори
# 225
Искам да попитам на 7 месеца какво количество твърда храна трябва да предлагам?Не искам да замествам хранене,но искам да знам ориентировъчно,защото понякога иска да яде повече друг път по-малко!!!Предлагам твърда храна от 1м. и 5 дни- давам зеленчуково пюре и каша с плод!Кърмене не отказва никога,доста е едричка,та затова да знам какви са нормите!Благодаря предварително!   bouquet

# 226
  • Бургас/Пз
Детелина, щом не искаш да заместваш кърмене, би трябвало най-напред да кърмиш и след 40-50мин да предлагаш твърдата храна. Ако обаче даваш най-напред твърдата храна и после кърмиш ето това са примерните количества които би трябвало да те ориентират:

6 месеца -100-120гр.
7-8 месеца = 160-170 гр
9-11 месеца = 180-190 гр
Ако детето иска още, трябва да се продължи с мляко, колкото иска да пие.

Моят си обаче все още трудно изяжда 130-140гр твърда храна и винаги след това си дояжда с кърма. В началото като захранвах  най-напред кърмех и после му давах по няколко лъжички. Сега обаче , ако му предложа най-напред кърма, а после твърда храна изобщо не иска да яде, дори не иска да си отвори устата.

# 227
Детелина, щом не искаш да заместваш кърмене, би трябвало най-напред да кърмиш и след 40-50мин да предлагаш твърдата храна. Ако обаче даваш най-напред твърдата храна и после кърмиш ето това са примерните количества които би трябвало да те ориентират:

6 месеца -100-120гр.
7-8 месеца = 160-170 гр
9-11 месеца = 180-190 гр
Ако детето иска още, трябва да се продължи с мляко, колкото иска да пие.

Моят си обаче все още трудно изяжда 130-140гр твърда храна и винаги след това си дояжда с кърма. В началото като захранвах  най-напред кърмех и после му давах по няколко лъжички. Сега обаче , ако му предложа най-напред кърма, а после твърда храна изобщо не иска да яде, дори не иска да си отвори устата.
Синът ми изяждаше тия количества 1 година след указаната възраст  Crazy
Чак след 18м. започна да яде повече от 100гр. на хранене..
А на 2г. - около 200 Simple Smile

Винаги съм му давала колкото иска.. това си бяха неговите "порции"  Laughing

# 228
... Въпросът ми е мога ли вече да въведа месото или да изчаквам още ...
Възрастта и етапът на захранване са напълно подходящи за месо.

-----------------
Официални препоръки при захранване на възраст след 5-6 м.:

Месо = 6 м. (или в края на 1-ия месец от захранването)
Месо = 8 м. (или около 2 месеца след захранването)

* Възрастта за месо е (беше) една от основните разлики между повечето европейски и американските схеми.
* Отложеното въвеждане на месо е доста критикуван подход през последните години. Факт е, че вече са налице промени.
* По-късното въвеждане на месо също има логика.
* Зависи като цяло от реда на въвеждане на другите храни, както и от количеството и честотата на предлагане на месо.

Може да се даде месо след зеленчуците и преди плодовите пюрета и кашите - това са най-актуалните промени в някои схеми на захранване. Вече има и пюрета за такъв тип захранване.

# 229

Примерни количества твърда храна:
6 месеца = няколко лъжички или до 100-120 г
7-8 месеца = 160-170 г
9-11 месеца = 180-190 г

Такива са и препоръките на СЗО за активни кърмачета.

Капацитетът на стомахчето на 6-9 месеца е между 130 и 190 мл.
Няма толкова голямо значение какво е количеството храна, а качеството й и честотата на предлагане. Плюс достатъчно мляко.

# 230
Много ви благодаря,момичета!  Hug Hug Hug
Значи се движим добре!Беше ме страх да не я прехраня!В началото около 2 седмици отказваше повече от 1-2 лъжички,а сега някои неща си ги хапва с кеф!
Още веднъж   bouquet !

