Любимите рецепти на Ива

  • 117 222
  • 87
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 503
   ПЕЧЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА/предястие или гарнитура/

 * 1 кг. чушки/изпечени/
    * 200гр. сирене
    * 200гр. колбас
    * 3-4 яйца
    * 400-500гр. кисело мляко
    * сол,чубрица
    * олио

 Изпечените и обелени чушки се разполовяват по дължина и се нареждат в тавичка с намаслено дъно.Върху тях се посипва ситно нарязан салам ,натрошено сирене и чубрица.Запича се.Когато саламът зацвърчи се залива с яйцата разбити с киселото мляко и солта.Пече се отново до зачервяване.

# 31
  • Мнения: 503

СЛАДКИ КОЗУНАЦИ


Продукти: 7-8 яйца, 2 ½ чаши прясно мляко, 2 пакетчета масло (250 гр.) 2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар, кората на 1 голям лимон или лимонова есенция, 5-6 ванилии, кубче прясна мая за хляб, щипка сол, повече от килограм брашно.

 

Приготвяне: Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло (не горещо) прясно мляко. Прибавя се брашно до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд (най-добре леген,който използувате за такива цели). В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно като се меси постоянно до получаването на меко тесто. Много е важно да се меси много добре тестото и да не стане прекалено твърдо. Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина , покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно. Втасването отнема поне 2-3 часа в зависимост от температурата понеже в тестото има захар. За да улесня втасването аз правя следното нещо: напълвам един голям леген с гореща вода и в него поставям съда с тестото, като от време на време доливам гореща вода. След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула като се изтегля и усуква,за да стане козунака на конци. Получават се 7 големи козунака. Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор. Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар обилно. Могат да се украсят с белени пресни бадеми (бадемите се белят лесно като преди това се накиснат в топла вода). Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.
Източник :Кулинарен сайт

# 32
  • Мнения: 503


ТОРТА ОТ ТИКВИЧКИ

Продукти:
- три малки тиквички
- 1 чаша натрошено сирене
- 3 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. галета или корнфлейкси
- 3 с.л. олио
- 1ч.ч. настърган кашкавал
- домат
- малка кофичка заквасена сметана
- майонеза
- пастет от маслини
- подправки

Начин на приготвяне:
Тиквичките се рендосват на едро ренде. Посоляват се и се оставят да си пуснат водичката. След това се смесват с останалите съставки и се изсипва половината смес в намаслена тавичка. Нареждат се шайби домати/на по-дебело нарязани/ и отгое се изсипва останалата смес.
Запича се на 220 градуса.
Изважда се и се намазва със смес от сметаната и майонезата. Може и малко кисело мляко да се добави.
Част от тази смес се смесва с пастета от маслини и се прави декорацията.

mama Eva

# 33
  • Мнения: 503
БАНИЦА С МАЙОНЕЗА


Продукти:
- 1 пакет кори
- 300 грама сирене/може и повече/
- 3 яйца
- 1 опаковка майонеза /краси ползвам аз винаги/
- 1 чаена чаша хладка вода

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя намачканото сирене.
В края на всяка кора се слага от плънката и се навива на руло. Навиват се в тавата като охлюв. Майонезата се смесва с водата и се разбива, да стане като мляко.
Залива се баницата, оставя се две, три минути да попие хубаво /разклаща се/. Пече се първо пет минутки отдолу и след това се включва и от двете страни. Изпича се хубаво, за да не остане мокра от долната страна.
Става много вкусна.

mama Eva

# 34
  • Мнения: 503
Свински дроб с горчица


Продукти:
- свински дроб
- горчица
- брашно
- пилешки бульон,черен пипер, соев сос

Начин на приготвяне:
Дробът се нарязва на малки парчета и се изкисва хубаво във вода и оцет.
Слага се върху домакинска хартия да се изцеди хубаво.
Прави се каша от соев сос и горчица.
Смесва се брашно с натрошен пилешки бульон.
Добре изцедения дроб се овалва първо в кашата с горчицата и после в брашното. Пържим от двете страни.
Шишчето е от гъби на скара.

mama Eva

# 35
  • Мнения: 503
Пилешки пръчици


Продукти:
- пилешко филе
- яйце
- картофено пюре на прах ,галета

за маринатата
- бира
- кубче пилешки бульон
- горчица
- черен пипер
- зехтин

за соса
- кисело мляко
- майонеза
- горчица
- черен пипер, копър.

