Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любимите рецепти на Ива

  • 113 816
  • 87
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 491
ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Продукти:
5 яйца;
1 ч.ч захар;
1 1/2 ч.ч брашно;
1 бакпулвер;
2-3 с.л какао;
ванилия.

За заливката:
2 кофички гъсто кисело мляко;
пудра захар на вкус
плодовете от един буркан компот от кайсии;
450-500 мл сок от компота;
1 1/2 -2 пакетчета желатин

1ч.ч =200мл


Яйцата се разбиват със захарта до увеличаване на обема им 2-3 пъти/с миксер/. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера, какаото и ванилията.Сместа се изсипва в  по голяма тавичка намазана с олио и посипана с брашно.Пече се 20-30 мин в предварително загрята фурна.

!След изваждане от фурната веднага се надупчва с вилица  навсякъде и се залива с предварително подсладеното на вкус кисело мляко.Отгоре се поръсва с настърган шоколад по желание.Тавата се слага в хладилник за 40 мин .При престоя блата се напоява от киселото мляко , а отгоре се образува слой като от сметана.

През това време се отцеждат плодовете от компота,като сокът се запазва.Изсипва се желатина в него и леко се нагрява в МВ печка до разтапянето му .!Не трябва за завира.

Сладкишът се нарязва на парчета- пастички.

Отцедените кайсии се нареждат върху глазурата от кисело мляко и върху тях  внимателно със супена лъжица се разнася  поизстиналия сок с  желатина.

Оставя се в хладилник за около 1 час да желира.

# 76
  • Мнения: 491
Кекс с шоколадови вафли Боровец

Продукти:
2-3 яйца;
1 1/2 ч.ч захар;
1 к.ч олио;
1 ч.ч кисело мляко;
1 бакпулвер;
1 1/2 ч.ч пресято брашно;
4 вафли /от сините/ Боровец.

За намазване :маргарин /масло

1ч.ч=200мл.

Три от вафлите се настъргват, четвъртата- също, но в отделна купа.От останалите продукти се забърква кексово тесто и трите настъргани вафли се прибавят към него, като се бърка  с дървена лъжица бавно.

Сместа се сипва във форма за кекс и се изпича.Обръща се в поднос и докато е топъл се намазва с маргарин/масло и се посипва с настърганата последна вафла и по желание с кокосови стърготини.

!Сладкиша може да се изпече и в тавичка.

източник: Кулинарен журнал





Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 17:21 от ива

# 77
  • Мнения: 491
Постен сладкиш с решетка от вишни

Продукти:

2 к.ч кисело мляко;
1 ч.л сода бикарбонат;
2 к.ч захар;
1 к.ч олио;
3 1/2 к.ч брашно

Сладко по избор -при мен от вишни.

Всичко се обърква  с телена бъркалка ,да стане кексово тесто.
Изсипва се в малка тавичка ,намазнена и поръсена с брашно.
Върху тестото с помощта на лъжичка се прави "мрежа" от някакво сладко.
Слага се във фурната да се пече на 180 град. до готовност
за ок. 20 мин.

Може преди да се сложи във фурната ,да се поръси със счукани орехи , които леко се притискат към тестото.

източник: БГ мама





# 78
  • Мнения: 491
ЛЮТЕНИЦА НА ФУРНА

    1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)
    1 кг патладжани
    около 3 кг домати
    2-3 глави лук
    1 глава чесън
    моркови- ок 1 кг.
    1 ч.ч. захар
    2-3 с.л. сол
    4-5  люти чушлета
    1/3 ч.ч. вино
    1/3 ч.ч. оцет
    1 ч.ч. олио
    подправки по избор -черен пипер , кимион.

   
   
  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef   
   


Приготвяне :
Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.

Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 -3 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната косистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.

* Може да променяте съотношението на продуктите според наличност и вкус.

източник:Веселият готвач

# 79
  • Мнения: 491
СЛАДКИШ БУБЕТО- източник блог "В кухнята съм"/Много сполучлив

1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. захар-1 ч.ч за любителите на по сладичкото
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сладко-най добре с домашно сладко
1 пакетче от 10гр канела-може и 1/2 пакетче
3-4 с.л. какао
1+1/2 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето, добавете киселото мляко с шупналата в него сода, олиото, захарта, канелата и какаото. Добавете пресятото брашно, разбъркайте докато се поеме цялото. Добавете сладкото. Изсипете в постлана с хартия тавичка и печете на 180-200градуса до готовност (проверявайте с дървено шишче). Изчакайте сладкиша да изстине преди да го нарежете. По желание поръсете с пудра захар.



