Икономични ли сте?

• 18 202
  • 258
  •   1
Отговори
# 15
  • Насред хаоса
Оф, и по-зле имало ... Само дето не мога да разбера защо бабето първо бели, а после дъвче обелките, вместо да си ги изяде и тя цели.
Сетих се и за друга нейна приумица - дъщеря й е в чужбина и преди време й купи пералня, за да не се мъчи да пере на ръка. Пералнята се пуска веднъж-дваж в месеца, щото хабела много вода и ток, а мръсната вода от нея се събира старателно в кофи, легени, корита и т.н. И миналата седмица бабчето се поФали, че си е изпрала пердетата на ръка в същата тая мръсна вода, дето пази от последното пускане на пералнята, и беше много доволна, че е спестила толкова вода и ток.

# 16
Оф, и по-зле имало ... Само дето не мога да разбера защо бабето първо бели, а после дъвче обелките, вместо да си ги изяде и тя цели.
Сетих се и за друга нейна приумица - дъщеря й е в чужбина и преди време й купи пералня, за да не се мъчи да пере на ръка. Пералнята се пуска веднъж-дваж в месеца, щото хабела много вода и ток, а мръсната вода от нея се събира старателно в кофи, легени, корита и т.н. И миналата седмица бабчето се поФали, че си е изпрала пердетата на ръка в същата тая мръсна вода, дето пази от последното пускане на пералнята, и беше много доволна, че е спестила толкова вода и ток.

Еее, признах я тази ваша съседка! Аз си мислех, една наша комшийка дето вместо вода от казанчето, налива по една бутилка вода в тоалетната, е върха, обаче вашата е дъ бест.

# 17
Навремето хората са живеели много бедно и от там е толкова силно развито чувството за икономии и пестеливост у възрастните хора.Но си е и до човек.Майка ми е пенсионерка с много малка пенсия,цял живот е била учителка,та няма да коментирам доходите й.Но тя винаги е имала силно развит усет към красивото и знам,че купи ли нещо на дъщеря ми например,то ще е от най-хубавото,независимо колко пари ще даде.Друга моя близка пък е човек с големи възможности,печели много пари,но винаги търси нещо евтино или преоценено.Така е възпитавана,в икономии.

# 18

Аз живо се интересувам, колко човека са и всичките с един бойлер ли се къпят и мият чинии?

Двама възрастни и син на 18 години.С един бойлер.
Питали сме ги и отговора е:"Удряме по една бърза сапунка и излизаме"  Laughing

# 19
  • София
Навремето хората са живеели много бедно и от там е толкова силно развито чувството за икономии и пестеливост у възрастните хора.Но си е и до човек.Майка ми е пенсионерка с много малка пенсия,цял живот е била учителка,та няма да коментирам доходите й.Но тя винаги е имала силно развит усет към красивото и знам,че купи ли нещо на дъщеря ми например,то ще е от най-хубавото,независимо колко пари ще даде.Друга моя близка пък е човек с големи възможности,печели много пари,но винаги търси нещо евтино или преоценено.Така е възпитавана,в икономии.

Така е. И мен майка ми ме е учила винаги да не хвърлям храна. И добре ме е научила - купувам колкото ще се изяде, готвя също колкото ще се изяде, ако нещо остане, случайно, го давам на кучето, ако и за кучето не става, го давам на пилетата по стрехата. У нас дефакто храна не се хвърля. И не виждам нищо лошо в този навик.

# 20
Аз не съм много, ама чичо Митко комшията е икономичен. Махна нулата на телефона да не може снаха му, която не е от София да се обажда по градския телефон на техните и да навърта големи сметки. Имала си GSM.