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на лентички и мариноваме. Всяко парченце потапяме в яйцето и след това в смес от галета и картофено пюре. Пържим в много мазнина.

mama Eva

# 36
  • Мнения: 503
Кекс с кока кола и стафиди


Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч непълна кола
- 1 к.л. сода или бакпулвер
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- шепа стафиди

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, на тънка струйка се добавя олиото. Прибавя се и содата и колата. Брашното след това и накрая се разбърква със стафидите. Пече се на 180 градуса.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 14:57 от ива

# 37
  • Мнения: 503
Салата с риба тон



Риба тон от консерва се обърква с майонеза,горчица,соев сос, черен пипер и сок от лимон. Прибавя се нарязан на малки кубчета кашкавал и кисели краставички. Разбърква се внимателно и се поставя върху сухари.

mama Eva

# 38
  • Мнения: 503
Рошковци с чесън и морковчета



Продукти:
- картофи
- чесън
- моркови
- зехтин, горчица, балсамико, соев сос, черен пипер, натрошен бульон.

Начин на приготвяне:
Картофките се обелват и се нарязват от едната страна, като ветрило.
Но целта е да останат цели.
В прорезчетата се поставят тънки резънчета чесънче и морковче.
Прави се дресинг от подрпавките и с четка се намазва хубаво всяко картофче.
Налива се половин чаена чашка вода в тавата и се завива с фолио. Пече се на 250 градуса за около 30 мин. Маха се фолиото и се запича до златиста коричка и готовност на картофчетата.
Направо се топят в устата. Чесънчето почти се стопява и не е натрапчив вкусът му.
Става идеална гарнитура или основно ястие от тези картофки.

mama Eva

# 39
  • Мнения: 503
КОЗУНАК С ГЛАЗУРА /За начинаещи/

За тестото:80 гр масло, 1 1/2 каф. ч захар, 3 яйца, 3 каф. ч прясно мляко, 20 гр мая, 500гр брашно, щипка сол, лимонова кора, 1 каф. ч стафиди, 3 с.л портокалови корички от сладко/или ситно нарязани плодове от друг вид сладко/, 2 с.л ром, ядки,масло за намазване на формата.
Маята се разбърква с с малко хладко прясно мляко и 1 лъжица захар.Размекнатото масло се разбива със захарта.Прибавят се яйцата , маята, млякото и пресятото брашно, смесено с  с настърганата лимонова кора и солта,като се разбива с дървена лъжица
,докато започне тестото да се отделя от съда.Слага се съда в найлонов плик и се оставя на топло ,докато увеличи двойно обема си.
След това се прибавят стафидите накиснати в рома и портокаловите корички.
Формата /С размер на ел. тенджера/се намазва с масло,слага се в средата чашка  и се поръсва с едро нарязани ядки.Изсипва се тестото ,формата пак се слага в плика и се оставя пак да втаса още 30 мин.
Включва се фурната на 150 град. и веднага се слага формата.Пече се.
Преди да се извади козунака /10 мин./се изключва фурната.
Намазва се с гъста глазура от  2 с.л ром, 2 каф. ч .пудра захар,2 с.л сок от портокал. /смесват се и се бъркат енергично ,докато сместа побелее/ Peace.

# 40
  • Мнения: 503
ЧОРБА ОТ ОХЛЮВИ ПО ШУМЕНСКИ


    * 2 кг. охлюви
    * 1 глава стар лук
    * 1 голяма връзка зелен лук
    * 100 мл олио
    * джоджен,риган ,девесил,даф. лист
    * черен пипер смлян,бахар,лют червен пипер
    * 1 к.ч доматен сок
    * 1 к.ч ориз
    * 1-2 ч.л брашно
    * 1 ч.л червен пипер
    * пресен магданоз
    * 1-2 стръка пресен чесън


   
  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet
   

  Охлювите престояват 1-2 денонощия в съд с дупки /най- добре в пластмасово бидонче от минерална вода,пробито на няколко места/.Може да се посипят с шепа брашно.Така се избягва горчивината при варенето.Измиват се обилно под течаща вода,без да се прибавя сол.В голяма тенджера се кипва вода и се пускат измитите охлюви.След кипването на водата огъня се намалява и започва отпенването с решетъчна лъжица.След това се прибавят 100мл. олио , дребно нарязаните стар , пресен лук и много подправки-сушен или пресен джоджен,девесил, риган, даф. лист, смлян черен пипер , бахар,лют червен пипер по- желание.Посолява се на вкус и чорбата ври около 1 час и 30 мин. на слаб огън.Към края на варенето се прибавят 1 каф. чашка доматен сок от консерва и 1 к. ч измит ориз.След сваряването на ориза чорбата се сгъстява с размити 1-2 ч.л брашно и 1ч.л червен пипер с малко вода.Наръсва се с дребно нарязани магданоз и пресен чесън.

При варенето на охлювите може да се добави 30-40 мл бяло вино.

# 41
  • Мнения: 503
     

ОРИЗ С КОПРИВА   -Много вкусно ястие

Продукти:

500 г коприва
250 г ориз
1 гнездо фиде
4 бр печени чушки
2-3 стръка пресен лук
100 г сирене за поръсване
1 кубче зеленчуков бульон
сол на вкус

Стъпки  за приготвяне:      
   1. Нарязваме пресен лук и печени чушки на дребно. Запържваме лука в голямо количество загрято олио и прибавяме стрито фиде. Разбъркваме и добавяме ориза.
   2. Запържваме за 1-2 мин. и прибавяме коприва. Слагаме нарязаните чушки и посоляваме.
Прехвърляме запържените зеленчуци в тавичка за печене и наливаме вода.
   3. Добавяме зеленчуков бульон, поръсваме със сирене. Печем ястието във фурна, загрята на 160 градуса, около 25-30 мин.
   
 Източник:  Кухнята на Звездев

# 42
  • Мнения: 503
     
Зелена салата „Наша марка”

Продукти:
1 бр зелена салата
1/2 пакет сварени спагети - 250 г
2-3 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
1 кубче зеленчуков бульон

За дресинга

250 г майонеза
4-5 с.л. домашно овче /краве/ кисело мляко
2 с.л. олио
1 с.л. ябълков оцет



   

Стъпки за приготвяне

   1. Нарязваме зелена салата на ивички и я прехвърляме в купа със сварени и охладени със студена вода спагети. Нарязваме пресен лук и чесън.
   2. Стриваме кубче зеленчуков бульон и разбъркваме добре салатата.
   3. Приготвяме салатен дресинг. В купичка изсипваме майонеза и овче кисело мляко. Наливаме олио и оцет.
   4. Изсипваме дресинга върху салатата и поднасяме.

Източник: Кухнята на Звездев

# 43
  • Мнения: 503
КЕКС С АСПИРИН- много сполучлива рецепта, да не ви притеснява аспирина!

Продукти:

    * 4 броя яйца
    * 250 г захар
    * 2 чаши брашно
    * 150 мл хладка вода
    * един аспирин

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до  побеляване, аспиринът се разтваря във вода и се прибавя към сместа. Прибавя се брашното и се разбърква добре.

Сместа се изсипва в набрашнена кексова  форма и се пече на 180 градуса.

Топъл кексът се изважда от  формата и се поръсва с пудра захар.

# 44
  • Мнения: 503
Охлюви от карначета

Продукти:

1 тарелка карначета
4 яйца
1 бурканче доматен сок
5-6 печени червени чушки
1 консерва царевица
1/2 буркан стерилизирани гъби
1 по-голяма глава лук
10 маслини

Начин на приготвяне:

    * В тава изсипваме доматения сок, прибавяме нарязания на полумесеци лук, чушките нарязани на дребно, царевицата, гъбите и маслините.
    * Всичко това се обърква и пожелание може да се прибавят подправки.
    * След което карначетата се навиват на 4 охлювчета върху сместа и тавата се слага в нагорещена фурна и се пече до готовност на карначетата.
    * На края чукваме по едно яйце върху всяко карначе и допичаме до втвърдяване на яйцата.
Източник:Розали

Общи условия

Активация на акаунт