# 80
  • Мнения: 491
КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ СЪС СТАФИДИ ,ЛИМОНОВИ РЕЗАНКИ И ЛОКУМ

Продукти:
220гр. брашно
20 гр. мая от кубче или 1 пакетче суха мая
80 гр. масло
100гр. захар
60 мл . прясно мляко
2 яйца
есенция лимон или ванилия
1 с.л ром
щипка сол
50 гр . стафиди накиснати в 50 мл ром
локум-1 кутия
1/2 кутия лимонови резанки

В топлото прясно мляко се разтваря маята и се остава да шупне.

Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се прибавят млякото с маята, разбитите яйца със захарта, мекото масло, ванилия, настъргана лимонова кора, рома и щипка сол. Разбърква се с лъжица до хомогенност. Получава се гъсто кексово тесто. Оставя се да втаса около 30 минути.

След това се прибавят накиснатите в рома стафиди и се разбърква отново.

 Във форми за мъфини с помощта на лъжица се слага 1 с.л от тестото,парче локум,лимонови резанки и се покриват с още 1 с.л тесто.Втасват отново около 15 минути.

 Пекат се на 180 С.







Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 13:58 от ива

# 81
  • Мнения: 491

Сладкиш с пудинг ванилия



За блата:


3 яйца
1ч.ч. - захар
1/3ч.ч. -прясно мляко/сок от портокал/
1/2ч.ч. -олио
1,1/2 ч.ч.- брашно
3с.л. - какао
1 бакпулвер
1 ванилия
 
За крема:

2пак.пудинг д-р Йоткер с варене/1ванилия,1банан/- приготвен по упътването.
1/3ч.ч.-захар
1л.-прясно мляко

За декорация:

200мл.- сладкарска сметана
ягоди

Яйцата и захарта се разбиват с миксер.
Добавят се олиото и прясното мляко.
Брашното се смесва с какаото,ванилията и бакпулвера.
Изсипва се към сместа и се разбърква добре.
Получената кексова смес се прехвърля в подмазана и набрашнена форма/тавичка/за печене.
Изпича се в предварително загрята на 180гр. фурна до суха клечка.
Оставя се да се охлади.

Докато се пече кекса се приготвя пудинга според указанията на опаковката.
Правят се дупки в блата с помощта на уред за почистване на ябълки.
После се залива с крема.Върху него се посипват натрошените изрезки от блата.
Сладкишът се оставя в хладилник за 3 часа да стегне.
След това се намазва с разбита сметана и със сладкарско гребенче се правят ивици.
Гарнира се с ягоди или друг плод по избор.


Източник "Хляб и сол" :peace:http://qni.blogspot.com/2014/05/blog-post_21.html?spref=fb



# 82
  • Мнения: 491
КОЗУНАК НА СОНЯ ДАНОВА

Ето го и моят първи опит в правенето на козунак.Рецептата е на Sonia Danova.Аз го правих с локум със орехи в него.
КОЗУНАК. Около 550 - 600гр. брашно на София мел за козунак или за баница / аз месих с това за баница, защото не намерих за козунак /, 3 яйца / като заделям единият жълтък за намазване на козунака, 160 -170гр. захар, 130 мл, пр. мляко, 130 гр мас - разтопена, може олио или краве масло, или смес от трите мазнини. Може да сложите настъргана  кора от лимон /есенция лимон на Йоткер, 2 ванилии, щипка сол, мая - 1/2 кубче или едно пакетче суха мая на Йоткер, за пълнеж:  мармалад, локум, течен шоколад / кой както предпочита. В купа изсипваме пресятото брашно.Слагаме солта и сухата мая, разбъркваме. Следват разбитите яйца, захарта разтворена в топлото прясно мляко, повече от половината мазнина, ванилията и есенцията на Йоткер или настъргана лимонова кора , Започваме да месим. След като омесим тестото започваме да топим ръцете в мазнината,месим тупкаме го върху плота / но не със сила / разтягаме, сгъваме, топим ръцете, месим, разтягаме само в една посока, сгъваме, тупкаме в/у плота, топим ръцете и така до изчерпване на мазнината /оставям мъничко за омазняване на фитилите при сплитане на козунака. Трябва да се получи меко и еластично тесто. По него трябва да са се образували мехурчета. Ако не са се появили, потупкайте още малко тестото и месете.Оставяме го да втаса за около час , час и половина /да удвои обема си /ако в помещението е топло и за козунака е по добре /.Аз го втасвам в микровълновата фурна. Преди да сложа тестото или козунака, поставям чаша с вода. Пускам на пълна мощност за 4-5 минути. Вътре се образува пара и става топло като във втасално. Изваждам чашата и поставям тестото или козунакът. Това нещо правя 3 пъти. След като е втасало разделяме тестото на части, в зависимост от плетката. Оформяме на топки или леко издължени фитили. Ако ще е с пълнеж, разточвате на правоъгълници, мажете с мармалад, шоколад или поставяте парченца локум / по ваш избор / Платките които сте намазали с мармалад навивате на руло и усуквате с леко изтегляне /издължаване на фитила/. Вече оформен отново втасва. Плетете хлабаво. Когато е готов за печене, намазваме с жълтъкът към който се добавя малко мляко и олио. Печем в умерена фурна до готовност /около 170 -180 градуса/. Имайте на предвид, че всяка печка пече различно Готовият козунак намазваме със захарен сироп/ 1:1 вода и захар/ и ръсим със захар. Сиропа го правя по време на втасването на козунакът. След изпичане, изчаквам 5 минути, мажа със сироп и ръся със захар. За сиропа: За тази доза 2 суп. лъжици захар и 4 с. л вода. Варя до получаване на сиропче.