Чичо Митко сега има нова снаха и телефон с нула... Laughing

# 21
Имаме една роднина, за която е написана поговорката: "Карфица да и забодеш в гъза, 5 метра тел ще изтеглиш".
Правила си спаун, но и останала натриева основа. Понеже тя нищо не хвърля - рекла да си изпере килимите с остатъка. Нанесе си такива поражения по цялото тяло, че й отне много време да се възстанови напълно. Смяташе, че гумените ботуши са достатъчна превенция. Отделно от килимите не остана много.
Друг случай - поръчва си въглища, но й се сторило, че ако даде нашия адрес, ще й излезе по-евтинко. Камионът стовари въглищата пред нас и си замина. После на нея й се наложи да наеме друг камион, в който сосбственоръчно да натовари обратно въглищата, за да си ги закара у тях. На нас ни беше особено весело да я наблюдаваме как енергично се труди.

# 22
Моя роднина събира водата от миенето на чиниите в един леген и после я изхвърля в тоалетната, за да пести пускането на вода от казанчето.
Също събира водата от пералнята и я ползва със същата цел - за тоалетната.
Пастата за зъби, когато е достатъчно изцедена от тубата, се прерязва на две и щателно се обира от стените.
Иначе, ако е срещнеш, няма и да предположиш, че прави такива фокуси...
Но тъй като е пенсионерка, живее с доста малка пенсия и някак си е оправдано сякаш такова поведение.

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 16:59 от Servallan

# 23
Аз си мислех,че само мойта баба прави така,има и тя има този лош навик да събира мръстната вода от пералнята и после,което е най-лошо ,да измие с нея кухнята,стълбите и т.н.
Отделно прави един друг много лош номер на дядо ми.Решава той да слиза по стълбите,пали си човека лампата за да не се пребие,баба ми в този момент знае,че той слиза по стълбите,отива бързо след него и му я гаси. За нея се виждало и нямало защо да свети.А то тъмница,нищо не си вижда...Да пести тока жената...

# 24
Мен ако питате, това със събирането на водата и ползването за тоалетната е много правилно, защото пестиш ресурса вода. Така че това не е за смях и е добре повече хора да го правят.

# 25
Мен ако питате, това със събирането на водата и ползването за тоалетната е много правилно, защото пестиш ресурса вода. Така че това не е за смях и е добре повече хора да го правят.
Може би наистина се пести и не е толкова лошо, но едва ли един млад човек може да се подложи на това, защото все пак се изисква допълнително време и труд - да събереш водата от пералнята, да измиеш външни стълби или помещение, да я хвърляш в тоалетната...всичко това са си допълнителни усилия, които само един пенсионер с много свободно време може да си позволи. Ако имаш деца на главата - първо не е много хигиенично събирането на тази вода, второ е доста трудоемко...кога ще ти остава време за всичко останало и така...

# 26
Е как ще белите прасковите? Тази баба си е била разсипница, свекърите винаги с обелките си правят компота.

# 27
Едва успях да убедя бабата на мъжа ми, че не искам да обличам дрехите, останали от него, на детето ни, нищо че били "направо нови".  Crazy Със свекъра ми беше още по- трудно- можело поне вкъщи да му ги обличам, че да не му купуваме дрехи.  Rolling Eyes Само да спомена, че мъжа ми е на (почти) 32 години, не знам как може нещо на над 30 години да се нарече "почти ново". още повече как може да пестиш от детето си.  Rolling Eyes

# 28
  • София

Точно това смятах да напиша! Свекър ми също много пести водата, при това именно от такива съображения. Аз също като имам събрана вода по кофи и легени, не пускам казанчето.

Правете разлика между цициилък и градивна икономия.

Сега се сетих един безумен пример за първото - една дама, млада при това, режеше гъбичките за миене на чинии на 4 и ползваше четвъртинките една по една Shocked

# 29
  • гр.София
Имам познати, при които мъжът не даваше на жена си да пуска водата, когато ходи по малка нужда. Той влизаше след нея, за да се изпишка и чак след това пускаше водата. Така спестяваше едно пускане на водата Simple Smile.Пиша в минало време, защото мъжът е вече покойник.

Общи условия

Активация на акаунт