# 231
  • Бургас/Пз
Синът ми изяждаше тия количества 1 година след указаната възраст  Crazy
Чак след 18м. започна да яде повече от 100гр. на хранене..
А на 2г. - около 200 Simple Smile

Винаги съм му давала колкото иска.. това си бяха неговите "порции"  Laughing

Духи Пухи, точно това имах и аз предвид че тези количества са повече ориентировъчни а не задължителни. Peace Като гледам как някои деца изяждат с лекота цяло бурканче в началото леко се притеснявах /просто и голямата ми дъщеря беше такова дете Grinning/ Малкия обаче сам си определя колко да яде и не съм в състояние да му дам и грам повече от това което той иска. Виж цокането е друга работа Mr. Green Там отказ няма

Косе Босе, благодаря, ще почвам месото тогава!!!  bouquet

# 232

Плодове
Могат да се предлагат по всяко време, когато е удобно според режима на детето. Може вечер, защо не. Може следобед, но това означава да предлагаш само плодово пюре, ако сте навън. Няма смисъл да се дават пресни настъргани или пасирани плодове, които са престояли повече от 15-20 мин., защото в тях не остава почти никакъв витамин С.
Плодовете могат да се дават както самостоятелно, така и след основно хранене. Няма правило да се дават само между храненията.

Закуска
Закуската може да е попара, но може и да е всякаква друга комбинация от зърнена храна + млечен продукт в зависимост от това какво ще бъде въведено (напр. овесени ядки със сирене и масло, елда със сирене или извара и подобни).
Цяла порция попара може, но в смисъл само хляба. Сиренето се въвежда плавно, маслото за 3-4 дни.
За начало може да предложиш пълнозърнести ядки (овесени, ечемичени, пшенични) с масло, щом предпочиташ него като първи млечен краве продукт. Маслото добре пасва с ядките на вкус и определено е добра комбинация. Тук може да включиш и малко плодове пюре. След това започваш да добавяш по малко сирене, докато го въведеш, като махаш плодовото пюре. Попара с АМ също може, но възрастта е напълно подходяща за нормални млечни продукти и спокойно може да вкараш сирене.

Вечеря между 19 и 20 ч.
Може да се измести в тези часове, достатъчно е да има поне час-два до заспиването. Постепенно, с нарастване на възрастта, паузата между последното хранене (млякото за заспиване не се брои) може да се увеличи до 2-3 часа, но това се отнася до по-големите деца над 1-2 години, които вече имат 4-часов интервал на хранене. След възраст 9-10 м. вечерята спокойно може да бъде зеленчуци, няма проблем да се дава зеленчук два пъти дневно. Супа с хляб е хубав и по-лек вариант.

Солети
Освен сол, повечето солети съдържат и други крайно неподходящи съставки, означени със съответното Е. В тази тема има мнения за различните марки. Не е задължително да даваш нещо за гризане навън – не само заради съставките на солетите, но най-вече заради това каква хранителна ценност има в тях.
Плодово пюре определено е най-разумен избор, но пък е добре да се добави и нещо по-калорично – все пак паузата от обеда до новото време за вечеря става 6-7 часа. Часът на кърмене няма значение - когато детето иска.

Пауза между храненията
На възраст 11 м. е нормално да се получава пауза от над 3.5 часа. По принцип интервалът на хранене се брои от началото на едното хранене до началото на другото хранене, но щом обядът се проточва доста дълго, напълно нормално е детето да огладнява по-късно. Не се притеснявай, остави го на този режим, все пак то расте, стомахчето увеличава обема си и се засища с повече храна. Постепенно се приближава до модела на хранене след 1 год. с паузи от 4 часа между всяко основно хранене.

За режима
Режимът е много добър, няма нищо притеснително или неправилно. Напротив, кърменето е чудесно, храненето отговаря на възрастта. На 11-12 м. е нормално да има 3 основни хранения и едно по-леко междинно. Кърменето вече не се брои за хранене.

Детето самичко се доближава до модела на хранене след 1 год. Следващата логична промяна е да остане само следобедния сън, възможно е вечер да заспива малко по-късно и т.н. Продължавай да я насърчаваш да се храни с вас на масата, това е много важно. Съвсем правилно си се ориентирала какво може да се промени, а щом това отговаря на нагласата на детето, няма повод за притеснение. Действайте Simple Smile

# 233
Косе Босе,
Благодаря ти отново за изчерпателния отговор. Вчера бяхме на консултация и докторката много ме депресира, че понеже не я храня правилно, затова била толкова слаба.(7,1 кг на 11 месеца) А аз забавих толкова млечните заради слузта в акото. А то излиза че заради недаването на млечни ми е слабо детето  Sad
Искам да те питам възможно ли е слузта да се появява също и от пълнозърнести храни? Имам някои съмнения за едно пюре с праскова и пълнозърнест ориз. Или от броколи и карфиол (за тях също имам съмнения)