# 83
  • Мнения: 491
КОЗУНАК НА РАМЗИ

Козунак

Необходими продукти:

Около 800гр брашно
200мл прясно мляко
200гр захар
3бр яйца (половината белтък от едното яйце се отделя за намазване)
60гр разстопено масло
30гр олио
10мл сок от лимон
Кората на един лимон
3бр ванилии
7гр суха мая
Стафиди

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля и към него се прибавя захарта. Бърка се докато се разстопи.
Маята се разтваря в топлото мляко. Добавя се и малко брашно. След като се активира маята се добавят яйцата. След това маслото, лимоновия сок и ванилията. Брашното се пресява и се добавя по малко. След като се оформи на топче се добавя олиото и започва да се меси докато тестото го поеме. Добавят се настърганата кора и стафидите.
Тестото се оставя за 60мин на топло, за да втаса.
Оформя се. Поставя се в голяма тава, защото при печенето ще удвои обема си и се оставя да втаса отново за 30мин.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 60мин.
Отгоре може да се постави фолио, за да не изгори.

Приятен апетит! 😊😊😊

# 84
  • Мнения: 491
КОЗУНАК "ПУХКАВЕЛКО"

Tsetska Grebenarova Рецепта за козунак "Пухкавелко"- Rosi Stefanova.- 4 цели яйца+ 1 белтък за намазване (имах отделен и го използвах), 160 гр. захар, 260мл. топло мляко, 2 пакетчета суха мая (по 7гр.), 150гр. мазнина ( 100гр. Масло+ 50 олио,), около 900 гр. брашно (може да варира +-), 2 пак. ванилова захар, есенция ром, есенция Бутер-ванилия, кората на един портокал и няколко парченца локум (пожелание). Първа стъпка- активира се маята с малко от прясното мляко+ брашно+ захар по 1с.л. Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се малко от брашното, сипва се топлото мляко, ванилията, коричките и есенциите, разбива се с миксер, след това се сипва шупналата мая, половината мазнина и останалото брашно, като брашното се добавя на етапи за да се получи лепкаво тесто. Започва да се меси с ръце, като се прибавя по малко от останалата мазнина. Така, докато тя свърши. Оставя се да втасва 1 час. оформят се фитили, като всеки фитил се издърпва и усуква. Пожелание може да се сложи и плънка ( аз не сложих). Сплита се и пак втасва за около 1 час. Аз си помагах с фурната, като я включа да загрее на 50 градуса, изключвам я и пъхам козунака вътре да втасва, като го покривам с алуминиево фолио да не хваща коричка. Като удвои обема мажа с разбития белтък, поръсвам с навлажнена захар и слагам ликумче. Пека в загрята фурна на 150 градуса с вентилатор до готовност, проверява се с клечка. На дъното на фурната слагам купичка с вода за да не съхне козунака при печене. Това е! Да ви е сладко! 😊😋

