Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любимите рецепти на Ива

  • 113 816
  • 87
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 491
ХРУПКАВИ КАРТОФИ НА ФУРНА

1 кг картофи
200 г галета
мазнина - олио, масло или маргарин
1 кубче пилешки булъон
1 ч.л. чесън на прах
подправки по желание - чубрица, розмарин и др.
сол
черен пипер
 
--------------------------------------------------------------------------------
  Картофите се обелват и се нарязват на резени. Бланшират се за 3-4 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се в гевгир, след което се прехвърлят в тавичка. Слага се мазнината и отгоре се натрошава пилешкия бульон, прибавят се подправките, чесънът и всичко много добре се обърква. Накрая се изсипва галетата и отново всичко внимателно се разбърква. Картофите се пекат в предварително загрята фурна до зачервяване. Не се слага никаква вода.
 

         
 
    chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef
 
 
 




 

# 16
  • Мнения: 491
БАКЛАВА С ЛОКУМ

500 г кори за баница
300 г розов локум (2 кутии)
4 бр. яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
6-7 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. счукани орехи
За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
4 ванилии
 

--------------------------------------------------------------------------------
 
 Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват на гъста каша. Локумът се нарязва на парчета - всяко локумче на 4 части. Вземат се по 2 листа кори и помежду се намазват с масло. В началото се нареждат локумчетата, след това орехите до тях и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Навиват се на руло. Това се прави с всички кори. Нареждат се в правоъгълна тава и се изпича. След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Задължително трябва да престои 10-12 часа преди сервиране.

Към орехите може да се прибави 1 ч.л. канела.

       
 
     chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef
 
 



   

# 17
  • Мнения: 491
СВИНСКИ ЗАДУШЕНИ ПЪРЖОЛИ

6 бр. свински пържоли
3-4 бр. моркови
няколко скилидки чесън
1 дафинов лист
1/2 ч.ч. червено вино
1/2 ч.ч. вода
2 с.л. доматено пюре
сол
  
 Изпържват се леко начуканите пържоли/оваляни  в брашно/. Нареждат се половината в плитка тенджера. Върху тях се слагат подправките, морковите нарязани на колелца. Нареждат се отгоре останалите пържоли. Заливат се с виното и гореща вода, в която е размито доматеното пюре. Вари се на тих огън. Подходяща гарнитура са пържени картофи .

  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef
    

# 18
  • Мнения: 491
Черен какаов сладкиш 


1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
6-7 с.л. олио
2 с.л. какао
2 ч.л. канела
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. счукани орехи
2 ч.ч. брашно
 --------------------------------------------------------------------------------
 
   Всички продукти се разбъркват и се изсипват в тавичка намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се на 200 С.

За гарниране:
- Сладкиша може да се сиропира с компот или захарен сироп.
- Докато е горещ може да се поръси с шоколадови пръчици.
- Може да се поръси само с пудра захар .     
 

 
   chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef
 



 

# 19
  • Мнения: 491

Торта Гараш

За блатовете:
10 бр. белтъци
400 г захар
300 г смлени орехи
За крема:
150 г захар
100 г шоколад или 2 с.л. какао
5 бр. жълтъци
250-300 г масло
За крокана:
75 г захар
2 с.л. вода
 
 




  На блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма на дъното на която е сложена с хартия за печене намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

На крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и какаото/шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

На крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

 

 
 

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 16:22 от ива

# 20
  • Мнения: 491
Екзотичен коктейл - предястие в чаша 


150 г шунка
1 бр. банан
1 бр. ябълка
12 бр. бадемови ядки
100 г майонеза
1/2 връзка магданоз
1/2 бр. белтък
смлян черен пипер
2 бр. кисели краставички
1 бр. лимон
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
     От майонезата се оставя 1 с.л. за гарниране. Магданозът се нарязва на ситно. Белтъкът се разбива и се изсипва в плитка чиния. Две широки чаши за шампанско се потапят с отвора надолу в белтъка, после в ситно нарязания магданоз и се изправят. По ръба на чашите се получава зелен венец с ширина 6 мм. Оставя се да засъхне белтъкът. През това време бадемите се заливат за 5 минути с вряла вода и се обелват. Шунката, бананът и обелената ябълка, както и краставичките, се нарязват на малки кубчета и се смесват с майонезата. Прибавя се черният пипер. Сместа се разпределя в чашите. Бадемите се накълцват с нож. Заделената майонеза се щприцова върху повърхността на сместа в чашите, а бадемите се ръсят около розичката майонеза. От лимона се отрязват 2 кръгчета, всяко се срязва по радиуса до центъра и се закрепват върху ръба на чашите. Готовият коктейл се сервира студен със стъклени чинийки под чашите и чаени лъжички.     
 
Към този много вкусен и ефектен коктейл се поднася както концентрат, така и бяло вино.


 
   bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet
 



 

# 21
  • Мнения: 491
БАНИЦА С МАЙОНЕЗА

500 г кори за баница
2 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. газирана вода
250 г майонеза
300-350 г сирене
брашно за овалване
мазнина - олио или маргарин

--------------------------------------------------------------------------------
 
 Вземат се по 3 листа от корите и се намазват с мазнина между тях. Слага се от натрошеното сирене върху най-горния лист и листата се навиват на руло. Нарязва се на парчета с дължина 5-6 см. Така се процедира с останалите кори. Всяко парче се овалва в брашно и се нареждат едно до друго/легнали ,а не като охлюви в намазнена тава. Майонезата се разбива с яйцата и газираната вода и с тази смес се заливат парчетата. Тавата се слага в студена фурна и тогава се включва на умерена температура. Готовата баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа за няколко минути да се задуши.
       
   chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef

 
 



   
 

# 22
  • Мнения: 491

САЛАТА ШАРЛОТА

От сайта "Гответе с мен".Благодаря на авторката за рецептата.Не веднъж съм изненадвала гостите си с  това предястие.Може да се импровизира.Когато не разполагаме с много време може да се направи и с готови палачинки и  руска салата.



Продукти:
за пълнежа:
5 картофа
200 гр.пилешко филе
200 гр.грах
3 с.л майонеза
1 глава лук
сол

за палачинките:
4 яйца
1 с.л. брашно
1 ч.л майонеза
1/2 ч.л сол
сода за хляб на върха на ножа
2 с.л нарязан магданоз

Приготвяне:
1.Сваряваме по отделно картофите,филето и граха/но може да се използва и стерилизиран/.
2.Приготвяме палачинките по следния начин:
2.1.Разбиваме яйцата със солта,содата и брашното.
2.2.Намазваме тефлонов тиган с мазнина,загрявяме и изливаме половината яйчена смес.Когато долната страна се изпържи я обръщаме.Готовата палачинка слагаме в чиния.
2.3.Изпържваме и другата и след като изстинат ги намазваме с майонеза и поръсваме с нарязания магданоз, навиваме ги на руло и ги режем на кръгчета с дебелина 1 см.
3.Рендосваме картофите и лука/на най-ситно,за да стане на каша/и ги смесваме,добавяме и 2 с. л майонеза и разбъркваме.
4.В отделна купа нарязваме месото на малки кубчета и го смесваме с граха и 1 с.л майонеза.
5.Взимаме една кръгла купа и я намазваме отвътре с масло ,слагаме фолио,достатъчно голямо ,за да може след това да покрие добре готовата салата.Трябва краищата му да са надолу.Притискаме го към дъното и стените на купата за да прилепне добре.
6.Леко го намазваме с майонеза и слагаме парченцата палачинки плътно едно до друго на дъното и на стените на купата.
7.Отгоре на пал.парченца мажем тънък слой от картофената смес и хубаво го притискаме.
8.В средата слагаме пилешкото филе с граха и майонезата,като добре го натъпкваме ,за да не се разпадне при рязането.
9.Най-отгоре слагаме равен слой от оставащата картофена смес.Ако са ни останали от палачинковите парченца може да ги сложим върху картофите.
10.Завиваме салатата с краищата на фолиото,притискаме го с ръка и оставяме готовата салата в хладилник поне за 2 часа.
11.Преди поднасяне развиваме краищата на фолиото и обръщаме салатата върху чиния.Махаме фолиото и режем на триъгълни парчета.
 

--------------------------------------------------------------------------------
 
 

# 23
  • Мнения: 491
 
ХРУПКАВА ТУРШИЯ

зеленчуци - червени и зелени, месести камби, моркови, карфиол
оцет 6%
морска сол
захар
аспирин
целина
черен пипер
чесън
бахар
изсушен копър


--------------------------------------------------------------------------------
 
   Предварително измитите камби се почистват от семките и се нарязват на парчета, морковите на колелца, карфиолът на розички. На дъното на компотен (1 л) буркан се налива до ръбчето оцет (до ръбчето в долната част на буркана), слага се 1 с.л. морска сол, 3 с.л. захар, 2 счукани аспирина. Бурканите се напълват със зеленчуците слагат се и подправките и всичко това се залива със студена вода. Запечатват се. Обръщат се с капачките надолу. И така обръщането се редува всеки ден. Това се прави общо около 1 седмица.

За 3 л буркан пропорцията е: оцет до ръба (долния), 4 с.л. морска сол, 12 с.л. захар и 6 счукани аспирина.
       
 

 
 



 
 
 

# 24
  • Мнения: 491
ВКУСНИ МАЗНИЧКИ МИЛИНКИ


1/2 литър. прясно мляко
1 кубче мая
4 с. л олио
1 ч.л сол
1 ч.л захар
брашно за меко тесто
За заливката:250 гр маргарин за готвене
1/2 ч.ч олио
3-4 с.л галета
1 ч.л сол
--------------------------------------------------------------------------------
 
    Омесва се меко тесто,което се оставя да втаса 1 час.След това се правят малки топчета колкото орех.Овалват се с ръце намазани с олио и се се нареждат в тава.Оставят се пак да втасат.След това се заливат с разтопения маргарин с олиото,галетата и солта.Пекат се.Като се изпекат се поръсват с малко студено прясно мляко.Завиват се с кърпа да омекнат.

Тези милинки стават малко по мазнички ,но са страшно вкусни.




      
 

 
          
  



.

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 23:29 от ива

# 25
  • Мнения: 491
ЯБЪЛКОВА ПИТА

Продукти: 4 яйца,1 1/2 ч.ч захар,2 ч.ч брашно,1 краве масло-разтопено,5 с.л олио, 5 с.л вода, 1 ч.л равна бакпулвер, 5 средно големи ябълки,1/2 ч.ч счукани орехи+1/2 ч.ч захар+1/2 ч.л канела/за ябълките и орехите/.

Разбиват се яйцата със захарта до сгъстяване.Прибавят се последователно брашното с бакпулвера,разтопеното масло с олиото и най- накрая водата.Получава се гъста каша като за кекс.
В намазана с олио тава и поръсена с брашно, изсипваме половината от сместа.
Отгоре поръсваме настърганите ябълки ,смесени с орехите ,захарта и канелата и отгоре изливаме останалата каша на тънък пласт.

Печем в загрята фурна 15 мин. на 175 C и още 25 мин. на 150С-общо 40 мин.
Слес изпичането питата се поръсва с пудра захар и ванилия,след като сладкиша е изстинал.

Това е една от най сполучливите ми рецепти за ябълкови сладкиши.

# 26
  • Мнения: 491
Туршия с маслини 


2 кг зелени домати
1 кг моркови
500 г маслини
500 г опукани люти чушки
1 кг печени чушки - червени и зелени
2 глави чесън
целина, магданоз
За маринатата:
1 ч.ч. вода
1 и 1/2 ч.ч. оцет
3/4 ч.ч. олио
200 г захар
5-6 с.л. сол
аспирин
 --------------------------------------------------------------------------------
 
         
 
   
   bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet
 




  Подготвените зеленчуци, нарязани заедно с маслините се объркват с маринатата и престояват в нея 24 часа. Напълват се плътно бурканите и се допълват с останалия сок от маринатата. Слагат се по 2 аспирина на един компотен буркан.

* Маринатата не се възварява предварително.
* Туршията не се стерилизира .

# 27
  • Мнения: 491
МУСАКА С ПИЛЕШКО МЕСО

Продукти :1 кг. пиле,1ч.ч ориз,3-4 моркова, 1 глава лук,сол ,черен пипер,връзка копър,олио.
За заливката:3-4 яйца ,400 гр кисело мляко ,1 к.л сода,2-3 с.л брашно.

Пилето се сварява и обезкостява.Месото се смила или нарязва на ситно.В мазнината се задушават лука,морковите нарязани на кубчета .Прибавя се ориза и месото .Налива се булъон 1:3 и се прибавя копъра.Изсипва се в гювеч и се запича,докато ориза поеме  булъона.Залива се с яйчената шапка и отново се запича до зачервяване.

# 28
  • Мнения: 491
СПЕЦИАЛИТЕТ СЪС СВИНСКО МЕСО

Продукти:около 1 1/2кг. свинско месо-филе или обезкостени пържоли;
500гр. гъби;
4-5 моркова;
2 глави лук-нарязан на кръгчета.
2 глави чесън;
200гр. шунка;
200гр. пушено сирене;
4-5 домата или 1-2 с.л дом. пюре;
сол, черен пипер, 2-3 даф. листа,1 ч.ч вино,олио.

Нарязват се всички продукти с изключение на месото,солят се , разбъркват се и се оставят 1 час да престоят. След това се подреждат в голяма йенска тенджера или в керамичен гювеч с капак-ред от гарнитурата,ред месо и т.н.Накрая се прибавя олио,1 ч.ч вода и чаша вино.
Пече се на тих огън 1 1/2-2 часа.
Сервира се порция месо върху панирана филийка и лъжица от гарнитурата.Встрани топка от кортофено пюре.

# 29
  • Мнения: 491
Две рецепти за бързи и вкусни пици с хляб ,които не отстъпват на класическите.

ПИЦА С ХЛЯБ

   

    * 1 бр. франзела/при мен филии хляб без кората/
    * 2 бр. яйца
    * 1/2 ч.ч. кисело мляко /при мен 1/2 кофичка/
    * 2-3 с.л. доматено пюре
    * 250 г шунка
    * 7-8 бр. маслини
    * 1-2 бр. зелени чушки (по желание)
    * 200 г настърган кашкавал
    * босилек
    * чубрица
    * риган

   
  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet


  Нарязваме на тънки филийки франзелата, който плътно нареждаме една до друга в намаслена на дъното тавичка. Разбиваме яйцата и киселото мляко и със сместа заливаме филийките и ги запичаме леко. След това ги намазваме с доматеното пюре. Шунката, нарязана на парченца, заедно с маслините нареждаме отгоре на филиите. По желание можем отгоре да поставим и нарязани зелени чушки. Поръсваме пицата с настърганият кашкавал и босилек или чубрица. Допичаме в умерена фурна.
Същата пица може да се приготви с обикновен хляб.
Източник:Веселият готвач

ПИЦА "МЪРЗЕЛИВО МЕЗЕ"

1/2 сух хляб;
3 яйца
1/2 коф. кисело мляко;
1/2 ч.л сода за хляб;
1/2 ч.ч сирене;
1/2 ч.ч колбас;
черен пипер, сол, чубрица;
малко краве масло или маргарин.

Хляба се реже на кубчета+сирене + колбаса,подправките и се обърква с яйцата и киселото мляко.Изсипва се в намазана и набрашнена тава и отгоре се слага масло на парченца.
Пече се до зачервяване.
източник:Гответе с мен

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 23:34 от ива

Общи условия

Активация на акаунт