Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Машина за сладолед – рецепти

  • 146 385
  • 324
  •   2
Отговори
# 30
  • Мнения: 4 916
Ами аз нямам машина и замразявам в камерата .
...


А каква е технологията, когато замразяваш само в камерата? Разбъркваш ли на 20 минути или оставяш да се стегне то веднъж?
Не! Слагаш го в каквато искаш форма-в случая кексова- и замразяваш .Но това са със сметана -течна -и като я разбиеш тя си е на пяна. .Няма нужда от бъркане.
За тези с мляко става май на кристали и не правя.Въпреки ,че децата ги харесват



А! Не се бях сетила за разликата между сметана и мляко. С мляко наистина става на кристали, ако не се разбърка няколко пъти. А каква сметана ползваш (защото аз не съм купувала течна в Бг)

# 31
  • Мнения: 930
Ердинч,
страхотни идей даваш   за сладолед  bouquet

# 32
  • Банкя
  • Мнения: 1 264
течната подсладена  сметана е на фиорма -Мегле, на My day ,на Hopla, на Prezident около 25 % масленостАз добавям различни неща.
Както и тук е дадено от  Ердинч   плодове, шоколад , кафе извара.Предполагам ,че и нейните рецепти са с течна подсладена готварска сметана

# 33
  • Мнения: 383
Млечен сладолед-диабетичeн

кликни в-у снимката


Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 05:16 от Ердинч

# 34
  • Мнения: 383
Сладолед от кокосово и бадемово мляко за деца и големи с АКБМ (Алергия към млечни продукти)

кликни в-у снимката

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 18:29 от Ердинч

# 35
  • Мнения: 383
Сладолед от зелен чай

кликни в-у снимката

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 18:28 от Ердинч

# 36
  • Мнения: 383
Cтара френска рецепта за сладолед

за машината разделете продуктите в рецептата на 2

Преди няколко години ме почерпиха със сладолед по стара френска рецепта.Бях възхитена от вкуса, но отказаха да ми дадат рецептата.И миналия месец съвсем случайно , позната , която живее в Канада ми я изпрати/ без да предполага милата ,ч е аз няколко години безуспешно се опитвам да я намеря/
Ето и въпросната рецепта:
Предварителна подготовка:
Разбива се 1 л сладкарска сметана/предварително добре охладена/
Разбиват се 4 жълтъка с 4 сл захар
Разбиват се 4 белтъка с 4 сл захар
Нарязват се на ситно плодовете от 1 бурканче сладко от зелени смокини/сока се запазва за сервирането на сладоледа/
Приготвя се крокант от 2 - 3 сл захар и шепа смлени бадемови ядки/или лешници/, предварително опечени.  След като кроканта изстине, го смилам с блендер на много ситно.
Всички тези предварително подготвени продукти/без смления крокант/, се смесват много внимателно, насипват се в кутии от сладолед, наръсват се обилно с кроканта и се слагат във фризера да се стегне сладоледа.
За да се получи сладолед по оригиналната рецепта, желателно е да се използва именно сладко от зелени смокини.
Освен това, може да се сложат смлени ядки и вътре в сладоледа
А ето и как изглежда творението ми[/size]


Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 13:33 от Ердинч

# 37
  • Мнения: 383
Нуга сладолед с мед и бадеми

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102585

това е рецептата :

Бон Апети - Иван Звздев
Нуга сладолед с мед и бадеми Френска кухня
21/5/2007
 Списък на необходимите продукти:

370 мл готварска сметана
60 мл студена вода
60 г захар
60 г мед
50-60 г сурови бадеми
4 белтъка
1 ч. ч. малини (100 г)
1 с. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Бадемите се сипват в купа, заливат се с вряла вода и се изчаква да се охладят.
 2. След това се обелват (за целта може да се използва кухненска кърпа), изпичат се в сух тиган и се смилат на едри парчета.
 3. Белтъците се разбиват с миксер, като към края се добавя 1 с. л. захар.
 4. Приготвя се захарен сироп, като в тенджера се смесват 60 мл вода и 60 г захар. След като кипне, сместа се оставя да ври около 5 минути.
 5. За да се провери готовността на сиропа, малко от него се капва в съд със студена вода. Ако е готов, сиропът става на топче.
 6. Сиропът се налива на тънка струйка в белтъците, като те междувременно се разбиват с миксер.
 7. Охладената сметана се сипва в дълбока купа и се разбива с миксер, като към края се добавя медът.
 8. Белтъците се смесват със сметаната. Сипват се смлените бадемови ядки и се разбърква добре.
 9. В предварително намазана с олио форма за кекс се сипва част от сместа и по краищата се нареждат половината малини.
 10. Отгоре се разпределя част останалия крем, още един ред малини и отново крем. Готовият десерт се оставя да стегне за 3-6 часа във фризер


Цитат

НУГА СЛАДОЛЕД
==============

400 г суха сметана
100-150 г бял ром
100 г сушени плодове
3 белтъка
1 ч. ч. захар
2-3 с. л. олио

за карамелова основа:
30 г масло
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. счукани бадеми

за десертен сос:
300 г ягоди
1 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:

1. В разтопено масло на слаб огън се карамелизира захар, докато се получи
захарен сироп. Когато е готова, се прибавят бадемите, разбърква се.

2. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка, като се разпределя на тънък
пласт. Изчаква се да изстине и се начупва, така че да се получат карамелени
кристали.

3. Сушените плодове се накисват в ром, престояват 10-15 минути и след това се
отцеждат.

4. Сметаната се разбива с мляко до получаването на пухкава консистенция.
Белтъците и захарта се разбиват на сняг.

5. В голяма купа се смесват сметаната, бадемите, плодовете и белтъците,
разбъркват се енергично и се изсипват във форма за кекс, предварително облепена
с намазано с масло фолио. Поставя се в камера за 3-4 часа.

6. Ягодите и захарта се пюрират и се прецеждат през ситна цедка. В чинийка се
слага филийка от сладоледа, залива се с 1-2 с. л. от ягодовия сос и се сервира.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 18:27 от Ердинч

# 38
  • Мнения: 383
Tема за  Сладолед     &      Сладоледи и сорбети


за рецептата която е на снимката, кликни в/у изображението.






Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 18:27 от Ердинч

# 39
  • Мнения: 400
Много апетитна тема - бравоо!

# 40
  • Мнения: 393
Спечелихте ме за каузата - домашно направен сладолед.
От две години съм щастлива притежателка на машина за хляб - но тогава беше лесно. Накои известни марки имат такива машини и можеш да се ориентираш по качество и технически показатели. Обаче машини за сладолед няма - нещо ТСМ не ме влече.
 Praynig Моля, светнете ме, на какво работите?

# 41
  • Мнения: 383
да TCM, или подобните им не са удобни много за сладолед, аз например си правя последователно 2 казанчета(близо 2лт) сладолед, па може и 3. обикновенните машини имат казанче който трябва да се държи мин.12часа във фризера. моята със ледогенератор е(с компресор си е, непрекъснато и когато си поискаш можеш да си направиш сладоледче). обаче кофичката и е с 1л вместимост, първоначално не е никакъв проблем, обаче след месец почва да ти досажда, сега почнах да се оглеждам за машини с 2лт. вместимост, препоръчвам го обезателно на всеки .

например една от тези  
http://www.amazon.com/Nemox-Gelato-Automatic-Cream-Maker/dp/B000 … Q2/ref=pd_sbs_k_5
http://www.amazon.com/Lello-Musso-5030-Desert-Maker/dp/B000FIWZLO/ref=pd_sbs_hg_1
http://www.amazon.com/Cuisinart-ICE-50BC-Supreme-Cream-Maker/dp/ … N6/ref=pd_sbs_k_7
http://www.amazon.com/NEMOX-ITALY-gelato-pro-plus/dp/B0002WRM8E/ref=pd_sbs_k_7
http://www.amazon.com/Lello-4090-Gelato-Quart-Cream/dp/B0007QCQNG/ref=pd_sbs_k_2
http://www.amazon.com/Lello-Musso-Lussino-1-5-Quart-Stainless/dp … F0/ref=pd_sbs_k_1

и в никакъв случай без компресор(ледогенератор), щото си е мъчение без него.

ето я и моята машина,купих я от тука(Tr), Китайско производство е но е много качественна, поне засега съм много доволен и прочие :


но моля да не я обръщаме темата във дискусионна, защото е само за рецепти.

За дискусии по тема машинa или сладолед, моля тука, тука или тука

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 11:30 от Ердинч

# 42
  • Банкя
  • Мнения: 1 264
Ердинч , не разбрах точно коя е рецептата за показаната красота.
Моля те уточни

# 43
  • Мнения: 393
Ердинч , благодаря за подробния отговор (то си е направо анализ на пазара). Твоите постери ми правеха впечатление още от хлебния  Sunglasses. Ще потърся някоя от дадените от теб линкове на машинки.

Извинявам се, че попитах тук, наистина е досадно темата за рецепти да се превръща в дискусионна по друг въпрос. Обаче вмомента българския пазар не предлага никакъв избор.
Специално за мен, не си ли намеря свястна машинка, въобще няма да се захвана.




# 44
  • Банкя
  • Мнения: 1 264
Ердинч  ами аз не можах да отворя картинката  и затова съм питала за рецептата на малиновия сладолед

Общи условия

Активация на акаунт