Искам да те питам също и след като съм въвела пшеница с пълнозърнест грис (каша) мога ли вече да давам спокойно всичко пшеничено (хляб, фиде, макарони, булгур, кус кус и пр)
Благодаря ти

# 234
Отново имам няколко питания
Сега този глутен, колко плавно трябва да се увеличава newsm78
Вече 7 ден давам по 1/4 бишкота плазмон, кога да започна да давам по 1/2 и после колко дни  по половинка преди да увелича и да дам цяла? И сега като е въведен глутена всички други продукти, които имат глутен пак ли да въвеждам плавно .Питането ми е  ако реша да му дам овесени ядки/или вода от тях примерно/  пак ли постепенно
ooooh! ох тоя глутен бе.....

Сънът ми често получава запек/на около  десет дена веднъж/ и му помага много  купешко пюре от сушени сини сливи, мисля да се пробвам да направя домашно такова, дали ще има проблем някакъв Thinking

# 235
Косе Босе,кисело мяко с овесени или други ядки добра комбинация ли е?И пак да си задам въпроса за АМ:При положение,че изяжда около 180г тв.храна,какво количество АМ мога да добавя към нея,за да е пълноценно храненето?И сухо ли да е или разтворено?За съжаление се наложи спешно да отбия и съм много объркана в храненето с АМ.До сега съм кърмила на поискване.

# 236
... понеже не я храня правилно, затова била толкова слаба
... заради недаването на млечни ми е слабо детето

Според какви критерии не я храниш правилно?
Храненето отговаря на която и да било съвременна схема на хранене, с малки промени според детето.
Не е задължително децата с АБКМ, които не ядат млечни дори след 1 год., да са слаби, нали.
Даваш достатъчно кърма.

... възможно ли е слузта да се появява също и от пълнозърнести храни?
Възможно е фибрите да дразнят едно чувствително стомахче.

след като съм въвела пшеница с пълнозърнест грис (каша) мога ли вече да давам спокойно всичко пшеничено (хляб, фиде, макарони, булгур, кус кус и пр)
Няма нужда от отделно въвеждане.

# 237

кисело мяко с овесени или други ядки добра комбинация ли е?
изяжда около 180г тв.храна,какво количество АМ мога да добавя към нея,за да е пълноценно храненето?

* Мляко с пълнозърнести не е добра комбинация - калцият от млякото измества желязото от пълнозърнестите.
* Но: след 1 год. или малко преди това тази комбинация няма толкова голямо значение. Детето вече се храни разнообразно, може да си набавя нужните минерали от няколко източника. Може отново да се спазва правилото за отделно предлагане на мляко и желязосъдържаши храни, но може и спокойно да се дават заедно. Освен това овесените ядки не са най-богатия източник на желязо от зърнените.

За АМ - колкото прецениш, така че да се събира за деня нужното количество мляко заедно с останалите  хранения. Зависи как и кога ще даваш още мляко. Може да се сложи директно само сухо вещество; може разтворено; може разтворено, но по-концентрирано - в зависимост от храната. По принцип е добре да се дава разтворено, но в храна може да се слага сухо вещество. Преценяваш според указанията една мерителна лъжичка на колко милилитра разтворено мляко се равнява и се ориентираш колко се събира за деня.

# 238
Аз да се оплаче, че Ива отказва зеленчуците на обяд/вечеря и караме само на каши и плодове Rolling Eyes Да и давам ли и на обяд каша или да си продължавам с трагичните опити да яде зеленчуци? Това от 5-6дни. Още преди да е опитала какво е, бута лъжицата. Иначе каши с плод яде сутрин и вечер по 200-220 грама.

По колко мазнина трябваше да се дава след 1 годинка? И по колко сол в манджите?

# 239
  • София
Здравейте, момичета!
Четох, четох, дано не повторя вече коментирани неща...
Искам да попитам счита ли се въведена царевицата на зърна, ако вече без проблем съм давала каша с царевица(каша грис на Milupa)?
Взех пюре с грозде, до сега съм давала само с гроздов сок. Трябва ли да подходя по внимателно към гроздето(като към нов продукт)?
Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт