Икономични ли сте?

• 18 196
  • 258
  •   1
Отговори
# 105
...А ддс-то не знам дали се връща за частни лица...
                       И аз не знам, но ако да, бихме могли да реализираме прилични взимания от държавата... Но си е голяма играчка, де... Жалко, че не може... Дори само 20% от годишните сметки да беше, пак си е 200-500 лв. Една прилична Коледа е това.

...Като си представя колко народ гладува в Африка. ooooh!...
                       И аз все за това си мисля  Blush.
                      звездичка, зарад мен не давам никой да те бие  Naughty. На мен се смейте и мен наказвайте. В класацията за мазохисти аз съм номер едно  Peace.

Последна редакция: пт, 10 апр 2009, 12:35 от Виргиния

# 106
Придържайте се към темата, моля Grinning
ако шЪ мЪ биеш newsm43.. да припомня, че темата е за икономисване newsm56

# 107
  • София
                        Дотук не видях някой да си събира касовите бележки, за да си върне ДДС-то? Минава ли този номер с частни лица между другото?

не минава, разбира се.
минава само, ако си чужденец и ще изнасяш зад граница закупените стоки.

# 108
И аз съм от икономи4ните (стиснатите) - никога не изхвърлям храна, ревностно следя за загасяването на крушките в стаите, изгасям монитора след като ползвам компютъра, рециклирам абсолютно вси4ко, купувам буркани с винтови капа4ки, които събирам и нося на майка и баба за приготвяне на зимнина. Дрехи и посюда, която не употребявам занасям в charity shop за да се продадат на по-евтини цени на хора, които имат нужда от тях а с парите се подпомага някаква благотворителна организация.

# 109
Понеже има опасност темата да се превърне в надпрева колко не ни е необходимо да пестим, щото сме много издигнали се и богати, да се опитам да върна хумористичния елемент като разкажа за икономиите на моите дядовци.  Simple Smile

Единият ми дядо беше ужасна скръндза, защото е израснал в беднотия и са били четири деца. Редовен номер в детството им - плодове и трябва да си ги разделят четирите деца. Той се изплюва отгоре и те погнусени се разбягват. Отива да си ги измие и се скрива накъде на спокойствие да ги изяде сам.  Mr. Green

След години, макар че имаха чисто нова Лада, ходеше на работа с градски траспорт. Запомняше номера на трамвая и се връщаше с него, за да не дупчи втори билет. В годините преди пенсия работеше като данъчен инспектор - чудесна професия за спестовник като него - където и да ни заведеше внуците по ресторанти или закусвални, задължително ни черпеха. Това с крушките и водата няма какво да го споменавам, макар че се радвам, че ми е останало от тази спестовност на природни ресурси.

Сега се сещам, че едната му сестра не беше много технически грамотна и у тях постоянно се правеха забележки, когато някой се заговори по телефона. Нямаше значение дали са им позвънили.  Mr. Green

Собственият ми баща е другата крайност и е ужасен разсипник, особено на тема храна. Никога не е успявал да спести и един лев и се пазаруваше /и до днес/ всеки ден, за да сме задоволени с всичко. В една от първите години, когато започнаха да внасят плодове и зеленчуци през зимата, на вечеря ни заварва баща му /ужасен човек беше/. От вратата извика на умряло: "Е, как ще имате пари като се глезите с пресни краставици посред зима!". След 15 минути същият вдига скандал и си тръгва, защото разбира, че родителите ми теглили малък заем за нова холна гарнитура. "Нали снахата все иска да е модерна, без пари ще си ходите. Аз тая гарнитура съм я купувал преди 15 години и нищо й няма, здрава е!!! /и почуква по облегалките да покаже колко е здрава/.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 110
  • на брега на морето
... Оттогава започнала да дебне кога свекър и ще скрие покупките в плевнята, ходела тайно и си крадяла я рибка, я саламче... Не след дълго дворът се огласял от зверски попръжни по адрес на котките, които пак направили поразия. А ситата ми баба се подхилквала доволно в стаичката си. (Била е 17-18 годишна, та са и простени такива детински номерца.  Mr. Green)

Много гадно ми стана... само като си представя момиче на 17 г., в чужда къща и да крият храната от него... баси тъпото.

сори за офф-а

И аз щях да кажа същото.
Ама е трябвало на снахата ръцете да целуват
иначе месата са щели зян да станат без
хладилник. Щели са котките да облажат Joy

# 111
  • Here, There and Everywhere
Аз не съм от най- икономичните, но поради ред причини се опитвам да бъда. Не ми се отдава с всичко, защото за някои неща трябва повече свободно време, повече организация и пр. Но никога не ми е минавало през ум да се надсмивам на хора, които по една или друга причина икономисват от нещо- може да е от нямане, може да е и от незнание, както е при по- възрастните. Честно казано, на мен нищо от това не ми е смешно.

# 112
ай, утрепахте всичко живо в мен  Laughing Laughing Особено тези, които режат гъбичките на четири от икономия!
Обаче честно направо се същисах като разбрах, че налятата чаша вода трябва или да се изпие цялата или да се спести поливайки цветя  ooooh!
Това малко на мания го избива май  newsm78

Госпожата дето пере с прах от кестени  Mr. Green - верно е много зелена, а не като някои съфорумнички, които не мислят за екологията и си изписват прах чак от Франция - така хем тровят реките в България, хем въздуха над Европа - гориво е това ейййййййййййй  Joy Joy

Други предложения за икономии - сутрин да се ходи пеш на работа (може и вечер) - спестява се от бензин или карта за градския транспорт и в същото време излишни пари за джим  Sunglasses Сандвичът, който си носите на работа също можете да го разрежете на 4 - хем икономия на материали, хем няма излишно да се натрупват мазнини Naughty Крушките в коридорите, асансьорите, тоалетните и други ненужни помещения направо ги махнете - така ще спестите ненужни нерви и движения при загасянето им. Които живеят в апартаменти, сложете съдове на балкона за дъждовната вода - с нея ще си миете терасата и поливате цветята

като се сетя още нещо ще допълвам  Peace

# 113
Които живеят в апартаменти, сложете съдове на балкона за дъждовната вода - с нея ще си миете терасата и поливате цветята

А тези, които живеят в къщи, могат да се откажат от баните си - всеки път, щом завали дъжд, могат да си вземат душ на двора.  Peace

# 114
Добре, де. Одеве, докато миех чиниите, размишлявах над това за разрязването на гъбите - ами както и да го погледна - ако я разрежа на четири, ще се получат съвсем малкия гъбички и ще се мъча доста когато мия чиниите с тези парчета дунапрен.  Thinking

Иначе няма лошо да се пести. Стига да не се пести от сапун, прах за пране, шампоан и хляб!  Peace

Ако вземем да пестим от горе изброените - наистина ще стане мизерия. Stop

# 115
не знам какво се пести - десет гъбички струват левче  Crazy

# 116
не знам какво се пести - десет гъбички струват левче  Crazy

Ето по какво се различаваме параспурниците от пестеливите хора. За нас левчето няма значение. И аз съм така. Е, то това е едно левче, онова е два лева.
Ама, като се замислиш - капка по капка - вир става.  Flutter

# 117
ах, да, едно време мъжа ми даваше за пример една от бабите си - не прахосвала водата, с една чаша вода измивала цяла мивка със съдове  Thinking
накрая след години спестявания и лишения, на смъртния си одър предава наследството си на дъщеря си - зашито в дюшека - пари обезценили се преди десетилетия  Sick внимавайте къде спестявате  Naughty

# 118
 hahaha Грийн, уби ме.

Е, па я че пестим у евро и ке ги кътаме у банката.  Mr. Green

# 119
Излизам от банята по хавлия ,а баба ми насреща:
-Какво е това къпане `секи ден немоА да рАзбера!Толко` вода да хабите,на к`во прилича т`вА!`Найш ли колко е скъпа водата,а?И `ляб няма да мое да си купите ,зарад тва да си плацикате гЪзовете сутрин,обед и вечер!
Пак тя/по-икономичен човек от нея няма на земята/:
-Отивам да внеса в банката 500 лв и за три месеца после ш`си ги `зема и шъ ми дадЪт още 60лв отгоре!
.....пък и си вярва!Отиде в банката и там и разясниха,че лихвата се изчислява,като годишна,а не за три месеца и оттам и стана ясно,че за три месеца ще вземе 7 лв или нещо от сорта беше...
Сетих се още нещо!Тя пере на ръка.Дрехите ги плакне после във две води-не под чешмата/зер много вода отива така/,после с последната вода от изплакването си мие пода без да слага препарат/те са скъпи/ и накрая с тази вода си полива и цветята.....
Е това е икономия,прахосвайте си вие,затова няма да имате...
А ето и няколко други предложения:
Лятото отидете на гости у съседка и и поискайте чаша вода ,да не източвате вашата чешма....само гледайте въпросната съседка да ни ви изпревари и да ви дойде първа на гости  Mr. Green
Правете си таратора с вода-пак става хубав-така ще спестите пари от киселото мляко.
Тоалетна хартия не ви трябва....вестници стари колко`щеш!
Верото може да разреждате 50:50 с вода-повечко ще търкате и по-малко ще се "пените",а и каква по-добра тренировка за ръцете ви...
Ако ви е останал хляб и е мухлясал-остържете мухъла с нож и си опържете филийки...такъв вкус имат,че все едно сте им сложили и от онова скъпото ,мухлясалото сиренце...
Гасете телевизора по време на рекламите,за да спестите електроенергия.
Пак за електроенергията-Супер-предложение за зимният сезон!Изкарайте всички продукти от хладилника си и ги поместете на рафтове на терасата...колко ток ще спестите само,ако знаетееее...
И последно /засега/-пийте айрян без кисело мляко-демек гола вода /от съседката естествено/ и ще спестите хиляди левове.... Mr. Green Mr. Green Crazy

Последна редакция: пт, 10 апр 2009, 23:46 от dodyniki

Общи условия

Активация на акаунт