# 85
  • Мнения: 491
ПОДРОБНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА НАЧИНАЕЩИ 
КОЗУНАК- 1 ДОЗА -3 КОЗУНАКА в еднократни форми с дължина 37см. Около 1,200кг брашно, 6 яйца / и отделно още 1 за намазване/, 350 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 200 мл. мазнина, прясно настърганата кора (само жълтата част) от едър лимон или от 2 по-малки, 42 гр. свежа мая, 1 чаена лъжичка сол . Задължително яйцата трябва да са със стайна температура. В купа натрошавате маята и добавяте 1 чаена лъжичка от предвидената захар, 2-3 супени лъжици брашно и 50 мл. хладко прясно мляко. Разбърквате и оставяте за 10 минути маята да се активира. Към останалото мляко добавяте захарта и затопляте докато захарта се стопи. Оставяте леко да се охлади и към млякото добавяте 100 мл. от течната мазнина. Яйцата разбивате до еднородност и добавяте към млякото.Наливате течните съставки към активираната мая и разбърквате. Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се налива течната смес. Добавяте солта и настърганата лимонова кора. Замесвате тесто като постепенно приемате от брашното, за да се получи еластично тесто. Тестото трябва да е меко, еластично и нелепнещо. Към омесеното тесто за козунаци започвате да добавяте останалите 100 мл. олио/ при друга мазнина ми се получават трошливи козунаците/.Разтягате тестото, наливате част от мазнината и сгъвате. Месите минута-две и отново разтягате тестото и добавяте от мазнината. Това става на 4-5 пъти.Хващам тестото в единия край , прехвърлям го през рамо и го блъскам в масата- така се разтяга много добре.Така десетина пъти.Намазнявате една голяма тенджера и слагате тестото в нея. Затваряте с капака и оставяте да втасва докато удвои обема си.Втасалото тесто оформяте по ваше желание.След като оформите отново втасва, мажете с 1 цяло яйце и малко олио,ръсите обилно захар ,завивате с фолио и във фурната.Лично аз пека в загрята фурна.Първите 10 мин на долен реотан и горен вентилатор на 180градуса,след това пускам и горен реотан и намалям на 160 градуса.На 20-тата минута махам фолиото и така още 20-25 мин.Изобщо не проверявам с клечка дали са готови-на 40-45 мин ги вадя.Не слагам никаква плънка вътре,защото поне при мен това пречи на хубавото изпичане и конците.

# 86
  • Мнения: 491
КОЗУНАК ПО СТАРА РЕЦЕПТА

1кг брашно
250гр олио и мас общо разделени по равно
300гр захар
1 кубче мая
250гр прясно мляко
6 яйца
Есенции ванилия и ром
Лимонова кора от 2,3 лимона
Яйцата и захарта се разбиват,топлото мляко и маята се смесват и се оставят 20тина минути да се разтвори.
Към яйцата се добавят есенциите, лимоновата кора, олиото и маста,и накрая млякото с маята.
Брашното пресято 2 пъти се изсипва в дълбок съд прави се кладенче и се добавя яйчената смес.Омесва се меко,еластично и нелепнещо тесто.Намазняват се ръцете и му се хвърля един бой 😁.В намазнен дълбок съд се оставя да втаса докато увеличи обема си 3 пъти.
Оформя се по желание,може да се добавят стафиди,локум, шоколад..Пече се в предварително загрята фурна на 220° - 10 минути,намалява се на 180°- 20 минути.Допича се още около 30-40 минути на 160°.

# 87
  • Мнения: 491
КОЗУНАК ЗАМЕСЕН В ХЛЕБОПЕКАРНАТА
Направих си експеримент за козунак, замесен в хлебопекарна. Получи се  напълно сполучлив, дори превъзходен, макар, че бях малко скептично настроена. Доста се рових в интернет и накрая реших да си  използвам моята си рецепта с някои изменения като за мазнина използвах  само олио и малко преизчислих пропорциите според машината.
Рецепта:
Единственото условие за получаване на хубав козунак е продуктите да бъдат със стайна температура.
Продуктите  за 1 доза:
       • 80 мл  прясно мляко
       • 60 мл олио
       • 3 яйца  размер L / отделно един белтък от 1 яйце се разбива за намазване на козунака/
• 120 гр захар
• 5 мл течен подсладител / това е 1 с.л./
• 500 гр брашно / използвах  за козунак на София мел/
• 7 гр суха мая на д-р Йоткер
• 2 ванилии
• 1 к.л. ром
• Настъргана лимонова кора от половин сочен лимон
Още : Допълнително 60 мл олио, което  е необходимо за доомесване на тестото.
В контейнера на хлепопекарната поставих последователно всички продукти, без допълнителното олио от 60 мл. Пуснах на програма за сладък хляб / при мен  това е  програма 7/. Месенето продължи 15 минути. След това повторих програмата, като капвах по мъничко от допълнителното олио. Приключи и второто месене,  и  за да се подсигуря пуснах и 3-ти път на програма 7. След последните 15 минути с мазни ръце извадих топката тесто и я поставих в найлонов плик в една купа и я пъхнах в  леко затоплената предварително фурна и изключена. Тестото си удвои обема. Направих 3 фитила и сплетох на плитка. Пак оставих  сплетения козунак да удвои обема. Намазах с разбит белтък и изпекох на 170 градуса до суха клечка.
След изпичане го намазах със захарен сироп и поръсих с кристална захар.

Общи условия

Активация на акаунт